Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto 360

Motorola Moto 360 er den lekreste smartklokken vi har testet

Men har Android Wear-klokken egentlig det som skal til for å være verdt pengene? Vi har testet.

Kurt Lekanger, Tek.no

Side 1

For rundt ett år siden lanserte Google sin nye plattform for smartklokker: Android Wear. Siden den gang har vi testet flere klokket basert på plattformen, blant annet LG G Watch, LG G Watch R og Sony Smartwatch 3.

I likhet med G Watch R er Motorola en helt rund smartklokke – og den ligner dermed på tradisjonelle armbåndsur. Klokken har omtrent samme størrelse som LG G Watch R – 4,6 cm i diameter, og den er omtrent like tykk – altså rett i overkant av en centimeter. Den første reaksjonen til en kollega på kontoret var at klokken virket tykkere enn det han hadde fått inntrykk av at den skulle være basert på pressemeldinger og det han hadde sett av bilder av klokken på nettet. Men undertegnede synes likevel klokken er forholdsvis slank og pen – og den er såpass tynn at den ikke kommer særlig i veien.

Moto 360 er ganske lett, med en vekt på bare 49 gram. Det er en del lettere enn de fleste andre smartklokker på markedet, og kombinert med en myk skinnreim gjør det at klokken er ganske behagelig å ha på seg. Klokken virker solid og robust, med urkasse i rustfritt stål og ripesikkert glass av typen Gorilla Glass fra Corning. Den er også vanntett.

Avhengig av mobiltelefonen

Siden dette er en smartklokke basert på Android Wear-plattformen, er klokken helt avhengig av mobiltelefonen din for å ha særlig nytteverdi. Uten telefonen kan ikke klokken gjøre annet enn å vise tiden. Og du må ha en Android-basert smartmobil. Du behøver imidlertid ikke å ha en Motorola-mobil, vi testet den med en telefon fra Samsung.

For å sette opp klokken første gang, laster du ned Android Wear-appen på telefonen og kobler telefonen og klokken sammen.

Når klokken er koblet sammen med mobiltelefonen – via Bluetooth 4.0 Low Energy – vil klokken vise varslinger fra telefonen din. Får du en e-post eller en SMS for eksempel, vil det dukke opp et varslingsfelt nederst på skjermen – slik at urskiven fortsatt er delvis synlig. Ved å dra varslingen oppover vises den på hele skjermen, og så kan du dra fingeren mot høyre for å sveipe kortet vekk fra skjermen. Det vil da være borte for godt. Du kan også sveipe kortene andre veien for å få frem ulike handlinger, som for eksempel mulighet til å åpne en melding i SMS-appen eller e-postklienten på telefonen.

Motorola Moto 360. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Ved å sveipe med fingeren oppover på skjermen blar du i ett og ett kort.

Noen av varslingene er varslinger fra ulike apper du bruker på telefonen, som e-post-appen og Facebook, og i tillegg får du opp varslinger fra Google Nå. Dette er de samme varslingene som du har i Google Nå på telefonen, men når du får dem på klokken er de kanskje enda nyttigere. Google Nå blir smartere jo mer du bruker den, og kan for eksempel fortelle deg hvor lang tid du vil bruke på å kjøre hjem når det begynner å nærme seg slutten av arbeidsdagen, eller gi deg valutakurser når du har reist til et annet land. Du får også værmeldinger for både der du bor og der du jobber, samt en masse annen nyttig informasjon.

Talestyring

Klokken våkner automatisk til liv i det du vrir på håndleddet, eller når du trykker på skjermen eller på knappen på siden av klokken. Du kan få klokken til å utføre ulike handlinger ved å si «OK, Google» etterfulgt av en kommando. Du kan for eksempel få klokken til å hente frem dagens agenda fra kalenderen, sjekke værmeldingen eller ringe opp noen.

Moto 360 har innebygget pulsmåler og skritteller. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Talegjenkjenningen er ganske god, men du må snakke engelsk. Det er mulig undertegnede er litt gammeldags, men for meg virker det ganske tåpelig å snakke til en klokke – og det kunne ikke falle meg inn å sitte på toget på vei inn til jobben i morgenrushet og småprate med Moto 360. Heldigvis kan du gjøre mye uten talekommandoer. Ved å trykke en gang på urskiven får du opp en liste over ulike talekommandoer og ting du kan gjøre, og du kan bla og velge direkte fra listen med pekefingeren. I bunnen av listen er det også et valg som henter frem alle de ulike appene du har på klokken.

Det er ingen høyttaler i klokken, og du kan altså ikke gjennomføre telefonsamtaler ved å snakke i klokken. Men klokken kan vibrere for å varsle deg.

Motorola har lagt til enkelte tilleggsfunksjoner som ikke er standard i Android Wear. Klokken har for eksempel pulsmåling og med appen Moto Body fungerer klokken som en aktivitetsmåler som både teller skritt og lar deg måle pulsen din. Med Moto Body får du oversikt på klokkeskjermen over aktivitetsnivået ditt gjennom uken.

Klokken har skinnreim. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

En del av tilleggsfunksjonene kan administreres via appen Motorola Connect på mobiltelefonen. Denne appen gir deg en del tilleggsfunksjoner du ikke har på alle andre Android Wear-smartklokker, som for eksempel mulighet til å tilpasse urskivene med andre farger og funksjoner, legge inn informasjon som brukes av Moto Body-appen – som høyde, vekt og alder, samt se på et kart hvor klokken din befinner seg, hvis du har rotet den bort.

Konklusjon - og mer om Android Wear 5.0

Android Wear 5.0

Det har skjedd en god del med Android Wear-plattformen siden den ble lansert i fjor. Moto 360 kommer nå med 5.0.2-versjonen av Android Wear, som er basert på Android 5.0 Lollipop. Android Wear 5.0 kom i desember, og blant nyhetene er at det nå er offisielle API-er (programmeringsgrensesnitt) for urskivene du kan bytte mellom på klokken. Da Android Wear kom begynte utviklere å lage apper som lot deg bytte urskive, selv om dette ikke var en standardfunksjon i Android Wear. Med offisiell støtte for å bytte urskiver er det nå også kommet en egen seksjon i Google Play Store for urskiver. Det gjør det veldig enkelt å bytte urskive enten direkte fra klokken og velge en av de forhåndsinstallerte urskivene, eller ved å gå inn i Android Wear-appen og velge «Get more watch faces» for å laste ned nye.

Google Nå-kortene som dukker opp kan vise deg værmelding eller annen informasjon. Med talekommandoer kan du få klokken til å hente frem den informasjonen du ønsker. Foto: Google

En annen nyhet i 5.0 er at de funksjonene du har brukt mest havner i toppen av listen som dukker opp når du trykker en gang på klokken med fingeren. Det er nå også mulig å sveipe ned fra toppen av skjermen for å få tilgang til en del ulike innstillinger som ikke har vært der tidligere, som blant annet en «kinomodus» som gjør at skjermen ikke skrur seg på når du vrir på håndleddet – samt kobler ut vibrasjoner. En annen ny funksjon skrur opp lysstyrken slik at skjermen skal fungere bedre i sollys.

Det er også forbedringer i den nyeste versjonen av Android Wear-appen som du bruker på telefonen, blant annet at du nå kan få oversikt over hva som har brukt batteri og hvor mye minne du har brukt på klokken. Fra Android Wear-appen kan du også konfigurere klokken på ulike måter, for eksempel aktivere funksjonen som får klokkeskjermen til å skru seg på i det du løfter på armen. Du kan også som nevnt installere nye urskiver, samt gå til Google Play Store for å laste ned apper til klokken.

Via Motorola Connect-appen kan du sette opp Moto 360-klokken, og se hvor klokken befinner seg.

På Google Play Store finner du et ganske stort utvalg med apper i alle mulige kategorier, hvor selvfølgelig ikke alt er like nyttig. Eller hva sier du til å spille bilspill på den lille klokkeskjermen? Treningsapper som Endomondo eller Runtastic får også sine egne menyer på klokken, slik at du kan starte og stoppe treningsøkter direkte fra klokkeskjermen. Hoveddelen av appen kjører imidlertid på telefonen, og det er telefonen som for eksempel holder styr på hvor du er ved å spore deg via GPS.

Dårlig batteritid

Stort sett alle smartklokker vi har testet til nå har hatt for dårlig batteritid, og vanligvis må du lade hver eneste dag. Det gjelder også for Moto 360. I testperioden når vi brukte klokken veldig aktivt holdt det ikke gjennom halve dagen en gang, men ved mer normal bruk holder det til en dags bruk. Klokken lades ved å legge den på en elektronisk ladekrybbe som lader klokkken trådløst (induksjonslading).

Når klokken ligger i ladekrybben endrer skjermen seg slik at den viser klokkeslett og ladestatus i form av en blå ring som fylles opp rundt kanten av klokken. Lyset på skjermen dempes også, noe som er kjekt når du har klokken på nattbordet. Men siden det ikke er høyttaler i klokken kan du ikke bruke den som vekkeklokke.

Konklusjon og alternativer

Som sagt innledningsvis er Motorola Moto 360 en svært lekker og tiltalende smartklokke – antagelig en av de fineste smartklokkene på markedet.

Men i likhet med de fleste andre smartklokker er batteritiden altfor dårlig, og så dårlig at det ødelegger veldig for brukeropplevelsen. Vi føler også at selv om Android Wear er brukervennlig og gir deg nyttig informasjon på håndleddet, så tilfører ikke Android Wear så mye ekstra at vi føler at dette er noe vi er nødt til å ha. Undertegnede brukte klokken daglig i et par uker, og tok den av og lot den ligge på pulten noen dager. Jeg savnet ikke klokken én eneste gang – og det sier egentlig alt.

Når klokken ligger til lading dempes lyset på skjermen og skjermen skifter fra den vanlige urskiven til denne visningen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Moto 360 kan absolutt være en nyttig smartklokke, og med Android Wear 5.0 begynner Googles Android-plattform for smartklokker å finne formen. Klokken har mange likheter med LG G Watch R – som kan være et godt alternativ. Skulle vi valgt mellom de to, ville vi ha valgt Moto 360 på grunn av at sistnevnte har en større skjerm som går nesten helt ut i kantene. G Watch R har imidlertid noe bedre batteritid, og Snapdragon 400-brikken i G Watch R virker noe kjappere enn TI OMAP 3-brikken i Moto 360. Prismessig er det små forskjeller mellom de to.

Les testen av LG G Watch R her »

Hvis du vil ha en klokke med enda bedre batteritid, kan det være verdt å ta en kikk på Samsung Gear 2, som kjører Samsungs eget Tizen-operativsystem. Og vil du ha en virkelig avansert smartklokke som fungerer som en fullverdig mobiltelefon og kan gjøre en del mer enn det en Android Wear-klokke kan, da bør du vurdere Samsung Gear S.

Vi har ennå ikke testet Apple Watch – men her kan du lese vårt førsteinntrykk:
Heller ikke Apple har funnet oppskriften helt »

annonse