Tek.no

Test Motorola Moto 360

Motorola Moto 360 er den lekreste smartklokken vi har testet

Men har Android Wear-klokken egentlig det som skal til for å være verdt pengene? Vi har testet.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
11 Mar 2015 05:30

Side 1

For rundt ett år siden lanserte Google sin nye plattform for smartklokker: Android Wear. Siden den gang har vi testet flere klokket basert på plattformen, blant annet LG G Watch, LG G Watch R og Sony Smartwatch 3.

I likhet med G Watch R er Motorola en helt rund smartklokke – og den ligner dermed på tradisjonelle armbåndsur. Klokken har omtrent samme størrelse som LG G Watch R – 4,6 cm i diameter, og den er omtrent like tykk – altså rett i overkant av en centimeter. Den første reaksjonen til en kollega på kontoret var at klokken virket tykkere enn det han hadde fått inntrykk av at den skulle være basert på pressemeldinger og det han hadde sett av bilder av klokken på nettet. Men undertegnede synes likevel klokken er forholdsvis slank og pen – og den er såpass tynn at den ikke kommer særlig i veien.

Moto 360 er ganske lett, med en vekt på bare 49 gram. Det er en del lettere enn de fleste andre smartklokker på markedet, og kombinert med en myk skinnreim gjør det at klokken er ganske behagelig å ha på seg. Klokken virker solid og robust, med urkasse i rustfritt stål og ripesikkert glass av typen Gorilla Glass fra Corning. Den er også vanntett.

Avhengig av mobiltelefonen

Siden dette er en smartklokke basert på Android Wear-plattformen, er klokken helt avhengig av mobiltelefonen din for å ha særlig nytteverdi. Uten telefonen kan ikke klokken gjøre annet enn å vise tiden. Og du må ha en Android-basert smartmobil. Du behøver imidlertid ikke å ha en Motorola-mobil, vi testet den med en telefon fra Samsung.

For å sette opp klokken første gang, laster du ned Android Wear-appen på telefonen og kobler telefonen og klokken sammen.

Når klokken er koblet sammen med mobiltelefonen – via Bluetooth 4.0 Low Energy – vil klokken vise varslinger fra telefonen din. Får du en e-post eller en SMS for eksempel, vil det dukke opp et varslingsfelt nederst på skjermen – slik at urskiven fortsatt er delvis synlig. Ved å dra varslingen oppover vises den på hele skjermen, og så kan du dra fingeren mot høyre for å sveipe kortet vekk fra skjermen. Det vil da være borte for godt. Du kan også sveipe kortene andre veien for å få frem ulike handlinger, som for eksempel mulighet til å åpne en melding i SMS-appen eller e-postklienten på telefonen.

Motorola Moto 360. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Ved å sveipe med fingeren oppover på skjermen blar du i ett og ett kort.

Noen av varslingene er varslinger fra ulike apper du bruker på telefonen, som e-post-appen og Facebook, og i tillegg får du opp varslinger fra Google Nå. Dette er de samme varslingene som du har i Google Nå på telefonen, men når du får dem på klokken er de kanskje enda nyttigere. Google Nå blir smartere jo mer du bruker den, og kan for eksempel fortelle deg hvor lang tid du vil bruke på å kjøre hjem når det begynner å nærme seg slutten av arbeidsdagen, eller gi deg valutakurser når du har reist til et annet land. Du får også værmeldinger for både der du bor og der du jobber, samt en masse annen nyttig informasjon.

Talestyring

Klokken våkner automatisk til liv i det du vrir på håndleddet, eller når du trykker på skjermen eller på knappen på siden av klokken. Du kan få klokken til å utføre ulike handlinger ved å si «OK, Google» etterfulgt av en kommando. Du kan for eksempel få klokken til å hente frem dagens agenda fra kalenderen, sjekke værmeldingen eller ringe opp noen.

Moto 360 har innebygget pulsmåler og skritteller. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Talegjenkjenningen er ganske god, men du må snakke engelsk. Det er mulig undertegnede er litt gammeldags, men for meg virker det ganske tåpelig å snakke til en klokke – og det kunne ikke falle meg inn å sitte på toget på vei inn til jobben i morgenrushet og småprate med Moto 360. Heldigvis kan du gjøre mye uten talekommandoer. Ved å trykke en gang på urskiven får du opp en liste over ulike talekommandoer og ting du kan gjøre, og du kan bla og velge direkte fra listen med pekefingeren. I bunnen av listen er det også et valg som henter frem alle de ulike appene du har på klokken.

Det er ingen høyttaler i klokken, og du kan altså ikke gjennomføre telefonsamtaler ved å snakke i klokken. Men klokken kan vibrere for å varsle deg.

Motorola har lagt til enkelte tilleggsfunksjoner som ikke er standard i Android Wear. Klokken har for eksempel pulsmåling og med appen Moto Body fungerer klokken som en aktivitetsmåler som både teller skritt og lar deg måle pulsen din. Med Moto Body får du oversikt på klokkeskjermen over aktivitetsnivået ditt gjennom uken.

Klokken har skinnreim. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

En del av tilleggsfunksjonene kan administreres via appen Motorola Connect på mobiltelefonen. Denne appen gir deg en del tilleggsfunksjoner du ikke har på alle andre Android Wear-smartklokker, som for eksempel mulighet til å tilpasse urskivene med andre farger og funksjoner, legge inn informasjon som brukes av Moto Body-appen – som høyde, vekt og alder, samt se på et kart hvor klokken din befinner seg, hvis du har rotet den bort.

Les også