Til hovedinnhold
SniktittWithings Steel HR

Så lekker kan en sportsklokke med pulsmåler se ut

Steel HR er ikke som andre smarte klokker.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berlin / Tek.no: Smartklokker. Det lanseres stadig nye, og selv om de nå begynner å bli ganske gode å bruke, har de fleste en eller flere svært skuffende funksjoner. Disse dingsene har langt igjen å gå før de nærmer seg modenheten dagens smarttelefoner har oppnådd. Det er en av grunnene til at vi i Tek har mye til overs for enkelte alternative løsninger på denne fronten.

Den franske dingseprodusenten Withings er ett av selskapene som lager slike løsninger, og deres klokker i Activité-serien har utviklet seg til å bli manges favoritter. Withings Activité har analoge visere, digital innmat og gjør kun noen veldig få ting, men håndterer de tingene den kan som en sjef.

Siden første gang vi ble kjent med Activité Pop har selskapet rukket å bli kjøpt opp av finske Nokia, som igjen rasler med sablene og ser ut til å få et større nærvær i forbrukerelektronikk igjen.

Også mobilkjempen Samsung lanserte en ny klokke under årets IFA-messe. Les mer om Gear S3 i sniktitten »

En Activité-klokke med skjerm

Til venstre Withings Activité, til høyre Withings Steel HR.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nytt her på IFA er klokken Steel HR. Den er på sett og vis en utgave av Activité-modellene, ettersom den har den analoge skrittelleren vi er vant til nederst på urskiven. Men i tillegg har Withings lagt inn en knøttliten skjerm på toppen av urskiven, samt en pulsmåler under.

Skjermen betyr at klokken nå har fått en del funksjoner som den gamle ikke hadde. Pulsmåleren er naturligvis én av disse, men nå kan den også vise frem varslinger fra telefonen din. Siden vi jo snakker om Withings tar de seg likevel ikke vann over hodet, og stopper der.

En av Activité-modellenes store fordeler er den kjempelange batteritiden. Disse klokkene varer i rundt åtte måneder på et vanlig klokkebatteri. Slikt er naturligvis ikke oppnåelig når du dytter inn skjerm og pulsmåler, men det er fortsatt slik at forsiktighet på funksjonsfronten lønner seg.

Svært lang batteritid gitt mulighetene

Pulssensoren sitter under klokka. Hele 25 dager skal den kunne holde ut på én lading.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Withings Steel HR varer i inntil 25 døgn på en lading, noe som må sies å være svært imponerende. Samtidig klør jeg meg litt i hodet ved dette punktet. Kommer jeg til å huske hvor jeg har laderen når tiden kommer? Det er tross alt den ene fordelen kort batteritid gir. Du har hele tiden kontroll på hvor tilbehøret ligger. Ulempen, i hvert fall for meg, er at dingser som må lades har en tendens til å stå igjen i veggen når jeg legger ut på vei mot jobb om morgenen.

Klokka er i utgangspunktet en del kraftigere enn Activité-variantene. Her skal det tross alt være plass til en del teknikk som de enklere modellene ikke kan skilte med.

Hvor mye større den er avhenger av hvilken størrelse du velger. De minste utgavene har 36 mm urskive og er allerede i forhåndssalg, mens salget av en litt større variant med 40 mm urskive starter noe senere. Minste utgave koster 190 euro, mens den største koster 200 euro, eller 1850 kroner før norske avgifter.

Mye automatikk

Her bytter klokken selv modus avhengig av om du sover, løper, går eller svømmer. Denne funksjonaliteten er også den du finner i Activité-variantene. Men i tillegg måler Steel HR hjerterytmen din både når du slapper av og når du er aktiv.

All denne informasjonen overføres via strømsnill Bluetooth til mobiltelefonen din, der den samles i en app. Appen kan forøvrig fungere på egen hånd, eller motta helsedata fra Withings mange andre dingser, enten det er snakk om den trådløse blodtrykksmåleren, eller badevekten som også kan måle luftkvalitet i hjemmet.

Der de andre Withings-klokkene betjenes i sin helhet fra mobiltelefonen, og rett og slett er uten knapper eller annet fiksfakseri, har Steel HR én enkelt knapp på siden. Den brukes til å hoppe mellom visningsmoduser på den lille, runde skjermen øverst på urskiven. Her kan du se pulsen din, forbrukte kalorier eller varslinger fra smarttelefonen din. Du kan også se antall skritt du har tatt her, men det virker litt overflødig all den stund det har sin egen analoge viser nederst på urskiven.

Steel HR er tilgjengelig med flere ulike reimer, og i to ulike størrelser der den minste finnes i svart eller hvitt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Praktisk mobilapp

Den fysiske skrittelleren viser i utgangspunktet kun hvor stor prosentandel du har oppfylt av et mål du selv har satt i mobilappen som hører til. Dermed kan det likevel være aktuelt å bruke den lille skjermen også til dette fra tid til annen.

Klokken stilles ellers fra mobilappen, og når du bytter tidssone eller ved overgang fra sommer- til vintertid skjer endringen automatisk. Det forutsetter at mobilklokken stilles, enten av deg selv, eller av mobilnettverket den er koblet til.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

annonse