Til hovedinnhold
SniktittAlpina Horological Smartwatch

Sveitsisk urmaker hiver seg på smartklokke-bølgen

Alpina Horological Smartwatch får ildprøven på ekspedisjonstur med Børge Ousland.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Smartklokker er et produkt som begynner å få fotfeste på markedet, hvor det først og fremst har vært elekronikkprodusenter som har gått i bresjen for utviklingen. Nå hiver Alpina seg på bølgen.

Den sveitsiske urmakeren har røtter helt tilbake til slutten av 1800-tallet, og er blant annet kjent for å lage sportklokker. De lanserer den nye klokken sin i samarbeid med polfareren Børge Ousland, som skal bruke uret på ekspedisjoner de neste ti årene.

Smartklokke i tradisjonell innpakning

De to nederste viserne avslører at det er en smartklokke. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Klokken, som kalles Alpina Horological Smartwatch, ser i utgangspunktet ut som et klassisk sportsur, med elementer som blant annet stål og safirglass, der det eneste som kan avsløre den er en liten tallskive nederst på urskiven.

På innsiden har den nemlig fått en rekke funksjoner som vi finner igjen i andre smartklokker og wearables. Klokken kan blant annet følge med på hvor mange skritt du tar i løpet av en dag, samt at den også merker hvordan du sover.

Trenger ikke kontakt med telefonen hele tiden

Alpina-klokken kan altså mye av det samme som for eksempel en FitBit Charge, men oppfører seg i tillegg som et helt vanlig armbåndsur. Klokken bruker Bluetooth for å kommunisere med telefonen din, hvor både Android og iOS støttes.

Alpina kommer også som dameur. På telefonen kan du se et bilde av den kommende modellen, som er noe mindre enn herremodellen som ligger ved siden av. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Her overføres data som klokken fanger opp, men du trenger ikke ha den koblet til telefonen din hele tiden. Det er nemlig nok internt minne til at den kan lagre data for opptil 30 dager før du må synkronisere mot telefonen.

Uret er av typen quartz, hvilket betyr at det bruker batterier for å holde tiden. Selv om den også skal gi strøm til elektronikken som tar seg av smartfunksjonene, kan den ifølge produsenten holde over to år før du trenger å skifte batteri. Når den går tom for strøm bruker den et helt vanlig klokkebatteri, hvilket betyr at du kan ta den med til en hvilken som helst urmaker for å skifte det.

Appen samler dataene for deg

Du kan bestemme i appen om du skal sove med klokken på eller ha den under puten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På samme måte som andre smartklokker bruker også Alpina en egen app for å gi deg informasjonen som blir samlet opp. Her kan du opprette en brukerkonto slik at du kan se informasjonen via nettet i tillegg til selve appen.

Du parer opp klokken ved å trykke på en knapp som sitter ytterst på kronen, og i tillegg kan du legge inn personlige data om vekt, alder og høyde. Disse brukes ifølge produsenten for å gi et bedre bilde av søvn og andre elementer.

Alarmen skal nemlig lære deg å kjenne etterhvert som du bruker den, slik at du blant annet kan bruke en alarmfunksjon som vekker deg når klokken mener du er inne i lett søvn og kan vekkes for å få en god start på dagen.

Vil du ikke sove med klokken på om natten skal den kunne legges under hodeputen og fortsatt måle søvnen din. Dette stiller du inn via appen.

I tillegg kan via appen legge inn andre formål, som for eksempel hvor mange skritt du vil nå i løpet av et døgn.

Herremodellen kommer i flere varianter. Her med sortskive og stålenke, eller lærrem med hvit skive. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Stiller seg automatisk etter telefonen

Ser du rett på urskiven til klokken ser du at det er to egne visere nederst på urskiven. Den røde viseren viser deg hvor mye søvn du hadde foregående natt, mens den andre, hvite viseren viser hvor mange prosent av målet ditt om antall skritt som er oppnådd.

De to hovedviserne viser tiden på vanlig måte, men vil stille seg automatisk etter telefonen din. Det betyr at om du for eksempel tar en tur over dammen, vil klokken stille seg til riktig lokaltid når den får kontakt med telefonen din.

Skal ut på ekspedisjon

Den sveitsiske produsenten har laget sportsklokker for røft bruk siden 1883, og den nye smartklokken får snart sin ilddåp ved at en av selskapets ambassadører, Børge Ousland, som skal ta den med seg på sine neste ekspedisjoner.

Børge Ousland skal sette klokken på prøve under flere ekspedisjoner de kommende årene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I samarbeidsprosjektet som har fått navnet IceLegacy, skal Ousland nemlig ha på seg klokken mens han sammen med franske Vincent Colliard skal krysse 20 isbreer over en periode på ti år.

Klokken forventes å lanseres her på berget til sommeren, og prisen vil starte på 995 euro, eller over 8500 norske kroner. Her kan du sette opp prisvarsel i Prisguide og få beskjed når Alpine Horological Smartwatch kommer i butikkene »

Også en fransk produsent har laget en smartklokke
Se vår test av den lille sjarmøren Withings Activité Pop »

annonse