Nå spiller Huawei i elitedivisjonen
Huawei Ascend Mate 7 er stor, rask, funksjonsrik, lekker og overraskende billig.
Innhold
- Konklusjon
- Nå lager Huawei eksklusive smartmobiler
- Skjermen dekker 83 prosent av fronten
- Lynrask, og med menyer som skiller seg ut
- Du kan velge mellom mange ulike temaer
- Fingeravtrykk til besvær
- Lås ned filene du er redd for
- Kamera på det jevne
- Brukbar musikkspiller
- God til spill og film
- Beskjedent med lagringsplass
- Imponerende batteri
- Klargjort for oppladbare øreplugger
- Konklusjon og alternativer
- Sjekk hvilke mobiler som er de beste nå >>
- Ytelsesmålinger og bilder
Konklusjon
Huawei Ascend Mate 7 er en smartmobil med 6 tommer stor skjerm. Riktig nok har aksepten for store telefoner økt betraktelig på kort tid, men spørsmålet er om ikke 6 tommer er i overkant av smertegrensen for mange. For de som ikke lar seg affisere av at telefonen er vanskelig å håndtere med en hånd, er Ascend Mate 2 et kupp.
Nå lager Huawei eksklusive smartmobiler
Det første vi merket oss da vi ble presentert for Ascend Mate 7 i september, var telefonens utseende. Denne telefonen ser nemlig mer eksklusiv ut enn vi egentlig hadde forventet. Skjermen dekker nesten hele fronten, og skroget er i metall. Den store skjermen er skarp og klar, med god innsynsvinkel og brukbar bakgrunnsbelysning. Vi legger også merke til at telefonen har fått en fingeravtrykkleser på baksiden.
Bakdekselet er for øvrig ikke avtakbart. SIM-kort og minnekort ligger i skuffer som er skjøvet inn i siderammen. Disse skuffene må du bruke en binders eller liknende for å åpne opp. Det er den samme løsningen som du finner på blant annet iPhone og en del HTC-modeller.
Skjermen dekker 83 prosent av fronten
Enkelte vil hevde at Huawei har hentet mer av designen enn bare SIM-kortskuffen fra Apple og HTC. Nå skal det godt gjøres å lage en smartmobil uten at det er noen som vil mene å ha sett noe liknende før. Det er mange år siden noen syntes det var stas å kopiere Nokia, men ellers har de fleste smartmobiler et nokså konformt utseende. Ascend Mate 7 har likevel noe skarpere kanter enn metallmobilene fra HTC og Apple. I tillegg kommer at den har en skjerm som utgjør hele 83 prosent av arealet på telefonfronten.
Størrelsen på Ascend Mate 7 er omtrent som på iPhone 6 Plus. iPhone 6 plus er en millimeter høyere, 3,2 millimeter smalere og 0,8 millimeter tynnere. Til gjengjeld har den «bare» 5,5 tommer skjerm, mot Ascend Mate 7s 6 tommer. Begge har skjermer med 1080 x 1920 bildepunkter, det som i dag er best kjent som Full-HD. En annen mobil det er naturlig å sammenligne med er Samsung Galaxy Note 4. Denne er litt mindre i høyde og bredde, mens den er litt tykkere enn Ascend Mate 7. Skjermen på Note 4 måler 5,7 tommer. Note 4 har også AMOLED-skjerm med langt høyere oppløsning. Full-HD er imidlertid mer enn bra nok på en mobiltelefon, selv i denne størrelsen.
Alt i alt er Ascend Mate 7 en mobiltelefon med en design og byggekvalitet som gir et førsteklasses inntrykk.
Lynrask, og med menyer som skiller seg ut
Førsteklasses er også ytelsen. De tilsammen åtte prosessorkjernene i Kirin 925-brikken sørger for at telefonen sparker godt unna i ytelsestestene. På neste side ser du hvordan Huawei Ascend mate 7 hevder seg sammenliknet med konkurrentene.
Om du vil bli like imponert over brukergrensesnittet er et åpent spørsmål. Her har Huawei beholdt den litt underlige varianten uten applikasjonsmeny. Det er altså ikke noe ikon eller knapp å trykke på for å hente opp alle appene du har på mobilen din. I stedet har du alle appene på hjemmeskjermene, eller på startpanelene, som de også kalles. Vi liker grensesnittet, men vet at ikke alle klarer å forsone seg med at applikasjonsmenyen er borte.
Noen velger uansett å legge mange snarveier på hjemmeskjermene, og det kan være greit at alt er samlet på ett sted. Det er nok flere som har lett gjennom flere hjemmeskjermer på jakt etter en app, for så å konkludere med at den må ligge et annet sted. Om du vil ha system på appene dine kan du også plassere dem i grupper, slik at et ikon representerer flere apper. Her blir utfordringen å holde orden.
Grensesnittet EMUI 3.0 har en såkalt magasinskjerm, der det dukker opp forskjellige bilder på låseskjermen når skjermen tennes. Disse bildene laster telefonen ned fra nettet, så du stadig får nye bilder å se på.
Du kan velge mellom mange ulike temaer
Det er også mulig å endre utseendet på menyene, slik at telefonen får det preget du liker best. Husk at det også kan bety at noen ikoner endrer seg totalt, slik at du kanskje ikke gjenkjenner dem med det samme.
Her har vi samlet noen skjermdumper som viser hvordan det kan se ut. (Testen fortsetter under bildet).
Telefonen har flere smarte funksjoner. Blant annet får du den samme telefonbehandleren som vi har sett på tidligere Huawei-modeller, der du kan rydde opp i minnet, blokkere uønskede anrop, velge hvem som skal kunne nå deg i perioder når telefonen er satt til «ikke forstyrr» og så videre. Denne appen burde være obligatorisk på alle mobiltelefoner.
Fingeravtrykk til besvær
En funksjon Huawei ikke har hatt på tidligere telefoner er fingeravtrykk-sensoren. Dette er en sensor av den typen du bare berører med fingertuppen. Du trenger altså ikke å trekke fingeren over leseren, slik du må på Samsungs og HTCs fingeravtrykklesere. Leseren skal kunne kjenne igjen fingeren din samme hvilken vinkel du plasserer fingertuppen i. Leseren skal kunne låse opp telefonen og gi deg tilgang til de tjenestene du har registrert fingeren for.
Vi skriver «skal kunne», for på de to testeksemplarene vi har fått tilgang til fungerer sensorene særdeles dårlig. Den ene telefonen er det nesten håpløst å få registrert fingeravtrykkene på. Den andre lar oss registrere fingertuppene, men kjenner den ikke igjen når telefonen skal låses opp. Det er åpenbart noe galt med de to telefonene vi har fått testet dette på.
Lås ned filene du er redd for
Det er mulig at fingrene vi har testet med er usedvanlig vanskelige. Men de fungerer på alle andre mobiler med fingeravtrykksensor. Derfor konkluderer vi med at Huaweis fingeravtrykkleser er totalt ubrukelig, i alle fall for oss. Det er synd, for alt annet ved denne telefonen fungerer utmerket. En liten trøst er et at du uansett ikke trenger fingeravtrykkleseren – hvert fingeravtrykk kan erstattes med PIN-koder.
Når sensoren fungerer har telefonen altså mulighet for å låse apper og filer til individuelle fingeravtrykk, slik at ingen uvedkommende får tilgang til innhold du vil beskytte, selv om de skulle ha tilgang til telefonen.
Kamera på det jevne
Kameraet på Ascend Mate 7 er utrustet med en fjerdegenrasjons sensor fra Sony og et objektiv med fem asfæriske linser. Bildeoppløsningen er 13 megapiksler, og kameraet er klart til å ta bilde på ca. 1,2 sekunder.
Kameraet skal kunne ta bilder i svak belysning, noe alle mobilproduseter hevder kameraene deres klarer. Kameraene er nok blitt bedre til dette nå enn de var før, men kameraet på Huawei Ascend Mate 7 er ikke helt på høyde med de aller beste mobilkameraene. Bildene du har tatt kan du enkelt dele ved å trekke raskt oppover på skjermen. Da starter du automatisk Bluetooth, og får opp en oversikt over mottakere du kan dele bildet med.
I bildegalleriet kan du også trykke på lokasjonsmerket. Da åpner du et kart, der bildene du har knipset i dette området dukker opp med anvisning til hvor de er tatt.
Alt i alt er kamerafunksjonene på Ascend Mate brukbare, uten at de skaper den helt store wow-opplevelsen.
På neste side kan du se flere bilder vi har tatt med telefonen »
Brukbar musikkspiller
Musikkspilleren heter bare «Musikk». Spilleren er omtrent så enkel som navnet skulle tilsi. Du kan ikke gjøre noen lydinnstillinger, utover å skru av eller på «dts». Dette er en funksjon som skal skape inntrykk av at du har lyd i flere kanaler, slik du har når du er på kino.
Det er enkelt å merke favorittfiler, og du kan sette opp spillelister, eller søke på låter etter artist, låtnavn og album.
Spilleren gir et bra lydbilde, og du kan også spille relativt høyt, forutsatt at du overser varselet om at dette kan skade hørselen din. Vi har testet Ascend mate 7 med ulike hodetelefoner, også noen med mye motstand. Spilleren fungerer godt med de fleste hodetelefoner. Siden du ikke kan justere lydbildet separat, kan det være en fordel å velge hodetelefoner som passer til den lydprofilen du liker. Hører du house og jazz om hverandre, kan det nok tenkes at det er lurt å ha to sett hodetelefoner. Men en equalizer hadde vært å foretrekke.
Du har også Play Music på telefonen, men du får de samme utfordringene her. I Play music kan du også kjøpe musikk, eller strømme alt du orker med et abonnement.
God til spill og film
Den store skjermen og den raske prosessoren gjør telefonen godt egnet for film eller spill. Videospilleren har god formatstøtte, og skulle det være noen filer den ikke tar rett ut av esken, løser du dette enkelt med gratis programvare fra Google Play.
Telefonen kommer også med flere spill installert. Det vil si – det er bare ikonene som er installert. Selve installasjonen starter når du velger ett av dem. Spillene er underholdende nok, men du skal ikke spille så lenge før du innser at det kan være greit å fylle på med noen ekstra tillegg. Det dreier seg med andre ord om spill som har kjøp i appen, en løsning det er delte meninger om. Du trenger uansett ikke å kjøpe noe du ikke ønsker, og spillene kan også avinstalleres om du vil frigjøre minne.
Beskjedent med lagringsplass
Telefonen har bare 16 GB labringsminne, og systemet legger beslag på over en firedel av dette. Den skal komme i en gullfarget 32 GB-versjon også, men vi har ikke fått noen informasjon om når denne versjonen eventuelt kommer hit til landet.
Telefonen støtter minnekort opp til 64 GB.
Huawei Ascend Mate 7 er utstyrt med et antennesystem som gjør at den kan veksle mellom å sende og motta med antennene i toppen eller i bunnen av telefonen. Dermed skulle du være sikret optimal forbindelse uansett hvordan du velger å holde i mobilen. Telefonen støtter frekvenser over hele kloden, og har i tillegg lynrask 4G ved hjelp av Cat6 LTE. Det betyr at den i teorien kan laste ned data med en hastighet på 300 Mbps over mobilnettet.
I Norge har du uansett fint lite glede av dette, ettersom operatørene har valgt å begrense både hastigheten og datamengden du får overføre i 4G-nettene.
Imponerende batteri
Batteriet i telefonen er på imponerende 4100 mAh. Det er nesten så du kan bruke det som reiselader til Tesla-en din. Vi har brukt telefonen jevnt i to døgn uten å gå tom for strøm. Du kan selvsagt tappe den ned mye fortere ved å aktivere mange strømkrevende funksjoner samtidig.
Huawei Ascend Mate 7 holder likevel lenger enn andre telefoner vil gjøre ved tilsvarende bruk. Prosessoren er bygget med 28 nm-teknologi, noe som gjør at den trekker minimalt med strøm. I tillegg kan du selv velge hvilke funksjoner som skal få ligge i bakgrunnen og trekke strøm. Om du ikke vil gjøre dette på applikasjonsnivå, kan du velge smart strømsparing eller ultrastrømsparing fra telefonmenyen. Med ultrastrømsparing vil telefonen spare kraftig på de siste ti prosentene du har med strøm. Da vil mange funksjoner være deaktivert, men du kan i alle fall være tilgjengelig på telefonen.
Klargjort for oppladbare øreplugger
Telefonen leveres med nokså ordinære øreplugger, men du kan også kjøpe til en spesialøreplugg som gir deg aktiv støydemping. Ørepluggen må lades for at støykanselleringen skal virke, men bruker du den sammen med Huawei Ascend Mate 7, vil den hente strøm fra telefonen.
Ørepluggen kalles Live Extra, og er en øreplugg med brukbar lyd, også om du ikke aktiverer støykanselleringen.
Konklusjon og alternativer
Vi liker Huawei Ascend Mate 7, som med unntak av fingeravtrykkleseren gjør en svært god jobb. Det er ikke til å stikke under stol at den er diger – så diger at du neppe synes det er ok å ha den i lomma når du er på joggetur. Men er du ute etter en mobil med størst mulig skjerm i forhold til størrelsen, er dette en mobil du bør se nærmere på.
Alternativene i denne klassen er ikke så mange. HTC har en diger telefon med metalldeksler, kalt One Max. Men dette er en mobiltelefon som er et år gammel, og som ikke har like kraftig innmat som Huawei Ascend Mate 7.
Det samme gjelder Samsung Galaxy Mega, som heller ikke er kommet i noen ny og oppdatert versjon.
En mindre og rimeligere toppmodell som har mange av de samme egenskapene til langt lavere pris, er Honor 6. Den har mindre skjerm og selges bare på nett, men den er et meget godt alternativ om du klarer deg med en noe mindre skjerm.
Sjekk hvilke mobiler som er de beste nå >>
Ytelsesmålinger og bilder
Huawei Ascend Mate 7 går til topps i flere ytelsestester.
Her ser du flere produktbilder, skjermbilder og bilder vi har tatt med Huawei Ascend Mate 7: