Til hovedinnhold

Ha-på-dingser årets store teknotrend på CES

– Men smartklokkene er for store og klumpete, mener analytiker.

Pebble

Årets første elektronikkmesse, CES 2014, arrangeres i Las Vegas denne uken. Flere produsenter tjuvstartet lanseringene dagene før messen begynte tirsdag ettermiddag norsk tid.

Sony Xperia Z1 Compact. .Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Noen av de store mobilprodusentene kom med nye telefoner på messen, blant annet lanserte Sony en av de mest spennende «mini»-telefonene vi har sett – Sony Xperia Z1 Compact. Denne kommer til Norge i februar, og har en 4,3-tommers skjerm og spesifikasjoner som er fullt på høyde med de mest avanserte toppmodellene på markedet. Vårt søsternettsted Amobil.no har laget en sniktitt på Xperia Z1 Compact.

Samsung lanserte fire nye nettbrett, blant annet to nettbrett med skjerm på hele 12,2 tommer – Galaxy NotePRO og TabPRO 12.2. Den kinesiske konkurrenten Huawei kom også med en ny mobil, Huawei Ascend Mate 2. Med en skjerm på hele 6,1 tommer kan det imidlertid diskuteres om denne kvalifiserer som mobil eller nettbrett.

Samsung Galaxy NotePRO 12.2.Foto: Samsung

Før messen startet, lanserte også Nvidia det som antagelig er den kraftigste brikken for mobiltelefoner og nettbrett akkurat nå: Nvidia Tegra K1. Med en grafikkprosessor med hele 192 kjerner skal denne brikken gi mobiltelefoner og nettbrett en grafikkytelse vi er vant til å se kun i bærbare PC-er, ifølge Nvidia. Tegra K1 kommer for øvrig også i en versjon med en 64-bit-prosessor utviklet av Nvidia selv. Dermed går Nvidia rett i strupen på verdens største prosessorprodusent, Intel.

Treningsarmbånd og «livslogging»

En av de viktigste trendene på årets messe handler imidlertid ikke om smartmobiler og nettbrett, men om såkalte «wearable devices» – eller ha-på-dingser, som man kanskje kan kalle det på norsk.

LG lanserte ikke så mye mobilrelatert på CES, men var en av mange aktører som lanserte et treningsarmbånd. Dermed kaster de seg inn i konkurranse med produkter som Fitbit, Nike Fuelband, Polar Loop og Jawbone Up. LGs Lifeband Touch-treningsarmbånd har imidlertid noen unike egenskaper, som at de kommuniserer med både mobiltelefonen din og et sett øreplugger som faktisk måler pulsen din ved å registrere blodgjennomstrømningen i ørene. Armbåndet kan kommunisere med ulike treningsapper på mobilen, og du kan også bruke det til å styre musikken eller vise hvem som ringer.

Sony Core.Foto: Sony

Sony har hatt ha-på-dingser, som Sony Smartwatch, lenge – men på CES lanserte selskapet en liten dings de kaller «Sony Core». Brikken kan festes inne i et spesielt Sony-armbånd, og brikken kommuniserer med Sonys Lifelog-app. Ifølge Sony skal Core være mer enn bare en skritteller, men i prinsippet logge hele livet ditt – en «life tracker», som Sony kaller det. Core skal være en åpen plattform som sammen med mobiltelefonen skal kunne registrere alt fra bevegelser og søvn, til å holde orden på bilder du har tatt, hva slags musikk du hører på, om du pendler til og fra jobb, om du sitter i bilen, og så videre. Ved å trykke på en knapp på Core vil du kunne lage et «bokmerke» for det aktuelle tidspunktet på dagen, slik at du senere kan «spole tilbake» dit i Lifelog-appen. Sony snakker for øvrig med andre maskinvareprodusenter om ulike typer tilbehør til Core.

Pebble Steel.Foto: Pebble

Nye smartklokker

Intel annonserte på messen at de går sammen med aktører i motebransjen for å lage et nytt «smartarmbånd» basert på Intel-teknologi. Under Intels presentasjon på CES var wearable technology ett av hovedtemaene, og selskapets toppsjef Brian Krzanich viste frem en prototyp på en Intel-designet smartklokke som i motsetning til mange av konkurrentenes klokker skal fungere uavhengig av mobiltelefonen.

Smartklokken Pebble startet som et Kickstarter-prosjekt, og fikk inn over 10 millioner dollar – av et mål på 100 000 dollar. På CES lanserte selskapet en ny modell med et mer eksklusivt utseende; Pebble Steel. I stedet for en gummireim, kommer Steel med reim i børstet stål eller mattsvart stål. Med på kjøpet får du også en lærreim, som du kan bytte ut stålreimen med hvis du vil. Med unntak av reimen og noen mindre endringer i maskinvaren, er de nye modellene ganske like den opprinnelige modellen.

Også ZTE viser frem en smartklokke, BlueWatch, som har mange likheter med Pebble. BlueWatch har for eksempel også en svart/hvitt-skjerm med «elektronisk blekk», som gjør den lesbar i sollys. Klokken kan blant annet vise varslinger fra telefonen din, og den fungerer som skritteller.

For tidlig?

Produsenten Archos skal også vise smartklokker på CES, og sier til Wall Street Journal at de vil prøve å differensiere seg fra konkurrentene ved å lage apper som gir en best mulig brukeropplevelse.

Enkelte analytikere mener imidlertid at mange av smartklokkene som nå kommer på markedet enten er for store og klumpete, eller ikke har god nok batteritid til at de vil komme til å slå an blant folk flest.

– Måten du kan skille deg ut på, er ved å få produktet til å gjøre alle de rette tingene uten at den er en stor klump på armen din, sier analytiker Van Baker i Gartner til Wall Street Journal.

I stedet for smartklokker, ser det ut til at enklere og rimeligere aktivitetssensorer, som treningsarmbåndene fra Fitbit og Nike, er det som har slått an hos brukerne.

annonse