TestSamsung Galaxy Mega

Sjelden har en mobil hatt et mer passende navn ...

Gigantmobil med noen viktige mangler.

Design, skjerm og menyer

Galaxy S4 i midten fremst. Galaxy Note II til venstre. Galaxy Mega er virkelig en diger telefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En stund var det om å gjøre å ha den minste telefonen. Den tiden er avgjort forbi. Størrelsene på smarttelefoner med berøringsskjerm øker, og etter at Samsung først lanserte sin Galaxy Note-serie, har kampen om å ha den største mobilskjermen tatt helt av. Galaxy Mega er et direkte utslag av denne kampen.

Med en skjerm på hele 6,3 tommer er Mega definitivt riktig navn på telefonen. Den er diger, og akkurat som Sonys nylanserte Xperia Z Ultra får den de første giganttelefonene i Galaxy Note-serien til å se litt puslete ut.

Får i ulveklær

Den digre telefonen, eller det lille nettbrettet om du vil, er imidlertid en del enklere spesifisert enn de store mobilene som har vært på markedet så langt. Prisen er likevel forholdsvis høy – rundt 4000 kroner og oppover.

Designen på telefonen er lik den vi kjenner fra Galaxy S4-modellene. Den har det samme, tykke, metallfargede båndet rundt telefonen, med avrundinger i hjørnene og bak mot batteridekselet.

Les testen av Asus FonePad på hele 7 tommer.

Prøv den først

Til å være så diger som den er, ligger den greit i hånden – forutsatt at du har store hender. Det er nok en god idé å prøveholde Galaxy Mega før du eventuelt kjøper den. Den vil være i største laget for mange hender.

Det er ikke sikkert Galaxy Mega egner seg så godt som telefon for deg som må bruke begge hender for å betjene den.

Det fins en rekke funksjoner i Galaxy Mega som skal gjøre den enklere å bruke med én hånd.
Touch Wiz er noe mer fargerikt enn Googles egen Android-design. Det er likevel lett å finne frem i.
Samsung viderefører flip-dekselet sitt. Dekselet selges utenom som tilbehør, og skrur automatisk skjermen på når det åpnes. Foruten flippen er dekselet identisk med det som følger med telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Tilpasset for enhåndsbruk

Hvis du blant dem som klarer å holde telefonen trygt i én hånd er det likevel ikke sikkert tommelen din har en rekkevidde som når over hele skjermen. Heldigvis har Galaxy Mega tilpasninger i menyene som gjør at du slipper å strekke tommelen helt ut av ledd.

Det er mulig å flytte tastatur, ringefunksjon, kalkulator og opplåsingsfunksjonene til den ene siden av skjermen. Dermed skulle Galaxy Mega bli noe enklere å bruke med én hånd.

Vårt testeksemplar ville ikke flytte skrivetastaturet til ene siden av skjermen – selv om innstillingen virket for alle de andre funksjonene.

Samsungs egne menyer

Ellers er det Touch Wiz-menyene som regjerer skjermen her. De preges av fargerike ikoner og svært mange Samsung-spesifikke apper. For det meste er dette av det gode. Det er flere av funksjonene her som du ikke finner igjen i andre menysystemer.

Oppbyggingen på selve menysystemet skiller seg ikke nevneverdig fra Android slik det ser ut i sin rene form. Dermed er det lett å kjenne seg igjen i menyene, selv om det grafiske er ganske annerledes.

Vi noterer oss at alle deler av menyene på Galaxy Mega fungerer horisontalt. Det er sannsynligvis en tilpasning gjort for å understreke Galaxy Megas posisjon midt mellom et nettbrett og en mobiltelefon.

Prises høyt tross svak innmat?

Dette er ikke en typisk toppmodell. Samsung Galaxy Mega selges likevel til godt over 4000 kroner av flere butikker. Det synes vi er litt i overkant.

Det kan likevel godt hende den vil selge en del til den prisen. Den ser svært imponerende ut, der den henger i butikkhyllen og likner på en Galaxy S4. Men dette er ingen Galaxy S4.

Dårligere skjerm enn i toppmodellen

Skjermen her er vesentlig svakere. I motsetning til toppmodellen har denne varianten en 720p-skjerm. På en mindre mobil kan det være greit likevel, men på denne skjermen ser vi pikselmønsteret – det er til tider ganske synlig. I tillegg er det en svak flimring i vårt testeksemplar.

Feilene er ikke enorme, men det er vanskelig å ikke legge merke til dem når man først har sett dem.

Skjermen er en LCD-variant, men den slår oss som noe blassere enn mange av LCD-skjermene vi har sett så langt.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4

Hold fingrene over skjermen for forhåndsvisning

Alt i alt er skjermen i Galaxy Mega grei nok, men det er en skjerm som helt synlig ikke er av samme toppkaliber som vi finner i Galaxy S4 og HTC One.

En ting denne skjermen imidlertid har til felles med Galaxy S4-skjermen, er at den merker når du holder fingrene over den. Dermed kan du få funksjoner som "Air View" også her. Du kan holde fingeren over e-poster i innboksen din for å få opp en forhåndsvisning av innholdet.

Skjermen støtter ikke bruk med hansker, slik skjermen på Galaxy S4 gjør.