På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Sjelden har en mobil hatt et mer passende navn ...
Gigantmobil med noen viktige mangler.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Design, skjerm og menyer
- Får i ulveklær
- Prøv den først
- Tilpasset for enhåndsbruk
- Samsungs egne menyer
- Prises høyt tross svak innmat?
- Dårligere skjerm enn i toppmodellen
- Hold fingrene over skjermen for forhåndsvisning
- Teknologi og funksjoner
- Teknologi og funksjoner:
- Tynt med lagringsplass
- Raskere på mobilnett enn på hjemmenett
- Funksjoner har blitt borte
- Raske og gode nettlesere
- Dobbel e-postløsning
- Kontorprogramvare
- Ytelsestester
- Underholdning
- Underholdning:
- Grei nok til spill, men ...
- Godt mobilkamera
- Konklusjon
- Konklusjon
- Nesten helt tilpasset enhåndsbruk
- Lav oppløsning for størrelsen
- For lite lagringsplass
- God på det grunnleggende
- Til slutt:
Design, skjerm og menyer
En stund var det om å gjøre å ha den minste telefonen. Den tiden er avgjort forbi. Størrelsene på smarttelefoner med berøringsskjerm øker, og etter at Samsung først lanserte sin Galaxy Note-serie, har kampen om å ha den største mobilskjermen tatt helt av. Galaxy Mega er et direkte utslag av denne kampen.
Med en skjerm på hele 6,3 tommer er Mega definitivt riktig navn på telefonen. Den er diger, og akkurat som Sonys nylanserte Xperia Z Ultra får den de første giganttelefonene i Galaxy Note-serien til å se litt puslete ut.
Får i ulveklær
Den digre telefonen, eller det lille nettbrettet om du vil, er imidlertid en del enklere spesifisert enn de store mobilene som har vært på markedet så langt. Prisen er likevel forholdsvis høy – rundt 4000 kroner og oppover.
Designen på telefonen er lik den vi kjenner fra Galaxy S4-modellene. Den har det samme, tykke, metallfargede båndet rundt telefonen, med avrundinger i hjørnene og bak mot batteridekselet.
Les testen av Asus FonePad på hele 7 tommer.
Prøv den først
Til å være så diger som den er, ligger den greit i hånden – forutsatt at du har store hender. Det er nok en god idé å prøveholde Galaxy Mega før du eventuelt kjøper den. Den vil være i største laget for mange hender.
Det er ikke sikkert Galaxy Mega egner seg så godt som telefon for deg som må bruke begge hender for å betjene den.
Tilpasset for enhåndsbruk
Hvis du blant dem som klarer å holde telefonen trygt i én hånd er det likevel ikke sikkert tommelen din har en rekkevidde som når over hele skjermen. Heldigvis har Galaxy Mega tilpasninger i menyene som gjør at du slipper å strekke tommelen helt ut av ledd.
Det er mulig å flytte tastatur, ringefunksjon, kalkulator og opplåsingsfunksjonene til den ene siden av skjermen. Dermed skulle Galaxy Mega bli noe enklere å bruke med én hånd.
Vårt testeksemplar ville ikke flytte skrivetastaturet til ene siden av skjermen – selv om innstillingen virket for alle de andre funksjonene.
Samsungs egne menyer
Ellers er det Touch Wiz-menyene som regjerer skjermen her. De preges av fargerike ikoner og svært mange Samsung-spesifikke apper. For det meste er dette av det gode. Det er flere av funksjonene her som du ikke finner igjen i andre menysystemer.
Oppbyggingen på selve menysystemet skiller seg ikke nevneverdig fra Android slik det ser ut i sin rene form. Dermed er det lett å kjenne seg igjen i menyene, selv om det grafiske er ganske annerledes.
Vi noterer oss at alle deler av menyene på Galaxy Mega fungerer horisontalt. Det er sannsynligvis en tilpasning gjort for å understreke Galaxy Megas posisjon midt mellom et nettbrett og en mobiltelefon.
Prises høyt tross svak innmat?
Dette er ikke en typisk toppmodell. Samsung Galaxy Mega selges likevel til godt over 4000 kroner av flere butikker. Det synes vi er litt i overkant.
Det kan likevel godt hende den vil selge en del til den prisen. Den ser svært imponerende ut, der den henger i butikkhyllen og likner på en Galaxy S4. Men dette er ingen Galaxy S4.
Dårligere skjerm enn i toppmodellen
Skjermen her er vesentlig svakere. I motsetning til toppmodellen har denne varianten en 720p-skjerm. På en mindre mobil kan det være greit likevel, men på denne skjermen ser vi pikselmønsteret – det er til tider ganske synlig. I tillegg er det en svak flimring i vårt testeksemplar.
Feilene er ikke enorme, men det er vanskelig å ikke legge merke til dem når man først har sett dem.
Skjermen er en LCD-variant, men den slår oss som noe blassere enn mange av LCD-skjermene vi har sett så langt.
Les også: Test av Samsung Galaxy S4
Hold fingrene over skjermen for forhåndsvisning
Alt i alt er skjermen i Galaxy Mega grei nok, men det er en skjerm som helt synlig ikke er av samme toppkaliber som vi finner i Galaxy S4 og HTC One.
En ting denne skjermen imidlertid har til felles med Galaxy S4-skjermen, er at den merker når du holder fingrene over den. Dermed kan du få funksjoner som "Air View" også her. Du kan holde fingeren over e-poster i innboksen din for å få opp en forhåndsvisning av innholdet.
Skjermen støtter ikke bruk med hansker, slik skjermen på Galaxy S4 gjør.
Teknologi og funksjoner
Samsung Galaxy Mega har stort sett det du kan regne med å få av teknologi i en smarttelefon i dag. Du får 4G for rask datatilkobling der det er tilgjengelig, har du kjemperaskt trådløst nettverk hjemme støtter telefonen også WiFi-standarden AC, som er relativt ny og den raskeste som er tilgjengelig i dag.
Bluetooth 4.0 og NFC er også tilgjengelig, slik at du kjapt og enkelt kan koble til andre telefoner og mobile høyttalere. NFC-støtten gjør også at mobilbetaling sannsynligvis kan tas i bruk med Galaxy Mega når en slik løsning eventuelt dukker opp. Telenor og DNB jobbet med et slikt prosjekt som skulle være ferdig første halvår i år, men vi har kommet en dag ut i andre halvår, og løsningen er stadig ikke på plass.
Tynt med lagringsplass
Intern lagringsplass er det verre med, ettersom Galaxy Mega bare har 8 GB innebygget lagring. Betydelige deler av plassen er brukt på operativsystemet, så du ender opp med 4,7 GB tilgjengelig lagring.
Samsung ser ut til å ha skjønt at det er i minste laget, så det ligger et minnekort på 4 GB i esken. Like fullt er det slik at de fleste apper kjører fra mobilens interne lagring i dag. Minnekortet er først og fremst nyttig til medielagring.
Når det fins stadig flere virkelig store apper i Google Play, og mange av dem i tillegg synkroniserer store mengder data, blir 4,7 GB litt magert. Så lenge apper ikke alltid enkelt lar seg flytte til minnekort, er ikke det medfølgende kortet like nyttig som fornuftige mengder intern lagring.
Raskere på mobilnett enn på hjemmenett
Vi synes forresten det er litt pussig at Android-mobiler stadig varsler om at nedlasting vil gå fortere hvis man kobler til WiFi. 4G-tilkoblingen i Galaxy Mega har potensiale til å være betydelig raskere enn det vanlige bredbåndet mange kan få hjemme i sin egen stue.
Samsungs giganttelefon er betydelig svakere enn Galaxy S4. Her er det en systembrikke med bare to prosessorkjerner som gjelder. Galaxy Mega er dessuten utstyrt med 1,5 GB hurtigminne, i motsetning til de 2 gigabytene som Galaxy S4 råder over.
Funksjoner har blitt borte
Samsung har latt være å inkludere mange av spesialfunksjonene fra Galaxy S4 i Galaxy Mega. Her får du den smarte skjermvakten som holder skjermlyset på så lenge du ser på telefonen. De andre funksjonene, så som automatisk pausefunksjon og automatisk rulling i nettleseren, er borte.
Vi vet ikke om Samsung har utelatt disse funksjonene på grunn av svakere maskinvare, eller fordi de rett og slett ikke fungerte fullgodt i toppmodellen. Vi er stadig vekk aller mest imponert av skjermvakten som holder belysningen påskrudd, og synes at det er fint å finne den igjen også i Galaxy Mega.
Du får to nettlesere på Galaxy Mega. Den ene er den vanlige Android-nettleseren, som Samsung har gjort visse grafiske endringer i. Den andre er Googles egen Chrome-variant.
Raske og gode nettlesere
Begge er raske og byr på en upåklagelig surfeopplevelse. Med sin synkronisering av både bokmerker og åpne faner har Chrome noen fler funksjoner enn den vanlige Android-nettleseren, men ut over det merker vi ikke de helt store praktiske forskjellene.
Begge nettleserne gjør jobben sin godt, og begge nettleserne mangler Flash-støtte. Flash er på vei ut av mobilverdenen etter et par år med middels til elendig støtte på noen Android-mobiler. Det kan være like greit, for Flash-tunge nettsider fungerte aldri særlig godt på mobilskjermen da teknologien var støttet.
Dobbel e-postløsning
Som vanlig har du to e-postløsninger å velge mellom her. Gmail-appen for Googles egne e-postkontoer, og en generell e-postklient som henter meldinger for eksempel fra jobbkontoen din. Hvis du ønsker det kan du samle også Gmail-kontoen din i den vanlige e-postklienten.
E-postklienten er av akkurat samme type som den vi finner i Galaxy S4. Det betyr at den er lett å sette opp og enkel å bruke. Vi ergrer oss imidlertid om at den hverken har god tidsstyring av synkronisering, eller mulighet til å zoome ut faktisk størrelse på meldingene. Med en skjerm på 6,3 tommer burde det være unødvendig at deler av meldingene vi får befinner seg utenfor rammene.
Kontorprogramvare
En lettversjon av Polaris Office følger med til å ta seg av åpning av vedlegg i starten. Den takler fint de fleste vanlige dokumentformater, men den lar deg ikke redigere filer eller opprette nye.
Samsung gjør stadig mer ut av sin egen app-portal, Samsung Apps. Under kategoren "Apps for Galaxy" finner du ekstra apper som kan lastes ned telefonen. Blant dem finner du fullversjonen av Polaris Office 4.0.
Det er riktignok ikke nyeste utgave av Polaris Office, men kontorprogramvaren fungerer svært godt likevel, og er et nyttig tillegg til den store telefonen.
Ytelsestester
Underholdning
Med en gigantisk skjerm burde Samsung Galaxy Mega være den fødte underholder. Hva skal den ellers være godt for?
Siden dette er en Samsung er videostøtten i den medfølgende spilleren god. Støtte for et vell av ulike videokodeker har vært en av produsentens styrker i årevis.
Vi noterer oss imidlertid at dekoding av Dolby Digital ikke virker her. Det betyr at alt fra egne DVD-kopier til opptak fra videokamera som koder lyd med Dolby Digital, vil avspilles uten lyd. Du må i tilfelle bruke en tredjeparts avspiller fra Google Play for å få lyd.
Så fremt du får lyd er det lite å utsette på selve avspillingskvaliteten. Vi merker ikke antydning til hakking, selv for filer med full-HD-oppløsning. Fargene ser også riktig så bra ut, selv om vi ikke er like fornøyde med skjermen i alle sammenhenger.
Samsung er generelt ganske gode på underholdning. Det gjenspeiler seg også i en knallgod musikkspiller.
Spilleren tar uten problemer tapsfrie filer i Flac, Ogg Vorbis og naturligvis MP3 og WMA.
Her kan du velge hvordan du vil finne frem filene dine. Enten plukker du dem ut av en sortert liste basert på låt, artist eller album – eller så kan du velge låter direkte fra mappestrukturen din. Det er praktisk hvis du liker å organisere musikken din selv.
Akkurat som i andre nyere Samsung-modeller kan du velge detaljert lydbehandling her. Alt fra effekter til en vanlig equalizer kan justeres manuelt. Det fins selvsagt forhåndsprogrammerte lydprofiler også.
Galaxy Mega spiller tilstrekkelig høyt i de fleste klokker og plugger vi kobler til den. Lydkvaliteten er god nok, men muligens et hestehode bak det vi er vant til fra både dagens toppmodell, Galaxy S4, og forrige toppmodell, Galaxy S3.
Grei nok til spill, men ...
Samsung Galaxy Mega fungerer greit å spille på, men du vinner ikke noe særlig på skjermstørrelsen her. Når sant skal sies taper du en del på at innmaten er så svak, og da er det ikke sikkert du gjetter hvilken del av den det er snakk om.
For det første – en så stor skjerm skulle vi gjerne dratt nytte av på ett eller annet vis. Det fins i dag mange spill i Google Play som er i stand til å diske opp med flere detaljer hvis de kjøres på telefoner med full-HD-skjermer.
Siden full-HD-skjermene på andre mobiler ikke er i nærheten av denne størrelsen her, blir det mest en øvelse i å legge til detaljer der behovet kanskje ikke var så veldig stort.
Med Galaxy Mega aner vi at vi kunne fått en hel del mer ut av det voldsomme skjermarealet om oppløsningen hadde økt.
Et annet moment er lagringsplassen. 4,7 gigabyte er rett og slett svært lite. Spesielt når de heftigste spillene tar over én gigabyte hver.
Kort tid etter oppstart, og etter å ha lagt inn litt forskjellig av stort og smått, skulle vi forsøke å kjøre bilspillet Need for Speed: Most Wanted. Vi ble umiddelbart avbrutt av en feilmelding som fortalte at spillet krevde 2 GB intern lagringsplass.
Spillet påsto riktig nok at telefonen ikke hadde lagringsplass igjen i det hele tatt, selv om den hadde en og en halv gigabyte. Det hadde likevel ikke vært tilstrekkelig. Det inkluderte minnekortet på 4 GB hjelper lite på denne typen problemer.
Godt mobilkamera
Galaxy Mega tar bilder med lavere oppløsning enn toppmodellen i Galaxy-serien. Bildene blir likevel ganske bra.
Vi ser at det foregår en del bildeforbedring i programvare her. Rette linjer har det hvite omrisset av overoppskarping, og komplekse detaljer eller detaljer som er litt på avstand i bildet får et litt malerisk preg.
Likevel er ingen av effektene så overdrevet at vi henger oss nevneverdig opp i dem. Vi merker oss likevel at innendørsbilder fra Galaxy Mega blir påfallende lyse, men at de også mangler detaljer og blir i overkant glatte.
Det virker som om den innebygde bildebehandlingen jobber svært mye hardere for bilder tatt innendørs enn for bilder tatt utendrs.
Siden innendørsbilder uansett er et problemområde for så godt som alle mobilkamera, konkluderer vi med at Samsung bare har forsøkt å løse det på en litt annen måte. Resultatet er ikke mer katastrofalt enn de støyete bildene vi får fra andre telefoner.
Alt i alt er kameradelen av Galaxy Mega godkjent.
Konklusjon
Galaxy Mega er en kjempediger mobiltelefon. Eller et lite nettbrett. Hva den nå enn er, så er den litt vel mega for både de fleste lommer og hender.
Hvis du liker store mobilskjermer, og har store hender kan den imidlertid være noe å vurdere. Med tanke på hvor mye oppmerksomhet både Samsungs Galaxy Note-serie, og Sonys nye Xperia Z Ultra har fått, har Galaxy Mega muligens også sitt publikum.
Nesten helt tilpasset enhåndsbruk
Telefonen er altså av det digre slaget. Den har heldigvis tilpasninger i menyer og funksjoner som skal gjøre den litt enklere å bruke med én hånd. Vi fikk riktignok ikke den viktigste av disse funksjonene til å fungere – nemlig skjermtastaturet.
Samme hva vi gjorde dekket tastaturet hele bredden av skjermen, selv om enhåndstastaturet egentlig skal ligge på litt over halve skjermbredden. Vi merket oss også et par andre, liknende, bugs i programvaren. Dette gjør at Galaxy Mega muligens fremstår som litt mindre gjennomført enn de andre medlemmene av Galaxy-familien.
Lav oppløsning for størrelsen
Skjermen er på hele 6,3 tommer. Galaxy Mega er altså bare millimetre unna størrelsen på de minste nettbrettene. Dessverre har ikke oppløsningen økt med størrelsen.
Selv om dette er en HD-skjerm med 1280 x 720 piksler, så blir pikseltettheten faktisk nesten like lav som for to år gamle Galaxy S2 når skjermen her er så stor. Hvis du ikke liker å se synlige enkeltpiksler i mobilskjermen din, bør du styre unna Galaxy Mega.
Vi synes dessuten vi tidvis ser en veldig svak flimring i skjermen – spesielt når tastaturet er fremme.
Når det er sagt er skjermen her ellers helt grei. Fargegjengivelsen er god nok, og innsynsvinkelen er det lite å utsette på.
For lite lagringsplass
En annen begrensning Galaxy Mega har er lagringsplassen. Det er virkelig for lite lagringsplass her. Med 4,7 GB er det ikke bare de som loffer rundt med et gigantisk filmbibliotek som risikerer å gå tom for plass – det er folk flest også.
Samsungs toppmodell, Galaxy S4, fikk nylig muligheten til å flytte enkelte apper over til minnekortet. Den muligheten har ikke Galaxy Mega. Dermed kommer du ikke veldig mye lenger med det medfølgende minnekortet på 4 GB.
Telefonen er rask nok til å kjøre de fleste krevende spill vi kaster etter den. Den har også en svært god musikkspiller. Videospilleren støtter de fleste formater, men mangler tilsynelatende støtte for Dolby Digital. Det gjør at mange videoer ikke vil spille av med lyd.
God på det grunnleggende
Batteritiden er lang – og spesielt hviletiden slår oss som påfallende god. Den store skjermen gjør det til en lek å sende tekstmeldinger, forutsatt at du har to ledige hender.
Lydkvalitet under samtale er også upåklagelig, selv om det kan være litt vanskelig å bli vant til akkurat hvor høyttaleren er helt i starten.
Til slutt:
Samsung Galaxy Mega gjør en grei jobb som telefon, og den store skjermen egner seg utmerket til filmopplevelser på farten.
Likevel synes vi det mangler litt her for at telefonen skal gjøre seg fortjent til en utsalgspris på rundt 4000 kroner. Mot normalt for Samsung, er ikke skjermen et høydepunkt denne gang – den er helt middels. Det største trekket er nok den magre lagringsplassen.
Det er imidlertid lett å være Samsung når man nesten bare har seg selv å konkurrere med. Det klareste alternativet til Galaxy Mega heter Galaxy Note II. Her sparer du 200 kroner på å gå ned til 4G-utgaven, du får mer intern lagringsplass, digital skjermpenn, mer minne og en bedre videospiller.
Hvis du ikke vil gå ned i størrelse kan du alltids gå opp i størrelse – og enda lenger ned i pris. Asus FonePad er en telefon med hele sju tommer skjerm. Her må du imidlertid frem med bæreveske for å få med deg telefonen. I vår test utmerket den seg ikke som hverken fugl eller fisk.
Det problemet er ikke helt ukjent for Galaxy Mega heller, og til rundt dobbel pris.