Tek.no

Test Zyxel NAS540

Zyxels nye firebrønns NAS har lav pris og fresh design

Men noe er alvorlig galt i paradis.

Vegar Jansen, Tek.no
4 Mai 2015 17:00

Zyxel NAS540

Etter de litt ukonvensjonelle modellene Synology DiskStation DS414slim og Qnap HS-251 går vi tilbake til litt mer normale takter med Zyxel NAS540 – som er selskapets første firebrønns NAS.

Hva NAS er for noe? Bokstavene er satt sammen av «network-attached storage» og er en liten, spesialisert datamaskin med én eller flere harddisker innabords. Denne datamaskinen kobles direkte på nettverket og kan blant annet holde styr på filer, sikkerhetskopier og ta for seg diverse servertjenester.

Fra Zyxel har vi tidligere testet NSA325 v2, og på året som har gått siden den gangen har de altså fått sortert bokstavene i modellbetegnelsen og lagt til et par diskbrønner. I tillegg kan NAS540 skilte med en langt freshere design, der det magnetisk festede frontpanelet har fått en tynn plate i børstet metall.

Zyxel har dog beholdt et annet typisk trekk ved sine NAS-er, nemlig lav pris. NAS540 koster i underkant av to tusenlapper, og er således en av de rimeligste firebrønnerne på markedet.

Solid sak

NAS-ens ytre består hovedsakelig av matt, gråsort plast, og boksen virker solid satt sammen. Vekten er på anstendige 2,3 kilogram uten harddisker. På baksiden finner vi to gigabit nettverksporter og to USB 3.0-porter. En tredje USB-port pluss minnekortleser sitter bak en liten luke på framsiden. På bildet til høyre kan vi også skimte den 120 millimeter store vifta, som sørger for god gjennomtrekk uten at det lager for mye lyd.

Innabords er NAS540 utstyrt med en FreeScale FS1024, som er en tokjernet prosessor på 1,2 GHz. Minnemengden er på én gigabyte. Operativsystemet NSM – NAS Station Manager – foreligger nå i versjon 5.0 og har fått en lite løft.

Zyxel har lagt opp til skrueløs montering av 3,5-tommers harddisker, og har heller ikke vært kjedelige i valget av farge på drevrammene. Men plasten føles litt hard og stiv – såpass stiv at vi var ganske nervøse for å knekke noe under prosessen med å løsne sideskinnene slik at vi fikk diskene på plass. Med litt lirking og forsiktighet gikk det likevel bra, men det er nok ikke helt uten grunn at Zyxel har lagt ved et par ekstra skinner i utstyrposen.

Skrueløst blir det for øvrig kun med 3,5-tommers harddisker. Skal du av en eller annen grunn bruke 2,5-tommere i denne NAS-en, må du pent finne fram stjernetrekkeren. Skruer følger i det minste med.

Med fire diskbrønner å kose seg med får du naturligvis også muligheten til å velge mellom flere typer RAID: JBOD, diskspeiling (RAID 1), striping (RAID 0), RAID 5, 6 og 10, samt RAID 5 + Hot Spare.

3
Dårlig

ZyXEL NAS540

sitat"Zyxel NAS540 har anstendig maskinvare, men er belemret med dårlig programvare."
 • Krysse av
  Pris
 • Krysse av
  Relativt støysvak
 • Krysse av
  Rask gjenoppbygging av RAID 5
 • Bytt
  Miks av nytt og gammelt grensesnitt
 • Bytt
  Noen begrensninger i forhold til dyrere NAS-er
 • Bytt
  Dårlig system for varsling av feil
 • Bytt
  Gir feilmeldinger som ikke er korrekte
 • Bytt
  Andre problemer med gjeldende programvare (V5.03)