Tek.no

Test Qnap HS-251-G2

En snasen NAS som gjør seg bra i stua

Qnaps usedvanlige nettverkslager er to ting på en gang.

Vegar Jansen, Tek.no
16 Mar 2015 18:00

Qnap HS-251-G2

Den forrige nettverkslagringsboksen vi testet var et ganske så spesielt skue – Synology DiskStation DS414slim er nemlig en NAS som kun tar 2,5-tommers harddisker.

Men Synology er ikke den eneste produsenten som lager litt spesielle NAS-er. En annen kjent aktør i dette markedet er Qnap, som blant annet har en NAS skreddersydd for stuebruk. Modellen vi snakker om er Qnap HS-251, som sant å si ligner mer på en mediespiller, dekoder eller PVR enn en nettverksdisk.

Qnaps kreasjon skiller seg fra den gjengse NAS på flere måter enn kun utseendet. I tillegg til å være flat er den nemlig vifteløs. Nå har vi riktignok testet vifteløse nettverksdisker før, men da har det vært snakk om svakere enbrønnere som Seagate Central og Western Digital My Cloud.

Flat og småelegant, med en tykk metallplate på toppen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Qnap HS-251 har på sin side plass til to harddisker på 3,5- eller 2,5 tommer, og har langt mer datakraft innabords enn det som er normen for tobrønnere. Prosessoren er en tokjernet Celeron-prosessor fra Intel på 2,41 GHz, og NAS-en er utstyrt med én eller to gigabyte RAM. Det er i våre øyne litt uheldig at den selges i to versjoner – altså både med 1 GB minne og 2 GB minne – men det er det ikke noe vi får gjort noe med.

Varianten på 2 GB koster noen hundrelapper ekstra og har den fulle modellbetegnelsen HS-251-G2. Utgaven med 1 GB RAM heter kun HS-251. I det store og hele er de ellers like, så i denne testen vil vi for det meste kun bruke betegnelsen HS-251.

Med fronten fjernet og den ene diskskuffen trukket litt ut. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

En annen ting å merke seg er at HS-251 har HDMI-utgang. Nå er ikke dette lenger unikt på en NAS, det finnes blant annet på flere modeller fra Asustor og Thecus, men på et slikt mer «AV-lignende» produkt som HS-251 ser dette langt mer naturlig ut.

For det er ingen tvil om at dette er et apparat som gjør seg godt i TV-benken. HS-251 er drøye fire centimeter høy, og er bare litt større enn et A4-ark i lengde- og bredderetningen. Kantene er i blank plast med runde former, mens toppen består av en tre millimeter tykk metallplate med «børstet» overflate på siden som vender opp. Boksen virker solid og veier inn på heftige 1,6 kilogram uten harddisker.

Og der NAS-er flest liker å smykke seg med et par statuslysrader, er HS-251 kun utstyrt med én LED, som dessuten ikke blinker under vanlig drift – da lyser den bare dust grønt bak plastikkfronten.

Med toppen som kjøleelement

Qnap HS-251 uten bunnplate. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Metallplata på toppen fungerer til dels også som et kjøleelement, i og med at HS-251 ikke har noen vifter som kjøler prosessor, hovedkort eller harddiskene. Under vanlig NAS- og mediebruk målte vi en overflatetemperatur på opp mot lune 37 grader celsius – mens harddiskene lå et par grader over dette. Med tanke på at NAS-diskene vi bruker skal takle en driftstemperatur på opp mot 65 grader, ser vi ikke for oss problemer med dette – med mindre HS-251 står uten lufting sammen med andre ting som avgir en del varme.

Vi skrudde også av bunnplaten i plast for en liten kikk innvendig. Som vi ser, har Qnap vært kreative under utformingen av HS-251. Prosessoren, en Intel Celeron J1800 med ti watt TDP, sitter på den andre siden av det blå hovedkortet. På den måten kan varmen den genererer enklere ledes til topplaten.

Fronten er avtagbar og sitter kun fast ved hjelp av magneter. Under finner vi de to diskbrønnene, som vi fylte opp med de sedvanlige «NAS-diskene» fra Western Digital, som også står på Qnaps liste over anbefalte 3,5-tommers harddisker.

Selv av/på-knappen sitter bak. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Deretter var det bare å koble vår HS-251 til det lokale nettverket og få den i gang. Av/på-knappen er plassert på baksiden sammen med alle portene: to for kablet nettverk, to USB 2.0, to USB 3.0 og to HDMI-kontakter. Den ene HDMI-kontakten er sperret og visstnok reservert for eventuelle fremtidige funksjoner.

En ting som er verd å få med seg er at HS-251 faktisk kan utvide kapasiteten ved å koble til ekspansjonskabinettet Qnap UX-500P eller UX-800P til en av USB 3.0-portene. Dette gjør at NAS-en kan utvides med ytterligere «interne» harddisker, men det tilkoblede kabinettet vil naturligvis ikke være helt i takt med tanke på stil og lydnivå.

Installasjon

Å koble seg opp mot NAS-en kan gjøres på flere måter. Vi brukte Qnaps egen «Qfinder»-applikasjon som kan installeres på en av de andre PC-ene du har i huset. Programmet finnes både for Linux, OS X og Windows, så ingen er glemt. Qfinder finner NAS-en og hjelper til med oppsettet, som kan gjøres detaljert eller kjapt og enkelt dersom du uansett skal fikle rundt i brukergrensesnittet senere. Og det skal du sikkert.

Første gangs oppsett kan gjøres ganske så enkelt.

Under første gangs oppsett foreslår Qnap å bruke RAID 1 for HS-251, noe som er vanlig for NAS-er med to diskplasser. Bare husk at RAID ikke er en erstatning for sikkerhetskopiering (Ekstra).

Qnaps operativsystem er bygd på Linux og kalles QTS. I skrivende stund er denne kommet til versjon 4.1 og byr på et «app»-inspirert og moderne grensesnitt med nedlastbare apper eller moduler. Det er ryddig og relativt intuitivt, med til tider ganske så god hjelp-funksjonalitet.

Operativsystemet kan også ikles norsk språkdrakt, men oversettelsen er dessverre ikke spesielt god.

Likevel synes vi i det store og hele at programvaren på høyde med du får med en NAS fra Asustor eller Synology – gode saker, med andre ord. Qnap har også mange mobilapper som gjør at du enkelt kan få tilgang på innholdet uansett hvor du befinner deg.

QTS 4.1 har et «app-inspirert» grensesnitt.

QTS 4.1 kan du selv teste ut med en «live demo» på Qnaps hjemmesider.

En fullstendig liste over egenskaper og spesifikasjoner finner du på produktets hjemmesider, men kortversjonen er at Qnap HS-251 kan brukes til det de fleste gode NAS-er kan: lagring, nedlasting, fildeling, servertjeneste og så videre. Skyfunksjonalitet er gjort overkommelig med myQNAPcloud Service, og NAS-en kommer med to kameralisenser for overvåkning.

Men kobler du også HDMI-utgangen til en TV eller annen type skjerm, åpner du for en annen bruksmulighet for denne flate datamaskinen, nemlig å fungere som et mediesenter.

For dette trenger du bare å hente ned appen HD (HybridDesk) Station fra Qnaps app center – noe den mer eller mindre gjør av seg selv.

HD Station vil gjerne ha med seg noen ekstra apper.

Et TV-vennlig grensesnitt blir dog kjedelig alene. Sammen med HD Station foreslår derfor Qnap en rekke tilleggsapper, inkludert et par mediesentre, nettlesere, Spotify, YouTube, musikkavspillere, noen Linux-spill og nettradio. I tillegg kan du bruke TV-en som overvåkningsmonitor dersom du har appen Surveillance Station installert på NAS-en.

For å styre mediesenterdelen kan du foruten skrivere og eksterne harddisker koble datamus og/eller tastatur til USB-kontaktene på NAS-ens bakside. Smartmobil- eller nettbrettbrukere kan dessuten laste ned fjernkontrollappen Qremote.

Gjennom HD Station kan du for øvrig også administrere NAS-en akkurat som du ville gjort gjennom nettleseren fra en annen datamaskin på nettverket.

De to mediesenterappliksajonene er det verdt å nevne ytterligere – det som kan hentes ned fra Qnap er aller siste utgave av XBMC: 13.2 «Gotham» og Kodi, som jo er XBMCs etterfølger. Begge deler flyter greit på NAS-ens maskinvare, og det var heller ingen problemer med de tyngre HD-filmklippene vi testet med.

For deg som er avhengig av å kjøre Netflix eller lignende på samme system, er det dog litt problematisk. Det finnes i skrivende stund ingen egen Netflix-app for HD Station, så det eneste vi fikk til var å kjøre Netflix gjennom Chrome-nettleseren. Kvaliteten var ikke av det beste vi har sett.

Dette eksperimentet viste oss også hvorfor det kan være smart å gå for HS-251-G2 – altså modellen med 2 GB minne – dersom du har planer om å virkelig benytte deg av mediesentermuligheten. Med avspilling gjennom Chrome-nettleseren hadde vi snart brukt opp halvparten av den ledige minnemengden.

Ifølge Qnap selv er hovedgrunnen for varianten med 2 GB at den takler virtualisering langt bedre. Men den ekstra minnemengden vil utvilsomt også gjøre god nytte av seg når mediesenterdelen tas i bruk.

Uansett er det altså ikke mangel på funksjonalitet hos HS-251. Men hva med selve NAS-ytelsen – hvordan står den seg mot sammenlignbare modeller fra konkurrentene?

Det ser vi nærmere på før konklusjonen >>>

Qnap HS-251 2GB
8
Meget bra

Qnap HS-251 2GB

 • Krysse av
  Lett å finne plass til
 • Krysse av
  Vifteløs
 • Krysse av
  Stue-/konevennlig design
 • Krysse av
  HDMI-utgang
 • Krysse av
  Kan fungere som mediesenter
 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Oppegående operativsystem
 • Bytt
  Dyr til å kun ta to harddisker
 • Bytt
  Kan ikke kryptere enkelte mapper

Les også