Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsustor AS-604T

NAS-en som klarer det meste du kan tenke på

Med mamma Asus i ryggen har Asustor kommet langt.

Innledning

En NAS kan være et glitrende tillegg til hjemmet som ellers har det meste av datamaskiner, nettbrett og mediebokser – enten det er som en enkel sentral lagringsplass for filer og backup, eller et mer komplisert opplegg med ymse serverfunksjoner.

Tidligere i år har vi testet ut et par enklere og rimeligere NAS-bokser: DiskStation DS212j fra veteranen Synology, samt OmniNAS KD20 fra Shuttle. Sistnevnte er fersk i NAS-gamet, men har i det minste drevet med PC-er en stund.

Shuttle er dog på ingen måte den eneste som vil leke med de store NAS-produsentene, herunder Buffalo, Netgear, Qnap, Synology og Thecus. Også nykomlingen Asustor har meldt seg på, og selv om dette er et nokså ferskt navn, sitter det erfarne folk i førersetene. Asustor er nemlig et datterselskap av Asus, og med finansieringen således i orden har de kunnet forsyne seg mannskap fra konkurrentene.

Asustors første modeller har navnet Series 6, og finnes i modeller fra to til åtte brønner. Vi har testet utgaven med plass til fire harddisker, altså AS-604T.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Intel Atom D2700 (2,13 GHz, 2 kjerner, 1 MB cache)
Minne 1 GB DDR3 RAM (kan utvides til 3 GB)
Nettverk 2 x gigabit ethernet, Auto-MDIX
Enhetstilkobling 4 x SATA intern (for 3,5" eller 2,5") 4 x USB 2.0 2 x USB 3.0 (hvorav én i front) 2 x eSATA
Display LCD-skjerm for status og meny, betjenes med fire knapper. Indikatorer for diskaktivitet/-feil Indikator for nettverksstatus Indikator for generell status
Annet N/A
Størrelse Vekt: 3,1 kg (uten harddisker) Størrelse: 18,4 x 17,1 x 23,4 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 4700 kr

Asustor AS-604T er utstyrt med den samme Intel Atom-prosessoren som Thecus N4800, og ligger dessuten i samme prisleie. Litt spesielt med disse to modellene er at de også er utstyrt med en HDMI-utgang, slik at de i teorien kan kobles opp mot en monitor eller TV.

En annen aktuell konkurrent er den ett år eldre Qnap TS-469 Pro. Denne er også utstyrt med den nevnte Atom-prosessoren, men har ingen HDMI.

Bli med over til neste side, så ser vi nærmere på produktet >>>

Testeksemplaret er utlånt fra Asustor.

Egenskaper

Asustor AS-604T byr ikke på noen designrevolusjon – her er både form og funksjon ganske så kjent. Skulle vi velge blant andre NAS-er vi har testet, ligger den utseendemessig i samme gate som Qnap TS-469 Pro.

Akkurat som Qnapen har AS-604T fire stødige føtter og et metalldeksel – dette gir en solid og robust følelse. Fronten er i plast, og harddiskskuffene er lett tilgjengelige. Når disse ikke engang er gjemt bak en dør, synes vi det er litt pussig at de ikke kan låses. Med tanke på hvor klåfingra både barn og voksne kan være, ser vi for oss at noen «tilfeldigvis» kan komme til å nappe ut et drev – eller i det minste prøve på det.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Heldigvis krever det likevel litt mer enn å hale og dra – først må du nemlig trykke inn brønnskuffens nederste del, som i sin tur får hendelen over til å vippe ut. Men et svakt punkt er det likevel, spesielt for deg som har NAS-en stående fremme.

I tillegg til de perforerte harddiskrammene har boksen luftehull på venstre side. En 120 millimeter stor vifte i bakkant sørger for jevn og god luftflyt over både disker og komponenter.

Ved siden av harddiskrammene har fronten et vanlig LCD-display, statuslys, en av/på-knapp og en USB 3.0-port med kopiknapp.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På baksiden finner du godt med kontakter: En USB 3.0, 2 x eSATA, 4 x USB 2.0, 2 x LAN og HDMI.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Innvendig er det ikke så veldig mye å finne på, men med en ledig plass til SO-DIMM det er grei skuring å putte inn mer minne. NAS-en kommer med 1 GB og takler opp til 3 GB RAM.

Funksjonalitet

Programvare og funksjonalitet -
Utdrag:
Operativsystem ADM 1.0
Filsystem Ext4
Klientstøtte Linux/UNIX Mac OS X 10.6 eller nyere Windows XP eller nyere
RAID-muligheter Single Disk, RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Multimediastøtte iTunes Server UPnP Media Server Plex Media Server DVBLink TV Server Boxee via HDMI
Sikkerhetskopiering Rsync Backup Fra NAS til skylagring (Amazon S3) Fra NAS til ekstern/lokal plassering
Applikasjoner Surveillance Center UPnP Media Server iTunes Server Download Center Boxee Pluss mange nedlastbare moduler (Apps) Mobilapplikasjoner for iOS og Android

Føler du at noe mangler? Fulle spesifikasjoner finner du på Asustors hjemmesider.

Moduler eller «Apps» er en viktig del av NAS-opplevelsen.

Ettersom det ikke er praktisk mulig å omtale alt i en test som dette, anbefaler vi deg å ta en kikk på Asustors Live Demo av brukergrensesnittet. Her kan du selv navigere rundt i en demoversjon av operativsystemet gjennom nettleseren din.

Operativsystemet ADM 1.0 (Asustor Data Master) ble oppdatert til siste versjon før testen. Vanligvis gjør vi ikke noe mer enn det, men i dette tilfellet var vi også nødt til å opptatere enda en gang i løpet av testen.

Grunnen til det får du på neste side >>>

Installasjon og bruk

Asustor AS-604T kommer med det du måtte trenge av utstyr, naturligvis med unntak av harddisker. Diskrammene tar disker på både 3,5 og 2,5 tommer. De minste diskene kan være aktuelle hvis du ønsker lavere strømforbruk og/eller mindre støy, men de fleste vil nok gå for 3,5-tommere ettersom det gir mer plass for pengene. I denne NAS-en kan du bruke harddisker på opp til fire terabyte, og det er jo den største kapasiteten du får i skrivende stund.

En liste over offisielt «godkjente» modeller finner du på Asustors hjemmesider.

Du kan bruke en spesiell programvare kalt Asustor Control Center for å få kontakt med NAS-en, eller til en viss grad sette den opp gjennom boksens frontpanel. Men for full kontroll er det som vanlig webgrensesnittet som gjelder. Vi skriver derfor bare inn NAS-ens IP-adresse i et nettleservindu, og tar alt av oppsett og administrasjon der.

Litt snill mot nybegynnere

Slik ser hovedgrensesnittet ut.
Starthjelp som prøver å peke deg til det mest grunnleggende.

Asustor måtte naturlig nok begynne fra scratch når de skulle lage operativsystemet de kaller ADM – Asustor Data Master. I skrivende stund er den i versjon 1.0, med 2.0 rett rundt hjørnet.

Selve grensesnittet er på overflaten ikonbasert og moderne, noe som gjør det enkelt å komme dit du skal. Vel inne i de forskjellige menyene eller applikasjonene er det likevel mer enn komplekst nok.

Brukervennligheten er ganske god. Når du logger deg inn vil NAS-en si fra dersom det har kommet en ny versjon av ADM, og lar deg oppdatere denne med et par klikk. Ved oppstarten vil du også få tilbud om en liten «guidet» gjennomgang, slik at du blir kjent med det mest grunnleggende – som å vite hvor du oppretter brukere og mapper. Bra!

Asustor har også en mengde «kurs» på sine hjemmesider, der du kan lære mer om de forskjellige funksjonene.

I bruk

Mange innstillingsmuligheter.

NAS-en har støtte for en enkelt disk, JBOD, RAID 0, 1 og 5. RAID 6 og 10 er også en mulighet dersom du fyller den opp med fire disker.

For en firebrønns NAS vil det nok være mest naturlig å sette den opp med RAID 5, og det er også nettopp dette vi har brukt i brorparten av testen. Ulempen med dette oppsettet er at vi mister kapasitet tilsvarende en av harddiskene. Fordelen er at en av harddiskene kan ryke uten at vi mister data eller oppetid.

Mer om hva RAID er og hvorfor det kan være smart å ha kan du lese her:
Få raskere PC med RAID »

Diskkrasj

Under våre NAS-tester kjører vi gjerne en liten krasjtest i form av å fjerne en av diskene under skriving til RAID-et i RAID 5. Dette skal simulere en ødelagt harddisk, for da å se hvordan NAS-en takler et diskkrasj.

Auda...

Første gang vi prøvde dette var med operativsystemet ADM i versjon 1.0.8, og det var en real skuffelse. Vi fikk ingen alarm, og loggfilen vår forsvant. I stedet ble vi til stadighet plaget av irriterende feilmeldinger. Filen som skulle skrives kom heller aldri over. Nå overlevde riktignok de andre filene våre, men vi endte til slutt opp med å slette hele RAID-et for å bli kvitt feilmeldingene, så her var det tydeligvis noe veldig galt et sted.

Heldigvis hadde det i mellomtiden kommet en ny oppdatering, og med ADM 1.0.9 så det ut til at Asustor hadde fått ting på plass. Fila ble ferdigskrevet til tross for krasjet, loggen klarte seg og gjenoppbyggingen av RAID-et gikk smertefritt. Vel og bra når det først fungerer, men en såpass viktig funksjon burde fungert hundre prosent fra første stund.

Vi puttet deretter inn harddisken på nytt. Ifølge loggen brukte NAS-en åtte og en halv time på bygge opp RAID-et igjen.

For ordens skyld nevner vi at en slik NAS kan brukes som vanlig mens RAID-et bygger seg opp på nytt, men dette vil normalt sett forlenge tiden det tar. I vår testrutine lar vi NAS-en stå i fred mens RAID-et repareres.

Strømforbruk

En NAS bruker strøm etter belastning, maskinvare og harddisker. Nå fikk ikke virkelig målt forbruket på AS-604T, ettersom den interne strømforsyningen viste et trekk på 20 watt selv når NAS-en var avslått. Men dersom vi ser til Thecus N4800 og Qnap TS-469 Pro, som begge har lignende maskinvare, bør den ligge på typisk 50 watt, eller opp til 60 watt ved større belastinger.

Som på de fleste andre NAS-er kan du også sette harddiskene til å spinne ned etter en gitt tid uten aktivitet, eller slå av og på hele sulamutten til bestemte tider og dager i løpet av uka. Eksempelvis kan du stille den inn til å være av på nettene og dagtid dersom du jobber eller går skole, mens den kanskje kan stå på døgnet rundt i helgene.

Relativt stillegående

Atom-prosessoren i denne NAS-en trenger ingen egen vifte så lenge luftgjennomstrømmingen er god, og den delen har Asustor fått til bra. Den 120 millimeter store vifta bak trekker fint med luft og er ganske stillegående.

Den andre vifta i AS-604T er en liten sak som sitter i strømforsyningen. Den er relativt diskret, men har naturligvis en litt høyere lydsignatur.

Denne lagringsboksen støyer ikke mer enn den må, men dyttet full av surrende harddisker gir den totalt sett litt lyd fra seg. Dette er det verdt å ha i bakhodet dersom du har planer om å ha den i stua, for det er faktisk en god grunn til å ha den stående der.

Mediespiller med Boxee

Asustors 6-serie kan også kobles rett mot TV-en ved hjelp av den nedlastbare Boxee-modulen. Her har de faktisk klart å lage en opplevelse som er relativt selvforklarende. Med den nevnte modulen installert, trenger du bare koble til NAS-en med en HDMI-kabel. I tillegg kan du koble til mus og tastatur, eller styre hele herligheten med smartmobilen eller nettbrettet ditt.

Filmkveld på testrommet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Når NAS-en kobles til TV-en, dukker det nemlig opp et skjermbilde med en QR-kode som sender deg til den riktige fjernstyringsappen for Android eller iOS. Så er det egentlig bare å sørge for at mobilen er koblet til det samme lokalnettet som NAS-en.

Vi testet dette med appen for Android, og det fungerte sånn ganske greit i våre øyne – men vi fikk av og til litt problemer med tilkoblingen. Så skal det i rettferdighetens navn nevnes at vi også brukte et midlertidig oppsatt lokalnettverk for dette, så det er ikke så godt å si hvor problemet lå.

Med fjernstyringsappen kan du også strømme innhold direkte til mobilen, uavhengig av hva som spilles av på TV-en.

Selve Boxee-modulen bruker det vanlige Boxee-grensesnittet, for deg som kjenner til det. Avspillingen fungerte for så vidt utmerket med DVD-ISO-er og HD opp til 720p, men vi fikk problemer med tyngre 1080p-materiale – her opplevde vi en god del riving og flikking i bildet.

Vi vet at prosessoren er god nok til å takle Full HD, så vi vil tro problemet ligger i Boxee-programvaren. Denne oppdateres med ujevne mellomrom, så det er å håpe på en fiks for dette etter hvert. Men helt sikre kan vi ikke være – Asustor har jo allerede hatt en del måneder på seg å ordne dette.

Men hva med resten av ytelsen? >>>

Ytelse

De digitale musklene er viktig på en NAS, og slikt må selvsagt testes. Asustor AS-604T har som nevnt den samme prosessoren som blant annet Thecus N4800 og Qnap TS-469 Pro, og da blir det naturlig å sammenligne med disse to.

For ytelsestestene har vi brukt Intels Core 2-plattform og Windows 7 som klientens operativsystem. For at mengden RAM i mindre grad skal påvirke resultatene i visse tester, er dette begrenset til 2 GB.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortMSI P35 Platinum
ProsessorIntel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz)
RAM2 GB OCZ DDR2 800 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe, gigabit ethernet
HarddiskWestern Digital Caviar Black 640 GB, 32 MB cache
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Ultimate SP1, 32-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.34
NAS-
Harddisker4 x Western Digital Caviar Green 2 TB, 64 MB cache
FilsystemExt4
FastvareADM 1.0 v1.0.9.R4U1

Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter. Som vanlig har vi kjørt ytelsestestene i et enkelt JBOD-oppsett i tillegg til RAID 5.

Intel NAS Performance Toolkit

Den kanskje beste indikasjonen på reell ytelse får vi av Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT), som gjør en rekke tester basert på typisk og vidt forskjellig bruk.

Asustor skuffer oss ikke, ytelsen ligger der vi forventer at den skal være. Med JBOD viser den også ekstra styrke i lesetestene, selv om forskjellen i de fleste tilfellene ikke er så store at de vil gi noen særlig praktisk forskjell.

Også i RAID 5 sparker Asustor godt fra seg, men med litt mindre forskjeller enn vi så tidligere.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, som absolutt ligger i toppsjiktet.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet sjekket vi lesing og skriving med en filstørrelse på 400 MB. Resultatene vaker litt rundt konkurrentene, men er også litt omvendt – for større filer insisterer AS-604T på å ha bedre leseytelse enn skriveytelse.

Til konklusjonen >>>

Oppsummering og konklusjon

En hjemmeserver eller liten NAS være en fin samleplass for alskens filer, spesielt dersom du har mange enheter som skal dele på godsakene. Men disse lagringsboksene kan fint gjøre mer enn å bare være et enkelt lager – de kan fint ta jobben med for eksempel å laste ned torrents og fungere som mediaserver. De litt mer avanserte modellene igjen kan ta jobben som som FTP-server eller overvåke huset når du er borte.

Asustor AS-604T fikser alt dette og mere til. Denne NAS-en har i tillegg kastet seg på mediesenter-trenden, som gjør at den kan kobles direkte til en TV eller monitor over HDMI.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi har virkelig sansen for selve maskinvaren på AS-604T. Boksen har fin tyngde og en ren stil, og er anstendig utstyrt når det gjelder kontakter. NAS-en ser ut og føles som et kvalitetsprodukt, og tar seg godt nok ut til at den kunne stått fremme i stua. Noe som også er litt av poenget dersom du skal koble den til TV-en.

Samtidig synes vi det da er merkelig at boksen ikke kommer med låsbare harddiskbrønner. En NAS som står fremme har en tendens til å tiltrekke seg alskens folk, og folk er som kjent klåfingra. Får du feil type mennesker på besøk, snakker vi om utnappede harddisker og en potensiell lagringskatastrofe.

Med sin relativt kjappe Atom-prosessor hører NAS-en med i den raske ligaen, også med RAID 5. Ytelsen ligger der den skal i forhold til sammenlignbare konkurrenter.

Vinglete programvare

Programvaren til Asustor.

Vi har latt oss begeistre for selve NAS-boksen, men ikke alt har vært et like vakkert eventyr med AS-604T. Asustor er et nytt selskap – de har riktignok hentet ut mye kompetanse fra konkurrentene, men ting skal likevel bygges opp fra bunnen av, også programvaren. Og det er her det skurrer litt for oss. DSM 1.0, som i skrivende stund er Asustors operativsystem, er et lite usikkerhetsmoment.

For all del, Asustor har snekret sammen et ålreit operativsystem med et ikonbasert grensesnitt. At funksjonaliteten i stor grad også baseres på nedlastbare moduler eller Apper ser vi også stort sett som en fordel.

Men for oss har ikke programvaren vært helt stabil. Vår diskkrasjtest gikk først gjennom etter å ha oppdatert programvaren midt i testperioden. Boxee-modulen, som kreves for å bruke HDMI-utgangen direkte mot en TV, orket ikke å spille av våre tyngre Full HD-filmer.

Dette får oss naturligvis til å lure på om programvaren er moden nok. Hovedkonkurrentene har hatt årevis på seg til å luke ut feil, mens vi vil tro at Asustor ligger litt etter i løypa her. Eventuelle andre feil vil nok bli plukket vekk etter hvert som de dukker opp, men muligheten er altså til stede for at programvaren vil ha litt mer problemer enn konkurrentenes har. Nå vet vi naturligvis ikke dette sikkert, men det er vårt umiddelbare inntrykk etter testperioden.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Litt startvansker til tross – Asustor med mamma Asus' ressurser i ryggen har kommet langt på kort tid. Vår følelse er at de seiler opp som et seriøst alternativ til de store aktørene, og vi er spente på den nye produktserien og nye programvaren som er rett rundt hjørnet. Spesielt sistnevnte er interessant, for det er på det punktet vi mener det lugger mest akkurat nå.

+ God ytelse, godt utstyrt
+ OS gir litt starthjelp
+ Nokså stillegående
+ HDMI ut


- Harddiskbrønnene kan ikke låses
- Litt «fersk» programvare

Som alternativ til Asustor kan vi nevne Thecus N4800. Den koster det samme og er like kjapp, men har også innebygd UPS. Programvaren er dog ikke like pen å se på, og den har heller ingen lekker Boxee-opplevelse. Men video i 1080p klarer den.

NAS har blitt et populært produkt i det siste:
Denne pakken gir deg alt du trenger til hjemmenettverket »

Les også
Helt ny, liten leilighet skal fylles – dette utstyret er favorittene
Les også
Western Digital gir ut verdens minste NAS-harddisk
Les også
Derfor bør du ha en NAS hjemme
Les også
Nå skal NAS-ene bli enda mer strømmevillige
Les også
Synology DiskStation DS212j: En liten godsak til hjemmenettverket
Les også
Shuttle OmniNAS KD20: Denne gir deg billig og enkel nettverkslagring
Les også
Thecus N4800: En NAS til nesten alt
Les også
Nå kjemper Asus mot Qnap og Synology
Les også
Qnap TS-469 Pro: Proff-NAS som viser muskler
annonse