Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DiskStation DS414

Liten, lett og lur NAS

Synologys lille firebrønner er lett å sette opp hjemme.

Vegar Jansen, Tek.no

Innledning og fysikk

Av alle NAS-produsentene er nok Taiwanske Synology en av de mer populære. Produktporteføljen spenner fra store lagringsracker for bedrifter til enkle men funksjonsrike bokser for hjemmebruk, mens operativsystet er velutprøvd og har et moderne brukergrensesnitt.

For snart to år siden kikket vi på den kjekke DiskStation DS411, og nå er det en direkte etterkommer vi har hatt på testbenken, nemlig DS414.

Av modellbetegnelsen kan vi se at DiskStation DS414 kan settes opp med inntil fire interne harddisker – det er dette det første 4-tallet står for – og at det er en 2014-modell. Nå er det riktignok et par måneder igjen av 2013, men Synology gir alle NAS-er som kommer i årets siste halvdel neste års modellnummer.

Videre er det ingen bokstaver eller tegn bak tallene, noe som tilsier at dette er en modell der Synology har prøvd å finne en viss balanse mellom ytelse og pris. Fra før har vi jo pluss-modellene som har en kjappere prosessor, mens junior-NAS-ene som er merket med en «j» har mer fokus på å være lavt priset.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Marvell Armada XP på 1,33 (2 kjerner, 1 MB cache)
Minne 1 GB DDR3 RAM
Nettverk 2 x gigabit Ethernet, Teaming
Enhetstilkobling 4 x SATA intern (for 3,5" eller 2,5") 1 x USB 2.0 (i front) 2 x USB 3.0 (bak)
Display Indikatorer for diskaktivitet/-feil Indikator for generell status
Annet N/A
Størrelse Vekt: 2,04 kg (uten harddisker) Størrelse: 16,5 x 20,1 x 23,4 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 4000 kr

I det relativt lette plastskallet som utgjør NAS-ens karosseri har Synology puttet inn en tokjernet ARM-prosessor og én gigabyte RAM. For prosessoren holder det fint med passiv kjøling, noe som betyr at den eneste støyen fra DS414 kommer fra de to viftene i bakkant – samt harddiskene selvfølgelig. De to viftene er av størrelsesorden 92 millimeter og stillegående ved normal drift.

Selve kabinettet er litt usymmetrisk, med runde kanter på høyre side (venstre sett bakfra).Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Av kontakter er ikke DS414 av de best utstyrte, men de to bakre USB-kontaktene holder i det minste til en skriver og en ekstern USB-disk for backup eller noe annet. Vi savner eSATA-kontakten forgjengerne har, men at det er USB 3.0 hjelper jo mye på. Av den lille strømkontakten ser vi at denne NAS-en har ekstern strømforsyning.

Overraskende nok har Synology valgt å gå for to LAN-kontakter på 2014-modellen. Disse kan operere separat eller jobbe sammen for høyere hastighet – også kjent som teaming eller link aggregation. De to portene kan også settes opp redundant for å gi ekstra beskyttelse mot nettverksproblemer (failover).

Med unntak av bakplaten i metall er som nevnt eksteriøret av sort plast, og NAS-en står stødig på fire myke gummiføtter. Gummi brukes også for å holde det pianolakkglinsende frontparti på plass – her er det altså ingen dør å åpne eller skruer å løsne for å komme til harddiskene. Skruer slipper du også dersom du holder deg til 3,5-tommers harddisker, ettersom diskbrønnene har avtagbare plastfester nettopp for å holde grepet på diskene. Men for 2,5-tommere må du frem med stjernetrekkeren.

Vi tar boksen i bruk >>>

Testeksemplaret er utlånt fra Synology.

I bruk

Nå som vi på forrige side gikk gjennom selve NAS-boksen, er det på tide å gå videre til det å faktisk ta i bruk Synology DiskStation DS414. Etter å valgt ut noen passende harddisker – her kan det være smart å plukke noen som ligger på produsentens «godkjent»-liste – sørger den skrueløse tilværelsen for en kjapp og bekymringsfri installasjon. Per i dag har NAS-en støtte for harddisker opp til 4 TB kapasitet, som jo også er det største du får kjøpt akkurat nå.

Med disker på plass, er det bare å koble datamaskinen til et aksesspunkt og installere programvaren Synology Assistant på en klient. Denne applikasjonen hjelper til med å finne NAS-en på nettverket og installere siste versjon av operativsystemet DSM (DiskStation Manager).

Bruker du 3,5-tommers harddisker, kan du glede deg over en kjapp og skrueløs installasjon.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi skal ikke bruke spalteplass på å fortelle hva en NAS kan bidra med (Ekstra), og heller ikke gå dypt inn i funksjonaliteten når det kommer til DSM 4.3, altså operativsystemet. Kortversjonen er at OS-et er et av de mer gjennomførte og elegante der ute, og i tillegg til det grunnleggende kan funksjonaliteten utvides ved hjelp av en rekke programpakker som fritt kan lastes ned.

Det finnes en kjekk «Live Demo» av DSM på Synologys nettsider – den anbefaler vi deg å prøve dersom du lurer på hvordan operativsystemet fungerer og/eller har å by på.

Utdrag egenskaper

Programvare og funksjonalitet -
Operativsystem DiskStation Manager (DSM) 4.3
Filsystem Ext4
Klientstøtte Ubuntu Linux 9.04 eller nyere Mac OS X 10.5 eller nyere Windows XP eller nyere
RAID-muligheter Synology Hybrid RAID, Basic, RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Multimediastøtte iTunes Server Media Server Plex Media Server Logitech Media Server DVBLink Server Download Station Audio Station Photo Station Video Station
Andre servere FTP server Web server Mail server VPN server Syslog server RADIUS server DHCP server Directory server Cloud Station
Sikkerhet og backup Surveillance Station Antivirus Synology Data Replicator (Windows til NAS) Time Machine integration (OS X til NAS) Time Backup Local Backup Network Backup Shared Folder Sync
Mobilapplikasjoner DS finder DS cloud DS download DS file DS audio DS video DS photo+ DS cam

Føler du at noe mangler? Fulle spesifikasjoner finner du på Synologys hjemmesider.

Krasjtest

Blinkende oransje statuslamper er ikke noe godt tegn.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi ser for oss at de aller fleste vil sette opp en 4-brønns NAS med RAID 5, og det var også det vi tok i bruk på vårt testeksemplar av Synology DiskStation DS414. Med RAID 5 kan én av diskene ta kvelden uten at NAS-en går ned eller at data går tapt.

Denne funksjonaliteten er såpass viktig at vi alltid simulerer et slikt diskkrasj – ganske enkelt ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et. Her oppførte DS414 seg eksemplarisk – boksen protesterte riktignok ved å blinke og pipe, men den store filen vi overførte kom da over i ett stykke og NAS-en fungerte som normalt.

Et slik degradert RAID kan gjenoppbygges ved å putte inn en ny harddisk, og det var akkurat det vi gjorde. Merk at Synologyen ikke begynner å gjenopprettingsoperasjonen automatisk – du må sette dette i gang manuelt i DSM-grensesnittet. DS414 brukte drøye syv timer på å bygge opp RAID-et bestående av fire Western Digital Red-disker på 1 TB hver.

Støy og strømforbruk

Synology DS414 har to stillegående 92-millimeters vifter. Disse vil spinne raskere ved behov, men vi kan ikke si å ha lagt merke til noen turtallsøkning under testperioden. NAS-en er med andre ord rolig og behersket – Synology selv oppgir et støynivå på 19,6 dB for denne boksen.

Susingen vil naturligvis øke noe når DS414 bestykkes med konvensjonelle snurredisker, men alt i alt fant vi DS414 å være en NAS med et lavt og behagelig støynivå.

Når det gjelder strømforbruket vil dette være avhengig av belastning og type harddisker. Synology hevder NAS-en bruker i underkant av 40 watt ved vanlig drift og 15 watt med harddiskene i hvilemodus. Dette stemmer godt overens med våre egne målinger.

Vi ser på ytelsen >>>

Ytelse

Med et relativt minimalistisk og spesialisert OS basert på Linux trenger ikke nødvendigvis Synology DiskStation DS414 ha spesielt mye datamuskler – og det har den da egentlig heller ikke. For et lite prispåslag får du andre firebrønnere som Asustor AS-604T eller Thecus N4800 med Intel Atom-prosessorer på 2,13 GHz, og sånn sett er vi jo spente på hvordan ARM-baserte Marvell Armada XP på 1,33 GHz klarer seg i forhold.

Men direkte sammenligning er ikke så greit denne gangen, ettersom vi nå har en helt splitter ny testrigg for NAS-er. Her har vi gått fra en Core 2 til Core i5 og byttet ut den gamle snurredisken med en SSD. Operativsystemet er dog fremdeles Windows 7, og med kun 2 GB RAM unngår vi at internminnet påvirker testene for mye.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker4 x Western Digital Red 1 TB, 64 MB cache
FilsystemExt4
FastvareDSM 4.3-3776-3

For selve NAS-ens del er den store nyheten «NAS-vennlige» harddisker: Western Digital Red på 1 TB.

Vi har også gjort noen få forandringer på ytelsestestene. Siden vi mener de aller fleste vil kjøre RAID 5 på denne typen NAS, tester vi nå også kun med dette, ikke som tidligere med JBOD i tillegg. Tiden vi sparer på dette bruker vi i stedet på å teste ytelse med en ekstern disk, samt en kryptert mappe/volum.

Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Ett problem med vårt nye testoppsett er som du forstår at vi ikke kan sammenligne med våre gamle resultater. Men vi hadde heldigvis ennå ikke fått returnert Asustor AS-604T, som prompte fikk operativsystemet oppdatert til siste (og en helt ny) utgave for å testes på nytt med den nye riggen.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk – her altså med harddiskene satt opp i RAID 5.

DiskStation DS414 viser seg å ha en ytelse som mer enn matcher den litt dyrere NAS-en fra Asustor. Kun ved avspilling av mange samtidige videostrømmer legger Synologyen seg ørlite bakpå, men ellers skilter den altså med overbevisende ytelse.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og for begge NAS-er er det klart at vi har nådd gigabit-grensen. Den teorietiske maksimulmshastigheten på gigabit Ethernet er 125 megabyte i sekundet, og dette er tydeligvis så nærme vi kommer.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet sjekket vi lesing og skriving med en filstørrelse på 400 MB. Også her når vi taket satt av nettveksoppsettet vårt, og har altså veldig lite å klage på.

Ekstern disk over USB

I denne nye testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer fra NAS-en. Igjen er det hastigheten for lesing og skriving av filer på 400 megabyte som noteres.

Det som her er klart er at du ikke får full pupp over USB 3.0. Hastigheten på 70 og 100 megabyte i sekundet er litt over to og tre ganger USB 2.0-hastighet – en klar forbedring altså – men også lavere enn det du kan forvente å få ut av en god ekstern harddisk. For Asustors del når vi igjen gigabit-grensen, og må tydeligvis revurdere testmetodikken for å få et mer nøyaktig resultat.

Kryptert mappe

Det er nok ikke så veldig mange som krypterer innholdet på NAS-en sin, men for noen vil det være aktuelt. Ulempen med dette er at kryptering og dekryptering gjerne krever en del av prosessoren og fører til dårligere ytelse.

Med både Asustor og Synology har vi dog fordelen av å kunne kryptere enkelte mapper, mens det typisk er slik at du må kryptere et helt volum. Ved å kunne gjøre det på mapper i stedet, blir naturligvis terskelen for å ta det i bruk lavere.

Igjen bruker vi NAS Performance Tester, denne gangen med en filstørrelse på 1000 MB. Synology DS414 skal ha en viss støtte i maskinvaren for kryptering, men akkurat unna går det ikke – den kraftigere og raskere Intel Atom-prosessoren er også langt bedre når det kommer til å skrive til en kryptert mappe. For lesing er det dog Synologyen som har et lite overtak.

Ingen av NAS-ene er noen supre krypteringsmaskiner altså, men det hadde vi heller ikke forventet. For et mindre knippe filer er for øvrig hastigheten helt og holdent overkommelig.

Til konklusjonen >>>

Konklusjon

Synology DiskStation DS414 er en firebrønns NAS ment for små bedrifter og avansert hjemmebruk. Den sorte plastboksen huser en tokjernet ARM-prosessor og en gigabyte RAM, og er ellers utstyrt med to gigabit nettverksporter og tre USB-porter. Vi snakker altså om en «tradisjonell» NAS på den måten at den ikke tilbyr videoutganger eller noe annet ekstra.

Den nye NAS-en fra Synology kjører naturligvis selskapets eget operativsystem DiskStation Manager (DSM). Dette OS-et har Synology hatt mange år på å videreutvikle og er nå i versjon 4.3. Grensesnittet er relativt moderne og programvaren er uten de store overraskelsene, selv om mengden av mulige valg kan kanskje er litt overveldende i begynnelsen. Heldigvis er det også en «hurtigstartguide» som tar nye brukere gjennom de viktigste punktene for å komme i gang.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

DS414 vinner kanskje kanskje ingen designkonkurranse med den pianolakkglinsende fronten, men formen er om ikke annet praktisk og funksjonell. NAS-en er lett å installere og sette opp takket være skrueløse harddiskholdere og det at frontdekselet holdes på plass med gummiknotter. Og selv om du skulle være ny på NAS og nettverk, går selve installeringen kjapt unna ved hjelp av progamvaren Synology Assistant.

Solid ytelse

Vi var litt spente på hvordan DS414s ARM-prosessor skulle klare seg mot konkurrentene med kjappere Atom-prosessorer, men for vanlig bruk har ikke Synologyen så mye å skamme seg over. Ved vanlig filoverføring med fire harddisker satt opp i RAID 5 er det selve gigabit-nettverket det stopper i. Maks fart får du kun ved å la de to nettverksportene jobbe sammen, men dette har vi ikke fått testet.

Vi må også nevne støynivået på denne lille boksen: DS414 er svært stillegående.

Alt i alt er det lite å utsette på Synology DiskStation DS414 – den virker som en stabil og lettstelt NAS. Skal vi peke på noe, må det være at de to USB 3.0-portene har litt laber ytelse, spesielt ettersom eSATA mangler.

DS414 er i våre øyne likevel et solid kjøp dersom du er ute etter en NAS som bare skal brukes som en NAS. Du får kanskje ikke absolutt mest og best maskinvare for pengene med denne boksen, men med det robuste operativsystemet og tilhørende funksjonalitet blir det til sammen en solid og god pakke.

+ Fin ytelse ved vanlig bruk
+ Velprøvd OS med «hurtigstart»
+ Lager lite lyd
+ Skrueløs montering (3,5" disker)


- USB 3.0 kunne vært raskere

Ønsker du en NAS med litt større multifaktor kan for eksempel gå litt opp i pris og se på Asustor AS-604T eller Thecus N4800 – disse har blant annet skjermutganger og kan således benyttes som en slags medieavspiller.

Ikke råd til NAS?
Sjekk vår innføring i hjemmeservernes verden (Ekstra) >>>

annonse