Tek.no

Test Synology DiskStation DS414j

«Junior» som trives på hjemmenettverket

Synologys nye NAS frister med retrostil og frisk fart.

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen
4 Juli 2014 17:00

Innledning

Network-Attached Storage – også kjent som bare NAS eller nettverkslagring på norsk, er noe som finner veien til stadig flere hjemmenettverk. Bruksområdene er jo mange, og spenner fra ren lagring og deling av filer som bilder, film og musikk, til overvåkning eller forskjellige typer nett- og servertjenester.

Skylagring, slik at du har tilgang på alle filene dine hvor enn du befinner deg, er også noe som den siste tiden har begynt å bli enkelt å sette opp på en NAS.

Blant de mer populære produsentene av denne typen nettverksbokser har vi Synology. Tidligere i år så vi på deres rimeligste modell, nemlig tobrønneren DiskStation DS214se, som vi mente ga mindre husholdninger en god NAS-opplevelse for pengene.

Men det er mange av våre lesere som er ute etter litt større og sterkere saker, og da blir det andre modeller som er mer aktuelle. For de litt mer kravstore har Synology nå sluppet en helt ny NAS: DiskStation DS414j. Bokstaven «j» i modellbetegnelsen står for junior, og betyr at denne boksen ikke er myntet på de aller tyngste brukerne.

DiskStation DS414j hører altså til blant de rimeligere NAS-ene på markedet med fire brønner. Motoren er en ARM-prosessor på 1,2 GHz – DS 414j er for øvrig den første juniormodellen med tokjernet prosessor – og boksen er ellers utstyrt med 512 MB RAM.

Fysiske egenskaper

Baksiden av DS414j er også stedet harddiskene går inn.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med DiskStation DS414j tar Synology en ny og mørkere vei med sin junior-serie. Mens de tidligere modellene har kommet i grå og hvit utførelse, som eksempel fjorårets DS413j, tar DS414j oss tilbake til stilen vi fant på DS411. Det betyr sort stil, med perforert plastfront og deksel av metall.

Den hengslede bakplanten, som også er av metall, holdes på plass av fire tommelskruer. Ved å løsne disse får du tilgang på de fire diskskuffene, som kan benytte både 3,5- og 2,5-tommers harddisker. Både skuffene og diskene kan festes med medfølgende skruer, dersom det er ønskelig.

På bakplaten sitter også to 80-millimeters vifter som sørger for at harddisker og annen innmat holder temperaturen nede. I NAS-ens programvare – Disk Station Manager (DSM) – er det mulig å stille mellom forskjellige kjølemodi, slik at du kan finne en balanse mellom viftesus og kjøling.

Av harddisker står du altså fritt til å velge og vrake, men for en lagringsboks av denne typen ville vi nok gått for noen store «NAS-modeller», i hvert fall dersom vi for anledningen skulle gått til innkjøp av nye disker. Det fine med å ha så mye som fire brønner å gå på, er at det gjør det langt enklere å utvide kapasiteten etter hvert.

Som vi kan se av NAS-ens bakside har også Synology fått på plass en USB 3.0-port – veldig kjekt dersom du ønsker å koble til en ekstern harddisk for sikkerhetskopiering eller ekstra kapasitet. Ved siden av dette har DS414j én USB 2.0-port og én nettverkskontakt – ikke så mye å gå seg bort i når det kommer til det ytre altså.

Det er Synology som har lånt oss DiskStation DS414j til test.

Les også