Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DiskStation DS414j

«Junior» som trives på hjemmenettverket

Synologys nye NAS frister med retrostil og frisk fart.

Vegar Jansen, Hardware.no

Innledning

Network-Attached Storage – også kjent som bare NAS eller nettverkslagring på norsk, er noe som finner veien til stadig flere hjemmenettverk. Bruksområdene er jo mange, og spenner fra ren lagring og deling av filer som bilder, film og musikk, til overvåkning eller forskjellige typer nett- og servertjenester.

Skylagring, slik at du har tilgang på alle filene dine hvor enn du befinner deg, er også noe som den siste tiden har begynt å bli enkelt å sette opp på en NAS.

Blant de mer populære produsentene av denne typen nettverksbokser har vi Synology. Tidligere i år så vi på deres rimeligste modell, nemlig tobrønneren DiskStation DS214se, som vi mente ga mindre husholdninger en god NAS-opplevelse for pengene.

Men det er mange av våre lesere som er ute etter litt større og sterkere saker, og da blir det andre modeller som er mer aktuelle. For de litt mer kravstore har Synology nå sluppet en helt ny NAS: DiskStation DS414j. Bokstaven «j» i modellbetegnelsen står for junior, og betyr at denne boksen ikke er myntet på de aller tyngste brukerne.

DiskStation DS414j hører altså til blant de rimeligere NAS-ene på markedet med fire brønner. Motoren er en ARM-prosessor på 1,2 GHz – DS 414j er for øvrig den første juniormodellen med tokjernet prosessor – og boksen er ellers utstyrt med 512 MB RAM.

Fysiske egenskaper

Baksiden av DS414j er også stedet harddiskene går inn.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med DiskStation DS414j tar Synology en ny og mørkere vei med sin junior-serie. Mens de tidligere modellene har kommet i grå og hvit utførelse, som eksempel fjorårets DS413j, tar DS414j oss tilbake til stilen vi fant på DS411. Det betyr sort stil, med perforert plastfront og deksel av metall.

Den hengslede bakplanten, som også er av metall, holdes på plass av fire tommelskruer. Ved å løsne disse får du tilgang på de fire diskskuffene, som kan benytte både 3,5- og 2,5-tommers harddisker. Både skuffene og diskene kan festes med medfølgende skruer, dersom det er ønskelig.

På bakplaten sitter også to 80-millimeters vifter som sørger for at harddisker og annen innmat holder temperaturen nede. I NAS-ens programvare – Disk Station Manager (DSM) – er det mulig å stille mellom forskjellige kjølemodi, slik at du kan finne en balanse mellom viftesus og kjøling.

Av harddisker står du altså fritt til å velge og vrake, men for en lagringsboks av denne typen ville vi nok gått for noen store «NAS-modeller», i hvert fall dersom vi for anledningen skulle gått til innkjøp av nye disker. Det fine med å ha så mye som fire brønner å gå på, er at det gjør det langt enklere å utvide kapasiteten etter hvert.

Som vi kan se av NAS-ens bakside har også Synology fått på plass en USB 3.0-port – veldig kjekt dersom du ønsker å koble til en ekstern harddisk for sikkerhetskopiering eller ekstra kapasitet. Ved siden av dette har DS414j én USB 2.0-port og én nettverkskontakt – ikke så mye å gå seg bort i når det kommer til det ytre altså.

Det er Synology som har lånt oss DiskStation DS414j til test.

I bruk

Synology DiskStation DS414j kommer i en relativt anonym, brun pappeske, som også inneholder et par andre ting du trenger: nettverkskabel, strømadapter, skruer og en liten hurtigstartguide.

Harddisker følger dog ikke med, så det må du skaffe i tillegg. For å komme i gang trenger du strengt tatt bare én harddisk, men dersom du ønsker å dra fullt nytte av NAS-ens egenskaper – og herunder muligheten for ekstra sikkerhet i form av et RAID – kan det være greit å strarte med minst to. Det skader heller ikke å velge noen med god kapasitet.

Operativsystemet DSM 5.0 er en av de store styrkene til Synologys NAS-er.

Bruker du programvaren «Synology Assistant», er det egentlig ganske enkelt å finne og sette opp NAS-en for første gang. Så lenge du da har Internett tilgjengelig på nettverket, vil installasjonen mer eller mindre gå av seg selv. NAS-en vil selv kunne laste ned siste versjon av operativsystemet DSM (Disk Station Manager) – og det er nettopp denne «fastvaren» som er et av de sterkeste kortene til Synology.

Operativsystemet benyttes nemlig av alle NAS-ene i Synologys portefølje. Det gjør at selv relativt rimelige NAS-er som DS414j har funksjonalitet som nok egentlig ble utviklet med langt dyrere modeller i tankene. DSM gikk også tidligere i år over i versjon 5.0, og Synology har fått lov til å bruke noen år på å komme dit – i det hele tatt er det snakk om et velprøvd og polert operativsystem.

Mye funksjonalitet

Som vi allerede har vært inne på har altså denne NAS-en dugelig med funksjonalitet. Synology er også frempå når det kommer til apper for mobile enheter som nettbrett og smartmobiler. Disse gjør det enklere å dra god nytte av NAS-en uansett hvor du er – om det enn er lokalt i huset eller et eller annet sted i den store verden.

Med Disk Station Manager 5.0 fikk vi nemlig Synology QuickConnect som en av de store nyhetene. Dersom du fikk med deg vår test av MyCloud fra Western Digital, husker du kanskje at du ikke trengte å rote rundt med NAT, ruting, DDNS og «port forwarding» for å få tilgang på den lille boksen fra Internett.

QuickConnect er Synologys versjon av dette systemet.

Fulle spesifikasjoner finner du på Synologys hjemmesider.

Krasjtest

De gangene vi tester 4-brønns NAS-er setter vi de som regel opp med RAID 5, da vi tror det er mange som vil bruke et slikt oppsett. RAID 5 vil si at paritetsdata spres ut over alle diskene og tillater at alt innholdet er tilgjengelig selv om én av disse diskene skulle ta kvelden.

Dette fører dog til at du ikke får utnyttet all plassen – kapasitet tilsvarende én harddisk vil gå med. En firebrønner fylt med harddisker på fire terabyte i RAID 5, vil da ha tolv terabyte tilgjengelig plass.

Vi må også minne om at RAID ikke er en fullgod erstatning for sikkerhetskopiering. Den sikrer deg riktignok dersom en av harddiskene skulle få en mekanisk feil, men kan ikke hjelpe dersom boligen brenner ned eller du gjør en feil og sletter en fil du skulle tatt vare på.

Likevel er denne funksjonaliteten såpass viktig at vi pleier å simulere et diskkrasj. Dette gjør vi ganske enkelt ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et.

Blant de rimelige NAS-ene med RAID-funksjonalitet vi har testet i det siste, har alle klart seg gjennom denne testen ved at ikke innholdet har gått tapt. Men de færreste av boksene har klart å si fra om problemet på en skikkelig måte, og hvis du da verken blir varslet med lys, lyd eller en illevarslende e-post eller lignende, kan det gå dagevis før du merker at en disk har tatt kvelden – og i all den tid er innholdet ditt ekstra sårbart. Derfor er det viktig at slikt oppdages så tidlig som mulig.

Under diskkrasjet gjorde DS414j det vi mener en NAS faktisk skal gjøre – og det er å si ifra om at noe er galt. Det gjorde den med taktfast piping og blinking med statuslyset. Du kan i tillegg sette opp DSM slik at du får varsling direkte på e-post, over SMS eller via Skype dersom du snarere foretrekker det.

Både disker og rammer kan festes med skruer, men har du ingen klåfringra folk i huset, kan 3,5-tommere også brukes helt uten skruer.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Våre verdifulle data kom seg trygt over trass i «krasjet», og etter å ha byttet til en annen harddisk gikk vi inn i webgrensesnittet og satte manuelt i gang gjenoppbyggingen av RAID-et. Dette tok ganske lang tid – nærmere tretten og en halv time, altså nesten dobbelt så lang tid som «ikke-j-storebror» Synology DiskStation DS414 bruker.

Hadde vi da benyttet harddisker på 4 TB, ville det tatt dagevis å bygge opp RAID-et igjen. Nå påvirker ikke dette tilgjengeligheten for filene våre – NAS-en kan brukes som normalt under gjenoppbyggingen – men det er en veldig sårbar tid for RAID 5. Skulle en annen harddisk ryke under oppbyggingsoperasjonen, vil jo hele RAID-et og alle filene gå dukken. Derfor er det ønskelig med så kort gjenoppbyggingsperiode som mulig, og der gjør altså ikke DS414j det spesielt godt.

Likevel må vi igjen huske på at RAID ikke er en erstatter for sikkerhetskopiering, så for hjemmebruk der det normalt sett ikke er kritisk at innholdet alltid er tilgjengelig, vil ikke dette være fullt så viktig.

Støy og strømforbruk

DiskStation DS414j er relativt strømgjerrig. Med fire 3,5-tommers harddisker målte vi det typiske forbruket til rundt 30 watt, mens Synology selv oppgir 36,7 watt på hjemmesidene. Boksen skal videre bruke 8,5 watt med harddiskene i dvalemodus, og det stemmer også omtrent med våre målinger.

Ved siden av at harddiskene kan stilles til å spinne ned etter en viss tid med inaktivitet, kan også NAS-en enkelt programmeres til å slå seg av og på til bestemte tider på bestemte ukedager.

DS414j har et enkelt men velprøvd luftesystem. Kald luft dras inn fra fronten og blåses ut bak, og det er da dette som kjøler disker og kretskort. Jobben gjøres av to effektive 80-millimeters vifter som knapt er hørbare i vanlig marsjfart. Skulle du av en eller annen grunn ha NAS-en stående rett i nærheten av hodet, er det også mulig å sette forskjellige modi for viftene – herunder «lavstrømsmodus» som stopper dem fra å spinne når systemet er kjølig nok.

Ytelse

Synology DiskStation DS414j har en tokjernet ARM-prosessor som tikker av gårde på 1200 MHz, og har 512 MB minne å rutte med. Den omtrent 500 kroner dyrere «storebroren» DS414 har på sin side dobbelt så mye minne og en litt kjappere prosessor.

I tillegg til Synologys litt mer modne modell, har vi i sammenligningen også tatt med den «atomdrevne» Asustor AS-604T, som jo er enda litt dyrere, men fremdeles holder koken.

Samtlige NAS-er i dette selskapet er testet med fire harddisker satt opp i RAID 5.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Synology DS414j overbeviser når det kommer til lesing av filer, dette er denne NAS-ens sterke side. For en typisk hjemme-NAS er også dette det viktigste – for mange er det jo slik at de skriver en fil til lagringboksen kun én gang, mens den vil bli lest mange ganger.

Når det kommer til skriving ser vi at de to andre modellene er sterkere, men i de fleste disiplinene klarer likevel vår juniormodell seg helt fint.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her ser vi at lesehastigheten ikke er langt unna de to andre modellene, som jo stanger i begrensningen som ligger i et gigabit-nettverk. Som vi allerede har vært inne på er ikke skriveytelsen like god som på de to dyrere NAS-ene, men drøye 90 MB/s er da langt unna dårlig.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og her ser vi stort sett det samme som på forrige test, og leseytelsen for DS414j stanger i «taket» som ligger hos vanlig gigabit nettverk.

Ekstern disk over USB

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Her overrasker DS414j ved å ha bedre leseytelse enn det vi målte hos storebror DS414 i sin tid – mens skriveytelsen hos begge er begrenset til drøye 70 megabyte i sekundet. Hos Asustor er det dog ingen begrensninger over USB.

Kryptert mappe

For noen kan det være aktuelt å kryptere noe av innholdet på NAS-en, og da kan forskjellene på NAS-er fort bli store – kryptering og dekryptering krever nemlig gjerne en del av prosessoren.

Det fine med både Asustor og Synology er at du kan kryptere enkelte mapper, mens det typisk for NAS-er er slik at du må kryptere et helt volum. Ved å kunne gjøre det på mapper i stedet, blir naturligvis terskelen for å ta det i bruk lavere.

Igjen bruker vi NAS Performance Tester, denne gangen med en filstørrelse på 1000 MB. Prosessoren som sitter i Synology DS414j skal ha en viss støtte i maskinvaren for kryptering, men skriveytelsen er ganske laber. Men lesingen – som altså de fleste vil gjøre langt mer av – går greit unna i forhold til de to konkurrentene.

Oppsummering og konklusjon

Synology DiskStation DS414j er siste tilskudd i Synologys lille samling av «juniormodeller» – NAS-er ment for småkontor og hjemmebruk. Denne modellen har dog fått et helt annet utseende enn vi er vant med andre j-varianter, ettersom den har arvet fronten fra DiskStation DS411. Sort utførelse og metall i skallet altså, sånt kan vi like.

Dette er en NAS med plass til fire harddisker av valgfri kapasitet innabords. Både 2,5-tommere og vanlige 3,5-tommers harddisker kan brukes, men for de fleste vil nok sistnevnte være mest aktuelt.

DS414j har riktignok ikke like godt ytelse som storebroren DS414, men hjemme på et kablet gigabit nettverk er det i hovedsak skriveytelsen det kan merkes litt på. Farten på lesingen er nesten helt på høyde med raskere NAS-er – over USB 3.0 er faktisk lesehastigheten bedre enn det vi målte på den vanlige DS414.

Synologys nye juniormodell kan naturligvis settes opp med blant annet RAID 5 for bedre sikkerhet. Den bestod krasj-testen vår med glans, men vi synes den brukte litt for lang tid under den sårbare gjenoppbyggingen av RAID-et. Der er storebror DS414 nesten dobbelt så rask.

Hastigheten på skriving til en kryptert mappe var heller ikke noe å skryte av, men det er nok ikke så veldig viktig for den vanlige hjemmebruker.

Ellers må vi gi en tommel opp for lite støy fra denne NAS-en.

Sterk programvare

Sober sak: Synology DS414j.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

En av de store styrkene til en NAS fra Synology er utvilsomt operativsystemet DSM, som jo gir DS414j massevis av funksjonalitet. Uansett hva du er interessert i av løsninger rundt overvåking, skylagring, mediehåndtering og -nedlasting, fildeling eller sikkerhetskopiering, vil du trolig finne noe av interesse i operativsystemet selv eller i en av de nedlastbare modulpakkene.

Dette gjør DiskStation DS414j til en svært allsidig NAS, men vi har likevel ikke lyst å anbefale den i skrivende stund. Ved siden av akkurat dette med lang gjenoppyggingstid for RAID 5, er det nemlig noe med prisingen akkurat nå som interessant nok gjør Synology selv til sin egen konkurrent.

En rask kikk i Prisguide forteller nemlig at du ved å gå opp en femhundrelapp fra de tre tusen kronene du må ut med for j-modellen, kan få «fullversjonen» DiskStation DS414 i stedet. Da får du en sterkere og stort sett raskere NAS med to LAN-kontakter og to USB 3.0-kontakter.

Du kan også gå den andre veien og spare rundt seks hundre kroner ved å gå for den utgående fjorårsmodellen DS413j, som vi dessverre ikke har testet selv. Den mangler USB 3.0 og du må regne med litt dårligere ytelse, men som en enkel hjemme-NAS vil den fremdeles gjøre jobben.

Sånn sett ramler på et vis den ferske DS414j mellom to stoler. Er du opptatt av ytelsen, mener vi det vil lønne seg å gå opp til storebror DS414, mens deg som bare vil ha godt med lagringplass vil kunne klare deg med modellen fra i fjor. Dette vil naturligvis forandre seg når årets modell går ned i pris og DS413j forsvinner fra butikkhyllene, men enn så lenge er altså ikke dagens testobjekt DS414j et opplagt valg i Synologys portefølje.

Trenger du ikke så mye lagringsplass?
Her er alle NAS-testene våre >>>

annonse