GUIDE: Få raskere PC med RAID Få raskere PC med RAID

Guide Få raskere PC med RAID

Få raskere PC med RAID

Annonsør­innhold
Les hele saken »

RAID 5: – sikkerhet uten å sløse med plassen
For de som er mer opptatt av sikkerhet enn av ytelse er RAID 5 et populært valg. Dette krever et minimum av tre disker og ofte er brukt i servere og NAS-bokser. Kontroller for RAID 5 finner du gjerne på dyrere hovedkort, men det er heller ikke uvanlig å kjøre RAID 5 som et rent programvare-RAID.

Med RAID 5 stripes data over alle diskene, på samme måte som med RAID 0. Forskjellen er at RAID 5 også legger til såkalte paritetsdata som spres jevnt over alle harddiskene. Disse ekstradataene gjør at all informasjon er intakt og tilgjengelig (riktignok med redusert ytelse) selv om en av harddiskene skulle parkere lese/-skrivehodet for godt. Den ødelagte disken kan byttes ut og RAID-et automatisk "bygges opp" på nytt med data fra de andre harddiskene.

Det går heller ikke med så mye ekstra diskplass i et RAID 5. I praksis vil du kun miste plass tilsvarende en disk til ekstradataene. Et RAID med 6 disker på 1 TB hver vil gi 5 TB lagringsplass med RAID 5, mot 3 TB med RAID 1, 1+0 eller 0+1.

Det er ikke mange ulempene med RAID 5, men skrivehastigheten er ikke alltid av de beste, spesielt ikke med rimeligere kontrollere. En annen svakhet er at RAID-et er svært sårbart mens en skadet disk byttes ut og bygges opp igjen, noe som i verste fall kan ta dagevis med dagens høye kapasiteter.

RAID 6: – når 5 ikke er godt nok
Her er grunntanken den samme som med RAID 5, men med dobbel redundans. Her spres det enda mer paritetsdata rundt på diskene, slik at RAID-et kan takle at to av dem tar kvelden. Som du da kanskje kan gjette betyr det at du også må ofre lagringsplass tilsvarende to av harddiskene.

RAID 6 krever et minimum av fire disker, men blir som regel brukt i større konfigurasjoner.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen