Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Core i5-7600K

En god Kaby Lake-prosessor for overklokkeren

Vår Core i5-7600K gjør i hvert fall én ting et hakk bedre enn sin storebror Core i7-7700K.

Vegar Jansen, Tek.no

Intel Core i7-7600K

Maskinvareinteresserte fikk nok med seg at Intel slapp Kaby Lake for stasjonære datamaskiner forrige uke, og da naturlig nok med fokuset på toppmodellen Core i7-7700K.

Men i7-modellen er ikke den eneste nye brikka i butikken, og vi har fått tafse litt på en av dens lillebrødre: Core i5-7600K. Bokstaven K betyr at også dette er en modell som fritt kan overklokkes, men i forhold til Core i7-7700K er den stilt på en lavere klokkefrekvens, har mindre cache og mangler Hyper-threading.

Sistnevnte gir den dyrere i7-modellen dobbelt så mange logiske prosessorkjerner, og det er noe som kan være godt å ha i flere situasjoner.

Ettersom Intel Core i5-7600K foruten det nevnte er identisk med storebror i7-7700K, skal vi ikke gå spesielt dypt inn i Kaby Lake og hva den nye prosessorgenerasjonen har å by på. For mer informasjon kan du da heller lese den aktuelle testen.

Mot Skylake og Haswell

For å se hvilke nevneverdige forskjeller det er fra tidligere generasjoner – om enn noen – har vi satt nykommeren opp mot tilsvarende modeller fra Haswell- og Skylake-generasjonene. Dette gjør vi med Core i5-4690 og naturligvis Core i5-6600K.

Noen vil kanskje henge seg opp i at vi ikke har brukt den nyere K-utgaven av i5-4690, men det er kun muligheten for overklokking som skiller disse to.

I tillegg er vi naturligvis spent på hvordan disse prosessorene gjør seg mot de dyrere i7-modellene. Derfor har vi også tatt med Core i7-7700K, og hengt på de andre resultatene fra testen i tillegg. Det vil også si at et par prosessorer fra ekstremklassen også får bli med.

Core i5-4690Core i5-6600KCore i5-7600KCore i7-7700K
KodenavnHaswellSkylakeKaby LakeKaby Lake
Produksjonsteknikk22nm14nm14nm+14nm+
Antall kjerner4444
Hyper-threadingByttByttByttKrysse av
Cache6 MB6 MB6 MB8 MB
GrafikkIntel HD Graphics 4600Intel HD Graphics 530Intel HD Graphics 630Intel HD Graphics 630
Klokkefrekvens3,5 GHz3,5 GHz3,8 GHz4,2 GHz
Turbofrekvens3,9 GHz3,9 GHz4,2 GHz4,5 GHz
TDP84 W91 W91 W91 W

Over har vi listet de tre Core i5-prossessorene og den nye Kaby Lake-toppmodellen i7-7700K.

Prisen på Core i5-7600K skal – i hvert fall i teorien – etter hvert legge seg på det samme nivået som dagens Core i5-6600K.

Resten av prosessorene vi har med i sammenligningen har vi listet på testens siste side, etter mer detaljerte resultater fra de forskjellige testene.

Bedre enn storebror?

Som tilfellet også var med storebror Core i7-7700K, er ikke i5-7600K så veldig forskjellig fra sin Skylake-forgjenger Core i5-6600K. Den nyere Kaby Lake-prosessoren har en turbomodus på 4,2 GHz, som er 300 MHz raskere enn hos i5-6600K.

En overklokket Intel Core i5-7600K kan i noen tilfeller gjøre det bedre enn en Core i7-7700K.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er en økning av klokkefrekvensen på drøye syv prosent, og det er også rundt dette tallet vi havner når vi måler den faktiske forskjellen i ytelse når vi ser på prosessortunge operasjoner.

For spilling med et dedikert grafikkort merket vi ingen praktisk forskjell. Det samme var tilfelle når vi så på prosessorens egen grafikkdel.

De fleste med en slik prosessor vil kanskje uansett hanke inn et dedikert grafikkort i tillegg, men skulle du ikke gjøre det er det for øvrig svært lite å hente i ren spillytelse på å gå for en dyrere i7-prosessor.

Men det er ett sted der vår Core i5-7600K faktisk gjør det bedre enn vår Core i7-7700K – og det er innen overklokking. For selv om i5-7600K starter på en lavere frekvens enn i7-7700K, ser den ut til å kunne klokkes like høyt.

Det vil si at den i visse tilfeller – når i7-7700K ikke får utnyttet sitt potensiale i kjerner og Hyper-treading – faktisk kan gi storebror dask. Vel å merke dersom du får klokket i5-7600K høyere enn i7-7700K.

Konklusjon

Intel Core i5-7600K får i det store og hele den samme dommen som Core i7-7700K: Her snakker vi ikke om noe stort skritt opp fra Skylake for stasjonære PC-er.

Vegar Jansen, Tek.no

Den utvidede støtten for video er nok Kaby Lake-generasjonens fremste bidrag, ettersom det da betyr lavere prosessorbelastning og ditto strømforbruk samt varmeutvikling. Men for en kraftig stasjonær PC betyr naturligvis ikke dette all verden.

Så hvis vi tenker på folk som allerede har en tilsvarende prosessor fra forrige generasjon, vil det kun i spesielle tilfeller være noe poeng i å oppgradere til en Core i5-7600K.

Samtidig ser vi at i5-7600K faktisk sparker godt nok fra seg til at den i mange tilfeller kan hamle opp med den gamle Core i7-4770K – også i de tilfellene der den gamle Haswell-høvdingen får bruke alle sine krefter.

I enkelttrådede applikasjoner og andre situasjoner der Core i5-7600K kan konkurrere på like vilkår, legger den seg helt i toppsjiktet og kan faktisk sjefe litt dersom den i tillegg er overklokket.

Så vi tenker at Intel Core i5-7600K kan være en fin oppgraderingsvei for folk som har litt treg Core i3 eller svakere Skylake-prosessor, men det er trolig ikke mange med slike prosessorer som har hovedkort med støtte for overklokking.

Folk som har eldre plattformer vil nok ønske å først se an AMDs Ryzen-prosessor, som skal være nært forestående.

Overklokkere på budsjett vil nok også først snuse litt på den høyst reelle Core i3-7350K – som burde kunne klokkes til de frekvensene vi har sett hos Core i7-7700K og Core i5-7600K.

Uansett sørger det noe bedre overklokkingspotensialet at vi har mer sans for Core i5-7600K enn Core i7-7700K. Den dyrere storebroren sørger heller ikke i nevneverdig grad for bedre spillytelse med vårt oppsett, og sånn sett er lillebror i5 et bedre kjøp for folk som i hovedsak belaster PC-en med spilling.

Men vi råder deg altså til å vente på AMDs nye prosessor:
17. januar kan være Zen-datoen >>>

Intel Core i5-7600K
8
Meget bra

Intel Core i5-7600K

8
Meget bra
sitatGod spill- og allroundprosessor med anstendig overklokkingspotensiale.

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

Vi starter ballet med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard). Her vil både prosessorteknologi, Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Uten Hyper-threading havner Core i5-7600K naturligvis godt bak de bedre utstyrte ekstremmodellene. Samtidig er den ikke så veldig langt unna de nyere i7-modellene, og kniver om plasseringen med de litt eldre i7-ene fra Haswell- og Devil's Canyon-generasjonen.

En annen klassisk test er Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Her er det godt å ha mange kjerner, men vi ser at arkitektur og klokkefrekvens er vel så viktig.

Her ser vi også at selv om Intel ikke har hatt noen store sprang i ytelse fra generasjon til generasjon, drar det på seg når det har gått noen år. Gamle Core i5-4690 havner skikkelig bakpå.

Cinebench er et annet program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire eller seks.

I denne øvelsen er vi at prosessorer med mange kjerner kun er overlegne så lenge de får brukt dem – ellers er det den faktiske klokkefrekvensen som blir viktig. Og da trives Core i5-7600K ganske så godt.

Noen™ etterlyste flere tester som viste enkeltkjernet ytelse, så vi har ettertestet noen prosessorer for å få med oss Geekbench 3. Dette er nok en test som gir oss ytelsen med både én og alle kjerner i arbeid.

Blender er en test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Igjen får vi en test der den nye Core i5-7600K legger seg foran flere eldre i7-prosessorer.

Intel Core i5-7600K
8
Meget bra

Intel Core i5-7600K

8
Meget bra
sitatGod spill- og allroundprosessor med anstendig overklokkingspotensiale.

Ytelse: spill

Ytelse i ren prosessering, som vi altså tok for oss på forrige side, kan ikke direkte relateres til spilling – i hvert fall ikke når vi snakker om spilling med et dedikert grafikkort.

Vi har ingen planer om å dvele lenge ved resultatene av våre tester mot 3DMark og spill, ettersom resultatene taler ganske mye for seg selv. Vi fant ingen store forskjeller mellom de testede Core i7-modellene i de spillene vi testet kjørende på et enkelt Nvidia GeForce GTX 1080.

De største forskjellene ser vi i 3DMark, som jo gjerne legger litt mer vekt på ren prosessorkraft, men i de faktiske spillene var det mindre forskjell.

Spillene som ble brukt var Dragon Age: Inquisition, Rise of the Tomb Raider og The Witcher 3: Wild Hunt.

Disse ble kjørt med krevende grafikkinnstillinger i Full HD- og 4K-oppløsning, altså 1920 x 1080 og 2160 x 3840 piksler. I 4K er de fleste variasjonene små nok til at det kan gå inn under naturlige variasjoner. De største forskjellene så vi i Full HD-oppløsningen, men selv da var det mindre enn ti prosents forskjell i FPS-ytelse fra dårligste til beste resultat.

Med unntak av 3DMark, som vanligvis vekter prosessoren unaturlig høyt, ser vi at forskjellene er såpass små at de i stor grad ligger innenfor det vi kaller naturlige variasjoner. Unntaket finner vi i Dragon Age: Inquisition på lavere oppløsninger, der de tre i5-prosessorene legger seg 10 til 15 FPS bak de fleste andre.

Vi har også kjørt 3DMark med prosessorens interne grafikkdel, og her kan vi se at det er en tydelig forskjell mellom den eldre Haswell-generasjonen og de nyere Skylake pluss Kaby Lake. Innbyrdes i disse to grupperingene er det dog ikke så mye praktisk forskjell å snakke om.

Intel Core i5-7600K
8
Meget bra

Intel Core i5-7600K

8
Meget bra
sitatGod spill- og allroundprosessor med anstendig overklokkingspotensiale.

Ytelse: minne

Akkurat som Skylake har Kaby Lake kun to minnekanaler, mens Broadwell-E og flere av dens ekstremforgjengere støtter fire minnekanaler. Men som vi har sett er ikke dette nødvendigvis så veldig kritisk, ettersom minnebåndbredde sjelden er noen flaskehals for relativt normale dataprogrammer.

En måling med AIDA64 er likevel på sin plass.

Broadwell-E, Haswell-E, Skylake og Kaby Lake benytter alle DDR4-RAM, og alle målingene er faktisk gjort med det nøyaktig samme minnet: 4 x 4 MB Corsair Vengeance LPX DDR4, totalt 16 GB. Minnefrekvensen er er også den samme over hele fjøla: 2400 MHz. Dette er å betrakte som standard for Broadwell-E og Kaby Lake, men er litt overklokket for Skylake.

Haswell-modellene Core i5-4690, i7-4770K, samt den litt hvassere i7-4790K benytter seg dog av DDR3, og her har vi derfor brukt 2 x 4 MB Corsair Vengeance LP DDR3, totalt 8 GB, med minnefrekvens på 1600 MHz.

Resultatene er ikke spesielt overraskende – Skylake og Kaby Lake klarer ikke holde følge med de fire minnekanalene til ekstremplattformene, mens Haswell-prosessorene legger seg noen nivåer bak dette igjen.

Responstiden gir på sin side en omvendt rangering.

Strøm?

Den observante leser vil legge merke til at vi ikke har testet strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Uansett vil det være grafikkortet som vil være den største strømtyven på et vanlig oppsett. Ønsker du en pekepinn på hvor mye strøm prosessoren kan dra, kan det å se på TDP-tallet være et greit utgangspunkt.

Intel Core i5-7600K
8
Meget bra

Intel Core i5-7600K

8
Meget bra
sitatGod spill- og allroundprosessor med anstendig overklokkingspotensiale.

Overklokking

En mulighet du har med Intels ekstremprosessorer og «K»-merkede toppmodeller er overklokking, altså kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken.

Overklokking gjøres alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

Intels overklokkbare modeller er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen.

Den andre faktoren er «grunnfrekvensen» (base clock) som da ganges med prosessorens multiplikator for å få den reelle klokkefrekvensen. Ettersom Intel Core i5-7600K har en turbofrekvens på 4,2 GHz, mens grunnfrekvensen er på 100 MHz, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 42 når prosessoren kjører for fullt.

Anstendig kjøling av prosessoren er en fordel dersom du skal overklokke. Her har vi brukt et lukket vannkjølingssett fra Cooler Master.
Vegar Jansen, Tek.no

Regnestykket er da 100 MHz x 42 = 4200 Mhz = 4,2 GHz.

Med en ulåst multiplikator er det enkelt å sette opp hastigheten litt – dytter vi denne multiplikatoren opp til eksempelvis 47 vil prosessoren kjøre på 4,7 GHz i stedet.

For å få en stabil og grei overklokk er man som regel nødt til å dytte mer spenning inn i prosessoren, så det er anbefalt å bruke en anstendig kjøler – trikset blir da gjerne å finne en stabil balanse mellom varmegang, høyere klokkefrekvens og akseptabel spenning.

Fem fine gigahertz

Det er fullt mulig å klokke hver enkelt prosessorkjerne til forskjellige hastigheter, men vi nøyde oss med å kjøre samme multiplikator over hele linja. Som vi gjorde med storebror Core i7-7700K valgte vi en moderat fast høyere spenning og prøvde oss gradvis på høyere multiplikatorer.

Selv om Core i5-7600K er klokket lavere fra start, ville ikke vårt eksemplar gi seg før vi gikk over fem gigahertz – da med samme spenning (1,321 volt) som gi benyttet med i7-7700K. Det er jo ikke direkte sjokkerende ettersom i5-modellen i det store og hele er samme prosessoren som i7 uten Hyper-threading og litt mindre cache, men likevel er det artig at den rimeligere i5-prosessoren ser ut til å ha et høyere overklokkingspotensiale.

Vi kan riktignok også ha vært heldige med vårt eksemplar, men ettersom vi fikk «gamle» Core i5-6600K til 4,6 GHz på samme spenning, virker det fornuftig.

Våre 4990 MHz – som vi har tatt oss den frihet å runde opp til 5,0 GHz – er en økning på 19 prosent opp fra prosessorens turbomodus på 4,2 GHz, eller 31,6 prosent opp fra grunnfrekvensen på 3,8 GHz.

Vi nevner for ordens skyld at vi ikke har kjørt tunge stress-/torturtester av CPU-en for å finne ut om den kan regnes som 100 prosent stabil med denne overklokken – her har vi nøyd oss med å se hvorvidt systemet har oppført seg som normalt i våre testprogrammer. Tung stresstesting av CPU vil uansett ikke nødvendigvis være representativt for normal bruk og belastning.

Resultater

Overklokkingen til 5,0 GHz ga hovedsakelig resultater i prosessortestene. I spillene våre kunne vi ikke merke noen reelle forskjeller, med unntak av Dragon Age: Inquisition i Full HD, der vi fikk en økning som nesten fikk oss ajour med «i7-banden». Altså opp 6-7 FPS.

Ved å klemme ut 100 MHz mer av Core i5-7600K enn av i7-7700K kunne vi også la vårt testobjekt få lov til å sjefe litt. Med enkeltkjernet drift gikk den da helt til topps i Geekbench 3 og Cinebench R15.

Intel Core i5-7600K
8
Meget bra

Intel Core i5-7600K

8
Meget bra
sitatGod spill- og allroundprosessor med anstendig overklokkingspotensiale.

Testoppsett

Litt av moroa er naturligvis å kjøre den nye Core i5-7600K mot etablerte i7-prosessorer, som vi jo også nettopp testet, og da tok vi like godt med de aktuelle tallene fra toppmodellene i Broadwell-E- og Haswell-E-seriene også.

Intel Core i5-7600K ble for øvrig testet på det samme oppsettet som til kjøringen av i7-7700K – et Maximus IX Formula fra Asus. Den samme behandlingen fikk Core i5-6600K, mens den aldrende Core i5-4690 måtte nøye seg med den lille Haswell-oppsettet med et ASRock Z87E-ITX og 2 x 4 GB DDR3-minne kjørende på 1600 MHz.

Grafikkortet vi brukte var et GeForce GTX 1080 fra Nvidia. Dette er fremdeles toppkortet for det vanlige markedet.

Spilltestene tok vi også fra det nyeste oppsettet for testing av grafikkort.

For mer informasjon kan du ta turen til gjeldende side i Core i7-7700K-testen.

Foruten de tre Core i5-prosessorene 7600K, 6600K og 4690, hvis detaljer er nevnt på testens første side, har vi da tatt med prosessorene du finner i tabellen under.

Intel Core i7-4770KIntel Core i7-4790KIntel Core i7-6700KIntel Core i7-7700KIntel Core i7-5960XIntel Core i7-6950X
KodenavnHaswellDevil's CanyonSkylakeKaby LakeHaswell-EBroadwell-E
SokkelLGA1150LGA1150LGA1151LGA1151LGA2011-v3LGA2011-v3
Teknologi22nm22nm14nm14nm+22nm14nm
Standardfrekvens3,5 GHz4,0 GHz4,0 GHz4,2 GHz3,0 GHz3,0 GHz
Maks turbo-frekvens3,9 GHz4,4 GHz4,2 GHz4,5 GHz3,5 GHz3,5 GHz
Antall kjerner / tråder4 / 44 / 84 / 84 / 88 / 1610 / 20
Integrert grafikkHD Graphics 4600HD Graphics 4600HD Graphics 530HD Graphics 630ByttBytt
L3-Cache8 MB8 MB8 MB8 MB20 MB25 MB
TDP84 W88 W91 W91 W140 W140 W
Intel Core i5-7600K
8
Meget bra

Intel Core i5-7600K

8
Meget bra
sitatGod spill- og allroundprosessor med anstendig overklokkingspotensiale.
annonse