Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Core i7 4770K «Haswell»

Vi tester Intels helt nye topprosessor – Haswell

Generasjonen mange har ventet på er her.

Spesifikasjoner

Det er lenge siden Intel har sluppet en så viktig prosessor som de gjør nå. I helgen dro prosessorgiganten endelig sløret av de nye Haswell-toppmodellene. Selv om det kan se ut til at Intel er i en relativt lukrativ posisjon, der den nærmeste prosessorkonkurrent mer eller mindre har gitt opp entusiastmarkedet, kommer lansering i en tid der PC-markedet er under sterkt press.

Mens forgjengeren Ivy Bridge var en forbedring av et tidligere produkt, er Haswell bygget fra bunnen av og opp. Det er en ny arkitektur, der hver miste lille bit av prosessoren har gått igjennom designfasen på nytt.

Vi har testet toppmodellen – Intel Core i7 4770K.
Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

Ny arkitektur

At prosessoren har blitt designet på nytt betyr imidlertid ikke at alt på innsiden aldri har sett dagens lys tidligere. Intel-prosessorene i dag er fortsatt en utvikling fra en arkitektur som ble utviklet i forrige tiår, men såpass mye er nå endret at vi kan kalle det nytt.

Intel slipper en ny prosessorserie omtrent en gang i året. Ivy Bridge, som kom i fjor, var det man kaller en «tick»-generasjon. Det Intel da gjorde var å forbedre den forrige arkitekturen de hadde laget, for så å krympe den til en lavere produksjonsteknikk – 22 nanometer i dette tilfellet, med 3D-transistorer.

Med Haswell er produksjonteknikken beholdt, men arkitekturen har fått en real overhaling. Et slikt generasjonsskifte kaller man et «tock», og det er disse tock-ene som byr på de største fordelene.

Skal du bygge deg en stasjonær maskin er det i første omgang i5- og i7-serien som gjelder, og det er i i7-serien vi finner toppmodeller som dagens testkandidat, med modellnummer 4770k. Den har to brødre, henholdsvis 4770 og 4770R. Sistnevnte får du ikke kjøpt løst, den kommer kun sveiset fast på hovedkortet til ferdigmaskiner.

4770 og 4770K er imidlertid tilnærmet identiske, foruten på to punkter. K-en betyr at prosessoren ikke er låst, slik at du kan overklokke den. K-modellen har også en marginalt høyere kjernefrekvens.

Langt lavere strømforbruk

Det Intel har hatt mest fokus på under utviklingen av Haswell er strømforbruket. Hver minste lille bit av prosessoren kan slås av om de ikke brukes. Det skjer normalt når prosessoren er i hvilemodus, slik at den skal bruke langt mindre strøm når den jobber med enkle oppgaver.

Lavt strømforbruk er først og fremst viktig for bærbare PC-er. Under optimale forhold kan du se på tre timer mer video med en Haswell-prosessor under panseret, enn du kunne før. For stasjonære maskiner er lavt strømforbruk mindre viktig, og Intel Core i7 4770K har faktisk et litt høyere maksimalt strømforbruk enn forgjengeren.

Ny grafikkløsning

Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Haswell-prosessorene har også fått en ny og bedre grafikkløsning. Dagens testmodell har HD Graphics 4600 integrert, en brikke som skal være hakket hvassere enn HD 4000, modellen som satt i forgjengeren i7 3770K.

For et entusiastprodukt som 4770K er det for de fleste ikke så viktig med den integrerte grafikkløsningen. Trenger du god spill-ytelse, og har budsjett til en prosessor til 2300 kroner, bør du også skaffe dedikert skjermkort.

Flere av de andre Haswell-prosessorene kommer imidlertid med en langt saftigere løsning, under navnene Iris og Iris Pro. Disse skal være kraftig nok til å drive flere moderne spill i høy oppløsning, helt på egenhånd. Som eksempel trekker Intel frem at Bioshock Infinite i full HD-oppløsning skal komme seg over 30 FPS. Den noe svakere grafikkløsningen, Iris, må nøye seg med oppløsningen 1366 x 768 piksler for at det hele skal gå rundt.

Du må ha nytt hovedkort

Et Z87-hovedkort fra MSI.

Skal du kjøpe deg en ny Haswell-prosessor er du også avhengig av å kjøpe et nytt hovedkort. Du trenger nemlig en helt ny sokkel, LGA 1150. Haswell passer rett og slett ikke i tidligere hovedkort, samtidig som den benytter et helt nytt brikkesett.

Sammen med en Haswell-prosessor må du ha et brikkesett i Intels 8-serie, for eksempel Z87. Dette er det hvasseste brikkesettet, og gir deg mye funksjonalitet og mulighet for overklokking. Av tilkoblingsmuligheter finner vi blant annet implementert støtte for seks USB 3.0-porter og seks SATA 6 Gbit/s-porter.

Bli med til neste side, så skal vi se hva Haswell er god for i maskinen din »

Intel Core i7 4770K Intel Core i7 3770K Intel Core i7 2600K
SokkelLGA1150LGA1155LGA1155
Teknologi22 nm22 nm32 nm
Standard frekvens3,5 GHz3,5 GHz3,4 GHz
Maks turbo- frekvens3,9 GHz3,9 GHz3,8 GHz
Antall kjerner444
Integrert grafikkIntel HD 4600Intel HD 4000Intel HD 3000
GPU-frekvens350 - 1250 MHz650 - 1150 MHz850 - 1350 MHz
L3-Cache8 MB8 MB8 MB
Åpen multiplikatorKrysse avKrysse avKrysse av
TDP84 W77 W95 W

Testoppsett og strømforbruk

Testoppsett

-
HovedkortAsus Sabertooth Z87 (LGA1150) Asus P8Z77-V Pro (LGA1155) Asus Rapage IV GENE (LGA2011) Asus F2A85-M Pro (FM2) Asus Crosshair V Formula (AM3+)
ProsessorIntel Core i7 4770K Intel Core i7 3770K Intel Core i3 3240 Intel Core i5 2500K Intel Core i7 3960X AMD A10-5800K AMD FX-8350
RAM4 x 4 GB Corsair Dominator Platinum (2133 MHz 9-11-10-30)
StrømforsyningCorsair TX 850W
SkjermkortAsus Geforce GTX 680 DirectCU II TOP
SSDPatriot PYRO SE 120 GB
OperativsystemWindows 8

Vi har i anledning Haswell-lanseringen oppdatert testbenken vår. Sentrale komponenter her er Geforce GTX 680-skjermkort fra Asus, Corsair Dominator Platinum-minne med 16 GB kapasitet og 2133 MHz arbeidsfrekvens, samt en PYRO SE-SSD fra Patriot. Vi har dessuten oppgradert operativsystemet til Windows 8.

Effektforbruk

På samtlige oppsett har vi målt effektforbruket. Dette er en måling som viser hvor mye effekt den komplette maskinen drar fra strømuttaket i veggen – skjermen holdes utenfor. Dermed er ikke dette en nøyaktig verdi for den enkelte prosessor, men en verdi man kan sammenligne med de andre oppsettene.

Ved bruk av prosessorens integrerte grafikkløsning, ser vi at Intels nye Haswell-modell har lavere strømforbruk enn forgjengerne ved skrivebordsbruk, men litt høyere effektforbruk når prosessoren belastes.

Det er ellers ikke så mye som skiller de ulike testmodellene, bortsett fra Intels Core i3-modell som bruker vesentlig mindre strøm under belastning. Intels Core i7 3960X-modell og AMDs FX-8350 har ikke integrerte grafikkløsninger.

Når vi utstyrer maskinen med Geforce GTX 680, ser vi jevnt over en liten økning i strømforbruket til maskinen. Her har vi dessuten resultater fra Intels verstingmodell Core i7 3960X og AMDs toppmodell FX-8350. Tallene taler for seg selv, disse krever langt mer strøm enn Intels nye toppmodell i Haswell-serien.

Bli med til neste side, så skal vi se nærmere på ytelsen »

Ytelse: Prosessering

Ytelse – Syntetiske tester

Minnets båndbredde måles i programmet AIDA64. Her er det svært jevnt mellom Intel Core i7 4770K og de to foregående generasjonene Intel Core-prosessorer. Vi kan også se at Intels sekskjerne for LGA2011-plattformen er i en helt egen liga – takket være sine fire minnekanaler. AMDs prosessorer sliter på sin side med å henge på Intels modeller når det kommer til minneytelse.

Intel Core i7 4770K gjør det skarpt på minnets responstid, men må se seg slått av forgjengeren Core i7 3770K med beskjedne 0,6 nanosekunder.

AIDA64 CPU AES måler hvor raskt systemet klarer å kryptere filer, og gir poeng etter ytelse. Her leverer Intel Core i7 4770K 16 prosent bedre ytelse enn forgjengeren Core i7 3770K. Nykommeren må likevel se seg slått av AMDs åttekjerne FX-8350. Intel Core i3 3240 leverer laber ytelse, da den er eneste modell uten egne instruksjoner for AES.

Cinebench 11.5 gir indikasjoner på prosessorens ytelse i programmet Cinema4. Her leverer Haswell-modellen åtte prosent høyere ytelse enn den Ivy Bridge-baserte forgjengeren. Samtidig har dagens testmodell bare tre prosent dårligere ytelse enn verstingprosessoren Core i7 3960X.

Programmet Handbrake brukes til å konvertere en DVD til MPEG-4-video med 480 x 208-pikslers oppløsning. Med en arbeidstid på ti minutter og fire sekunder er Intel Core i7 4770K syv prosent raskere enn Core i7 3770K.

Bli med til neste side, så ser vi på ytelsen i spill »

Ytelse: Spill

Ytelse: Asus Geforce GTX 680

Vi kjører noen runder i spillet Battlefield 3, hvor vi bruker et Asus Geforce GTX 680-skjermkort. Oppløsningen er 1920 x 1080 piksler, med innstillingene satt til "Ultra".

Her leverer Intel Core i7 4770K svært god ytelse, med en gjennomsnittlig bildefrekvens på 93 bilder per sekund. Vi noterer oss at det er jevnt mellom de ulike modellene, kun snaue tre prosent skiller dagens testmodell fra forgjengeren Core i7 3770K. Det er med andre ord ikke nødvendig å oppgradere prosessoren for økt ytelse i spill om du sitter på en kraftig modell av forrige generasjon Core-prosessorer.

I spillet Hitman: Absolution, hvor innstillingene er satt til "Ultra" og 1920 x 1080 som oppløsning, ser vi igjen at det er jevnt mellom de ulike prosessorene.

Ytelse: Intel HD 4600

På de neste grafene ser vi nærmere på ytelsen til den integrerte grafikkløsningen kalt Intel HD 4600, og sammenlikner denne med andre integrerte grafikkløsninger fra AMD og Intel.

I strategispillet StarCraft II: Wings of Liberty ble grafikkinnstillingene satt til "Ultra" med oppløsningen 1920 x 1080 piksler.

Intel Core i7 4770K gjør en god jobb, og leverer hele 46 prosent høyere ytelse enn Intel Core i7 3770K. Dette er likevel ikke nok til å hamle opp med AMDs integrerte grafikk, modellen A10-5800K leverer nemlig 32 prosent høyere ytelse enn Intels nye Haswell-modell.

Vi kjører også en runde med Hitman: Absolution på den integrerte grafikkløsningen. Her velger vi å sette innstillingene til "Medium" og oppløsningen til 1680 x 1050 piksler.

Her ser vi igjen at det er AMD som dominerer, A10-5800K leverer nemlig over dobbelt så god ytelse som Intel Core i7 4770K. Dagens testprosessor har en forbedret ytelse på 27 prosent sammenliknet med forgjengeren.

I Battlefield 3 må vi senke innstillingene drastisk for kunne kjøre spillet, og det er ingen tvil om at det tar seg langt bedre ut når vi benytter det dedikerte GTX 680-skjermkortet. Innstillingene blir satt til "Low" med en oppløsning på 1280 x 1024 piksler.

Her leverer Intel Core i7 4770K like god ytelse som AMD A10-5800K. Vi ser også at forgjengeren leverer rundt 20 prosent lavere ytelse enn dagens testmodell. Den integrerte grafikkløsningen i Intels Core i3 3240-modell er så svak at vi ikke klarer starte spillet i det hele tatt.

Bli med til neste side, så tester vi overklokking »

Overklokking

Intel Core i7 4770K @ 4,2 GHz.
Intel Core i7 4770K @ 4,5 GHz.

Intel Core i7 4770K har en standard arbeidsfrekvens på 3,5 GHz. Bokstaven "K" på slutten av produktnavnet betyr at dette er en prosessor som har ulåst multiplikator. Dette gjør at du kan øke prosessorens arbeidsfrekvens, med kun noen få tastetrykk i hovedkortets BIOS.

Du kan også, i motsetning til forrige generasjon basert på Ivy Bridge, overklokke prosessoren ved å øke prosessorens bussfrekvens. I likhet med den ulåste multiplikatoren, er også denne muligheten forbeholdt K-modellene.

Overklokkingen startet vi ved å kun øke prosessorens multiplikator, ett steg av gangen. For hver gang vi økte multiplikatoren ble stabiliteten testet, og vi endte opp med en maksimal stabil arbeidsfrekvens på 4,2 GHz. Dette er en økning på 20 prosent.

Ved å videre øke prosessorens arbeidsspenning til 1,3 volt i BIOS, kunne multiplikatoren økes til 45x uten at det gikk ut over stabiliteten. Dette ga en arbeidsfrekvens på 4,5 GHz, som er en økning på nesten 30 prosent.

Intel Core i7 4770K blir fort varm når den overklokkes. Vi benyttet en Corsair A70-kjøler, og opplevde temperaturer opp til 67 grader ved overklokking til 4,2 GHz. Ved 4,5 GHz hadde prosessoren temperaturer helt opp til 83 grader ved belastning.

Ytelsen til Intel Core i7 4770K i programmet Cinebench økte med elleve prosent da ved overklokking til 4,2 GHz, og 21 prosent når arbeidsfrekvensen var satt til 4,5 GHz.

Bli med til neste side, så oppsummerer vi det vi har sett i dag »

Konklusjon

Godt har blitt bedre

Intels forrige generasjon Core-prosessorer med Ivy Bridge-arkitektur har vært en suksess. Beskjedent effektforbruk og fenomenal ytelse til overkommelige priser, har gjort serien til en favoritt. Det har i lang tid vært mye snakk om Intels oppfølger, Haswell, og nå endelig ventetida over.

Haswell-arkitekturen har store sko å fylle, og det er ingen lett oppgave å forbedre et produkt som allerede er skrekkelig godt. Likevel har Intel fått det til, og toppmodellen Core i7 4770K som vi i dag har testet, erstatter den forrige toppmodellen Core i7 3770K på en god måte.

Det er riktig nok ikke veldig store forbedringer vi ser med den nye arkitekturen. Du kan forvente rundt ti prosent bedre ytelse med Core i7 4770K enn forgjengeren Core i7 3770K. På grafikksiden ser det bedre ut, her målte vi nesten dobbelt ytelse i spillet StarCraft II. Grafikkløsningen, som heter Intel HD 4600, er imidlertid forsatt ikke nok til å hamle opp med AMDs varianter.

Det har vært veldig mye snakk om at Intels nye arkitektur skal redusere effektforbruket betraktelig. Dette gjelder hovedsaklig modeller for bærbare og små maskiner, og står ikke i fokus for en kraftig prosessor som den vi har testet. Når vi målte effektforbruket fant vi faktisk noe høyere verdier enn hos forgjengeren, under belastning. Intel Core i7 4770K kan likevel betegnes som en strømgjerrig prosessor, når vi tar ytelsen i betraktning.

Ingen konkurrenter

Intels største fordel, er at det egentlig ikke finnes noen sterke konkurrenter til Haswell-arkitekturen i entusiastsegmentet. Det nærmeste en kommer er AMDs toppmodell FX-8350, men Core i7 4770K tilbyr mer. Intels kandidat har både integrert grafikk, jevnt over bedre ytelse og langt lavere effektforbruk. Prisen du må betale for disse fordelene er rundt 900 kroner, en pris vi ikke har noe imot.

Intel Core i7 4770K koster i skrivende stund rundt 2300 kroner. Dette er med andre ord ikke en veldig billig prosessor, men vi synes likevel at du får mye for pengene. Er du på jakt etter en rask modell med lavt effektforbruk, er Haswell-serien det rette for deg. Synes du dagens testmodell er litt for dyr, vil vi anbefale deg å sjekke ut lillebroren i i5-serien, Core i5 4670K.

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »


+ Super ytelse
+ Lavt effektforbruk
+ Kurant integrert grafikk


- Ingen spesielle

Les også
Asus Sabertooth Z87
13. jan. 2014
Intel senker prisene på Haswell-prosessorer
2. jan. 2014
Julekalender 2013 – luke 13
13. des. 2013
De nye Kaveri-prosessorene skal være 20 prosent kraftigere
26. nov. 2013
– 4K vil ikke ta av før i slutten av 2015
27. okt. 2013
Dette er maskinvaren til Valves nye spillmaskiner
7. okt. 2013
ASRock Z87 OC Formula
5. okt. 2013
Facebook skal gjøre grafsøket kraftigere
2. okt. 2013
Fjerning av varmespreder på Haswell
24. sep. 2013
Så dyr PC bør du ha for å spille Battlefield 4
10. sep. 2013
Intel Core i5 4670K
19. aug. 2013
Kjemper mot naturlovene for å lage nye prosessorer
13. aug. 2013
Her er Dells nye Haswell-maskiner
9. aug. 2013
AMD A10-6700
5. aug. 2013
Intel vil hindre deg i å overklokke billigere
25. juli 2013
AMD A10-6800K «Richland»
26. juni 2013
Bare én av Haswell-seriene kan overklokkes
18. juni 2013
Slik blir entusiast-prosessoren Haswell-E
18. juni 2013
AMD slipper prosessor med rekordhøy klokkefrekvens
12. juni 2013
Gigabyte slipper spillbærbare med muskler
7. juni 2013
Syltynn ultrabook med knallskjerm fra Fujitsu
6. juni 2013
Dette er prisene på de nye Haswell-prosessorene
3. juni 2013
Her er Intels nye topprosessor – Haswell
1. juni 2013
Haswell overklokket til dobbel hastighet
6. mai 2013
Intel avslører hvor god Haswell skal bli i spill
2. mai 2013
Intel Core i3 3240
4. feb. 2013
– Dette er ytelsen til Intels neste prosessor
1. feb. 2013
Intel Core i5 3570K
12. jan. 2013
AMD A10-5800K
2. okt. 2012
Intel Core i7 3770K
23. april 2012
AMD A8-3870K
11. feb. 2012
annonse