TestIntel Core i7 4770K «Haswell»

Vi tester Intels helt nye topprosessor – Haswell

Generasjonen mange har ventet på er her.

Spesifikasjoner

Det er lenge siden Intel har sluppet en så viktig prosessor som de gjør nå. I helgen dro prosessorgiganten endelig sløret av de nye Haswell-toppmodellene. Selv om det kan se ut til at Intel er i en relativt lukrativ posisjon, der den nærmeste prosessorkonkurrent mer eller mindre har gitt opp entusiastmarkedet, kommer lansering i en tid der PC-markedet er under sterkt press.

Mens forgjengeren Ivy Bridge var en forbedring av et tidligere produkt, er Haswell bygget fra bunnen av og opp. Det er en ny arkitektur, der hver miste lille bit av prosessoren har gått igjennom designfasen på nytt.

Vi har testet toppmodellen – Intel Core i7 4770K.
Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

Ny arkitektur

At prosessoren har blitt designet på nytt betyr imidlertid ikke at alt på innsiden aldri har sett dagens lys tidligere. Intel-prosessorene i dag er fortsatt en utvikling fra en arkitektur som ble utviklet i forrige tiår, men såpass mye er nå endret at vi kan kalle det nytt.

Intel slipper en ny prosessorserie omtrent en gang i året. Ivy Bridge, som kom i fjor, var det man kaller en «tick»-generasjon. Det Intel da gjorde var å forbedre den forrige arkitekturen de hadde laget, for så å krympe den til en lavere produksjonsteknikk – 22 nanometer i dette tilfellet, med 3D-transistorer.

Med Haswell er produksjonteknikken beholdt, men arkitekturen har fått en real overhaling. Et slikt generasjonsskifte kaller man et «tock», og det er disse tock-ene som byr på de største fordelene.

Skal du bygge deg en stasjonær maskin er det i første omgang i5- og i7-serien som gjelder, og det er i i7-serien vi finner toppmodeller som dagens testkandidat, med modellnummer 4770k. Den har to brødre, henholdsvis 4770 og 4770R. Sistnevnte får du ikke kjøpt løst, den kommer kun sveiset fast på hovedkortet til ferdigmaskiner.

4770 og 4770K er imidlertid tilnærmet identiske, foruten på to punkter. K-en betyr at prosessoren ikke er låst, slik at du kan overklokke den. K-modellen har også en marginalt høyere kjernefrekvens.

Langt lavere strømforbruk

Det Intel har hatt mest fokus på under utviklingen av Haswell er strømforbruket. Hver minste lille bit av prosessoren kan slås av om de ikke brukes. Det skjer normalt når prosessoren er i hvilemodus, slik at den skal bruke langt mindre strøm når den jobber med enkle oppgaver.

Lavt strømforbruk er først og fremst viktig for bærbare PC-er. Under optimale forhold kan du se på tre timer mer video med en Haswell-prosessor under panseret, enn du kunne før. For stasjonære maskiner er lavt strømforbruk mindre viktig, og Intel Core i7 4770K har faktisk et litt høyere maksimalt strømforbruk enn forgjengeren.

Ny grafikkløsning

Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Haswell-prosessorene har også fått en ny og bedre grafikkløsning. Dagens testmodell har HD Graphics 4600 integrert, en brikke som skal være hakket hvassere enn HD 4000, modellen som satt i forgjengeren i7 3770K.

For et entusiastprodukt som 4770K er det for de fleste ikke så viktig med den integrerte grafikkløsningen. Trenger du god spill-ytelse, og har budsjett til en prosessor til 2300 kroner, bør du også skaffe dedikert skjermkort.

Flere av de andre Haswell-prosessorene kommer imidlertid med en langt saftigere løsning, under navnene Iris og Iris Pro. Disse skal være kraftig nok til å drive flere moderne spill i høy oppløsning, helt på egenhånd. Som eksempel trekker Intel frem at Bioshock Infinite i full HD-oppløsning skal komme seg over 30 FPS. Den noe svakere grafikkløsningen, Iris, må nøye seg med oppløsningen 1366 x 768 piksler for at det hele skal gå rundt.

Du må ha nytt hovedkort

Et Z87-hovedkort fra MSI.

Skal du kjøpe deg en ny Haswell-prosessor er du også avhengig av å kjøpe et nytt hovedkort. Du trenger nemlig en helt ny sokkel, LGA 1150. Haswell passer rett og slett ikke i tidligere hovedkort, samtidig som den benytter et helt nytt brikkesett.

Sammen med en Haswell-prosessor må du ha et brikkesett i Intels 8-serie, for eksempel Z87. Dette er det hvasseste brikkesettet, og gir deg mye funksjonalitet og mulighet for overklokking. Av tilkoblingsmuligheter finner vi blant annet implementert støtte for seks USB 3.0-porter og seks SATA 6 Gbit/s-porter.

Bli med til neste side, så skal vi se hva Haswell er god for i maskinen din »

Intel Core i7 4770K Intel Core i7 3770K Intel Core i7 2600K
SokkelLGA1150LGA1155LGA1155
Teknologi22 nm22 nm32 nm
Standard frekvens3,5 GHz3,5 GHz3,4 GHz
Maks turbo- frekvens3,9 GHz3,9 GHz3,8 GHz
Antall kjerner444
Integrert grafikkIntel HD 4600Intel HD 4000Intel HD 3000
GPU-frekvens350 - 1250 MHz650 - 1150 MHz850 - 1350 MHz
L3-Cache8 MB8 MB8 MB
Åpen multiplikatorKrysse avKrysse avKrysse av
TDP84 W77 W95 W