Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Core i7-7700K

Lite å juble over ved Intels Kaby Lake-toppmodell

Mye av det samme gamle fra prosessorgiganten.

Vegar Jansen, Tek.no

Intel Core i7-7700K

Vi skriver 2017, vi skriver 3. januar og vi skriver Kaby Lake – Intel har nemlig omsider sluppet sine siste flaggskip i entusiastklassen. Som vanlig er det toppmodellene som kommer først, og de er da i form av en overklokkbar Core i5 og Core i7.

Intels Kaby Lake-prosessorer har vært på markedet noen måneder allerede, men da kun i bærbare datamaskiner og svakere stasjonære. Vi så eksempelvis på ASRock Beebox-S med en slik prosessor rett før jul.

Men nå er det altså de mer fullverdige utgavene som er å finne i butikkhyllene. Ettersom det er snakk om syvende generasjon Core-prosessor begynner også modellbetegnelsen med et 7-tall, og de to sjefsmodellene i Core i5- og i7-klassen kalles da i5-7600K og i7-7700K.

Core i7-7700KCore i7-6700KCore i5-7600KCore i5-6600K
KodenavnKaby LakeSkylakeKaby LakeSkylake
Produksjonsteknikk14nm+14nm14nm+14nm
Antall kjerner4444
Hyper-threadingKrysse avKrysse avByttBytt
Cache8 MB8 MB6 MB6 MB
GrafikkIntel HD Graphics 630Intel HD Graphics 530Intel HD Graphics 630Intel HD Graphics 530
Klokkefrekvens4,2 GHz4,0 GHz3,8 GHz3,5 GHz
Turbofrekvens4,5 GHz4,2 GHz4,2 GHz3,9 GHz
TDP91 W91 W91 W91 W

Vi kan starte med å lede oppmerksomheten til den nye grafikkdelen, som gjør Kaby Lake langt bedre på dekoding og koding av HEVC-materiale. Vi må også nevne maskinvarestøtten for «YouTube-kodeken» VP9, som prosessorene fra Skylake og tidligere generasjoner ikke kan takle på noen annen måte enn med rå regnekraft.

Ved siden av grafikkdelen, er hovedforskjellen mellom Kaby Lake og Skylake at førstnevnte kan nå høyere klokkefrekvenser uten å generere noe særlig mer varme.

De to generasjonene har ellers svært mye til felles. De er lagd med 14 nanometers produksjonsprosess, benytter seg av samme prosessorsokkel og kan kjøre på samme brikkesett. Intel mener for øvrig at det er en «oppussa» prosess, så de kaller det 14nm+ – men 14 nanometer er det uansett.

Ettersom prosessorene har såpass mye til felles trenger du i de fleste tilfeller ikke noe mer enn en liten BIOS-oppdatering for å kunne bruke en Kaby Lake-prosessor på ditt gamle Skylake-hovedkort.

Når det er sagt tar vi også med at Intel slipper nye brikkesett som da er myntet på Kaby Lake. Hovedkort med disse brikkesettene vil også ta Skylake-prosessorer.

Nytt på nytt: Intel Core i5-7600K på Core i7-7700K.
Vegar Jansen, Tek.no

I dag skal vi konsentrere oss om Core i7-7700K, som altså er den nye Kaby Lake-toppmodellen. Den rimeligere i5-utgaven, som i forhold til i7-en har lavere klokkefrekvens og mangler Hyper-threading, kommer vi tilbake til senere.

Oppdatert: Få med deg testen av Intel Core i5-7600K >>>

Under ti prosent raskere

For deg som har fulgt med på Intel noen år, vil det nok ikke komme som noen stor overraskelse at det ikke er drastiske forskjeller i ytelse sett mot tilsvarende modell fra forrige generasjon.

Dersom vi ikke kalkulerer inn potensialet i overklokking tikker Core i7-7700K unna på 4,5 GHz med turbomodus, opp 300 MHz i forhold til Core i7-6700K. Det er drøye syv prosent raskere klokkefrekvens, og det er også rundt dette tallet den faktiske forskjellen ligger i ytelse – når vi snakker om prosessortunge operasjoner.

For spilling med et dedikert grafikkort merket vi ingen praktisk forskjell. Det samme gjaldt når vi så på prosessorens egen grafikkdel, men vi regner uansett med at de fleste med en prosessor av dette kaliberet ønsker seg litt mer grafikkmuskler.

For detaljer kan du selv se resultatene fra testingen over de neste sidene. Den nye Core i7-7700K ble for øvrig ikke bare målt mot tilsvarende prosessor fra Skylake-generasjonen, men også Haswell og Haswell «Devil's Canyon». Verstingprosessorene fra Haswell-E og Broadwell-E ble også med på moroa.

Konklusjon

Intel Core i7-7700K og Kaby Lake-plattformen er ikke noe stort skritt opp fra Skylake for stasjonære PC-er. Som også skrev i den aktuelle testen av ASRock Beebox-S vil nok prosessoren snarere tekkes filmfrelste og folk med datamaskiner som går på batteridrift.

Vegar Jansen, Tek.no

Den utvidede støtten for koding og dekoding av tyngre videoklipp er kanskje Kaby Lake-generasjonens fremste bidrag, ettersom det da betyr lavere prosessorbelastning og ditto strømforbruk samt varmeutvikling. Men for en kraftig stasjonær spillrigg betyr naturligvis ikke dette stort.

Det trenger ikke bety at Kaby Lake ikke har noen plass hos entusiasten, men da bør det kanskje være en oppgradering fra Haswell eller helst enda lenger tilbake. Det smarteste akkurat nå vil uansett være å helle isvann i undiken, ettersom vi også snart kommer med test av lillebror Core i5-7600K.

Både denne og den ryktede Core i3-7350K kan vise seg å være mer fornuftige og morsommere prosessorer enn dagens testobjekt.

For ikke å glemme at du først må få med deg hva AMD trekker opp av hatten under Ryzen-navnet. For hvis tidlige rapporter stemmer, kan dette være en enda bedre godsak.

Du trenger kanskje ikke vente så lenge heller:
17. januar kan være Zen-datoen >>>

Intel Core i7-7700K
7
Bra

Intel Core i7-7700K

7
Bra
sitatOppskriftsmessig god, men et lite spennende Kaby Lake-entusiastflaggskip.

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

Vi starter ballet med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard). Her vil både prosessorteknologi, Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Med sine fire kjerner havner Core i7-7700K naturligvis godt bak de bedre utstyrte ekstremmodellene, og gjør operasjonene unna 7,14 prosent raskere enn Skylake-modellen i7-6700K – som interessant nok nøyaktig tilsvarer differansen på de to prosessorene i klokkefrekvens under turbomodus, altså 4,2 GHz mot 4,5 GHz.

En annen klassisk test er Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Her er det godt å ha mange kjerner, men vi ser at teknologi og klokkefrekvens er vel så viktig. Sånn sett ser Core i7-7700K sitt snitt til å legge seg foran den litt aldrende Haswell-E med åtte kjerner.

Her ser vi også at selv om Intel ikke har hatt noen store sprang i ytelse fra generasjon til generasjon, drar det på seg når det har gått noen år. De to Haswell-prosessorene ligger et stykke bak de Skylake og Kaby Lake.

Cinebench er et annet program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire eller seks.

I denne øvelsen er vi at prosessorer med mange kjerner kun er overlegne så lenge de får brukt dem – ellers er det den faktiske klokkefrekvensen som blir viktig. Selv med Turbo Boost 3.0 (TB 3.0) klarer ikke den lavere klokkede ekstremprosessoren i7-6950X å følge med under enkeltkjernet kjøring.

Blender er en test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Her har vi igjen en test der Broadwell-E-verstingen med Turbo Boost 3.0 legger seg på topp, om enn hårfint foran den nye i7-7700K.

Intel Core i7-7700K
7
Bra

Intel Core i7-7700K

7
Bra
sitatOppskriftsmessig god, men et lite spennende Kaby Lake-entusiastflaggskip.

Ytelse: spill

Ytelse i ren prosessering, som vi altså tok for oss på forrige side, kan ikke direkte relateres til spilling – i hvert fall ikke når vi snakker om spilling med et dedikert grafikkort.

Vi har ingen planer om å dvele lenge ved resultatene av våre tester mot 3DMark og spill, ettersom resultatene taler ganske mye for seg selv. Vi fant ingen store forskjeller mellom de testede Core i7-modellene i de spillene vi testet kjørende på et enkelt Nvidia GeForce GTX 1080.

De største forskjellene ser vi i 3DMark, som jo gjerne legger litt mer vekt på ren prosessorkraft, men i de faktiske spillene var det mindre forskjell.

Spillene som ble brukt var Dragon Age: Inquisition, Rise of the Tomb Raider og The Witcher 3: Wild Hunt.

Disse ble kjørt med krevende grafikkinnstillinger i Full HD- og 4K-oppløsning, altså 1920 x 1080 og 2160 x 3840 piksler. I 4K er de fleste variasjonene små nok til at det kan gå inn under naturlige variasjoner. De største forskjellene så vi i Full HD-oppløsningen, men selv da var det mindre enn ti prosents forskjell i FPS-ytelse fra dårligste til beste resultat.

Vi testet også spillytelsen med Kaby Lake-prosessorens interne grafikkdel, da sammenlignet med tilsvarende for Skylake. Forskjellen lå typisk på ett til fire prosent bedre ytelse i favør i7-7700K, som trolig har mer med den høyere klokkede prosessordelen å gjøre enn så mye annet.

Intel Core i7-7700K
7
Bra

Intel Core i7-7700K

7
Bra
sitatOppskriftsmessig god, men et lite spennende Kaby Lake-entusiastflaggskip.

Ytelse: minne

Akkurat som Skylake har Kaby Lake kun to minnekanaler, mens Broadwell-E og flere av dens ekstremforgjengere støtter fire minnekanaler. Men som vi har sett er ikke dette nødvendigvis så veldig kritisk, ettersom minnebåndbredde sjelden er noen flaskehals for relativt normale dataprogrammer.

En måling med AIDA64 er likevel på sin plass.

Broadwell-E, Haswell-E, Skylake og Kaby Lake benytter alle DDR4-RAM, og alle målingene er faktisk gjort med det nøyaktig samme minnet: 4 x 4 MB Corsair Vengeance LPX DDR4, totalt 16 GB. Minnefrekvensen er er også den samme over hele fjøla: 2400 MHz. Dette er å betrakte som standard for Broadwell-E og Kaby Lake, men er litt overklokket for Skylake.

De to «vanlige» Haswell-modellene i7-4770K og i7-4790K benytter seg dog av DDR3, og her har vi derfor brukt 2 x 4 MB Corsair Vengeance LP DDR3, totalt 8 GB, med minnefrekvens på 1600 MHz.

Resultatene er ikke spesielt overraskende – Skylake og Kaby Lake klarer ikke holde følge med de fire minnekanalene til ekstremplattformene, mens Haswell-prosessorene legger seg noen nivåer bak dette igjen.

Responstiden gir på sin side en omvendt rangering.

Strøm?

Den observante leser vil legge merke til at vi ikke har testet strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Uansett vil det være grafikkortet som vil være den største strømtyven på et vanlig oppsett. Ønsker du en pekepinn på hvor mye strøm prosessoren kan dra, kan det å se på TDP-tallet være et greit utgangspunkt.

Intel Core i7-7700K
7
Bra

Intel Core i7-7700K

7
Bra
sitatOppskriftsmessig god, men et lite spennende Kaby Lake-entusiastflaggskip.

Overklokking

En mulighet du har med Intels ekstremprosessorer og «K»-merkede toppmodeller er overklokking, altså kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken.

Overklokking gjøres alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

Intels overklokkbare modeller er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen.

Den andre faktoren er «grunnfrekvensen» (base clock) som da ganges med prosessorens multiplikator for å få den reelle klokkefrekvensen. Ettersom Intel Core i7-7700K har en turbofrekvens på 4,5 GHz, mens grunnfrekvensen er på 100 MHz, betyr dette at den interne multiplikatoren setter seg på 45 når den kjører for fullt.

Regnestykket er da 100 MHz x 45 = 4500 Mhz = 4,5 GHz.

God kjøling av prosessoren er en fordel dersom du skal overklokke. Dette lukkede vannkjølingssettet fra Cooler Master kom dessverre litt sent til festen, men fikk æren av å brukes til litt kontrollsjekking.
Vegar Jansen, Tek.no

Med en ulåst multiplikator er det enkelt å sette opp hastigheten litt – dytter vi denne multiplikatoren opp til eksempelvis 47 vil prosessoren kjøre på 4,7 GHz i stedet.

For å få en stabil og grei overklokk er man som regel nødt til å dytte mer spenning inn i prosessoren, så det er anbefalt å bruke en anstendig kjøler – trikset blir da gjerne å finne en stabil balanse mellom varmegang, høyere klokkefrekvens og akseptabel spenning.

Fire komma ni

Det er fullt mulig å klokke hver enkelt prosessorkjerne til forskjellige hastigheter, men vi nøyde oss med å kjøre samme multiplikator over hele linja. De nevnte 4,7 GHz var uproblematisk, og etter å ha valgt en moderat fast høyere spenning var det bare å eksperimentere litt med enda høyere multiplikatorer.

Hos oss så det ut til å stoppe på 49, altså 4,9 GHz. Vi fikk også startet opp datamaskinen på 5,0 GHz, men da knelte den under tyngre belastning. Vi nøyde oss derfor med 4,9 GHz, som viste seg å være stabil* med 1,321 volt.

4,9 GHz høres kanskje moro ut, men fra 4,2 GHz snakker vi ikke om mer enn en forskjell på knappe sytten prosent. Og det blir ikke riktig å se sånn på det heller, ettersom prosessoren også under «normale» omstendigheter klokker seg opp til 4,5 GHz på grunn av turbomodusen. Sånn sett kan vi snarere snakke om en reell økning fra 4,5 til 4,9 GHz – som er 8,9 prosent.

*Vi har ikke kjørt tunge stress-/torturtester av CPU-en for å finne ut om den kan regnes som 100 prosent stabil med denne overklokken – her har vi nøyd oss med å se hvorvidt systemet har oppført seg som normalt i våre testprogrammer. Tung stresstesting av CPU vil uansett ikke nødvendigvis være representativ for normal bruk og belastning.

Selv med full rulle på vår luftkjøler Cooler Master Hyper 212 Evo ble prosessoren fort varm under belastning, så det vil være lurt å investere i en solid kjøleløsning dersom du skal overklokke.

Resultater

Overklokkingen til 4,9 GHz ga hovedsakelig resultater i prosessortestene. I 3DMark: Fire Strike fikk vi en ytelseøkning på 2,8 prosent. I spillene våre kunne vi ikke merke noen reelle forskjeller.

Intel Core i7-7700K
7
Bra

Intel Core i7-7700K

7
Bra
sitatOppskriftsmessig god, men et lite spennende Kaby Lake-entusiastflaggskip.

Testoppsett

Våre rutiner for testing av prosessorer ble endret da vi for et drøyt halvår siden testet hva som i skrivende stund er den råeste prosessoren ment for forbrukermarkedet, nemlig Intel Core i7-6950X.

Da adopterte vi noen av testrutinene som benyttes når vi tester bærbare og stasjonære PC-er, og ga i tillegg vårt nye prosessortestoppsett det nye GeForce GTX 1080 fra Nvidia. Dette er fremdeles toppkortet for det vanlige markedet.

Spilltestene tok vi da også fra det nyeste oppsettet for testing av grafikkort.

Testoppsett med Asus Maximus IX Formula.
Vegar Jansen, Tek.no

Mot Skylake, Haswell og et par ekstremprosessorer

Siden det ikke er så veldig lenge siden vi testet den nevnte Core i7-6950X, kan vi også benytte oss av resultatene fra den testen. Det betyr at vi allerede har aktuelle tall fra toppmodellene i Broadwell-E-, Haswell-E- og Skylake-seriene.

Men for å sikre oss at vi fikk rettferdige tall, testet vi også Skylakes sprekeste i7-prosessor Core i7-6700K på nytt, da på det nye hovedkortet vi i hovedsak brukte til kjøringen av i7-7700K – et Maximus IX Formula fra Asus.

Dette splitter nye hovedkortet benytter seg av det nye Intel-brikkesettet Z270, og kommer altså nå samtidig med Kaby Lake. Det betyr dog ikke at du nødvendigvis trenger å spandere på deg et nytt hovedkort – har du et hovedkort for Skylake er det en god mulighet for at det tar en Kaby Lake-prosessor også.

MSI Z270 Gaming M5, og muligens et par ledninger ekstra...
Vegar Jansen, Tek.no

MSI var også greie nok til å sende oss hovedkortet Z270 Gaming M5, som er i en annen prisklasse enn det mer påkostede Maximus-beistet fra Asus. Vi kjørte også prosessoren en par runder på kandidaten fra MSI, og fant ingen nevneverdige forskjeller innen vanlig ytelse.

Det var også interessant for oss å kunne ta med den nå to generasjoner gamle Haswell i form av Core i7-4770K og den «oppdaterte» Core i7-4790K. Men da dette er prosessorer som benytter seg av en annen sokkel enn Kaby Lake og Skylake, måtte vi over på et annet hovedkort og eldre RAM.

For Haswell tok vi da i bruk et ASRock Z87E-ITX med 2 x 4 GB DDR3-minne kjørende på 1600 MHz.

Broadwell-E, Haswell-E, Skylake og Kaby Lake benytter seg alle av DDR4-RAM, så vi kunne teste med det nøyaktig samme minnet: 4 x 4 MB Corsair Vengeance LPX DDR4, totalt 16 GB. Vi benyttet oss også av samme minnefrekvens: 2400 MHz. Dette er å betrakte som standard for Broadwell-E og Kaby Lake, men er litt overklokket for de andre.

Intel Core i7-4770KIntel Core i7-4790KIntel Core i7-6700KIntel Core i7-7700KIntel Core i7-5960XIntel Core i7-6950X
KodenavnHaswellDevil's CanyonSkylakeKaby LakeHaswell-EBroadwell-E
SokkelLGA1150LGA1150LGA1151LGA1151LGA2011-v3LGA2011-v3
Teknologi22nm22nm14nm14nm+22nm14nm
Standardfrekvens3,5 GHz4,0 GHz4,0 GHz4,2 GHz3,0 GHz3,0 GHz
Maks turbo-frekvens3,9 GHz4,4 GHz4,2 GHz4,5 GHz3,5 GHz3,5 GHz
Antall kjerner / tråder4 / 44 / 84 / 84 / 88 / 1610 / 20
Integrert grafikkHD Graphics 4600HD Graphics 4600HD Graphics 530HD Graphics 630ByttBytt
L3-Cache8 MB8 MB8 MB8 MB20 MB25 MB
TDP84 W88 W91 W91 W140 W140 W

Kort oppsummert har vi altså sammenlignet den nye Core i7-7700K med i7-toppmodellene fra Broadwell-E, Haswell-E, Skylake og et par varianter av den vanlige Haswell.

For enkel referanse har vi tatt med de viktigste likhetene og forskjellene i tabellen over.

Intel Core i7-7700K
7
Bra

Intel Core i7-7700K

7
Bra
sitatOppskriftsmessig god, men et lite spennende Kaby Lake-entusiastflaggskip.
annonse