Tek.no

Test Intel Core i5 4690K

Knallsterk folkeprosessor

Leverer enormt mye ytelse for pengene ved overklokking.

Intel
22 Sept 2014 17:07

Spesifikasjoner

I mai lanserte Intel deres nye serie LGA1150-prosessorer kalt Haswell Refresh, med kraftpluggen Intel Core i7 4790 i spissen. I første omgang hadde ingen av de nye prosessorene støtte for overklokking, men dette kom like etter i form av «Devil’s Canyon» og plattformens nye toppmodell Intel Core i7 4790K.

De to nevnte prosessorene befinner seg i Intels heftige Core i7-serie, som inneholder de kraftigste og dyreste modellene. Intel tilbyr også rimeligere modeller basert på Haswell Refresh. Vi har tidligere testet den kraftigste modellen i Core i5-serien, nærmere bestemt Intel Core i5 4690, og konkluderte med at denne gav svært høy ytelse for pengene.

Dagens testmodell kalt Intel Core i5 4690K er tilnærmet identisk som Core i5 4690, med et vesentlig unntak. Dagens testmodell med «K» i navnet er nemlig en «Devil’s Canyon»-versjon som kan overklokkes. Les videre for å se hva Intels kraftigste Core i5-alternativ tilbyr når prosessorens arbeidsfrekvens settes i høygir.

Ytelse for hvermansen –overklokkingspotensiale for entusiasten

Det finnes enda rimeligere Intel-prosessorer også, og dagens testmodell kan ikke kalles en rendyrket budsjettprosessor.

De billigste og enkleste prosessorene for Intels LGA1150-plattform kalles Celeron og Pentium, og kan skilte med to prosessorkjerner med varierende arbeidsfrekvens. Vi har tidligere testet en Pentium-prosessor i Haswell-serien, og ble overrasket over hvor mye ytelse du kan få for 400 kroner.

Er du en ivrig overklokker har du for tiden også muligheten til å sikre deg et Pentium-eksemplar med ulåst multiplikator. Modellen kalles «Pentium Anniversary Edition», og er Intels måte å feire 20-årsdagen til Pentium-navnet.

Over Celeron og Pentium finner vi Intel Core i3-serien, som er utstyrt med to prosessorkjerner og hyperthreading, som betyr at hver kjerne kan håndtere to oppgaver samtidig.

Mens Celeron-, Pentium- og Core i3-serien er myntet på dem som har prislappen som et av de viktigste kriteriene, er Intels Core i5-serie ment for deg som vil ha høyest mulig ytelse, men fortsatt til en overkommelig prislapp. Her får vi nemlig modeller med fire prosessorkjerner, som gir en solid økning i ytelse fra de rimeligere tokjerne-modellene.

Dagens testprosessor er, sammen med modellen Intel Core i5 4690, den kraftigste prosessoren i Core i5-serien. Så snart du begynner å overklokke, er dagens testmodell dermed den desidert raskeste prosessoren i Core i5-familien, da modellen uten «K» i produktnavnet er fullstendig låst for overklokking.

Intels aller kraftigste LGA1150-modeller finner vi i Intel Core i7-serien, hvor vi får både fire kjerner og hyperthreading, slik at prosessoren har hele åtte logiske prosessorkjerner. Resultatet er enda høyere ytelse, men med en høyere prislapp, er det Core i5-serien som har modellene som gir deg mest prosessor igjen for pengene.

Intels Core i7-serie inneholder dessuten prosessormodellene for produsentens verstingplattform kalt LGA2011-3. Her finner vi råsterke prosessorer, med åttekjernen Intel Core i7 5960X som forbrukermarkedets desidert kraftigste prosessormodell.

Spreke spesifikasjoner

Intel Core i5 4670K kan skilte med fire kjerner, 6 MB L3-cache, og arbeidsfrekvenser opp til 3,9 GHz ved behov, takket være dens innebyggde turbo-funksjon. Prosessoren har dessuten en integrert grafikkløsning kalt Intel HD 4600, som tilbyr tilstrekkelig kraft for multimedia og enkel spilling. Denne opererer med arbeidsfrekvenser opp til 1200 MHz, og låner opp til 1,7 GB minne fra maskinens systemminne.

Foruten mulighetene for overklokking, skiller dagens testmodell seg fra Core i5 4690 med fire watt høyere oppgitt strømforbruk, samt manglende støtte for Intel vPro-, SIPP- og Trusted Execution-teknologi, som i hovedsak er relevant for proff-brukere.