Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Xperia Arc

Design, skjerm og menyer

Sony Ericsson har beholdt Timescape, men Mediascape finnes ikke på Xperia Arc.

Sony Ericssons har fått mye pepper for at de har vært sene med å oppdatere til siste versjon av operativsystemet Android på sine mobiltelefoner. Slik skal det ikke være i fremtiden, lover Sony Ericsson oss. Nå kommer Xperia Arc i butikkene med Android 2.3.2, også kjent som Gingerbread.

Dette er en mobiltelefon som er myntet på den kresne delen av markedet. Skjermen er 4,2 tommer stor, og tre taster under skjermen skal sørge for at du raskt kommer til de funksjonene du skal bruke. Knappene er de samme som på Xperia X10i, men rekkefølgen er endret. Nå er tilbaketasten plassert til venstre, mens menytasten er til høyre. I midten er det som før en tast som tar deg til startskjermen.

Design

Skjermen på Sony Ericsson Xperia Arc er en kapasitiv TFT LCD-skjerm. Det ripesikre glasset over skjermen går nesten helt ut til kantene på telefonen, noe som gir et eksklusivt preg. Feltet over skjermen, der høyttaleren ligger, er bare 7 millimeter bredt. Feltet under skjermen er 9 millimeter bredt, og i overgangen mellom skjerm og chassis ligger de tre navigasjonstastene som smale fysiske taster.

På toppen av telefonen er det HDMI-utgang og hovedbryter. På venstre side er det en Micro-USB-port, en smal vippetast for volumkontroll, og en tast som er dedikert til bruk med kameraet.

Telefonen har ingen kontakt i bunnen, mens utgangen til hodesettet er plassert oppe på venstre side.

Sony Ericsson Xperia Arc er en av de tynneste smartmobilene som finnes, og tynnest av de som selges i Norge nå. På det tynneste måler Arc bare 8,7 millimeter. Den er riktig nok noe tykkere i endene, men alt i alt fremstår Arc som svært tynn.

Telefonen har en sølvfarget ramme og en bakside i sort eller sølvfarget plast. Plasten på den sorte utgaven er gradert fra sort på toppen til koksgrå i bunnen. Vi synes nok den sølvfargede modellen ser litt mer ut som om den er av matt metall. Er du litt fet på fingrene blir det også mer synlige fingermerker på den sorte modellen.

Skjermteknologi

Den øverste skjermen har Bravia aktivert, mens den nederste ikke har det.

Skjermen på Sony Ericsson Arc har noe selskapet kaller Mobile BRAVIA Engine. Det skal være samme teknologi som brukes for å forbedre bildekvaliteten på Sonys flatskjermer. Det dreier seg om en ren softwareløsning som skjerper farger, øker kontrasten og skarper opp bildet.

I hvor stor grad dette virker på en mobiltelefon kan du selv studere. Det er nemlig mulig å skru av denne bildeforbedringsfunksjonen.

Skjermen på Sony Ericsson Xperia Arc støtter bruk av flere fingre på skjermen samtidig. Dette har manglet på tidligere modeller, angivelig fordi telefonene var laget for å bli betjent med en hånd. Arc kan fremdeles betjenes med en hånd, for i applikasjoner der det er behov for å zoome dukker det opp trykkfelter på skjermen som gjør dette på samme måte som før.

Tastatur

Skjermtastaturet på Xperia Arc fungerer bra. Velger du norsk språk får du også egne taster for ÆØÅ.

Sony Ericsson Xperia Arc kommer med norsk qwerty-tastatur på skjermen. Tatstaturet fungerer svært bra, også når vi holder telefonen med en hånd og skriver med tommelen. Synes du det blir for trangt for fingrene på det smale qwerty-tastaturet, så kan du legge telefonen horisontalt og skrive med flere fingre.

Det er ikke noe T9 eller Swype-tastatur på telefonen. Men du kan velge kinesisk eller japansk tastatur som alternativer til standard qwerty.

Brukergrensesnitt og menyer

Brukergrensesnittet på Sony Ericsson Xperia Arc er litt annerledes enn på Xperia X10i, som har Android 2.1 som OS. Du vil likevel kjenne deg igjen, og Timescape er beholdt. Men ut over dette har Sony Ericsson lært av gamle feil, og latt det meste av det originale Google-grensesnittet stå urørt.

Du kan bytte bakgrunner. Her er en som viser ringer i vannet når du berører den.

På Arc er det fem startskjermer du selv kan møblere, og nederst på hver startskjerm ligger fem faste ikoner. Disse er media, meldinger, programmer, kontakter og telefon. Trykker du på kontakter kommer du til den vanlige ikonskjermen med 16 ikoner på hver side. Hvor mange sider du har her vil avhenge av hvor mange apper (miniprogrammer/tilleggsfunksjoner) du installerer.

Tilpass menyene selv

Mens mange Android-mobiler bare gir deg en alfabetisk liste over applikasjoner, kan du på Sony Ericsson Xperia Arc velge hvordan de skal være sortert. Velg om du vil ha den i rekkefølge etter alfabetet, med de mest benyttede appene fremst, etter rekkefølgen de er installert i, eller definer rekkefølgen helt etter eget ønske.

De aller mest brukte appene vil det antakelig lønne seg å legge på startskjermen, i alle fall om du har plass.

Teknologi og funksjoner

Det sorte feltet er ikke et kamera men en sensor. Den lille høyttaleråpningen er lett å blokkere.
Du må ta ut batteriet for å komme til minnekortet. Det liker vi ikke.
Den markerte komponenten er en mikrofon bak på Sony Ericsson Xperia Arc.
HDMI-porten på toppen av telefonen har beskyttelse mot rusk. Micro-USB-porten på siden har det ikke.
Høyttaleren bak på Arc kunne med fordel gitt dypere lyd.
E-postleseren gir deg forhåndsvisning når telefonen vendes horisontalt.
Batteriet på 1500 mAh tappes fort om du er en aktiv bruker. Bruker du telefonen lite kan det holde i flere dager.

Sony Ericsson Arc har gode spesifikasjoner på teknologi. Prosessoren er den samme som vi finner i de fleste toppmodeller, en 1 GHz Scorpion-prosessor hjulpet av en Adreno 205 grafikkmotor i et Qualcomm MSM8522 Snapdragon-brikkesett.

Svært rask

Kombinasjonen er på ingen måte unik, men skal du oppleve raskere ytelser på en mobiltelefon må du per i dag over på tokjerneprosessorer, og kjører du særlig arbeidskrevende prosesser ville du muligens kunne hente litt på å velge en modell med større arbeidsminne (RAM). Men du vil ha lite å hente – dette er en svært rask mobiltelefon.

For dem som er opptatt av nettsurfing og nedlasting, så finnes det mobiltelfoner med høyere nedlastingshastighet i mobilnettet. Om du vil ha glede av det er imidlertid en helt annen sak. Arc kan laste ned med opp til 7,2 Mbps, som gir deg høyeste mulige hastighet i det meste av 3G-nettet her til lands. Opplastingshastigheten er hele 5,76 Mbps, noe som først og fremst er til nytte når du skal laste opp innhold fra mobiltelefonen.

Men enten vi snakker om opplasting eller nedlasting, så handler det om teoretiske hastigheter. I praksis må du fremdeles vente noen sekunder på at nettsider skal lastes ned og dukke opp på skjermen, og sender du bilder til en nettserver vil det ta lenger tid enn om du lagrer dem lokalt. Det samme gjelder om du bruker Wi-Fi, som er en mye raskere teknologi enn 3G.

Arc støtter 802.11 b, g og n, og overføring av filer i hjemmenettet går raskt unna. Men surfing på nettsider tar omtrent like lang tid som i 3G-nettet, noe som viser at det ikke nødvendigvis er nettforbindelsen som er flaskehalsen ved mobilsurfing.

Arc kan gjøres om til en Wi-Fi-ruter og brukes som modem for en PC. Du surfer stort sett smertefritt med mobiltelefonen som 3G-modem over Wi-Fi.

DLNA

Telefonen kan også hente og spille mediefiler som ligger på delte servere. Om du har en DLNA-server kan du spille innholdet direkte på telefonen, og tilsvarende kan du spille mobiltelfonens mediefiler trådløst til annet DLNA-utstyr. Om du ikke kjenner til DLNA, så er dette en standard som gjør utstyr fra ulike produsenter i stand til å utveksle innhold over et nettverk.

Sony Ericsson Xperia Arc kan sende video i HD-format (720p) til en TV med DLNA støtte. Har du en PlayStation 3, så kan du også se innholdet på mobilen i menyene på TV-skjermen, og spille det av selv om det ikke er DLNA-støtte på TV-en. PS3 har nemlig også DLNA-støtte.

I tillegg til mobilnett og Wi-Fi, kan filer overføres via Bluetooth. Arc støtter 2.1-standarden, noe som sikrer enkel og sikker tilkobling til det meste av ekstrautstyr. Den har også A2DP, som lar deg overføre musikk i stereo.

GPS og magnetisk kompass

Sony Ericsson Arc har innbygget GPS og magnetisk kompass. Det magnetiske kompasset sørger for at kartet kan orientere seg etter terrenget, noe du særlig vil ha glede av om du navigerer til fots, og du er litt usikker på himmelretningene.

Vi opplever GPS-en i Arc som rask og pålitelig, men vi savner veiledet sving-for-sving-navigasjon. Sony Ericsson legger opp til at vi skal bruke Google Navigation, men dette fungerer enn så lenge ikke i Norge.

Ikke videosamtale

Sony Ericsson Arc har ikke noen revolusjonerende spesialfunksjoner, men mangler heller ikke noe av det vi forventer av en toppmodell. Det eneste vi savner er frontkamera. Nå må vi medgi at vi ikke kjenner til noen som bruker frontkameraet på mobilen. I de tilfellene vi selv har forsøkt, så har det stort sett vært mislykket.

For at videosamtale skal ha noen hensikt må begge mobilene og nettverket på begge steder være klar for det. I tillegg har mobilenes evne til å formidle den nonverbale kommunikasjonen til nå vært nokså begrenset. I så måte hjelper det selvsagt med større skjermer, raskere mobilnett og bedre kameraer, og skal du først bruke videosamtale ville Arc vært en bra mobiltelefon å gjøre det med.

Men det går altså ikke. Det er mange som mener det er ille nok å måtte holde en hånd på mobilen, om ikke du skal holde øynene på den også. Men å fjerne muligheten helt er kanskje ikke så smart. Nye mobiltelefoner kan brukes sammen med videobaserte konferansesystemer, og Skype er i ferd med å lansere gratis videosamtaler for Android-mobiler. Da har Arc plassert seg på sidelinjen.

Samtaler

Lydkvaliteten under samtaler er god. Volumet kan skrus nokså høyt. Høyttaleråpningen er imidlertid ganske liten, og om du holder telefonen litt forkjært risikerer du å blokkere åpningen med øret så lyden forsvinner. Noe stort problem er det ikke, for de fleste vil flytte telefonen til den posisjonen der de hører best uten å tenke mer over det.

Kontaktlisten er ryddig å lett å finne frem i, og den kan synkroniseres med ulike Internett-kontoer, som Exchange, SynkML-tjenester, Facebook, Hanashi, Google og Sony Ericsson synk.

Synkroniseringstrøbbel, feil funnet og fikset

Vi opplevde imidlertid at det er en feil på mobiltelefonene vi mottok til test. Denne feilen fører til at vi ikke kunne logge oss på vår Exchange Server med Microsoft Online Services. Feilen oppstår når telefonen skal kommunisere påloggingsdetaljer med en BPOS-tjeneste. Ettersom stadig flere bedrifter går over til å bruke denne typen tjenester, kunne feilen raskt ha gjort Arc uaktuell for store brukergrupper.

Etter at vi påpekte problemet ovenfor Sony Ericsson har selskapet lokalisert og rettet feilen. Vi har også testet en Sony Ericsson Arc der feilen er utbedret, men det vil ikke være tilfellet for de første eksemplarene som kommer i butikk. Det vil imidlertid bli pushet ut som en oppdatering i nær fremtid.

Lommekontoret

Sony Ericsson Arc er en mobiltelefon som fungerer godt som lommekontor. Her er programmet OfficeSuite for åpning av Office-dokumenter, men skal du behandle dokumentene må du betale for fullversjon av programmet. I tillegg har telefonen en svært god e-postleser. Holder du skjermen i landskapsmodus kan du se meldingenes innhold i et forhåndsvisningsfelt. Størrelsen på feltet kan du endre ved å trekke i det med en finger på skjermen.

Du kan lese e-post i HTML-format, og du kan laste ned fra de fleste e-post-systemer.

Kalenderen er også god, og siden den kan synkroniseres med både Exchange, Google Calendar og andre løsninger, så kan du holde orden på så vel private som jobbrelaterte avtaler. De ulike kalendrene kan vises hver for seg eller samlet.

Nettleseren

Nettleseren i Xperia Arc er en av de bedre. Den støtter Flash, men det er også mulig å skru dette av når det ikke er bruk for det. Å surfe med Flash avskrudd gir raskere og mer problemfri surfeopplevelse. Skru heller Flash på når du virkelig trenger det, som når du skal se en video eller presentasjon som krever Flash-støtte. Uten flash vil du stort sett ikke gå glipp av annet enn muligheten for å se reklame som rører på seg.

Arc støtter flerfingring, noe som gjør det raskt og enkelt å zoome ved å knipe eller sperre med to fingre på nettsider. Dette er en stor forbedring fra Xperia X10i, som bare støtter singelfinger.

Batteri

Batterilevetiden på Sony Ericsson Xperia Arc er som på smartmobiler flest. Bruker du telefonen aktivt bør du lade den hver kveld. Har du bilholder med lader og kjører en time eller to hver dag, så slipper du å tenke på det. Er du økonomisk med bruken vil telefonen kunne holde i flere dager, men da har du selvsagt ikke like stor glede av den.

Med skjermen i aktiv bruk og GPS, Wi-Fi og 3G tilkoblet er det ikke noe problem å tømme batteriet helt på bare noen timer.

Sony Ericsson Arc oppleves i praksis som en mobiltelefon som holder lenger på strømmen enn de fleste tilsvarende modeller.

Multimedia

På multimediesiden er det først og fremst kameraet som skiller seg ut. Ikke fordi musikkspilleren eller videofunksjonene mangler noe, men fordi Sony Ericsson Xperia Arc har et usedvanlig godt kamera.

Kamera og video

For å oppnå best mulig lysfølsomhet har Sony Ericsson tatt i bruk det de kaller en Exmor R-sensor. Det spesielle med denne bildebrikken er at lederne til hvert enkelt bildepunkt er plassert bak punktet på en måte som gir optimal lystilgang. Dermed skal du kunne ta bilder i dårligere lys enn det du vil kunne med andre mobilkameraer.

En annen nyhet ved Sony Ericsson Arc er at du nå kan sette blitsen til å fyre av, også når kameraet står på automatiske innstillinger. Tidligere har du bare kunnet velge mellom av eller auto, og dermed har du vært nødt til å gjøre manuelle innstillinger for å kunne ta bilder med utfyllingslys.

Bildemenyene i Arc er enkle, og her er mer enn nok av innstillinger som kan gjøres for den som vil ha ekstra kontroll med kameraet. Behovet for å gjøre spesielle innstillinger er ikke påtrengende, for i de fleste tilfeller kan kameraet selv definere hva det ser og sette de riktige parameterne.

Kameraet har egen utløsertast, og under optimale forhold kan du knipse opp mot ett bilde i sekundet på full oppløsning (8 megapiksler). Høyest hastighet får du selvsagt om du knipser en serie bilder av samme motiv, så kameraet slipper å bruke tid på å finne fokuspunkt. Men selv med totalt ulike motiver tett etter hverandre, så er dette antakelig den raskeste kameramobilen på markedet.

Om vi savner noe ved kameraet, så er det blitsen som Sony Ericsson har brukt på sine heftigste kameramobiler. Den lille LED-lampen på Experia Arc klarer ikke å levere like mye og like jevnt lys som xenon-blitsen.

Her er noen bilder vi har knipset med Sony Ericsson Arc:

Videofunksjonen på Xperia Arc er ikke like imponerende, men du kan filme i 720p HD-oppløsning. Det hjelper mye om du er stø på hånden og har motiver med begrenset bevegelse. Både bilder og video kan etterbehandles med programvare på telefonen, men det forutsetter at du laster ned noen tilleggsprogrammer.

Musikkspiller

Musikkspilleren ser bra ut, er enkel å betjene, og ikke minst låter den bra.

Musikkspilleren i Experia Arc er av de bedre vi har brukt på Android-mobiler. Her er også mulighet for å endre lydbildet i forhold til egne preferanser. Vil du har mer bass eller fyldigere mellomtoner, så får du det. Musikkspilleren har også Sony Ericssons uendelighetstast. Trykker du på denne mens du hører på musikk, så får du opp mer informasjon om artisten.

Du kan velge om du vil se YouTube-klipp fra artisten, eller om du vil søke annen informasjon på nettet.

Videomaskin

Videospilleren i Sony Ericsson Arc spiser alt vi forer den med, og bildene flyter godt og ser bra ut på skjermen når vi kobler oss til en større flatskjerm via den medfølgende HDMI-kabelen. Det er også mulig å koble seg opp trådløst ved hjelp av DLNA-teknologi, forutsatt at du har en spiller eller TV med støtte for dette.

Når vi bruker HDMI-kabelen settes telefonen automatisk til galleriet, der du finner bildene og videoklippene som er lagret på telefonen. Men du kan også avslutte galleriprogrammet og bruke en TV-som klone av mobilskjermen. Dette kalles gjerne for speiling.

Spill

Sony Ericsson Arc er en mobiltelefon som egner seg godt for spill, med sin gode skjerm og sine gode grafikkegenskaper. Men det eneste spillet på mobiltelefonen er “Let’s Golf”. Spillet er underholdende nok, men utnytter bare i liten grad de mulighetene Sony Ericsson Arc har å by på.

Sony Ericsson legger opp til å utvide sin spillportefølje med titler fra PlayStation 1, så om du er interessert i å spille spill på mobilen, så skulle utvalget være sikret.

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia Arc er en lekker mobiltelefon. Den svake buen i ryggen gir den et særpreg, og kombinasjonen stor skjerm og syltynn midje gjør Arc til em mobiltelefon som ser eksklusiv ut. Inntrykket forsterkes av den brede rammelisten i sølv.
Men dekslene er i plast, noe som avsløres tydeligst på den sorte modellen, der fargen på baksiden er gradert fra sort til mørk sølvgrå.

Skjerm

Den 4,2 tommer store skjermen er dekket med et ripesikkert glass, som dekker nesten hele fronten. Denne gangen har Sony Ericsson også lagt inn støtte for flerfingerberøring, og den kapasitive skjermen er presis og god.

Det er ikke AMOLED-skjerm på Sony Ericsson Xperia Arc, men en Bravia Engine-teknologi som er hentet fra Sonys TV-divisjon sørger for at skjermen gir skarpe og klare bilder med rene farger og gode kontraster.

Samtale

Lydgjengivelsen ved samtaler er meget god, og du kan bruke Sony Ericsson Xperia Arc i ganske støyende omgivelser uten at samtalepartneren din hører særlig mye til støyen.

Årsaken er at telefonen har en aktiv støyreduksjon, og en mikrofon på baksiden hjelper telefonen å tolke hva som er omgivelseslyd som skal skilles bort fra samtalen.

Telefonen har også en SMS og MMS-leser som gjør det enkelt å sende meldinger.

Nyttefunksjoner

Denne mobiltelefonen har alle de nyttefunksjoner du kan forvente av en toppmodell, som kontorprogrammer, nettleser, Wi-Fi, GPS, kamera, video-kamera og musikkspiller. Telefonen er rask, og har en skjerm som gjør den ypperlig for sosiale nettverk. Facebook-klient finnes på telefonen, men foretrekker du andre tjenester så last i vei – det meste kan hentes i Android Market. I tillegg støtter telefonen trådløs medieoverføring (DLNA) . Den kan brukes som Wi-Fi hotspot så du kan surfe trådløst med en PC eller et nettbrett via telefonens 3G-forbindelse.

Arc leveres også med HDMI-kabel, og kan kobles direkte til en TV eller projektor med HDMI-inngang.

Den mest åpenbare mangelen i forhold til spesifikasjoner et at den ikke har noe frontkamera. For de aller fleste spiller dette ingen rolle.

Kamera

Kameraet er ellers noe av det beste mobilverdenen har å by på. Oppløsningen på 8 megapiksler holder lenge, og vi setter større pris på at telefonen har god lysfølsomhet enn mange bildepunkter. Med god lysfølsomhet blir det mindre kornete bilder. Noe nattkamera er det ikke snakk om, men ved dunkel belysning kommer den ekstra lysfølsomheten til sin rett. Arc mangler imidlertid en skikkelig blits, men har i stedet en LED-lampe med begrenset nytteverdi.

Du kan filme i HD-oppløsning med Xperia Arc. Kameraet kan fungere som en nødløsning når det dukker opp noe du bare må ha filmet. Men for planlagte opptak er det fremdeles enormt mye bedre å filme med et dedikert videokamera.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen er det ingen ting å utsette på. Du kan spille musikk i de fleste format, og gjengivelsen er bra. Telefonen har ikke noe stort internt minne, men kommer med et minnekort på 16 GB. Den støtter kort opp til 32 GB.

Utgangen for hodetelefoner sitter på siden, en løsning vi ikke er veldig begeistret over. Pluggen virker som en mothake når vi skal fiske mobilen opp av lommen.

Målgruppe og alternativer

Målgruppen for slike mobiltelefoner er gjerne unge og aktive mennesker som ønsker det siste av teknologi. Vi tror denne vi appellere ekstra til de som er opptatt av å knipse og dele bilder, og til brukere som laster ned film for å se det på reiser eller på en hotell-TV.
Prislappen kan virke høy, men sammenliknet med andre mobiltelefoner med tilsvarende ytelse er den på ingen måte avskrekkende.

De tøffeste konkurrentene til Sony Ericsson Xperia Arc er LG Optimus 2X, som har tokjerneprosessor og er enda litt raskere. Men den er dyrere og tar ikke like gode bilder.

Et annet alternativ er Samsungs Nexus S. Dette er en ren Android-mobil med raskt brukergrensesnitt og mer minne enn Xperia Arc. Nexus S har samme versjon av Android som Arc har, men det vil også Optimus 2X få om ikke lenge.

Er du ute etter et langt rimeligere alternativ med litt mindre skjerm og litt enklere kamera, så kan det være verdt å ta en kikk på Huawei U8800.

annonse