Test

Sony Ericsson Xperia Arc

Design, skjerm og menyer

Sony Ericsson har beholdt Timescape, men Mediascape finnes ikke på Xperia Arc.

Sony Ericssons har fått mye pepper for at de har vært sene med å oppdatere til siste versjon av operativsystemet Android på sine mobiltelefoner. Slik skal det ikke være i fremtiden, lover Sony Ericsson oss. Nå kommer Xperia Arc i butikkene med Android 2.3.2, også kjent som Gingerbread.

Dette er en mobiltelefon som er myntet på den kresne delen av markedet. Skjermen er 4,2 tommer stor, og tre taster under skjermen skal sørge for at du raskt kommer til de funksjonene du skal bruke. Knappene er de samme som på Xperia X10i, men rekkefølgen er endret. Nå er tilbaketasten plassert til venstre, mens menytasten er til høyre. I midten er det som før en tast som tar deg til startskjermen.

Design

Skjermen på Sony Ericsson Xperia Arc er en kapasitiv TFT LCD-skjerm. Det ripesikre glasset over skjermen går nesten helt ut til kantene på telefonen, noe som gir et eksklusivt preg. Feltet over skjermen, der høyttaleren ligger, er bare 7 millimeter bredt. Feltet under skjermen er 9 millimeter bredt, og i overgangen mellom skjerm og chassis ligger de tre navigasjonstastene som smale fysiske taster.

På toppen av telefonen er det HDMI-utgang og hovedbryter. På venstre side er det en Micro-USB-port, en smal vippetast for volumkontroll, og en tast som er dedikert til bruk med kameraet.

Telefonen har ingen kontakt i bunnen, mens utgangen til hodesettet er plassert oppe på venstre side.

Sony Ericsson Xperia Arc er en av de tynneste smartmobilene som finnes, og tynnest av de som selges i Norge nå. På det tynneste måler Arc bare 8,7 millimeter. Den er riktig nok noe tykkere i endene, men alt i alt fremstår Arc som svært tynn.

Telefonen har en sølvfarget ramme og en bakside i sort eller sølvfarget plast. Plasten på den sorte utgaven er gradert fra sort på toppen til koksgrå i bunnen. Vi synes nok den sølvfargede modellen ser litt mer ut som om den er av matt metall. Er du litt fet på fingrene blir det også mer synlige fingermerker på den sorte modellen.

Skjermteknologi

Den øverste skjermen har Bravia aktivert, mens den nederste ikke har det.

Skjermen på Sony Ericsson Arc har noe selskapet kaller Mobile BRAVIA Engine. Det skal være samme teknologi som brukes for å forbedre bildekvaliteten på Sonys flatskjermer. Det dreier seg om en ren softwareløsning som skjerper farger, øker kontrasten og skarper opp bildet.

I hvor stor grad dette virker på en mobiltelefon kan du selv studere. Det er nemlig mulig å skru av denne bildeforbedringsfunksjonen.

Skjermen på Sony Ericsson Xperia Arc støtter bruk av flere fingre på skjermen samtidig. Dette har manglet på tidligere modeller, angivelig fordi telefonene var laget for å bli betjent med en hånd. Arc kan fremdeles betjenes med en hånd, for i applikasjoner der det er behov for å zoome dukker det opp trykkfelter på skjermen som gjør dette på samme måte som før.

Tastatur

Skjermtastaturet på Xperia Arc fungerer bra. Velger du norsk språk får du også egne taster for ÆØÅ.

Sony Ericsson Xperia Arc kommer med norsk qwerty-tastatur på skjermen. Tatstaturet fungerer svært bra, også når vi holder telefonen med en hånd og skriver med tommelen. Synes du det blir for trangt for fingrene på det smale qwerty-tastaturet, så kan du legge telefonen horisontalt og skrive med flere fingre.

Det er ikke noe T9 eller Swype-tastatur på telefonen. Men du kan velge kinesisk eller japansk tastatur som alternativer til standard qwerty.

Brukergrensesnitt og menyer

Brukergrensesnittet på Sony Ericsson Xperia Arc er litt annerledes enn på Xperia X10i, som har Android 2.1 som OS. Du vil likevel kjenne deg igjen, og Timescape er beholdt. Men ut over dette har Sony Ericsson lært av gamle feil, og latt det meste av det originale Google-grensesnittet stå urørt.

Du kan bytte bakgrunner. Her er en som viser ringer i vannet når du berører den.

På Arc er det fem startskjermer du selv kan møblere, og nederst på hver startskjerm ligger fem faste ikoner. Disse er media, meldinger, programmer, kontakter og telefon. Trykker du på kontakter kommer du til den vanlige ikonskjermen med 16 ikoner på hver side. Hvor mange sider du har her vil avhenge av hvor mange apper (miniprogrammer/tilleggsfunksjoner) du installerer.

Tilpass menyene selv

Mens mange Android-mobiler bare gir deg en alfabetisk liste over applikasjoner, kan du på Sony Ericsson Xperia Arc velge hvordan de skal være sortert. Velg om du vil ha den i rekkefølge etter alfabetet, med de mest benyttede appene fremst, etter rekkefølgen de er installert i, eller definer rekkefølgen helt etter eget ønske.

De aller mest brukte appene vil det antakelig lønne seg å legge på startskjermen, i alle fall om du har plass.