Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Omnia 7

Ferrari på krøtterstier

Omnia 7 er en knallbra telefon, men full pott kan vi ikke gi den.

Design, skjermer og menyer

Utsnittet viser hvordan de mørke feltene på en AMOLED-skjerm er helt uten lysende piksler.

   
Interessen for Samsung Omnia 7 holdes i Norge nede av et svakt økosystem for applikasjoner og tjenester. Det er synd, for vi har knapt prøvd noen bedre mobiltelefon.

Samsung Omnia 7 er selskapets første mobiltelefon med operativsystemet Windows Phone 7 fra Microsoft. Å samarbeide med Microsoft er ikke nytt for Samsung, som tidligere har hatt flere modeller med Microsofts Windows Mobile som operativsystem. Men skuffelsen var stor da Microsoft først gjorde et forsøk på å møte utfordringen fra iPhone med lanseringen av Windows Mobile 6.5.

Windows Phone 7 er et helt nytt operativsystem, og denne gangen forsøker ikke Microsoft å klemme en middelmådig PC inn i et mobilskall. Windows Phone 7 er skreddersydd for mobiltelefoner med berøringsskjermer, og brukeropplevelsen er minst like god som den vi kjenner fra iPhone. Men for oss som bor i Norge føles telefonen som et betaprodukt. Her er det nemlig lagt opp til en hel rekke spennende funksjoner som faktisk ikke virker.

I disse dager har Microsoft lansert en mindre oppdatering av Windows Phone 7. Vi har installert denne oppdateringen på vår testmobil, men opplevelsen av at dette er et halvferdig produkt er fremdeles like sterk.

Les også: Slik blir norske Windows Phone 7
Som smartmobil er Samsung Omnia 7 likevel interessant. Vi aner konturene av noe stort, og både selve apparatet og den delen av brukeropplevelsen som tross alt er oppe og går, gjør at vi knapt kan vente på å se hvordan det blir når alle funksjoner er på plass.
Omnia 7 har en imponerende Super AMOLED-skjerm. Her er svært gode kontraster, klare farger og bra oppløsning. Det finnes dem som kritiserer AMOLED for lav oppløsning. Dette begrunnes gjerne med måten pikslene er bygget opp på. Men du skal anstrenge deg mye for å få øye på glippene mellom pikslene på Omnia 7. Den 4 tommer store skjermen er rett og slett knallgod.

Bra tastatur
Vi lar oss også imponere over hvor godt sensorene i skjermflaten responderer på berøring. Du merker det når du skal stryke på et skjermbilde eller skrive på det virtuelle qwerty-tastaturet. Når telefonen holdes med skjermen vertikalt blir tastaturet lite. Likevel hender det knapt at vi trykker feil.
Det eneste irritasjonsmomentet ved tastaturet er at det ikke finnes norske tegn på tastene. Du kan selvsagt skrive æ, ø og å, men da må du holde på A eller O, og vente på at alternativene skal dukke opp i en egen linje på skjermen. Dette problemet henger sammen med at telefonen mangler norske menyer og norsk ordbok.
Å ha en Omnia 7 i Norge kan best sammenliknes med å kjøre en Ferrari sportsbil i et land der det ikke finnes veier.

Design
Designen på Omnia 7 er ikke verdens mest spennende. Samsung har valgt å bruke en del metall i chassiset, noe som gir en kvalitetsfølelse når du holder telefonen i hånden. Fronten er stor og sort, med Samsungs logo på topp, og en rund menytast under skjermen. På hver side av den runde menytasten er det en berøringstast. Den venstre er en tilbaketast, mens den høyre er en søketast som åpner søkemotoren Bing. Tastene reagerer helt utmerket, og er helt i tråd med kravene Microsoft stiller til mobiltelefoner som skal kjøre Windows Phone 7.

Chassiet på Omnia 7 er i metall, uten sømmer i sidene. I topp og bunn er det felter av sort plast, en nødvendighet for at antennene i telefonen skal virke tilfredsstillende.

Baksiden
Bak på telefonen finner du to runde hull – ett til kamera og ett til fotolys. Her er også tre smale spalter der lyden fra den innbygde høyttaleren slipper ut.
På høyre side har telefonen en hovedbryter øverst, og en kameratast nederst. Volumtasten er på venstre side. Uttak for hodetelefoner og tilkobling til USB (PC eller lader) sitter på toppen av mobilen. Over USB-kontakten er det et lite lokk som må skyves til side når noe skal kobles til.

Vi liker at utgangen for hodesett er på toppen av telefonen, men hadde gjerne sett at produsentene ble enige om å plassere ladepluggen midt under mobilen. Da hadde det kanskje vært mulig å masseprodusere tilbehør til disse telefonene, på samme måte som du får det til Apples produkter.

Samsung Omnia 7 kan være litt glatt å holde i, men tastene er ellers plassert så de er enkle å betjene med et normalt etthåndsgrep. Vekten på 133 gram gir tyngde nok til at telefonen kjennes kompakt ut, samtidig som den ikke er så tung at du får slagside av å bære den i lomma.

Brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet på Windows 7 er bygget opp rundt det Microsoft kaller tiles. Hver slik tile representerer et program eller en gruppe tjenester. Tjenestene er samlet tematisk, slik at du for eksempel har personinformasjon samlet på ett sted og kontorapplikasjoner på et annet. Listen over slike tiles kan bli lang, og her ruller du enkelt og greit opp og ned ved fingerstrøk.

I motsetning til mobiltelefoner med Android, så har Windows-mobiler bare en forside, og den kjører ikke miniprogrammer. Trekker du startskjermen mot venstre dukker det opp en liste der alle programmene i mobiltelefonen ligger alfabetisk. Ikonene er små, men du finner likevel lett frem her. Du kan ikke endre rekkefølge på ikonene, men du kan putte dem på startsiden som egne tiles.

Teknologi og funksjoner

Samsung Omnia 7 er en mobiltelefon med høye spesifikasjoner. Den har en kjapp 1 GHz Scorpion prosessor, grafikkbrikken Adreno 200 GPU som vi også kjenner fra flere androidmobiler, og Qualcomms QSD8250 Snapdragon-brikkesett.

Nå har Microsoft satt som krav at det skal være såpass kraftig motor i mobiltelefoner som kjører Windows Phone 7, så sammeliknet med andre WP7-modeller er dette hva du kan forvente per i dag.

Minne
Omnia 7 har et minne på 8 GB, men ikke alt dette er tilgjengelig for lagring. Dermed kan 8 GB bli snaut, og siden Microsoft ennå ikke har åpnet for bruk av minnekort på mobiltelefoner med WP7, så er 8 GB rett og slett litt i minste laget. Telefonen finnes i en 16 GB-versjon, men denne selges ikke i Norge.
I bruk oppleves Omnia 7 som en lynrask mobiltelefon. Vi kan panorere, sveipe rundt i menyer, zoome i bilder og bytte mellom applikasjoner uten at telefonen henger. Det er selvsagt mulig å laste på så mye at det stopper, men det skal atskillig mer til på denne mobilen enn på de aller fleste andre modeller vi har testet.

Omnia 7 er også rask på nettsurf. Her er ikke støtte for Flash 10, uten at det egentlig er sås tort savn. Apples innbitte motstand mot Adobe på iPhone har fått mange nettsteder til å velge alternative løsninger.

I utgangspunktet kan du ikke se YouTube-video på Omnia 7, men en gratis YouTube-fremviser finnes i Marketplace (Microsofts programvarebutikk på telefonen). Når vi lastet ned denne gikk også YouTube greit.

Nettforbindelsene i denne Samsung-mobilen sørger for at du kan surfe raskt enten du er i et trådløst nett, eller du bruker mobilnettet. Toppfarten er 7,2 Mbps ned, og 5,76 Mpbs opp. Dette er høyst teoretiske hastigheter, men Omnia 7 er uansett blant de raskeste surfemobilene på markedet.

Ingen navigasjon
Telefonen kommer med innbygget GPS, men den har ingen programvare for detaljert navigasjon. Telefonen bruker Microsofts kartløsning Bing Maps, så det er ikke noe problem å finne ut hvor man befinner seg på kloden. Bilnavigasjon vil antakelig dukke opp på Marketplace, men foreløpig har vi ikke funnet det.

Som telefon er Samsung Omnia 7 enkel å bruke. Det kan ta litt tid å venne seg til måten kontakter og snarveier er organisert på, og vi savner å kunne taste navn på talltastaturet for å hente frem kontaktene. Men du venner deg raskt til å bruke forstørrelsesglasset (søk) i ulike programmer – også kontaktlistene, eller ved søk i anropslister.

Tastatur
Tastaturet nevnte vi så vidt i forbindelse med omtalen av skjermen. Her er det full qwerty som gjelder – riktig nok uten egne taster for ÆØÅ. Det er heller ikke mulig å laste ned noe nordisk tastatur, slik vi har kunnet gjøre til de Android-modellene som har manglet dette. Slike finnes i dag bare på polsk, gresk og koreansk. Trolig går det ennå ca et halvt år før norsk tastatur kan leveres som standard. Det er i alle fall hva Microsoft antydet da vi møtte dem under Mobile World Congress i februar.

Kontaktlistene kan synkroniseres mot Facebook, og det er forholdsvis enkelt å koble sammen de ulike adresseregistrene.

Batteritiden på Omnia 7 er omtrent som på andre smartmobiler, og i alle fall ikke dårligere enn snittet. Den oppgitte batterilevetiden på 330 timer er det bare å glemme. I praksis holder telefonen til en travel arbeidsdag, eller to, om du har det litt mindre travel på mobilen. For å være sikker på å ha nok kraft til alle dagens oppgaver bør du nok lade hver natt. Så får det heller være en bonus om den ikke går tom om du skulle glemme det en natt.

For å spare strøm kan du redusere hyppigheten av sporingsinformasjon (telefonen sender jevnlig beskjed om hvor den befinner seg, slik at du kan finne den igjen om du mister den, eller den blir stjålet). Du kan også skru av feedback, som er Microsofts program for produktforbedring. Det er i alle fall det de kaller det. I realiteten samler Microsoft inn informasjon om hvordan du bruker mobilen, og så får du bare stole på at de ikke bruker denne informasjonen til noe annet enn å forbedre produktet. Dataene som samles inn belaster også din datakonto, så om du ikke har fast datapris er det bare å stenge av sporenstreks.

Du kan også spare strøm ved å dempe skjermstyrken. Velger du mørke bakgrunner i menyene bruker telefonen også mindre strøm, ettersom AMOLED ikke trekker strøm i sorte partier på skjermen. Tilsvarende kan selvsagt også Wi-Fi, 3G og GPS stenges av, men da går det også ut over funksjonaliteten til mobiltelefonen. Noen egen strømsparefunksjon, slik mange mobiltelefoner har innstillinger for, finner vi ikke på Omnia 7.

E-postleseren i telefonen fungerer som en drøm, og vi hadde heller ikke noe problem med å sette opp og synkronisere flere Exhange-kontoer på samme telefon. Telefonen støtter også resten av Office-porteføljen, med regneark, tekstbehandling og lysbilder. Telefonen har dessuten OneNote og støtte for SharePoint. Dette er tjenester som virker også på det norske markedet.

En ting Microsoft er kritisert for, er at de har utelatt klipp-og-lim-funksjonen fra WP7. Den kommer imidlertid med en oppdatering som rulles ut i disse dager. En annen ting vi savner er å kunne organisere filer i mapper. På WP7-mobiler har du ikke tilgang til filstrukturen i telefonen.

Alt i alt er det ingen tvil om at Microsoft fremdeles tenker på bedriftsmarkedet, selv om dette er en mobiltelefon som også byr på mye underholdning.

Multimedia

Windows-mobiler er tradisjonelt kjent som traurige mobiltelefoner for businessbrukere, med mulighet for å spille videofiler i Windows Media-format som høydepunkt på multimediesiden. Da iPhone kom på banen fikk Windows-mobilene øyeblikkelig et gubbestempel.

Samsung Omnia 7 bringer imidlertid om ikke det beste, så i alle fall mye godt, fra begge verdener. Her er integrert Zune-spiller, og den 4 tommer store Super AMOLED-skjermen er en ren fryd. Oppløsningen på iPhone 4 er høyere, men har du brukt en iPhone i mørket vet du at det ikke finnes noe som er svart på denne skjermen.

På Omnia 7 er musikk og video samlet i samme applikasjon. Først velger du om du vil spille musikk, se video, høre podcast, spille radio eller hente innhold i Marketplace. Alternativt kan du sveipe videre mot høyre og se historikk, nye innlastinger og annet innhold.

Når mediespilleren er i bruk dukker kontrollene opp på låseskjermen så du kan betjene spilleren uten å måtte låse opp mobilen. Zune fungerer bra med programvaren fra Zune som installeres på PC-en. Siden Zune på PC-en tar seg av langt flere oppgaver enn bare å synkronisere musikk, så krever det at du seter deg litt inn i hvordan det fungerer. Husk også at du kan velge å sette ”kolleksjon” som åpningsside for Zune på PC. Da slipper du det rotete hummer-og-kanari-grensesnittet der musikk, bilder, video og annet innhold er stablet hulter i bulter.

Du kan synkronisere innholdet på telefonen med innholdet i biblioteket på PC-en ved hjelp av den medfølgende MicroUSB-kabelen. Men du kan også sette opp trådløs synkronisering. Det fungerer på den måten at telefonen synkroniserer trådløst når PC og telefon er i samme nettverk. Men synkroniseringen starter først når du har hatt mobilen tilkoblet lader i ti minutter.

Lyden i Samsung Omnia 7 er svært bra. Utgangen for hodetelefoner sitter på toppen, og er en standard 3,5 mm kontakt. Telefonen lever god lyd i hele frekvensspekteret. Men vi savner muligheten for å kunne tilpasse lydbildet ved hjelp av en equalizer. De medfølgende ørepluggene leverer også godt over snittet.

Mobiltelefoner med Windows Phone 7 støtter ikke like mange format som enkelte andre mobiltelefoner, blant annet ville den ikke spille filer vi har kodet med DivX.

Kameraet på telefonen tar brukbare bilder med 5 megapiksler oppløsning. Kameraet har både fotolys og autofokus, og i tillegg er det en egen kameratast på siden av telefonen. Kameraet er relativt raskt, og måten du kan dele bilder på med Samsung Omnia 7 er svært enkel. En egen applikasjon lar deg sette opp hvilke kontoer du ønsker å laste opp til automatisk, og telefonen gjør nettopp det. Med andre ord – du knipser, og bildet havner på Picasa, Facebook eller hvor du måtte ønske. Vel, helt automatisk er det ikke. Du må først velge bilde, og så sende det til applikasjonen Photo Sharing, som er stedet der du også bestemmer hvilke nettsteder bildene skal deles på.

Telefonen er relativt rask til mobilkamera å være, og bildekvaliteten er som sagt bra.
Du kan også filme med HD-oppløsning (720p), men bildene flyter dårlig.
Ellers er innstillingsmenyene enkle, og bildegalleriet er en fryd å navigere i.

Her er noen bilder vi har tatt med Omnia 7. Klikk på dem for original størrelse:

Konklusjon

Samsung Omnia 7 er en av få mobiltelefoner på det norske markedet som har Microsofts nye operativsystem, Windows Phone 7 (WP7). Telefonen bærer preg av å være skapt for bruk i en større sammenheng, med innlogging på nett via din egen brukerprofil (Live ID).

Dessverre virker ikke alle tjenestene i Norge. Det betyr at det ligger begrensninger i tjenester som Marketplace (nedlasting av applikasjoner) og Xbox Live-funksjonene i telefonen. Norske brukere får heller ikke tilgang til musikktjenesten Zune på nett.

Telefonen finnes heller ikke med norske menyer og norske ordbøker. Det er et savn Omnia 7-eiere må leve med til langt ut på høsten eller forvinteren.

Toppspekket
Telefonen virker godt sammensatt, og er enkel å bruke. Skjermen er den reneste festen, med knallgode farger og tydelige kontraster. Størrelsen på 4 tommer gjør dette til en god telefon for den som vil bruke funksjoner som krever skjermplass. Skjermens berøringsfølsomhet er også meget god.

Talefunksjonen fungerer utmerket, med klar og god lyd i begge ender av samtalen. Telefonen har også en oversiktlig og god SMS-funksjon, og god integrering av sosiale tjenester.

Nyttefunksjoner
Nyttefunksjonene er mange, men kunne vært flere om det i tillegg ble åpnet for nedlasting av applikasjoner. Du kan i dag gå omveien ved å registrere deg med amerikansk Live ID, men dette blir tungvint. Kjøp gjort i amerikanske Marketplace vil ikke kunne overføres til den norske kontoen når denne med tiden kan tas i bruk.

De viktigste nyttefunksjonene i denne telefonen er de som handler om kontorapplikasjoner og e-post, i tillegg til at du altså får tilgang til Sharepoint-tjenester, om du er tilknyttet en bedrift eller organisasjon som bruker dette.

I tillegg kommer selvsagt nettleser, kart, GPS, FM-radio og en av markedets beste PIM-løsninger. Windows Phone 7 er også en av de sikreste mobiltelefonene som finnes, i fall du skulle miste telefonen eller bli utsatt for tyveri.

Kamera
Kameraet tar meget gode bilder under normale til gode lysforhold. I svakt lys kan du hjelpe deg med fotolampen på telefonen, men denne leverer ujevnt lys, og har noe begrenset nytteverdi.

Videokameraet i telefonen kan filme i HD-oppløsning, men selv om prosessoren i Omnia 7 er kraftig, så klarer den ikke å komprimere videobildene på en tilfredsstillende måte. Siden video er best med levende bilder, så er det skuffende at det ikke skal mer liv til før bildene begynner å hakke.

Musikkspiller
Musikkspilleren gir god lyd og er enkel å betjene. Her får du i tillegg opp bakgrunnsinformasjon om artisten du lytter til. Musikkspilleren brukes sammen med Zune på en PC, noe som gjør synkronisering av filer til en smal sak.

Alt i alt er Samsung Omnia 7 en mobiltelefon med et uforløst potensiale. Vi venter i spenning på hvordan det utvikler seg. Dette er så absolutt en toppmobil, men så lenge den ikke kan brukes slik den er ment, så faller den igjennom på brukeroplevelsen.

Alternativer
Er du på utkikk etter en skikkelig rå mobiltelefon, så er LG Optimus 2X et alternativ å se nærmere på. Denne telefonen har tokjerneprosessor, og kjører Androids operativsystem.

Et annet alternativ er iPhone 4, som også har et enkelt brukergrensesnitt, god skjerm og tilgang til et hav av tilleggsprogrammer.

annonse