Tek.no

Test Samsung Omnia 7

Ferrari på krøtterstier

Omnia 7 er en knallbra telefon, men full pott kan vi ikke gi den.

24 Mar 2011 08:00

Design, skjermer og menyer

   
Interessen for Samsung Omnia 7 holdes i Norge nede av et svakt økosystem for applikasjoner og tjenester. Det er synd, for vi har knapt prøvd noen bedre mobiltelefon.

Samsung Omnia 7 er selskapets første mobiltelefon med operativsystemet Windows Phone 7 fra Microsoft. Å samarbeide med Microsoft er ikke nytt for Samsung, som tidligere har hatt flere modeller med Microsofts Windows Mobile som operativsystem. Men skuffelsen var stor da Microsoft først gjorde et forsøk på å møte utfordringen fra iPhone med lanseringen av Windows Mobile 6.5.

Windows Phone 7 er et helt nytt operativsystem, og denne gangen forsøker ikke Microsoft å klemme en middelmådig PC inn i et mobilskall. Windows Phone 7 er skreddersydd for mobiltelefoner med berøringsskjermer, og brukeropplevelsen er minst like god som den vi kjenner fra iPhone. Men for oss som bor i Norge føles telefonen som et betaprodukt. Her er det nemlig lagt opp til en hel rekke spennende funksjoner som faktisk ikke virker.

I disse dager har Microsoft lansert en mindre oppdatering av Windows Phone 7. Vi har installert denne oppdateringen på vår testmobil, men opplevelsen av at dette er et halvferdig produkt er fremdeles like sterk.

Les også: Slik blir norske Windows Phone 7
Som smartmobil er Samsung Omnia 7 likevel interessant. Vi aner konturene av noe stort, og både selve apparatet og den delen av brukeropplevelsen som tross alt er oppe og går, gjør at vi knapt kan vente på å se hvordan det blir når alle funksjoner er på plass.
Omnia 7 har en imponerende Super AMOLED-skjerm. Her er svært gode kontraster, klare farger og bra oppløsning. Det finnes dem som kritiserer AMOLED for lav oppløsning. Dette begrunnes gjerne med måten pikslene er bygget opp på. Men du skal anstrenge deg mye for å få øye på glippene mellom pikslene på Omnia 7. Den 4 tommer store skjermen er rett og slett knallgod.

Bra tastatur
Vi lar oss også imponere over hvor godt sensorene i skjermflaten responderer på berøring. Du merker det når du skal stryke på et skjermbilde eller skrive på det virtuelle qwerty-tastaturet. Når telefonen holdes med skjermen vertikalt blir tastaturet lite. Likevel hender det knapt at vi trykker feil.
Det eneste irritasjonsmomentet ved tastaturet er at det ikke finnes norske tegn på tastene. Du kan selvsagt skrive æ, ø og å, men da må du holde på A eller O, og vente på at alternativene skal dukke opp i en egen linje på skjermen. Dette problemet henger sammen med at telefonen mangler norske menyer og norsk ordbok.
Å ha en Omnia 7 i Norge kan best sammenliknes med å kjøre en Ferrari sportsbil i et land der det ikke finnes veier.

Design
Designen på Omnia 7 er ikke verdens mest spennende. Samsung har valgt å bruke en del metall i chassiset, noe som gir en kvalitetsfølelse når du holder telefonen i hånden. Fronten er stor og sort, med Samsungs logo på topp, og en rund menytast under skjermen. På hver side av den runde menytasten er det en berøringstast. Den venstre er en tilbaketast, mens den høyre er en søketast som åpner søkemotoren Bing. Tastene reagerer helt utmerket, og er helt i tråd med kravene Microsoft stiller til mobiltelefoner som skal kjøre Windows Phone 7.

Chassiet på Omnia 7 er i metall, uten sømmer i sidene. I topp og bunn er det felter av sort plast, en nødvendighet for at antennene i telefonen skal virke tilfredsstillende.

Baksiden
Bak på telefonen finner du to runde hull – ett til kamera og ett til fotolys. Her er også tre smale spalter der lyden fra den innbygde høyttaleren slipper ut.
På høyre side har telefonen en hovedbryter øverst, og en kameratast nederst. Volumtasten er på venstre side. Uttak for hodetelefoner og tilkobling til USB (PC eller lader) sitter på toppen av mobilen. Over USB-kontakten er det et lite lokk som må skyves til side når noe skal kobles til.

Vi liker at utgangen for hodesett er på toppen av telefonen, men hadde gjerne sett at produsentene ble enige om å plassere ladepluggen midt under mobilen. Da hadde det kanskje vært mulig å masseprodusere tilbehør til disse telefonene, på samme måte som du får det til Apples produkter.

Samsung Omnia 7 kan være litt glatt å holde i, men tastene er ellers plassert så de er enkle å betjene med et normalt etthåndsgrep. Vekten på 133 gram gir tyngde nok til at telefonen kjennes kompakt ut, samtidig som den ikke er så tung at du får slagside av å bære den i lomma.

Brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet på Windows 7 er bygget opp rundt det Microsoft kaller tiles. Hver slik tile representerer et program eller en gruppe tjenester. Tjenestene er samlet tematisk, slik at du for eksempel har personinformasjon samlet på ett sted og kontorapplikasjoner på et annet. Listen over slike tiles kan bli lang, og her ruller du enkelt og greit opp og ned ved fingerstrøk.

I motsetning til mobiltelefoner med Android, så har Windows-mobiler bare en forside, og den kjører ikke miniprogrammer. Trekker du startskjermen mot venstre dukker det opp en liste der alle programmene i mobiltelefonen ligger alfabetisk. Ikonene er små, men du finner likevel lett frem her. Du kan ikke endre rekkefølge på ikonene, men du kan putte dem på startsiden som egne tiles.