Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Ericsson Xperia Ray

Slank mobil med skjulte krefter

Xperia Ray er en designmobil på fjærlette 100 gram, men den biter fra seg.

Design, skjerm og menyer

Xperia ray, også kalt ST18i, er en Sony Ericsson-telefon som ikke vekket den helt store oppsikten når den ble avduket. Imidlertid er vi ganske sikre på at den vekker oppsikt når du får den i hendene.

Dette er nemlig en telefon som faller i den nokså udefinerte kategorien designtelefon, og til tross for at den ser nokså vanlig ut på bildene er den imponerende tynn, lett og smal. Prisen ligger på under 3000 kroner, og telefonen vil nok derfor fenge mange mobilkjøpere.

Telefonen kommer med svart bakdeksel, om du ikke synes det hvite er noe for deg. (Foto: Sony Ericsson)
Gullfarge er et annet valgalternativ. (Foto: Sony Ericsson)
... og rosa. (Foto: Sony Ericsson)

Telefonen måler 11,1 centimeter i høyden, noe som er noen millimeter under den lille LG P500 Optimus One. Det er imidlertid dens slanke utformingen som imponerer oss mest, med mål på 5,3 centimeter i bredden og en tykkelse på 0,94 centimeter. Vektnålen stopper på 100 gram.

Sony Ericsson har vært gode på å skryte over telefonens aluminiumsutførelse. Telefonens høyre og venstre side er kledd i en aluminiumsramme. Bortsett fra disse aluminiumsdetaljene er telefonens ytre laget av plast øverst, nederst og over hele baksiden.

Skjermglasset er ikke det solide Gorilla Glass som mange produsenter har tatt i bruk, og som ikke tar skade av en bindersspiss. Glasset du finner i Xperia ray skal være ripebestandig, men det ble noen riper i løpet av testperioden. Binderstesten ble heller ikke bestått, og en saftig ripe kom til syne.

Her er det altså ikke så eksklusive materialvalg som Sony Ericsson vil ha det til med sine velvalgte superlativer som pryder pressemeldingen, men likevel virker telefonen godt sammenskrudd. Den eneste "billig plast-følelsen" vi får er når vi monterer og demonterer bakdekselet. Det skal bøyes opp, og det skal klemmes sammen slik at plasten sier "klikk". Lignende bakdekselløsninger har likevel vist seg å være holdbare.

Plast er et undervurdert materiale som ofte er mer solid enn alternativene, men følelsen av billig plast er mindre i telefoner som profftelefonen HTC Desire Z og kameramobilenNokia N8 enn den er her.

Ikke bare for jålebukker

Designtelefoner havner ofte i hendene på de som er langt mer enn middels opptatt av utseendet på både mobiltelefoner og seg selv. Vi vil imidlertid mene at Xperia ray treffer et bredere publikum enn mange andre telefoner i kategorien. Den er liten av størrelse, men har en ganske gjenkjennelig Sony Ericsson-design uten veldig mye jålerier. Fremsiden er minimalistisk i sort farge med sølvfarget påskrift. Den eneste detaljen som stikker frem som en designfinesse, er en "surmunn" i sølvfarge nederst på telefonen.

Surmunnen kan lyse opp i forskjellige farger, og lyser for eksempel i oransje når du lader og grønt når telefonen er ferdigladet. Når du aktiverer skjermen lyser den i hvitt, og når du har låst opp skjermen forsvinner lyset. Når du trykker på hjem-tasten eller en av de berøringsfølsomme tastene under skjermen kommer det tilbake en liten stund før det slukker.

De eneste tastene på siden av telefonen er volumtaster. Ellers finner du de aller nødvendigste tastene på fremsiden, som er tilbaketast, hjemtast og en menytast. Søketast finner du ikke i ray, selv om det er vanlig i mange Android-telefoner, men vi kan ikke si at vi savner den i det daglige.

At Xperia ray er en designmobil kan du ta med en liten teskje salt. Den er pen, men ikke altfor jålete. (Foto: Einar Eriksen)
Skjermen er lyssterk, og fungerer greit i sollys. (Foto: Einar Eriksen)

Godkjent skjerm

Skjermen til Xperia ray måler 3,3 tommer, noe som er i det nedre sjiktet i dagens Android-utvalg. Likevel er ikke dette så smått at du føler deg handikappet, og det er ofte veldig praktisk at tommelen når hver krik og krok på skjermen uten større vansker.

Med en oppløsning på 480 x 854 piksler har skjermen så høy pikseltetthet at man neppe kunne gjort det skarpere for det blotte øyet ved å øke den. En vedlagt animert film viser et knivskarpt bilde, og vi kan ikke annet enn å nikke anerkjennende.

Selv om pikseltettheten sørger for skarpe kanter, er rays skjerm absolutt ikke en telefon i skjermtoppen. Her finner du en TFT-skjerm i stedet for AMOLED, noe som gir høyere strømforbruk og dårligere kontrast enn i AMOLED-teknologien. Dette er heller ikke blant de beste TFT-skjermene vi har sett. Hvis du ikke ser vinkelrett på skjermen, vil den oppleves blass i fargene. Og selv når du ser vinkelrett på skjermen kan den ikke måle seg mot LG Optimus Black, LG Optimus 2X, Samsung GT-S8530 Wave II eller Samsung Nexus S (både TFT- og AMOLED-versjonen).

Trykkskjermsmodulen er av den kapasitive typen, som betyr at skjermen bare krever berøring for å reagere. ray reagerer raskt og på de aller svakeste berøringene, slik at fingrene dine kan danse kunstløp over skjermen uten at telefonen går glipp av noen bevegelser.

Dette gjenspeiler seg i en test vi gjorde i programmet "Draw!" ved å dra parallelle diagonale linjer sakte med en finger og deretter tilsvarende på kryss. Upresise kapasitive skjermer gjør at man får en bølget linje i denne testen, mens på Xperia ray vises ingen tegn til at linjene trekkes mot bestemte punkter på grunn av at telefonen "gjetter" hvor du har fingeren.

Liten skjerm for skjermtastatur

At skjermen er presis kommer godt med når den er så liten som den er. Da er kravene høyere for presisjon, spesielt når du skal treffe bokstavene på tastaturet for å skrive tekstmeldinger.

Selv om skjermen er presis og alt ligger godt til rette, synes vi tastene på fulltastaturet i landskapsmodus på skjermen er i minste laget for undertegnedes fingre uten den helt imponerende finmotorikken, og ordboken må jobbe for full maskin. I portrettmodus kan du skrive på et "vanlig" mobiltastatur med betydelig større taster, og vi synes løsningen her er god med alle de mest brukte tegnene lett tilgjengelig.

Husk også at det går an å laste ned et vell av tastaturløsninger som kanskje passer deg bedre fra Android Market. Mange er for eksempel svært fornøyde med SwiftKey, som lærer seg ordene du bruker og i hvilken sammenheng, slik at programmet etterhvert blir ekspert på å forstå hva du vil skrive. Da kan det gå kjapt!

Ikke ren Android

Sony Ericsson har vært kjent for å ta seg godt tid med oppdateringer til nye Android-versjoner, men har heldigvis lovet bot og bedring og foreløpig holdt hva de har lovet. I Xperia ray er det Android 2.3.3 i bunnen, og oppdateringsfunksjonen i menyene er svært brukervennlig og god. Som vanlig har ikke Sony Ericsson tatt til takke med rene Android-menyer. Her er det et eget grensesnitt på toppen.

Les også guiden "Slik kommer du i gang med Android" »

En av de tingene vi setter pris på med dette grensesnittet er at du kan sortere ikonene du finner i hovedmenyen. Dermed kan du ikke bare skreddersy dine egne startskjermer, men også få en oversikt i menyen som inneholder alle programmene du har på telefonen. Du kan sortere dem alfabetisk, etter hva du oftest bruker, etter hva som er installert senest eller i et egendefinert rekkefølge.

I motsetning til i andre grensesnitt fra mobilprodusenter, går det ikke merkbart tregere om du bruker Sony Ericssons grensesnitt i forhold til om du bruker ren Android, for eksempel ved å installere en egen launcher.

Les mer om hvordan du gjør Android-telefonen til din egen »

Opplåsingsskjermen i ray, og i andre nyere Sony Ericsson-telefoner, minner om det du finner i ren Android OS 2.3, med en skyvebryter som dras mot høyre for å låse opp eller mot venstre for å slå av eller på lyden. Med denne løsningen blir du blant de raskeste i kinosalen til å sette på lydløs.

Timescape gir deg god oversikt.

Timescape

Timescape kjenner du kanskje fra tidligere Xperia-telefoner fra Sony Ericsson. Den gir deg tidssortert oversikt over hva som har skjedd i den sosiale kretsen din, og henter altså opp tekstmeldingene dine, telefonsamtalene dine, e-postene dine, så vel som at den plukker opp informasjon fra sosiale medier som Facebook og Twitter.

Ellers har Sony Ericsson lagt til en haug av egne småprogrammer (widgets) som du kan sette på skrivebordet, og som passer til utseendet i Sony Ericssons Android-tema, for eksempel for å få snarveier til å ringe eller sende tekstmeldinger til dine nærmeste, snarveier til å slå av og på Wi-Fi eller Bluetooth, dimme skjermlyset, få tilgang til multimediafilene dine og andre nyttige ting.

Gingerbread bedre enn eldre versjoner

Det kommer ikke som noen stor overraskelse at forbedringer har skjedd på Android-siden også. Endring av innstillinger har blitt lettere ved at tastaturet ikke lenger dekker til all informasjon på skjermen, men forsvinner mellom hver innstilling. En rekke nye funksjoner har også kommet på plass, så vel som forbedringer i ytelse og sikkerhet.

Har du eldre Android? Slik oppdaterer du »

Imponerende

Sony Ericsson har virkelig satt sitt preg på Android OS 2.3.3, og dét på en god måte. Ellers imponerer Xperia ray med sin beskjedne størrelse, en god design og en presis og skarp skjerm, og vi kan ikke annet enn å gi tommelen opp i de tre kategoriene på denne siden. På neste side tar vi for oss teknologi og funksjoner.

Esken til vårt testeksemplar av :

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB-omformer
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Teknologi og funksjoner

Et minnekort på 4 GB følger med. (Foto: Einar Eriksen)

Man kan nok fastslå at Xperia ray først og fremst er en "designmobil", og med sin slanke utforming og lave vekt forventer vi ikke at den stiller med en spesifikasjonsliste som blåser taket av mobilfabrikkene.

Du kan selvsagt komme deg på nett ved hjelp av Wi-Fi (802.11b/g/n). Når det er mobilnettet som gjelder, kan du få gode hastigheter ved hjelp av super-3G (HSPA). Maksimal nedlastingshastighet er 7,2 Mbps, slik at du får det som er å hente her til lands akkurat nå. Opplastingshastigheten er maksimalt 5,8 Mbps, noe som heller ikke gjør mobilen din til flaskehalsen. Edge er også på plass, slik at du ikke er helt fortapt når den kortbølgede HSPA-dekningen tar slutt.

Enkelte telefoner har høyere maksimal nedlastingshastighet på 14 Mbps, men per i dag er ikke det noe du får behov for i Norge. I stedet kan 4G være verdt å holde øynene oppe for fremover, der Samsung har lansert sitt første bidrag for kort tid siden.

ray stiller også med Bluetooth i versjon 2.1, som er det vanligste for tiden mens vi venter på hyppigere forekomst av den nyere versjon 3.0 som vi først så i Samsung S8500 Wave, og senere i enkelte andre av Samsungs toppmodeller som for eksempel i9100 Galaxy S II.

Overraskende god maskinvare

Systembrikken i Xperia ray er Qualcomm Snapdragon MSM8255 klokket til sin anbefalte makshastighet, 1000 MHz. Brikkesettet kjenner vi fra blant andre Sony Ericsson Xperia Arc, Xperia Neo, Xperia Play, så vel som HTC Desire S og HTC Incredible S.

Grafikkbrikken er en Adreno 205, som også brukes i mange av de nevnte modellene - blant annet i den kraftige spillmobilen Xperia Play fra Sony Ericsson.

Ytelsestester

I ytelsestesten Nenamark 2, som går mest på grafikkbrikken, gjør Xperia ray det svært godt, og scorer faktisk noe høyere enn Desire HD og Incredible S. Den må imidlertid, ikke uventet, se seg grundig slått av Samsung Galaxy S II.

Også i testen Quadrant, som tar for seg blant annet prosessorhastighet, hastighet på hurtigminne, lese- og skrivehastighet og grafikk, er det Samsung Galaxy S II som regjerer blant de telefonene vi har testet med dette ytelsesprogrammet. Imidlertid havner ray like bak og noe over telefoner som HTC Desire HD, Samsung Nexus S og HTC Incredible S.

Selv om ray er minst, gjør den det skarpt i Quadrant.

Det eneste vi reagerer spesielt negativt på hva gjelder maskinvare, er de usle 300 MB vi får med innebygd lagringsplass på telefonen. Heldigvis er det mulig å installere applikasjoner rett i minnekortet.

Nyttefunksjoner

I ytelsestesten Rightware BrowserMark stilles nettleserens og telefonens hastighet på prøve. Her gjelder det å tilpasse nettsider til mobilen så raskt som mulig (rendring). Ray gjør det svært skarpt i denne testen, med god ytelse og en oppdatert WebKit-basert Android-nettleser. Den må igjen se seg slått av Samsung Galaxy S II, men havner ellers foran råtasser som Samsung Nexus S, HTC Incredible S og HTC Desire HD.

Også nettleseren i ray er rask.

I Android 2.3.3 finner du støtte for Adobe Flash i nettleseren, og du kan surfe med flere faner. Du kan også legge inn nettlesere som Opera Mobile eller Firefox som ofte gir enda raskere surfeopplevelse og flere funksjoner.

Av e-postklienter finner du Gmail og en vanlig. Gmail-klienten inkluderer push-funksjonalitet slik at e-posten spretter opp på telefonen din så snart avsenderen har trykket på sendetasten. Den vanlige e-postklienten støtter blant annet IMAP4, POP4 og Exchange.

E-postklientene oppleves som oversiktlige, brukervennlige og funksjonsrike, og vi har ingenting å sette fingeren på. OfficeSuite er installert slik at dokumenter kan vises på telefonen, men du kan ikke lage egne dokumenter uten å punge ut for "Professional"-versjonen av denne - eller en annen løsning. PDF-leser er også innebygget.

Kalenderen gir god oversikt.

Kalenderen synkroniseres med Google-kalenderen sømløst, eller Exchange om du har det på jobben. Det gjør at du kan legge inn oppføringen på PC-en, og den dukker opp på telefonen. Og omvendt. Vi synes kalenderen er oversiktlig og grei. I månedsvisning ser du enkelt hvilke dager du har gjøremål på, og når du trykker på dagen får du en oversiktlig tidslinje med gjøremålene dine.

Stoppeklokke, alarm og lydopptaker er også på plass i ray, og trenger du noe mer er det stort sett bare å skrive et søkeord i Android Market.

Navigeringsprogrammet Wisepilot lar deg bruke telefonen til navigasjon bak rattet. Dette synes vi fungerer greit, foruten at vi fikk utdelt brukernavnet p4a8794b og et nesten like vanskelig passord. Hvordan er det meningen at vi skal huske det? I tillegg har du Googles egen navigasjon som nylig har blitt åpnet i betautgave i Norge.

Les også test av apps for bilnavigasjon »

Sony Ericsson har også lagt til en rekke mindre applikasjoner som kan være nyttige, som:

  • Touchnote som lar deg sende postkort med bilde digitalt
  • Energisparing som gjør at du enkelt kan deaktivere funksjoner som bruker mye strøm
  • Neoreader som gjør at mobilen din kan forstå QR-koder

Som telefon

Å ringe er vel fortsatt hovedformålet ved en mobiltelefon. Her gjør Xperia Ray det godt, med en presis og klar skjerm til å finne kontakter eller trykke inn telefonnummeret og god lyd under samtale.

Lyden kan stilles svært høyt og høyttaleren gir god klang og romslig lyd.

Batteriet i Xperia ray er på 1500 mAh, noe som er veldimensjonert i forhold til skjermstørrelsen. Dette er også overraskende høy kapasitet med tanke på telefonens størrelse og vekt.

Dette sørger for at du på ingen måte trenger å lade telefonen hver natt, men kan bruke telefonen moderat i bortimot en uke eller veldig lite i to uker før laderen må til pers.

Multimedia

Kameraet knipser i 8,1 megapiksler eller tar opp video i 720p. (Foto: Einar Eriksen)

Xperia ray har en 3,3 tommer stor TFT-skjerm, noe som trekker ned opplevelsen når du skal se bilder og video i forhold til dagens toppmodeller, som har større og bedre skjermer. Likevel er et skarpt bilde og god batterilevetid nok til at du fint kan se litt TV-serier og filmer i løpet av en kollektivreise. Vi ville foretrukket noe annet enn lange spenningsfilmer, ettersom det gjerne krever innlevelse som er vanskelig å holde i timesvis på den lille skjermen.

Musikkytelse

Lydkvaliteten i de medfølgende ørepluggene til Xperia ray er av den typen vi forbinder med billig. Plastdingser som på magisk vis er ment å sitte fast i ørene, og som slipper ut all bassen som kunne ha gjort nytte for seg på grunn av den dårlige passformen.

Ørepluggene til Arc sitter imidlertid bedre enn mange andre, og lyden er også fyldigere når det ikke skjer så mye på én gang. Likevel høres omtrent ingen av instrumentene naturlige ut, detaljer mangler, vokalisten mister all særpreg og bassen virker upresis. Når musikken blir fyldig er lydbildet er så trangt at vi blir nødt til å ta ut ørepluggene etter en låt eller to.

Fjerner vi ørepluggene kommer lyden ut av en høyttaler som befinner seg nederst på telefonens bakside. Denne egner seg ikke til særlig mye annet enn å vise videosnutter til vennene dine, men i det tilfellet hører du fint hva de på videoen sier. Skal du spille musikk for en gjeng rundt bålet, må du skaffe deg ekstra høyttalere.

Det som kanskje har mest å si for de som vil bruke mobilen som musikkspiller, er imidlertid telefonens egenskaper når du plugger inn et skikkelig sett øreplugger eller et øretelefoner.

Vi prøvde å plugge inn et sett Denon AH-C751, som er et sett forholdsvis krevende øreplugger. Det første vi reagerer på er at den aller dypeste bassen kommer godt frem i lydbildet. Det er litt lenger oppe i registeret Xperia ray sliter litt mer, og vi synes for eksempel skarptromma ligger litt for godt gjemt bak resten av musikken og mangler litt av den livlige framtredenen vi er vant med i musikk der det skjer mye på én gang. Også symbaler kunne gjerne vært livligere.

Selv om skjermen ikke er gigantisk, er ikke telefonen dårlig på video. (Foto: Einar Eriksen)
En minijack-utgang plassert på toppen sørger for at det er lett å plugge inn skikkelige øreplugger. (Foto: Einar Eriksen)
Musikkapplikasjonen er grei nok.

Når det kommer til detaljer, særpreg i vokaler og instrumenter og lignende sliter vi med å høre forskjell i Denon-ørepluggene her i forhold til om vi plugger de inn i forsterkeren i stereoanlegget. Lydbildet er også bredt nok etter vår mening, selv om det blir noe enklere å skille instrumenter fra hverandre om vi bruker forsterkeren hjemme som lydkilde.

I diskantområdet er det stort sett rolige forhold, og enden det er trompeter, tverrfløyter, skrikende klarinetter eller el-gitar og symbaler som skal gjennom, låter det ryddig og naturlig.

Alt i alt synes vi ray utnytter ørepluggene godt, og tror også de som er over middels interessert i god lyd kan bruke Xperia ray som musikkspiller på bussen. Kobler du til bedre hodesett kommer du nok til å høre større forskjeller på lydkildene, men vi synes Denon AH-C751 er i det øvre sjiktet for hva man kan mene en mobiltelefon skal kunne drive.

Blir du lei av musikken din, kan det nevnes at du også finner FM-radio på menyen til Xperia ray.

Annen underholdning

I Xperia rays meny finner vi et ikon som heter "Venners musikk og videoer", som viser hva vennene dine liker. Informasjonen hentes fra Facebook. TrackID er også på plass, og det er et program vi har lært å sette pris på. Denne kan lytte til musikk i omgivelsene og finne ut hvilken sang det er du hører på. Det er Sony Ericsson som først kom med denne funksjonen i år 2006, men også kopien Shazam har fått fotfeste blant Android-brukere som ikke har Sony Ericsson-telefon. En YouTube-klient er også på plass i menyen, og den gjør akkurat det det høres ut som.

Xperia ray støtter også DLNA, og i menyen finner du et eget ikon som lar deg bla gjennom det som er delt på nettverket ditt hjemme.

PS: Bruker du XBMC på PC-en din bør du ta en titt her »

Innebygget akselerometer kommer godt med til spilling, men ray har ikke en innebygget gyro. Gyro finnes i for eksempel iPhone 4 og Samsung Galaxy S II, og gjør at telefonen kjenner alle bevegelser slik at du kan styre avanserte spill kun ved å bevege telefonen. Akselerometer merker til sammenligning kun hvilken vei du holder telefonen i forhold til tyngdekraften, og kan også detektere risting.

Kameraapplikasjonen er god. (Foto: Einar Eriksen)

Ikke Android-kamera

Xperia ray har et kamera som knipser i 8,1 megapikslers oppløsning med sin Exmor R-sensor som vi kjenner fra for eksempel Xperia Neo.

Sony Ericsson har ikke tatt til takke med Androids svært lite avanserte kameraapplikasjon der du knapt kan justere noe som helst, men har i stedet installert en egen med flere muligheter. Her kan du velge at kameraet skal knipse bildet når den detekterer et smil i bildet, du kan aktivere selvutløseren (på to eller ti sekunder), du kan endre eksponering og hvitbalanse, du kan velge scener (landskap, nattmotiv, sport, fest og så videre) og du kan skru av og på fotolyset som befinner seg på baksiden. Løsningen for å justere innstillinger og hente fram galleriet er enkel og elegant.

Noe vi savner er muligheten til å manuelt sette en ISO-verdi for kameraet. På den måten kunne man sørget for mindre støy i bilder tatt innendørs dersom man vet at motivet eller kameraet ikke kommer til å bevege for mye på seg når bildet tas, eller man kunne satt ISO-verdien høyere for å tillate kameraet å ta bilder raskere. At du kan endre scener til for eksempel sport eller landskap er en mager trøst.

Fotolyset er av typen LED (lysemitterende diode), og ikke Xenon-blits som gir fra seg kraftigere blink. Det er også bare én enkel diode, og ikke to slik enkelte telefoner stiller med. Fordelen med LED foran Xenon, er at LED-lys kan være aktivert over lengre tid og at du dermed kan bruke lampen når du spiller inn video eller som lommelykt.

Galleriet gir en grei oversikt, og du får mulighet til å velge datoen du vil se bilder fra først om du vil.

En titt på bildene

Xperia ray er under én centimeter tykk, og dermed fins det grenser for hvor stor kameralinse og bildebrikke det er plass til i telefonen.

I likhet med bildene fra Xperia Neo og Xperia Arc, forsvinner detaljer av støyfjerning samtidig som bildet lider litt av kunstig overoppskarping. Resultatet er at kanter ser unaturlige ut, og det som skal være nokså jevne farger over et område ser vannmalt ut. Til tross for støyfjerningen sporer vi støy selv i bilder tatt i godt lys.

Bildene vi har tatt inne er kornete av støy, mangler litt detaljer og er kunstig skarpet opp i forhold til et vanlig kompaktkamera eller Nokia N8. Vel er Exmor R kanskje mer lysfølsomt enn andre løsninger, men her trengs det en større kamerabrikke, en bakbelyst brikke eller noe annet som virkelig kan gi mer lys.

En annen løsning kunne vært å skru ned antallet megapiksler. Jo flere megapiksler, jo større bildebrikke trenger man for å få tilsvarende belysning. 8,1 megapiksler er et så høyt tall at man ikke kan vise bilder i full størrelse. Her må det nedskalering til for at bildene skal se OK ut. Det burde produsenten gjort på forhånd, og på den måten også gitt mer lys til bildebrikken og gjort det mindre nødvendig med store mengder støyfjerning og kunstig oppskarping.

Detaljrikheten er imidlertid god i Xperia Ray, og heller ikke fargegjengivelsen er på bærtur. Dynamikkomfanget må også med god margin godkjennes, og bildekvaliteten i god belysning er generelt god.

Her ser du noen bilder vi har tatt med kameraet til Xperia ray:

Xperia ray kan også ta opp video i HD - benevnelsen produsentene bruker for 720p. Oppløsningen er da 1080 x 720 piksler. Innendørsvideoene får mye fargerikt støy i seg, og oppløsningen blir ikke utnyttet. Videoer tatt utendørs er imidlertid av god kvalitet, og fungerer utmerket til å fange opp korte og enkle videosnutter.

Konklusjon

Det har ikke vært så veldig mye ståhei rundt Sony Ericsson Xperia ray, men det er likevel en telefon vi tror vil vekke oppsikt i mobilhylla.

Vekten til Xperia ray er nemlig minimale 100 gram, og den er med god margin under centimeteren tykk. Utseendet er et mer subjektivt tema, men vi tror ikke mange rynker på nesen av designen til Xperia ray.

Overraskende god ytelse

Det er liten tvil om at det er på designbiten telefonen imponerer mest, men likevel er telefonen i samme liga ytelsesmessig som sine brødre Xperia neo og Xperia arc.

Telefonen er rask samtidig som den er teknologirik nok til å kunne befinne seg i lommen til mobilnerder.

Skjermen er mindre enn det vi er vant med fra elitedivisjonen av Android-telefoner, og den har dårlig innsynsvinkel, men fargene er klare og pikseltettheten er høy slik at skjermen oppleves sylskarp.

Med Android i bunnen har vi et velvirkende operativsystem med mange funksjoner samtidig som brukervennligheten er i toppklasse. Sony Ericssons egne grep i menyene tilfører også mye bra.

God underholder

På multimediafronten serverer Xperia ray god lydkvalitet gjennom sin 3,5 millimeters minijack-utgang, og selv om skjermen ikke er i toppklasse kan du fint underholde deg med noen videoklipp i løpet av bussturen.

Kameraet er overraskende godt til at telefonen er så tynn, men det er en god del kunstigheter i bildet etter kunstig oppskarping og digital støyfjerning.

Romslig batteri

En liten og lett mobiltelefon med mye teknologi er vanligvis ikke en god kombinasjon med tanke på batterilevetiden, men i Xperia ray har Sony Ericsson fått plass til et 1500 mAh stort batteri.

Dette er en kapasitet som vi er vant til å se i langt kraftigere mobiler, og resultatet er at du kan bruke telefonen i en til to uker uten å lade om du ikke bruker for mange strømkrevende funksjoner.

Tøff konkurranse

Xperia ray imponerer på mange felt, men prisen på 2800 kroner er en smule høy. Det er en farlig prisklasse å befinne seg i, med konkurrenter som LG Optimus 2x, HTC Desire S og LG Optimus Black. Alle disse har større skjermer og mye kraft, og havner høyere på ønskelista for de som vil ha stor skjerm og høy ytelse.

Imidlertid er Xperia ray liten, lett, sjarmerende, samtidig som den overrasker på de fleste områder. Her kan du bli forelsket ved første øyekast, og da er det jo egentlig bare å dra kortet.

Den mest nærliggende konkurrenten til Xperia ray er nok Sony Ericssons egen Xperia arc, som også er tynn og sjarmerende men har en stor skjerm og dermed også større dimensjoner.

annonse