Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Padfone A86

En stiligere toppmodell skal du lete lenge etter

Asus' oppdaterte PadFone Infinity er en solid utfordrer.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Ser du forskjellen? PadFone Infinity til venstre, og PadFone A86 til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Asus er kanskje mest kjent for hovedkort og bærbare PC-er for de fleste. Men, de senere årene har produsenten gjort seg bemerket som produsenter av nettbrett og telefoner, der mye av fokuset har vært på å bygge bro mellom de ulike formfaktorene.

Asus PadFone A86 er den nyeste telefonen fra produsenten. Akkurat som de tidligere PadFone-produktene kan den nye modellen plantes i et tilbehør kjent som PadFone Station – i praksis en ti tommer stor skjerm med høyttalere og batteri. Sammen blir de to delene til et kraftig nettbrett.

Fokus på telefonen

Etter det vi har hørt fra Asus, vil fokuset denne gangen være først og fremst på telefonen. Dermed er det ikke sikkert at telefonen du kjøper vil komme med en PadFone Station. Like fullt ser vi at de nettbutikkene som har opprettet produktet, ser ut til å føre den komplette pakken.

Uansett er telefonen så lik PadFone Infinity at den bruker samme PadFone Station som forrige generasjon gjorde.

På utsiden er PadFone Infinity og PadFone A86 omtrent kliss like hverandre. De er faktisk så like, at hvis du ikke vet hva du skal se etter, er det nesten umulig å se forskjell på dem. Ser du godt etter vil du imidlertid finne en ekstra luke på PadFone A86, som ikke forgjengeren har. Her har det endelig blitt plass til minnekort.

Mye metall

Telefonen er bygget så godt som utelukkende i metall, og føles veldig solid i hånden. Den er bittelitt tyngre enn mange av sine konkurrenter, uten at vi synes det gjør så mye.

Baksiden av telefonen er forsiktig buet. Mot kantene på baksiden har den litt spisse kanter. Rammen rundt telefonen avsluttes rundt tre fjerdedeler av veien mot forsiden, der skjermen tar over, og stikker litt ut. Med unntak for høyttalerbaffelen øverst, er hele forsiden av telefonen i glass.

Toppmodell i finstasen

Vi synes telefonen er behagelig å holde i, selv om undertegnede synes både LG G2 og Samsung Galaxy S4 ligger et hakk bedre i hånden. For mange vil det uansett være et pluss at nye PadFone har både eksklusive materialer, og et utseende som skiller seg litt ut.

Asus har funnet frem til en stram designlinje, helt uten unødvendig dilldall. Med fare for å bli i overkant subjektiv, mener undertegnede at de to siste PadFone-variantene rett og slett ser ut som telefoner som har tatt på seg finstasen. En skreddersydd og pen dress.

Øverst på telefonens venstre side har den en luke for Nano-SIM. Den lille luken under er til minnekort, og er det eneste synlige tegnet på at dette ikke er forrige generasjon PadFone.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lesemodus demper baklyset i skjermen, og gjør den noe mer behagelig å lese på over tid. De fleste steder i menyene imponerer Asus med gode, og gjennomtenkte oversettelser. Noen av opplæringsskjermene er unntak.

Samme skjerm som PadFone Infinity

Skjermen er den samme, fem tommer store, full-HD-skjermen vi så i forrige runde. Den er knivskarp, og har god fargegjengivelse og innsynsvinkel.

Ved første øyekast ser den betydelig mer lyssterk ut enn skjermen i PadFone Infinity. Det stemmer likevel ikke. Asus har nemlig fjernet utendørsmodusen som måtte aktiveres for å få maksimalt med lys ut av skjermen i forrige modell. Dermed kan den nye skjermen reguleres trinnløst helt til topps, eller styre seg selv i auto-modus.

Lesemodus

I stedet for utendørsmodusen har Asus lagt til en egen "reading mode". Innstillingen er der fordi mange skjermer med klassisk bakgrunnsbelysning kan være slitsomme å lese lange stykker tekst på. Så fort du har aktivert lesemodusen blir fargene hakket dusere, og belysningen dempes noe.

Det er faktisk mer behagelig å se på over tid, men med en blank glasskjerm på toppen, og helt annen teknologi enn i e-boklesere, vil lesemodusen kanskje ikke være noe du benytter deg av på virkelige solskinnsdager.

PadFone A86 kan bli til et nettbrett, når den dockes bak skjermen på PadFone Station.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
For å aktivere PadFone Station, skyver du bare telefonen ned i dockingstasjonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermen på Asus PadFone A86 ut.

Kunne utnyttet mer av forsiden

Det verste mobilskjermene i dagens toppmodeller kan beskyldes for, er muligens å ha blitt litt kjedelige. Men, slik ståa er nå, ser vi rett og slett ikke hvordan skjermene kan bli så veldig mye bedre enn det som står i PadFone A86 og flere av dens konkurrenter.

Et punkt nye PadFone ikke er så god på er størrelse. Telefonen er rett og slett litt stor, tatt i betraktning skjermstørrelsen. Med tanke på hvor smale rammene rundt skjermen i LGs toppmodell G2 er, synes vi godt Asus kunne utnyttet noen hakk mer av forsiden på telefonen. Dette blir imidlertid mest flisespikk, tatt i betraktning at de færreste konkurrentene har vesentlig smalere rammer rundt skjermen i dag.

Ikke en skamløs oppfrisking

Asus PadFone A86 kunne fort blitt beskyldt for å være en skamløs oppfrisking av en aldrende modell. De siste årene har vi sett noen eksempler på det – HTC One X ble ganske raskt til One X+, og senest for få dager siden slapp Samsung en oppgradert Galaxy S4.

Vi er ikke sikre på om det er et lurt valg å "halse etter" markedet med oppgraderte modeller, bare fordi det har kommet konkurrenter som har noen knepp sterkere systembrikke. Heldigvis er det ikke bare systembrikken som er ny i PadFone A86. Også det som foregår på skjermen, og en del andre egenskaper har blitt nytt.

Oppgradert Android

Som vanlig er det Android som kjører i bunnen, men der PadFone Infinity fortsatt har Android 4.1.2 er det 4.2.2 som gjelder i PadFone A86. I tillegg har Asus lagt sitt eget grensesnitt oppå, og også det har forandret seg siden sist.

Menyene er fortsatt enkelt gjenkjennelige. Både den grunnleggende Android-strukturen er her, og Asus' tilpasninger , og har du brukt Android-baserte produkter fra Asus eller andre produsenter tidligere, bør du ikke ha noen problemer med å finne deg til rette.

Nye tilpasninger

Så, hvilke endringer har egentlig Asus gjort her? Vel, de har egentlig ikke snudd opp ned på noe, men de har lagt til nyttige ekstrafunksjoner nesten overalt i menyene. Hvis du for eksempel trekker ned toppmenyen på telefonen, viser den hvilket trådløsnett du er koblet til.

Gjestemodus og såkalte barnehjørner har blitt utbredte tillegg på mobiltelefoner. Mange av dagens mobilspill har gjerne en design og funksjonalitet som slår an hos barn, og dermed blir det som til daglig kanskje er et jobbverktøy, svært ettertraktet som leketøy på kveldstid. Men, da er det gjerne viktig at barnet ikke kan sende e-post til hele adresselisten din i prosessen.

Asus har løst dette på en litt annen måte. I stedet for å nærmest gi tilgang på en liten avdeling i telefonen, med forhåndsplukkede apper, kan du velge å låse ned de kritiske appene dine med kode. Dermed slipper hverken barn, eller andre, inn uten å ha koden din.

Dette er bare noen av tilpasningene Asus har gjort i menyene på nye PadFone A86. Bli med oss til neste side for en gjennomgang av de andre funksjonene på telefonen.

Teknologi og funksjoner

Vi irriterer oss litt over at telefonen konstant skal opplyse oss om at den har tilgang på et minnekort. Det blir fort trangt om plassen i nedtrekksmenyen.
Snarordboken kan oversette tekst du ikke forstår. Den virker ikke med alle appene, men vi synes likevel den er et nyttig tillegg.
E-postleseren er for det meste en positiv opplevelse, med rushtidsinnstillinger og trådet meldingsvisning. Men, vi ergrer oss over å ikke kunne se alle meldinger i hele sin bredde.

Asus PadFone Infinity var søkklastet med teknologi. Da den kom hadde den markedets raskeste innmat, de heftigste skjermspesifikasjonene som var, og fortsatt er, å få tak i. Nye PadFone A86 har enda litt til.

Telefonen har blitt oppgradert til Qualcomms seneste systembrikke, kjent som Snapdragon 800. Den er en god del raskere enn forgjengeren, Snapdragon 600, som stod i PadFone Infinity. Ingen av de to telefonene oppleves på noe tidspunkt som trege, så ytelsen vil du først og fremst se igjen ved kjøring av krevende apper.

Teknologier som 4G og NFC er selvfølgelig på plass, og interessant nok har Asus økt antallet støttede 3G-frekvenser noe. Før var bare 900 og 2100 MHz støttet, mens 850 og 1900 MHz-båndene er med i tillegg denne gangen. Det betyr at risikoen for å ikke ha 3G-tilgang i utlandet minker ganske drastisk.

Sammenliknet med konkurrentene var det egentlig bare to viktige teknologier PadFone Infinity Manglet. Minnekort, for ekstra lagringsplass, og IR-øye, til bruk som fjernkontroll.

Endelig minnekort

I PadFone A86 er minnekortstøtten på plass, men Asus har samtidig krympet den interne lagringsplassen fra 32 til 16 gigabyte. Reelt får du 11-12 gigabyte med tumleplass her, så det holder en stund – men hvis du ikke klarer deg uten videosamling, musikksamling og et stort utvalg spill, oppstår behovet for et minnekort ganske så fort. De er heldigvis ikke så dyre lenger, og kan fås i størrelser inntil 128 gigabyte.

Ifølge Asus selv skal telefonen støtte MicroSDXC-kort inntil 64 GB, men såvidt vi kan se er det alt dobbelt så store minnekort på markedet, og så lenge de følger MicroSDXC-standarden, burde ikke PadFone A86 ha problemer med å benytte seg av slike.

Irriterende varsling

Vi noterer oss at nedtrekksmenyen varsler om at det er satt inn et minnekort. Det gjøres med en linje som ser ut som andre varslinger i toppmenyen, men denne kan ikke fjernes, og vi synes ikke den gjør så mye nyttig. Trykker du på den blir du tatt rett til filutforskeren på telefonen.

Med tanke på at det ofte er konkurranse om plassen for varslinger i toppmenyen, skulle vi helst ønske at varslinger som dukket opp der iallfall hadde en tydelig nytteverdi, eller at de var mulige å velge bort i sin helhet.

Rask på nett

Det følger med to nettlesere på telefonen. I det siste har det blitt vanlig å ha med både Google Chrome, og den gode, gamle Android-nettleseren. Chrome er nettleseren med flest funksjoner, og den er dypt integrert i Googles tjenesteunivers.

Dermed bruker du din egen Google-konto for å koble opp nettleseren, og alt fra åpne faner til bokmerkene dine synkroniseres sømløst over til andre Chrome-nettlesere du har logget inn på, være det seg mobile varianter eller utgavene for PC.

Nettleseren er rask og god, enten du benytter de avanserte funksjonene eller ikke.

Nettleser med Asus-funksjoner

Den tradisjonelle Android-nettleseren har ikke fullt så mange funksjoner i utgangspunktet, men er til gjengjeld nettleseren mobilprodusentene får utfolde seg fritt i. Dermed varierer funksjonene en del etter hvem som har laget telefonen.

Asus har ikke ommøblert så mye på den originale Android-nettleseren, men litt funksjonalitet har de lagt til. Blant annet liker vi veldig godt at den har en stor "skyvekloss" til å scrolle opp og ned på lange nettsider. Dette kan du gjøre på alle andre telefoner også, men få av dem er like tydelige på hvor du skal trykke – for de fleste får du bare en tynn stripe ytterst på skjermen som du må trykke på.

En annen trivelig funksjon er muligheten til å lagre hele nettsider for lesing på steder der du ikke har nett, for eksempel på fly, eller et stykke ut i ubebodd utmark.

Snarordlisten fikser biffen

Selv om det ikke strengt tatt er en nettleserfunksjon, setter vi også pris på den såkalte Snarordlisten Asus har inkludert på telefonen. Dette er en oversetterfunksjon som kan oversette til et valgt språk der du måtte trenge det.

Når den er aktivert får du en knapp til å aktivere eller deaktivere funksjonen på skjermen. Når funksjonen er aktivert vil du ikke kunne navigere rundt på skjermen. I stedet kan du merke ord eller deler av teksten, som telefonen lynraskt oversetter til det språket du måtte ønske.

Snarordlisten støtter norsk, men spesielt for hele setninger og avsnitt merker vi at den av og til tar seg noen kunstneriske friheter. Det er derfor på sin plass å ta oversettelsene med en liten klype salt.

Gode e-postlesere

Du får med to ulike e-postlesere på PadFone A86. Den ene er den klassiske Gmail-klienten, som er svært oversiktlig, og sannsynligvis har den beste søkefunksjonen vi vet om, i noen e-postklient.

Det er imidlertid ikke mulig å koble opp Gmail-klienten mot andre e-postløsninger enn Googles egen. Dermed får du fort bruk for den universale e-postleseren som følger med også.

Denne er enkel og grei å koble opp, og for de fleste kontotyper holder det at du vet e-postadressen din og passordet ditt.

Du kan sette opp mange ulike e-postkontoer samtidig, og det er også mulig å vise disse kontoene i en samlet innboks.

Støtter rushtidssynkronisering

En flott funksjon Asus har lagt ved, er muligheten for rushtidssynkronisering av alle kontoer. Asus har kalt dette "topptid", men i praksis fungerer funksjonen akkurat som vi har sett den tidligere, på en del andre telefoner.

Det betyr at du kan sette opp tidene det er viktigst for deg at en gitt e-postkonto er synkronisert – typisk gjennom kontortiden for e-postkontoen på jobb. Dermed holder telefonen kontoen synkronisert hele tiden på dagtid, mens den sparer både på batteriet og på oppmerksomheten din på kveldstid.

Et vanlig irritasjonsmoment er imidlertid med. Selv om skjermen har hele 1920 x 1080 piksler, er det ikke alle meldinger du får se i hele sin bredde på skjermen. Vi skulle tro at 1080 piksler var tilstrekkelig i massevis til å få dette til, og senest i LG G2 så vi en e-postklient som klarte å vise meldinger i sin fulle bredde.

PadFone A86 har en forholdsvis kraftig strømstyring, som lar deg velge lysstyrke og andre egenskaper per app, og avhengig av batteristatus.

Strømsparing

Sammenliknet med mange av de andre store full-HD-mobilene har Asus PadFone A86 et relativt lite batteri på 2400 mAh. Samsungs Galaxy S4 har 2600 mAh å rutte med, mens Sony Xperia Z1 og LG G2 begge har 3000 mAh.

I praksis opplever vi PadFone A86 som helt ordinær på batteritid, i et felt der svært få store smartmobiler utmerker seg på opplevd batteritid. En av de få vi har lagt godt merke til er LGs G2, som holder svært lenge på en lading.

Mulighet for detaljstyring

Hvis du ikke synes PadFone A86 holder lenge nok på en lading, kan du benytte deg av de avanserte strømsparefunksjonene i telefonen.

Her kan du for eksempel sette ulike, faste, skjermbelysninger for et vell av oppgaver. Du kan også be telefonen om å aktivere strømsparing for gitte funksjoner, der du vet at du ikke kommer til å trenge full ytelse.

Det er også mulig å skru av Push-støtte når strømsparingen er på, slik at apper som synkroniserer seg konstant ikke får trekke fullt så mye strøm.

Ved siden av muligheten til å tilpasse selv, kan du velge mellom "Optimalisert modus", "Ultra-strømsparingsmodus" og "Prestasjonsmodus". Sistnevnte er, som navnet antyder, helt uten strømsparing.

Selv om denne generasjonen PadFone i utgangspunktet selges i løsvekt, er det verdt å få med seg at Asus har bygget inn et stort batteri tilbehøret PadFone Station. Som de tidligere generasjonene PadFone kan telefonen lades med strøm fra brettet når den settes i dockingkontakten.

Kalender

Det følger med to kalenderapper på Asus PadFone A86. Den ene likner veldig på standardappen som følger med Android. Her får du enkelt og greit gjøremålene dine omtrent slik de blir presentert i Googles onlinekalender. Appen synkroniserer imidlertid også med andre kalenderløsninger, så som Exchange.

En egen kalenderfunksjon har fått navnet Tasks, og ser langt lekrere ut. Her skilles gjøremål ut i en egen liste, der du enkelt kan legge til detaljer om gjøremålene dine.

Tasks gir litt mindre oversikt i månedsvisningen enn den vanlige kalenderappen, men viser deg de planlagte hendelsene i en oversikt under selve månedsvisningen.

Vi slet litt med å få Tasks synkronisert mot Google og Exchange i testperioden.

Begge de to kalendervariantene har widgets som du kan legge på hjemmeskjermene, ved behov.

App Locker

Dagens smarttelefoner er like mye spillmaskiner, som noe annet. Med det kommer de stadige spørsmålene om å få låne telefonen, fra familiens yngste. Tidligere innebar det overhengende fare for tilfeldige e-poster fra jobbkontoen, eller "morsomme" Facebook-poster, som kanskje ikke er så morsomme når kollegene dine ser dem.

Ofte har vi sett dette forsøkt løst ved hjelp av barnehjørner, eller gjestekontoer. I PadFone A86 er det forsøkt løst ved hjelp av funksjonen App Locker. Her kan du nemlig stenge ned de appene du måtte ønske med en kodelås.

Dermed kan du la de mer harmløse funksjonene få stå åpne, og trygt låne bort telefonen uten å gi fri tilgang på de mer kritiske funksjonene.

Det er akkurat samme PadFone Station som brukes til PadFone A86, som til PadFone Infinity.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

PadFone Station

I tidligere generasjoner PadFone har Asus fokusert mye på en tilhørende surfeplate, som har levd under navnet PadFone Station. Platen er i praksis bare en skjerm med batteri, høyttalere og dockingstasjon for telefonen.

Noen egen maskinvare eller programvare har den ikke – den baserer seg kun på maskinvaren som bor inni telefonen, og er dermed ikke mulig å bruke til noe fornuftig hvis du ikke parkerer telefonen i lommen på baksiden.

Men, konseptet har sine fordeler. For det første har du tilgang på den samme lagringsplassen, enten du bruker PadFone med stor eller liten skjerm. PadFone tilpasser det som foregår på skjermen etter hva slags skjerm det vises på. Hvis du for eksempel ser film på mobilskjermen, vil visningen fortsette sømløst når du parkerer PadFone i PadFone Station.

Så fort PadFone A86 parkeres i PadFone Station, endrer menyene seg, og vi har et fullverdig nettbrett.

Lader telefonbatteriet

Det store batteriet i PadFone Station fungerer dessuten som nødbatteri for telefonen, slik at telefonen lades mens den sitter i dockingstasjonen.

En rekke av Asus' egne apper har egne design for bruk på storskjerm. E-postklienten har for eksempel forskjellig design avhengig av om du bruker bare mobilen, eller om du bruker PadFone Station. På storskjerm får du todelt visning, med innboks og forhåndsvisning av valgt melding, mens på telefonen får du bare én ting om gangen.

Ikke alle apper takler overgangen like sømløst, men stort sett fungerer dette betydelig bedre nå, enn det gjorde i første generasjon PadFone.

Underholdning

Musikkspilleren er Googles egen, og den fungerer greit nok. Likevel noterer vi oss at flere av konkurrentene inkluderer langt mer funksjonalitet.

Det blir stadig lenger mellom toppmodellene som ikke er gode underholdere. På papiret har PadFone A86 det meste som konkurrentene har, men den har i tillegg en svært enkel mulighet for storskjermvisning av innholdet ditt.

Noe av det første vi støter på er Audio Wizard, et verktøy som skal styre lyden fra telefonen. Denne funksjonen fungerer kun for lyden fra selve høyttaleren, og ikke lyden i hodetelefoner. Lyden fra selve telefonen er grei nok, uten å være i nærheten av den de to stereohøyttalerne i HTC One disker opp med.

Lyden i PadFone Station er derimot forholdsvis sterk og klar, og selv om brettet kun gir monolyd, er lyden helt brukbar til spilling eller filmtitting uten hodetelefoner.

Googles musikkspiller følger med

Den medfølgende musikkspilleren er Googles egen Play Musikk. Spilleren gjør en grei jobb, men har ikke voldsomme mengder ekstra funksjonalitet.

De viktigste funksjonene du finner i Play Musikk er en equalizer, og en "Lytt nå"-funksjon, som skal lære seg hva slags musikk du liker. Sistnevnte funksjon er nok mest nyttig sammen med de endeløse mengdene musikk Google tilbyr sine abonnenter i det store utland.

Her hjemme på berget må du pent klare deg med låtene du har selv, hvis du skal bruke den innebygde musikkspilleren, og dermed blir gjerne ikke mengdene så voldsomt uoversiktlige uansett.

God formatstøtte og bassige propper

Vi noterer oss at spilleren uten problemer takler formatene Ogg Vorbis og FLAC, i tillegg til de vanlig formatene.

Det følger med et håndfrisett som er ganske tungt vektet mot bass. Den voldsomme bassen går litt på bekostning av mellomtonen, men diskanten er grei nok. Du kan uansett stille på equalizeren for å kompensere for dette. Kobler du til et skikkelig sett hodetelefoner blir lyden fra PadFone A86 en god del bedre, om enn ikke oppsiktsvekkende.

Videospiller

Der Asus PadFone A86 har ålreit formatstøtte for musikk, er støtten for ulike videoformater ganske begredelig. Her sliter vi med avspilling for alt fra DivX til WMV – formater som sjelden byr på problemer for andre telefoner.

Det virker som om PadFone er kresen på enten oppløsning, eller lydspor, uten at vi helt klarer å bli kloke på hvor det er sperren sitter.

Ytelsesmessig er det iallfall ingenting i veien for at disse formatene skal la seg spille. Henter du ned en avspiller, for eksempel MX Player, fra Google Play, spiller PadFone A86 villig vekk de fleste videoformater. Vi noterer oss også at akkurat denne spilleren takler overgangen fra liten til stor skjerm helt utmerket. Så fort du har satt PadFone i PadFone Station fortsetter videoen å spille.

Innebygde videospillere kan være svært gode, men Asus' variant er altså ikke noe særlig å satse på. Her skal du ha en rimelig homogen filmsamling før du kan stole på at filene du tar med deg lar seg spille av. Dette i motsetning til for eksempel Samsungs videospiller i deres toppmodeller – der kan du plukke med deg nesten hva som helst, og stole på at videospilleren fungerer.

Når det er sagt, den fine full-HD-skjermen passer utmerket til å se film på, og vi vet ikke om andre løsninger der det er like enkelt å gå fra liten til stor skjerm på et blunk.

Spill

Med stor skjerm og knall ytelse er nye PadFone et godt valg for deg som spiller mye. Siden telefonen har snarveisfelter utenfor skjermen, er det også litt enklere å unngå å trykke feil midtveis i spillinga.

Det følger ikke med noen forhåndsinstallerte spill, men PadFone A86 skulle klare å drive så godt som alt du er i stand til å grave opp i Google Play, og vi har ikke merket noen bugs eller problemer med spillene vi har lastet ned til testproduktet.

Ytelse

Akkurat som de andre telefonene på markedet med Qualcomm Snapdragon 800, gir PadFone A86 topp ytelse, og vi ser en markant forbedring både sammenliknet med forrige generasjon PadFone, og de andre mobilene som kjørte på Qualcomms forrige toppbrikke, Snapdragon 600.

Det er verdt å få med seg at mobilprodusentene i det siste har trikset litt med telefonens ytelse under testing. Dermed er det klokt å ta rekkefølgen blant de tettest grupperte telefonene med en klype salt.

Akkurat som de andre mobilene med Snapdragon 800, er PadFone A86 for kraftig for den vanlige Ice Storm Extreme-testen fra 3DMark. På Ice Storm Unlimited, ser vi at den legger seg såvidt under midten av feltet. (Trykk for full størrelse).

Foto

Asus sier de har gjort mye med kameraet i PadFone A86. PadFone Infinity hadde også et svært godt kamera, og sammenliknet med den ser vi noen forskjeller, men ikke fryktelig mange, og ikke veldig uttalte.

Det er noe mindre støy på bildene i svakt lys, men vi merker at den sliter litt med både dynamikkomfang og fokus der det blir for lite lys – slik de fleste mobiler gjør.

En ting vi setter pris på her, er at bildene viser svært lite tegn til for kraftig etterbehandling i telefonens programvare. Av og til er dette synlig ved at bildene får en slags malerisk kvalitet, hvite striper rundt kontraster i bildet, eller rett og slett digital støy, som kantete blokker rundt i bildet. Ingenting av dette ser vi her – ei heller på bilder tatt i dårlig lys.

Kameraet har en rekke funksjoner, og leverer gode bilder.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

PadFone A86 har altså et svært respektabelt kamera, og vil neppe skuffe deg som bruker telefonen til å ta vare på et minne i ny og ne. Er du på jakt etter den beste kameratelefonen på markedet, er det Nokias Lumia 1020 du skal ha – men da får du også helt andre egenskaper i de øvrige funksjonene, og det er en smakssak hvorvidt det byttet er riktig.

For mer utfyllende sammenlikninger av de andre mobilkameraene på markedet, anbefaler vi en titt på testene av LG G2 og, den nevnte, Nokia Lumia 1020.

Konklusjon

Asus har lenge vært kjent som produsent av gode hovedkort og komplette PC-er. De senere årene har selskapet fokusert på nettbrett, og nå i det siste, telefoner. Nye PadFone A86 er oppfølgeren til PadFone Infinity, som kom tidligere i år. Den ser helt lik ut, men har blitt kraftig oppgradert.

Som tidligere er det snakk om en telefon som kan plasseres i ryggen på et nettbrett. Nettbrettet går under navnet PadFone Station, og har ingen egen prosessor eller lagringsplass. Det er en stor skjerm, med et forholdsvis stort batteri, og en høyttaler.

Stivpyntet

Selve telefonen er bygget i glass og aluminium. Designen har et dempet uttrykk, og det er ikke knapper, lys eller logoer her som bryter med utseendet forøvrig. Det er rett og slett en velkledt sak dette her, men vi utelukker ikke at den kan bli litt for stivpyntet, eller kjedelig, for noen.

Det har blitt vanskelig å skille skjermene i toppmodellene fra hverandre etter hvert, og PadFone A86 gjør ikke oppgaven noe enklere. Den fem tommer store full-HD-skjermen er skarp og lyssterk, med god innsynsvinkel. Vi liker at Asus har inkludert en egen lesemodus som gjør det mer behagelig å lese lange tekster på skjermen.

Mye nytt under overflaten

I Asus' egne uttalelser er de tre viktigste forbedringene som er lagt til i nye PadFone, støtte for minnekort, mye raskere maskinvare og en ny kamerabrikke. I praksis er det de to første vi merker mest til.

Ingen av de to nyeste PadFone-modellene oppleves som trege i daglig bruk. Men, kvassere maskinvare gjør seg merkbart i både ytelsestester og apper. Det er ingen tvil om at dette er en solid oppgradering, selv om selve menynavigasjonen virker lik.

At Asus har lagt til støtte for minnekort er også et stort pluss. Det går ofte fortere å koble et raskt minnekort direkte til PC-en for å overføre filer, enn det går å overføre gjennom telefonens USB-kontakt. I tillegg kan du naturligvis velge hvor stor lagringsplass du selv trenger, enkelt og billig.

Enkle og raske menyer

Asus har gjort en del endringer i menyene siden sist, men de fleste er kosmetiske, og påvirker ikke praktisk bruk noe særlig. Her får du fortsatt en brukeropplevelse som er visuelt ganske lik den du finner Googles egen versjon av Android.

Asus har imidlertid gjort en del tilpasninger rundt dette, og det fins en hel del funksjoner her som ikke standardutgaven av Android har. Ett eksempel er hurtigordlisten som kan oversette tekst du har på skjermen på et blunk.

Vi kan også nevne detaljerte funksjoner for batterisparing, tilpasning av app-menyene, og en egen funksjon for foreldrekontroll. Hvis de yngste i familien tilbringer for mye tid med mobilspill, i stedet for lekser, kan du sette opp fastsatte tider for disse aktivitetene.

Knall til underholdning

Telefonen er også god til underholdning, selv om den innebygde videospilleren ikke er mye å skryte av. Den er uansett så rask at den kan kjøre full-HD-video i hvilken som helst videospiller du måtte laste ned. Lydkvaliteten er også god, og de spillene du ikke kan kjøre på PadFone A86 er sannsynligvis fortsatt ikke laget.

At telefonen også har et ålreit kamera skader ikke. Det er ikke det beste kameraet vi har sett i en mobiltelefon – den æren tilhører stadig vekk Nokia. Men bildene holder jevnt over den kvaliteten vi forventer fra en telefon i denne prisklassen.

For de grunnleggende tingene fungerer også PadFone A86 helt greit, men vi kunne kanskje ønsket oss et litt større batteri, og en ekstern høyttaler som er et hakk eller to sprekere. Ut over det har den både god lyd under samtaler, og et godt skjermtastatur til å skrive meldinger med.

Til slutt

PadFone A86 skal koste omtrent 5000 kroner når den kommer i salg, mens samlepakken med PadFone Station har veiledende pris på 6300 kroner. Dermed havner telefonen helt i det øvre prissjiktet, men det gjør også nesten alle telefonene den kan sammenliknes med.

Trenger du ikke PadFone Station, har du likevel litt å velge i. Spesielt vil vi trekke frem Sonys Xperia Z1, som er en av markedets aller beste telefoner. Den er lynrask, har flott skjerm og er i tillegg vanntett – noe den foreløpig er alene om blant denne generasjonen mobiler.

Hvis du vil ha omtrent samme ytelse, til en god del mindre penger, er LG G2 et meget bra valg. G2 klarer å kombinere mer kompakt form, og større skjerm. Det er dessuten en enda litt bedre skjerm i G2, enn i PadFone A86. Trumfkortet er imidlertid en ekstrem batteritid, som fint tåler et par dagers relativt tung bruk. Til rett over 4000 kroner, må det kunne kalles et varp.

PadFone-konseptet er laget for deg som sliter med å velge mellom nettbrett og mobiltelefon, men det er ikke sikkert du har lyst til å trekke rundt på en ti tommer stor skjerm hele tiden. Da kan også Samsung Galaxy Note 3, eller Sonys Xperia Z Ultra, være ålreite valg, men spesielt for sistnevnte bør du ha veldig store lommer.

annonse