På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Rimelig mobil med nettbrett på kjøpet
Ja takk, begge deler. Eller, vent litt …
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Nett og fjærlett
- Skjermen gjenspeiler prisen
- Jelly Bean-versjon
- Forkaster alt når du skal snakke mobilen
- Teknologi og funksjoner
- 16 GB og minnekort
- Svakt batteri
- To nettlesere
- To e-postlesere
- To kalendere
- Underholdning
- Google Musikk
- Bra kamera
- Konklusjon
- Glemmer alt når du trekker ut mobilen
- Bedre mobil og bedre nettbrett for mindre penger
- Toppmodeller for samme prisen
Design, skjerm og menyer
Asus var tidlig ute med å lage hybridprodukter. Mens de med Transformers-serien tilbyr produkter som ligger et sted mellom bærbare PC-er og nettbrett, skal Padfone-serien viske ut skillet mellom mobiltelefoner og nettbrett. Padfone mini skal gjøre det rimelig å anskaffe både en mobiltelefon og et nettbrett på én gang, og prislappen er lavere enn for mange nettbrett eller mobiler alene. Mobilen er liten og nett, men kan plantes inn i en slags krybbe som gir mobilen en stor skjerm, et ekstra batteri og en bedre høyttaler.
Nett og fjærlett
Når vi skriver at telefonen er liten og nett, mener vi virkelig det. Den veier bare 116 gram, og med sine 11,2 millimeter over baken, sklir den ned i enhver bukselomme. Skjermen er 4,3 tommer stor, og med dagens tilstander hvor skjermen ofte er langt over fem tommer er mobilen alt i alt mindre og lettere enn de aller fleste av dagens mobiler. Mobilen er også mindre og lettere enn for eksempel Sony Xperia Z1 Compact med sitt kompakthetindikerende navn.
Kvalitetsfølelsen Padfone minis ytre gir, svarer til forventningene vi har med tanke på prislappen. Her forventer vi ikke en kasse av helstøpt aluminium. I stedet er det et bakdeksel i myk plast med kroker til å holde det fast i mobilen; en løsning som har vist seg å være holdbar – i motsetning til hva man kan få inntrykk av første gang man strever med å få av bakdekselet og kniper igjen øynene i frykt for at noe skal knekke. Med mindre du drar av dekselet i veldig mange kuldegrader, går det nok helt fint hver gang i årevis. Mobilen føles ellers kompakt og solid.
Imidlertid er den toveis volumtasten av den skjøre typen. Undertegnede var sikker på å ha ødelagt telefonen første gang bakdekselet skulle fjernes, og jeg ikke var klar over at dekselet måtte brettes opp i en spesifikk retning fordi volumtasten faktisk går igjennom et hull i siden av det som er bakdekselet. Bretter du opp bakdekselet i gal retning, blir volumtasten bøyd bakover når du tar av dekselet. I vårt tilfelle måtte volumtasten bøyes tilbake og stappes tilbake inn i mobilen igjen før bakdekselet passet igjen. Det er stor fare for at volumtasten ikke tåler veldig mange omganger av samme behandling før noe knekker. Bakdekselet må løsnes i riktig retning! Man kan argumentere for at dette er en brukerfeil og at man skal følge brukerveiledningen til punkt og prikke når man demonterer bakdekselet, men vi synes det burde vært litt mer idiotsikkert.
Fremsiden er dekket av et glass som strekker seg både over skjermen og resten av fronten. Selv om mobilen er billig, er glasset solid nok til at en vanlig kniv i rustfritt stål ikke biter på glasset. Vi har fått noen små riper i testperioden av ukjente årsaker, men de er nesten mikroskpiske og vi må lete nøye etter for å finne dem. Skjermglasset ser ut til å være like motstandsdyktig mot riper som dyrere mobiler – med noen unntak som for eksempel de som stiller med Gorilla Glass 3 fra Corning.
Nettbrettet svarer til mobilens design, og ser mer eller mindre bare ut som en forvokst versjon av mobilen laget av i all hovedsak de samme byggematerialene. Den store forskjellen i tillegg til størrelse, er at nettbrettet har et spor for mobiltelefonen. Med mobilen på plass føles nettbrettet litt tyngre enn de fleste andre syvtommerbrett. Hva gjelder utseendet har baksiden litt billigpreg over seg. Mobiltelefonen er veldig synlig på baksiden, i tillegg til at rammen rundt mobilen stikker ut og gjør nettbrettet ganske klumpete. Vi skulle gjerne sett en mer sømløs overgang.
Skjermen gjenspeiler prisen
Skjermoppløsningen i mobilen er på 540 x 960 piksler fordelt på skjermens 4,3 tommer, noe som gir en pikseltetthet på 256 piksler per tomme. Skjermen føles dermed ikke like skarp som toppmodeller, men det er vel heller ikke forventet.
Når du setter telefonen inn i krybben får du en syv tommer skjerm med 1280 x 800 pikslers oppløsning, som gir en pikseltetthet på 216 piksler per tomme. Når vi bruker Padfone som nettbrett merker vi dermed fort at vi er i de lavere prissjiktet. En høyere skjermoppløsning ville i tillegg til bedre skarphet og oversiktlighet. Av dagens syvtommere er dette den laveste av de vanligste oppløsningene, og du får for eksempel Asus Memo Pad HD7 med samme oppløsning til bare tusenlappen.
Vanligvis ser vi på hvordan skjermkvaliteten er i forhold til andre mobiler eller nettbrett i samme prisklasse. Her er det imidlertid litt vanskelig å predikere hva slags skjermoppløsning som kan forventes å få i forhold til prislappen, ettersom en prislapp vanligvis gjelder for en mobil eller for et nettbrett. Tilsvarende skjermer blir imidlertid montert i nettbrett som bare såvidt koster over tusen kroner i norske butikker og mobiler til rundt 1500 kroner.
Asus har lagt inn en funksjon som heter lesemodus og som er lett tilgjengelig i nedtrekksmenyen. Denne demper skjermbelysningen noe og fargene blir varmere.
Jelly Bean-versjon
Android-versjonen er 4.3 Jelly Bean, som er den nest nyeste versjonen. Foreløpig er det stort sett bare toppmodeller som stiller med den nye Android 4.4 KitKat-varianten. På toppen av Jelly Bean ligger det noen elementer som er lagt inn av Asus, som for eksempel den nevnte lesemodusen. Asus har imidlertid ikke prøvd å finne opp hjulet på nytt, og det aller meste er helt gjenkjennelige Android-menyer. Dette gir god brukervennlighet og mange funksjoner.
Forkaster alt når du skal snakke mobilen
Det at Padfone mini gir deg både mobil og nettbrett på én gang er en fiffig løsning, men det er én liten detalj som stadig plager oss. Tenk deg at du sitter med fire forskjellige dokumenter åpne på nettbrettet i tillegg til noen nettsider, fordi du sitter og jobber med noe. Så ringer telefonen. Da tar du gjerne telefonen ut av nettbrettet og har den mot øret for å føre samtalen. Når telefonsamtalen er over, setter du mobilen inn i nettbrettkrybben og forventer at du kan fortsette arbeidet der du slapp. Det kan du ikke. I stedet får du opp beskjeden «ingen nylige apper», selv om du helt nylig hadde en haug av apper oppe. Hver gang du tar telefonen ut av nettbrettet, mister du rett og slett alt du holder på med. Det samme gjelder også andre veien. Bare noen få applikasjoner støtter overgangen fra nettbrett til mobilen og omvendt.
Dette gjør at vi stadig skulle ønske vi i stedet hadde et nettbrett og en mobiltelefon separat i stedet, og førstevalget ble å ta med seg bærbar datamaskin selv om undertegnede bare skulle bruke den til å lese faglitteratur og oppgavetekst i forbindelse med studier – noe et nettbrett burde fungert bra til.
Teknologi og funksjoner
Asus har utstyrt PadFone Mini med en Snapdragon 400 med 1,4 GHz klokkehastighet og fire kjerner. Inne i denne systembrikken er det en Adreno 305-grafikkbrikke. Av arbeidsminne (RAM) får du 1 GB, noe som er vanlig for en mobil i denne prisklassen men kanskje litt begrensende når vi ser på Padfone mini som et nettbrett.
Både som mobil og nettbrett føles Padfone mini rask og responsiv. Ser vi på resultatene fra ytelsestestene (nederst på denne siden), ligger de under det nokså rimelige nettbrettet LG G Pad 8.3, men en god del bedre enn de rimelige mobiler som Huawei Ascend Y530. Her kan du spille krevende spill som Asphalt 8 og Contract Killer 2 uten større problemer på mobilen. I nettbrettet skulle vi gjerne hatt litt skarpere skjerm for denne typen spill.
16 GB og minnekort
Den innebygde lagringsplassen er på 16 GB, og i tillegg har telefonen støtte for minnekort. Minne er ofte mangelvare i rimelige mobiltelefoner, men det er altså ikke tilfelle her. I Padfone kan du laste ned store og tunge spill og programmer uten å bekymre deg for lagringsplassen.
Når minnekortet er stappet inn maser varslingsmenyen konstant om at minnekortet er inne, og trykker du på varslingen kommer du til filutforskeren. Varslingen er langt mer plagsom enn nyttig.
Når du skal på nett er det raskeste vanligvis å koble den til Wi-Fi-nett der det er tilgjengelig. Videre støtter telefonen HSPA+ med maksimal nedlastingshastighet på 42 Mbps og maksimal opplastingshastighet på 5,76 Mbps. 3G (UMTS) støttes i alle fire frekvensbånd, og også GSM-modulen støtter alle fire gjeldende bånd. Denne telefonen kan du ringe hjem med omtrent hvor du enn måtte befinne deg med en form for mobildekning. 4G er den eneste mangelen når det gjelder nettilgang, og i denne prisklassen er nok 4G litt mye å forvente.
Ellers er Bluetooth 4 på plass, slik at filer kan overføres mot andre Bluetooth-enheter i god hastighet. NFC er imidlertid mangelvare, og telefonen (eller nettbrettet) kan ikke brukes til for eksempel mobilbetaling eller å låse opp ytterdøra. Det er nok først litt inn i fremtiden at dette blir noen vesentlig mangel for folk flest.
Svakt batteri
Padfone minis mobildel har fått et batteri på 1500 mAh, noe som er mindre enn det du har i de fleste andre av dagens mobiler. Vi erfarte at vi ofte var tom for strøm i testperioden, men hvis du også har med deg nettbrettbiten er ikke det noe problem. Plugger du mobilen inn i nettbrettet, vil mobilen lades opp av det batteriet som er innebygget der i tillegg til at nettbrettet også bruker dette batteriet til å drive den store skjermen. Dette batteriet er på 2200 mAh. Hvis du legger to og to sammen, får du et nettbrett med 3700 mAh batterikapasitet totalt. At nettbrettet også fungerer som en nødlader er veldig praktisk. Her er det bare å stappe mobilen inn i nettbrettet hvis du begynner å gå fri for strøm. Ofte ligger syvtommers nettbrett på rundt 4000 mAh batterikapasitet, så det er likevel litt puslete energireserver i Padfone mini.
Asus har lagt inn en egen strømspareprogramvare, der du blant annet kan legge inn faste baklysnivåer for forskjellige applikasjoner. Du kan også fortelle nettbrettet at du vil ha strømsparing på når du bruker gitte applikasjoner, der du vet at du ikke har behov for full ytelse. Push-støtten kan du også velge å skru av når strømsparing er på. Du kan også bruke standardmodusene «optimalisert modus», «ultra-strømsparingsmodus» og «prestasjonsmodus», der sistnevnte er full peising.
To nettlesere
Programvaren i Padfone er det i all hovedsak Google som står for. Nettlesere er det som vanlig to av, der Chrome er veldig funksjonsrik og blant annet kan samkjøre fanene dine mellom PC-en og mobilen eller andre enheter, og en egen WebKit-basert nettleser er den produsentene selv av og til har fiklet litt med. Asus har lagt inn en skyvekloss som fungerer bra til å bla opp og ned på lange nettsider og mulighet til å lagre nettsider.
To e-postlesere
Begge de kjente og kjære e-postleserne som vi kjenner fra andre Android-enheter er på plass, der den ene håndterer Gmail eller Google Mail som det også kalles, og den andre håndterer alt annet – og gjerne Gmail også for den saks skyld. Her er det enkelt å sette opp e-post, og du kan få alle sammen inn i en felles innboks. Gmail setter seg selv opp så snart du har logget inn på Google-kontoen din med mobilen.
To kalendere
Den vanlige Google-kalenderen er på plass, og denne fungerer sømløst med Google-kalenderen på nett i tillegg til at den kan synkronisere mot eksempelvis Exchange. Den andre løsningen er det Asus som selv har lagt inn og støtter også synkronisering mot Google og Exchange. De to kalenderne viser gjøremålene dine litt forskjellig fra hverandre, og det blir vel en smakssak hvilken du velger å bruke.
App locker er en fiffig applikasjon Asus også har lagt til, som gjør det mulig å låne bort mobilen eller nettbrettet bort til minstemann uten at kontakter ringes til og bilder slettes. Løsningen lar deg stenge valgte applikasjoner med kodelås.
Underholdning
Å spille mobilspill på Padfone fungerer helt fint. Vi liker at også de mest krevende mobilspill kjører helt greit, som Asphalt 8 og Contract Kill 2. Når vi parkerer mobilen i nettbrettet, ser vi at spillet kjører på en nokså lav oppløsning og vi kunne ønsket oss et skarpere skjermbilde.
Høyttaleren i nettbrettet gir høy og klar lyd, men bare i mono fra én høyttaler på baksiden. Mobiltelefonen gir grei lyd fra seg til å se små filmklipp, men til vanlig bruk er det best å bruke et sett øreplugger. Da får du god lyd når du ser film, og også helt akseptabel lyd til musikklytting. Håndfrisettet leverer en god del bass, men gir et trangt lydbilde.
Google Musikk
Av musikkapplikasjoner har Google i det siste puslet med sin egen Google Musikk-applikasjon som skal konkurrere mot Spotify og Wimp. Her får du altså tilgang til bøttevis med musikk mot en månedlig betaling som i skrivende stund er på 79 kroner. I tillegg kan du legge inn lokal musikk, og denne lastes opp slik at du får tilgang til den fra alle enhetene dine når du bare logger deg på Google-kontoen. Den gamle applikasjonen som het “Musikk” er nå fjernet fra Android.
Til filmtitting fungerer både skjermen i mobilen og i nettbrettet helt fint, men formatstøtten i den medfølgende filmspilleren er litt laber. Du bør plukke opp en annen filmspiller fra Google Play hvis du ønsker bredere formatstøtte.
Bra kamera
Kameraet i Padfone mini er ikke verst i forhold til sammenlignbare mobiler. Vi ser tegn til overoppskarping samtidig som at spesielt grønne trær med mange detaljer blir litt «blurrete» etter telefonens forsøk på støyfjerning. Til tross for støyfjerning, er det synlig støy i bildet. Hadde dette vært en høyprismobil ville vi rynket på nesen.
I lavprismobiler pleier imidlertid kameraet å levere bilder der både de lyse og de mørke delene av bildet er helt utvisket på grunn av lavt dynamikkomfang. Med Padfone mini fikk vi balanserte bilder med naturtro farger, og aldri for mye av de «effektene» mange billige mobilkameraer leverer. Også hvitbalansen pleier å være på bærtur og som oftest gi altfor kalde bilder på grå dager. Padfone mini leverer helt greie bilder, og den gjør det under de aller fleste lysforhold.
Her kan du se bilder tatt med Padfone mini:
Konklusjon
Asus Padfone mini representerer en rimelig inngangsbillett til en hverdag med både smarttelefon og nettbrett. Mobilen er både liten og lett, men parkerer du den i nettbrettdelen får du et syv tommer stort nettbrett og ekstra batterikapasitet. Denne fungerer i tillegg som nødlader ved at den lader mobilbatteriet samtidig som du kan bruke nettbrettet. Spesielt nyttig er dette fordi mobilen alene har et puslete batteri.
Skjermene i både mobildelen og nettbrettdelen av Padfone mini-pakken er av den kvaliteten vi finner i rimelige mobiler og nettbrett, og spesielt som nettbrett kunne vi ønsket en litt høyere oppløsning. Den syv tommer store skjermen i nettbrettet gir likevel grei oversikt i det daglige, enten du skal lese fagrapporter eller se på film, mens mobilens 4,3 tommers skjerm gjør at mobilen er av den hendige typen.
Med Android i bunnen er alle de forventede funksjonene på plass, som en god e-postleser, rask og funksjonsrik nettleser og oversiktlig kalender. Asus har også fått på plass alle de teknologiene du forventer å finne i en mobil i det lave prissjiktet, inkludert HSPA+ som gir god internetthastighet når du er på farten. 4G er det ikke.
Glemmer alt når du trekker ut mobilen
Hvis du bruker nettbrettet til noe nyttig, for eksempel sitter og leser på side 174 i en fagrapport og har oppe en nettleser i bakgrunnen med relevante artikler, kommer du fort til å oppdage den store mangelen ved denne hybridløsningen. Når noen ringer til deg, tar du gjerne mobilen ut av nettbrettet for å svare. Når du skyver den inn igjen etter at mobilsamtalen har tatt slutt, får du imidlertid opp «ingen nylige apper». Her er det bare å starte applikasjonene på nytt, bla deg tilbake til der du avsluttet og håpe på å ikke motta flere mobilsamtaler med det aller første. Dette kan bli plagsomt i lengden.
Til underholdning fungerer både mobilen og nettbrettet bra, med helt grei ytelse til mobilspill, helt grei lydkvalitet til musikklytting og et bra kamera i forhold til prisklassen.
Bedre mobil og bedre nettbrett for mindre penger
Padfone mini betstår altså av en mobil og en slags dockingstasjon, og det er inne i mobilen hele maskineriet befinner seg. Når du plugger den inn i nettbrettdelen, får du først og fremst bare en større skjerm og batteri. Både som mobil og som nettbrett er Padfone mini imidlertid ganske middelmådig.
I skrivende stund kan du kjøpe for eksempel et nettbrett av typen Google Nexus 7 og en mobil av typen Huawei Ascend Y530 og likevel ha noen hundrelapper til overs sammenlignet med Padfone mini. Du får da et nettbrett med langt høyere skjermoppløsning, bedre ytelse og bedre batteritid, og en mobiltelefon som også har bedre skjermoppløsning og batteritid men litt svakere ytelse.
Vi tror nok de fleste vil få mer glede av det siste alternativet, spesielt med tanke på at de fleste kanskje kommer til å bruke mobilen alene aller mest. Da kan bedre batteritid og bedre skjermoppløsning komme godt med.
Toppmodeller for samme prisen
Dersom du ikke nødvendigvis trenger et nettbrett, kan du alternativt kjøpe deg en skikkelig toppmodell av en mobiltelefon til prisen av Padfone mini. For eksempel vanntette Sony Xperia Z1, som er blant de aller beste mobiltelefonene vi har testet. Et annet godt alternativ er LG G2. Disse to har henholdsvis fem og 5,2 tommers skjermstørrelser, noe som gjør at du neppe trenger et syv tommers nettbrett i tillegg.
Vi mener at både nytte- og underholdningsverdien i en mobiltelefon med topp ytelse og stor skjerm bør kunne være bedre enn i en mobil-nettbrett-hybrid med mye lavere ytelse og bak svake skjermer.