TestAsus FonePad

Asus FonePad vil være mobiltelefon

...men får det ikke helt til.

Design, skjerm og menyer

Asus FonePad er ca 1 cm tykk.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Baksiden på Asus FonePad er laget i metall.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
SIM-kort og MicroSD-kort befinner seg under et plastdeksel øverst på baksiden.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Den sju tommer store skjermen har ok bildekvalitet, men er ikke like god som den på Nexus 7.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Samtidig med at Asus lanserte sin nye Padfone Infinity-modell i Barcelona, lanserte de også et nettbrett som er beregnet på dem som ikke ønsker å drasse rundt på både en mobiltelefon og et nettbrett samtidig; Asus FonePad.

Nettbrett du kan ringe med er ikke noe nytt, men dette er altså første forsøk fra Asus. FonePad ligner på mange måter Google Nexus 7-nettbrettet, som også er produsert av Asus. Men Asus har valgt en svakere prosessor og en litt annen skjerm, samtidig som det også er enkelte ting ved utseendet som skiller de to produktene fra hverandre.

For stor til å ringe med

FonePad er et lite nettbrett, men en stor mobiltelefon. Med en 7-tommers skjerm ser det unektelig ganske idiotisk ut når du snakker i det, og størrelsen gjør også at det ikke er spesielt komfortabelt å holde nettbrettet i én hånd mot øret. Vi synes derfor ikke FonePad erstatter en telefon, slik produsenten vil ha det til – men kanskje i stedet kan ses på som et nettbrett du har mulighet til å ringe med. En videosamtale via Skype og frontkameraet kan kanskje være ett bruksområde.

Mens Nexus 7 har en gummiaktig plastbakside, har FonePad en bakside i aluminium. Det gir et ganske solid inntrykk av byggekvaliteten, selv om vi synes Nexus 7 er bedre å holde.

På venstre side finner du av/på-knapp og volumknapper, mens hodetelefonutgang og MicroUSB-kontakt befinner seg i bunnen av nettbrettet. Det er ingen knapper eller utganger på toppen eller på høyre side.

For å få tilgang til SIM-kortet og en MicroSD-kortplass må du løsne et smalt plastdeksel øverst på baksiden av nettbrettet.

Dårligere skjerm enn på Nexus 7

Skjermen har samme størrelse og oppløsning som Google Nexus 7 – det vil si at det er en 7-tommer med oppløsning på 1280 x 800 punkter. Skjermen er forholdsvis skarp, men da vi sammenlignet den med skjermen på Nexus 7 virket den ikke like lyssterk. Vi skrudde lysstyrken på maks, men det var først da vi skrudde på utendørsmodus at skjermen på FonePad ble nesten like lyssterk som på Nexus 7. Innsynsvinkelen var heller ikke på langt nær like god som på Nexus 7.

Alt i alt mener vi kvaliteten på skjermen er OK sett i forhold til den lave prisen på FonePad, selv om vi kunne ønsket oss noe bedre lysstyrke og innsynsvinkel.

Noen apper kan flyte fritt oppå andre apper på skjermen, og skaleres.

Programvare

Nettbrettet hadde Android 4.1.2. Asus har ikke gjort så veldig mange endringer sammenlignet med standard Android, men det følger med en del Asus-spesifikke applikasjoner – som vi skal si mer om på neste side.

En kjekk funksjon er at du kan ha flere apper oppe på skjermen samtidig, flytende oppå andre apper på skjermen. Det er riktignok bare noen utvalgte apper, som blant annet kalkulator, kalender, nettleser, e-post og videospiller. Et trykk på en liten knapp nederst til høyre på skjermen bringer frem en meny med apper som støtter denne funksjonen. Når en av disse appene er startet opp, vil du kunne flytte appen rundt eller skalere den. Vi tror denne funksjonen kan være ganske nyttig, for eksempel hvis du vil hente frem en kalkulator samtidig som du sjekker e-posten, eller vil se en video samtidig som du gjør noe annet.

I esken:

  • Asus FonePad
  • Lader (USB-kontakt)
  • Micro-USB-kabel
  • Dokumentasjon

Legg merke til at det ikke følger med ørepropper i esken. Trenger du håndfri, må du altså kjøpe det utenom.