Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus FonePad

Asus FonePad vil være mobiltelefon

...men får det ikke helt til.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Asus FonePad er ca 1 cm tykk.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Baksiden på Asus FonePad er laget i metall.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
SIM-kort og MicroSD-kort befinner seg under et plastdeksel øverst på baksiden.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Den sju tommer store skjermen har ok bildekvalitet, men er ikke like god som den på Nexus 7.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Samtidig med at Asus lanserte sin nye Padfone Infinity-modell i Barcelona, lanserte de også et nettbrett som er beregnet på dem som ikke ønsker å drasse rundt på både en mobiltelefon og et nettbrett samtidig; Asus FonePad.

Nettbrett du kan ringe med er ikke noe nytt, men dette er altså første forsøk fra Asus. FonePad ligner på mange måter Google Nexus 7-nettbrettet, som også er produsert av Asus. Men Asus har valgt en svakere prosessor og en litt annen skjerm, samtidig som det også er enkelte ting ved utseendet som skiller de to produktene fra hverandre.

For stor til å ringe med

FonePad er et lite nettbrett, men en stor mobiltelefon. Med en 7-tommers skjerm ser det unektelig ganske idiotisk ut når du snakker i det, og størrelsen gjør også at det ikke er spesielt komfortabelt å holde nettbrettet i én hånd mot øret. Vi synes derfor ikke FonePad erstatter en telefon, slik produsenten vil ha det til – men kanskje i stedet kan ses på som et nettbrett du har mulighet til å ringe med. En videosamtale via Skype og frontkameraet kan kanskje være ett bruksområde.

Mens Nexus 7 har en gummiaktig plastbakside, har FonePad en bakside i aluminium. Det gir et ganske solid inntrykk av byggekvaliteten, selv om vi synes Nexus 7 er bedre å holde.

På venstre side finner du av/på-knapp og volumknapper, mens hodetelefonutgang og MicroUSB-kontakt befinner seg i bunnen av nettbrettet. Det er ingen knapper eller utganger på toppen eller på høyre side.

For å få tilgang til SIM-kortet og en MicroSD-kortplass må du løsne et smalt plastdeksel øverst på baksiden av nettbrettet.

Dårligere skjerm enn på Nexus 7

Skjermen har samme størrelse og oppløsning som Google Nexus 7 – det vil si at det er en 7-tommer med oppløsning på 1280 x 800 punkter. Skjermen er forholdsvis skarp, men da vi sammenlignet den med skjermen på Nexus 7 virket den ikke like lyssterk. Vi skrudde lysstyrken på maks, men det var først da vi skrudde på utendørsmodus at skjermen på FonePad ble nesten like lyssterk som på Nexus 7. Innsynsvinkelen var heller ikke på langt nær like god som på Nexus 7.

Alt i alt mener vi kvaliteten på skjermen er OK sett i forhold til den lave prisen på FonePad, selv om vi kunne ønsket oss noe bedre lysstyrke og innsynsvinkel.

Noen apper kan flyte fritt oppå andre apper på skjermen, og skaleres.

Programvare

Nettbrettet hadde Android 4.1.2. Asus har ikke gjort så veldig mange endringer sammenlignet med standard Android, men det følger med en del Asus-spesifikke applikasjoner – som vi skal si mer om på neste side.

En kjekk funksjon er at du kan ha flere apper oppe på skjermen samtidig, flytende oppå andre apper på skjermen. Det er riktignok bare noen utvalgte apper, som blant annet kalkulator, kalender, nettleser, e-post og videospiller. Et trykk på en liten knapp nederst til høyre på skjermen bringer frem en meny med apper som støtter denne funksjonen. Når en av disse appene er startet opp, vil du kunne flytte appen rundt eller skalere den. Vi tror denne funksjonen kan være ganske nyttig, for eksempel hvis du vil hente frem en kalkulator samtidig som du sjekker e-posten, eller vil se en video samtidig som du gjør noe annet.

I esken:

  • Asus FonePad
  • Lader (USB-kontakt)
  • Micro-USB-kabel
  • Dokumentasjon

Legg merke til at det ikke følger med ørepropper i esken. Trenger du håndfri, må du altså kjøpe det utenom.

Teknologi og funksjoner

Nettbrettet har en Intel Atom-prosessor.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Asus FonePad.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Mens Asus har puttet inn en forholdsvis kraftig firekjerners Tegra 3-brikke i Nexus 7, sitter det en svak Intel Atom-brikke i FonePad. Det merkes tydelig at denne enkjerneprosessoren er svakere enn Tegra-brikken. Nettbrettet oppleves til tider som ganske tregt, og når du navigerer rundt i menyene hender det ofte at ting går litt i rykk og napp. Våre ytelsestester bekrefter at ytelsen er ganske dårlig sammenlignet med mange andre nettbrett.

Man kunne kanskje forsvart den dårlige ytelsen med at prisen på nettbrettet er ganske lav – men Nexus 7 koster tross alt omtrent det samme.

Det er imidlertid noen ting du får ved å velge FonePad fremfor Nexus 7. For det første får du telefonfunksjonaliteten – selv om vi tror ikke dette er viktig for så veldig mange. For som sagt: Dette er nok først og fremst et nettbrett. I tillegg får du et nettbrett med støtte for minnekort, slik at du kan utvide lagringsplassen fra 8 eller 16 GB. Nettbrettet vi testet hadde 16 GB lagringsplass.

Batteritiden er oppgitt til det samme som Nexus 7 – det vil si at det skal holde til rundt 9 timer med videoavspilling. Batteritiden i praksis virket helt ok, men du må nok lade den minst annenhver dag.

Talekvaliteten under samtale var god i vår ende, men siden mikrofonen kommer ganske langt unna munnen når du snakker bør du snakke høyt og tydelig for at den du snakker med skal høre deg godt. I rolige kontoromgivelser gikk det forholdsvis greit.

Telefonen/nettbrettet støtter de vanligste trådløse teknologiene, men har ikke NFC.

Programvare

I tillegg til det som er standard i Android, følger det med en del nytteapper. Du får blant annet med appen SuperNote Lite, som er en utmerket notatapp. Appen støtter både trykte bokstaver og håndskrift. Du kan endre farger og skrifttyper, og velge mellom ulike tegneverktøy, i tillegg til at du kan sette inn lydopptak, grafikk, bilder og video. Notatene kan lagres "i skyen" via Asus Web Storage.

SuperNote Lite.

Det følger også med en litt enklere notatapp, Sticky Memo. Dette er helt enkle tekstbaserte notater som dukker opp som gule lapper på en oppslagstavle.

Det vi savner, er en skikkelig kontorprogrampakke. Mange andre Asus-produkter, som PadFone, leveres med Polaris Office, men denne glimrer med sitt fravær på FonePad. Årsaken er helt sikkert at man ønsker å holde prisen på produktet nede, og det er selvfølgelig mulig å selv kjøpe Polaris eller et annet verktøy hvis man har behov for å redigere dokumenter i Microsofts Office-formater.

E-postløsningen og kalenderen er det som er standard i Android, men de fungerer utmerket. Det er støtte for flere samtidige e-postkontoer og kalendere fra ulike kontoer, med fargekoding – og en kombinert innboksvisning.

Nettleseren er standardnettleseren i Android 4, og det følger i tillegg med Google Chrome. Begge disse fungerer utmerket, men vi foretrekker Chrome – blant annet på grunn av mulighetene for synkronisering av faner og bokmerker mellom PC og mobil.

Ellers nevner vi BuddyBuzz-programvaren, som er en programvare som samler informasjon fra flere ulike sosiale nettverk på ett sted. Programmet støtter Facebook, Twitter og Plurk.

På neste side kan du lese om nettbrettets multimediaegenskaper.

Her er noen ytelsestester vi gjorde på nettbrettet:

Geekbench måler generell ytelse, og fungerer på tvers av ulike plattformer.

Multimedia

Selv om Asus FonePad har en ganske middelmådig ytelse, er ytelsen god nok til at nettbrettet klarer å spille av video i HD-kvalitet. De fleste spill fungerer også greit, selv om de aller mest grafisk krevende spillene ikke flyter like jevnt som på kraftigere nettbrett.

Skjermen har et bredde-/høydeforhold på 16:10, som betyr at den egner seg godt til å se film på.

Sliter med noen videoformater

Appen Asus Studio funger både som bildefremvisningsapp og til videoavspilling. Den er en klar forbedring av den vanlige galleriappen i Android, og du kan blant annet tagge bilder for å legge dem i ulike album, og du kan se på et kart hvor i verden bilder er tatt.

Vi fikk spilt av mange av videoformatene vi testet med, men blant annet DivX-filene lot seg ikke avspille. Heller ikke MPEG4-komprimert video i MKV-innpakning lot seg spille av. Det er imidlertid en smal sak å laste ned andre videoavspillere fra Google Play.

Hodetelefonutgangen sitter på undersiden av brettet, ved siden av MicroUSB-kontakten.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Hvis du ikke liker fargegjengivelsen på skjermen ved visning av bilder eller video, kan du med appen Asus Splendid justere blant annet fargetemperatur og fargemetning på skjermen. Med standardinnstillingene virket skjermen litt gul, men det er fort gjort å justere dette i Splendid-appen. Der er det også en innstilling som heter "Vivid", som gir litt mer "trøkk" i fargene.

Du kan justere hvordan du vil at lyden på telefonen skal høres ut via funksjonen Audio Wizard. Det er en rekke ulike lydinnstillinger å velge mellom, blant annet for spill, musikk og film.

Det følger for øvrig ikke med ørepropper, dette synes vi burde være en selvfølge – i hvert fall et sett billige ørepropper til bruk som håndfriløsning.

Mangler kamera

Det skal visstnok eksistere en utgave av FonePad som kommer med et tre megapiksel kamera, men den utgaven som selges i Norge – og som vi har fått til test – mangler kamera helt. Det er kun et 1,2 megapiksel frontkamera som kan brukes til videosamtaler.

FonePad skal, som vi allerede har vært inne på, være beregnet på dem som ønsker kun én enhet og ikke vil drasse rundt på både et nettbrett og en mobiltelefon. Vi synes det er merkelig at Asus velger å lansere FonePad uten hovedkamera, når mobilkameraet allerede i stor grad har tatt over for kompaktkameraet for folk flest. Et nettbrett du kan ringe med, men som ikke har kamera, vil antagelig for de fleste ikke være en god erstatning for mobiltelefonen.

Konklusjon

Asus FonePad er for stort til at det er særlig praktisk å ringe med.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Asus FonePad.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Asus FonePad er et Android-nettbrett du kan ringe med, noe som i og for seg ikke er noe nytt. Men dette er det første nettbrettet av denne typen fra Asus, som markedsfører det som et produkt for dem som ønsker både mobiltelefon og nettbrett i ett.

Vi synes ikke Asus får det helt til.

FonePad er riktignok ikke et dårlig nettbrett, men det er heller ikke på høyde med de beste nettbrettene i samme prisklasse. Vi trenger ikke gå lenger enn til Asus' eget produkt, Google Nexus 7. Dette nettbrettet koster omtrent det samme – men har en kraftigere prosessor og en noe bedre skjerm. Du kan riktignok ikke ringe med Nexus 7, og det er heller ikke mulig å utvide minnet fra de 16 eller 32 GB nettbrettet kommer med som standard. Men alt i alt fremstår det som et bedre kjøp.

Asus FonePad erstatter på ingen måte en mobiltelefon. Den er for stor til at det virker særlig fornuftig å holde den opp mot øret, og det hjelper heller ikke at den modellen vi har testet ikke har kamera – bortsett fra et enkelt frontkamera til videosamtaler. En mobiltelefon uten kamera er for mange ganske uaktuelt. En middelmådig mobiltelefon uten kamera er enda mer uaktuelt.

Ok som nettbrett

Ser vi bort fra telefonfunksjonaliteten, er Asus FonePad et ganske gjennomsnittlig nettbrett. Det har mange likheter med Nexus 7, også når det gjelder utseende. Nettbrettet har en 7-tommers skjerm med ganske god bildekvalitet, og med mulighet for justering av fargebalanse. Men igjen – FonePad-skjermen kommer til kort i forhold til skjermen på Nexus 7. Her er både lysstyrke og innsynsvinkel bedre.

Brukergrensesnittet er Android 4 med noen få, mindre tilpasninger.

FonePad gjør en grei jobb som underholdningsnettbrett, selv om vi kunne ønsket oss enda bedre videoformatstøtte "ut av boksen". Det finnes massevis av gode videospillere på Google Play, og skal du ha et enkelt nettbrett til film og musikk gjør FonePad absolutt nytten.

Nettbrettet er raskt nok til at de fleste oppgaver går greit, men ytelsen er likevel dårligere enn mange andre nettbrett i samme prisklasse – i hvert fall hvis du går for et nettbrett uten telefonfunksjonaliteten.

Vi gir pluss for notat-appen, men savner en skikkelig kontorprogrampakke for redigering av Office-dokumenter. Det er også positivt at du kan kjøre enkelte apper, som kalkulator og kalender, i egne vinduer oppå de andre appene. Dermed kan du ha for eksempel kalenderen oppe samtidig som du leser e-post eller ser en film.

Konklusjon og alternativer

Alt i alt er Asus FonePad et litt halvhjertet forsøk på å kombinere mobiltelefon og nettbrett i én enhet. Den er altfor stor til å være telefon, men fungerer helt fint som nettbrett. Men du får enda bedre nettbrett til samme eller lavere pris – derfor ser vi ikke helt poenget med FonePad.

Det antagelig beste alternativet til FonePad kommer fra samme produsent, og heter Asus/Google Nexus 7. Her får du kraftigere prosessor og en noe bedre skjerm, til omtrent samme pris. Men du får ikke ringemulighet, og heller ikke mulighet til å utvide lagringsplassen. Dermed anbefaler vi at du går for modellen med 32 GB lagringsplass, ikke 16.

Et annet alternativ til enda lavere pris er Andersson ADT 1.0, som er et varemerke fra Siba og NetOnNet. Det koster ikke mer enn rundt 1 300 kroner, men har samme skjermoppløsning som FonePad, i tillegg til at det er raskere. Og det har kamera – selv om det riktignok er dårlig.

Er du villig til å gå opp i pris, kommer vi ikke uten om Apple iPad mini – som er et svært godt nettbrett med veldig godt apputvalg. Men heller ikke dette kan du ringe med. Og er Android et "must", er det Nexus 7 som gjelder.

annonse