Til hovedinnhold
SniktittAsus ZenFone 5 og 6

– Billigprodusentene bør passe seg

Vi har sett nærmere på de nye Asus-telefonene.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
De to største ZenFone-modellene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Asus er kanskje mest kjent for sine hovedkort og PC-er, men de siste årene har selskapet vært pioneerer på å slå sammen ulike typer formfaktorer. Resultatene har vært hybridprodukter som ikke alltid har vært gode, men alltid har vært annerledes. Under årets CES overrasker Asus ved å slippe noe så snodig som helt enkle telefoner.

Les også: Asus med smartmobil-trio

ZenFone er navnet på serien, og den består av tre forskjellige, men samtidig veldig like, telefoner. De tre modellene skal være oppsiktsvekkende billige. Rimeligste variant, ZenFone 4, vil koste 99 dollar, eller rundt 600 kroner, uten abonnement. De andre to vil koste henholdsvis 149 dollar, eller rundt 900 kroner, og 199 dollar, eller cirka 1200 kroner. Dette er imidlertid amerikanske priser. Hva telefonene eventuelt vil koste i Norge er fortsatt ikke kjent.

Her skal vi titte nærmere på de to største av dem.

Det er sjelden "billigtelefoner" frister oss til å sammenlikne direkte med mange ganger dyrere toppmodeller. Her Asus PadFone A86, og HTC One.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Full-HD må du se til en annen modell for, men HD-skjermene i ZenFone 5 og 6 er likevel svært gode.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ikke toppspesifiserte

Naturlig nok er det ingen av telefonene som er virkelig toppspesifiserte. Samtidig er de svært godt utstyrte til å være så rimelige.

Spesifikasjoner er uansett ikke alt. Førsteinntrykket Asus Zenphone-serien gir fra seg er nemlig svært godt. Telefonene virker solid bygget, med bakplate i ett stort stykke, som også strekker seg rundt sidene på telefonen. Designmessig minner ZenFone-serien mer om HTCs One-serie, enn om noen av telefonene i Asus' egen PadFone-serie.

Les også: Test av Asus PadFone A86

Her er det imidlertid plast, og ikke metall, som er byggematerialet. Likevel virker hele saken forholdsvis tillitvekkende og pen. Lakken som er brukt på de røde modellene er metallisk, slik at telefonene med denne fargen minner enda litt mer om One-telefonene fra HTC.

Gode skjermer

Skjermene på de to største modellene har oppløsning på 1280 x 720 piksler. Dette er altså ikke full-HD-skjermer, men selv i den største utgaven, der pikseltettheten blir lavest, virket bildekvaliteten overraskende god, og evig langt unna det vi er vant til å se i tilsvarende rimelige telefoner.

Det virker åpenbart at Asus her har spart noen kroner på oppløsningen, men at de heldigvis ikke har spart på den øvrige skjermkvaliteten. Både fargegjengivelse, lysstyrke og innsynsvinkel er på stell her.

Egen Android-utgave

Det er naturligvis Android som kjører på disse telefonene, men også Asus har sin egen menyvariant. Disse menyene ble oppdatert for lanseringen med Zenfone-modellene, men vi har likevel sett mye av dette før, i PadFone-modellene, og de ulike nettbrettvariantene fra selskapet.

I motsetning til enkelte mobilprodusenter, har ikke Asus rørt selve menystrukturen i særlig grad. Grensesnittet deres består først og fremst av små og store grafiske endringer. I det visuelle er det en del som minner om HTCs menyer. Her også. Funksjonsmessig prioriterer likevel de to produsentene litt forskjellige ting.

Asus skryter av det såkalte Pixelmaster-kameraet de bruker på siste PadFone, og på telefonene i ZenFone-serien.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde fra ZenFone 6 - Kameraet er det eneste ved telefonen som ikke gir et imponerende førsteinntrykk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Menyene kan minne litt om om HTCs Sense-menyer. Her på ZenFone 5.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Tilpass strømforbruk, skjerm og lyd

Der HTC konsentrerer seg mer om ren funksjonalitet, virker Asus' teknikere trygt plantet i visjoner om valgfrihet. Her kan du nemlig styre strømforbruket ned til rimelig detaljert nivå, du kan bestemme hvordan skjermen skal oppføre seg, eller tilpasse lydprofiler for en rekke ulike bruksområder. Med tanke på at så godt som all mulig funksjonalitet er tilgjengelig fra Google Play, liker vi at Asus ganske tydelig konsentrerer seg om valgfrihet.

Siden menyene for det meste holder seg til samme struktur som grunnleggende Android, er telefonene stadig svært enkle å bruke, og man kommer fort inn i de ulike funksjonene.

Størst, eller nest størst?

Forskjellene mellom de to største modellene dreier seg først og fremst om lagringsplass og RAM. Størstemann har mest av begge deler – to gigabyte arbeidsminne, og åtte, eller 16, gigabyte lagringsplass. ZenFone 5 stiller med halvparten så mye arbeidsminne, og bare fire gigabyte lagringsplass.

En annen forskjell er kameraoppløsningen. Størstemann ZenFone har en kamerabrikke som knipser bilder i 13 megapiksler, mens bildene fra femtommeren «bare» er på åtte megapiksler. Det er vanskelig å si noe fornuftig om kvaliteten på disse kameraene – det var relativt dunkel belysning i Asus' visningsrom, og telefonene kjører tidlig programvare. Bildene vi fikk ut av ZenFone 6 var ikke spesielt gode, men det er ikke godt å si hvorfor.

Begge telefonene stiller med den samme systembrikken fra Intel, kjent under navnet Atom Z2580. Dette er en tokjernet brikke, som bruker Intels Hyperthreading-teknologi. Det betyr at hver av de fysiske prosessorkjernene kan drive to samtidige programtråder. Den kan altså oppføre seg som en firekjernet systembrikke, selv om den strengt tatt ikke er det.

Billigprodusentene bør passe seg

Det går ganske lang tid mellom hver gang utpregede billigprodukter imponerer like mye som ZenFone-modellene gjør. Vi forventer at prisene nok vil ligge noe høyere hjemme i Norge, men Asus har tradisjon for å prise enkelte produkter særdeles agressivt. Inneværende Nexus 7, fra Google og Asus, koster for eksempel ikke veldig mye mer hjemme i Norge enn den gjør i USA.

Hvis Asus velger å legge seg på de samme prisene i Norge, kan det virkelig begynne å blåse hett rundt de beste billigmodellene som henger i butikkhylle i dag. Det vil også gjøre Android til et langt bedre alternativ i de aller mest prisgunstige klassene.

Les testen av Google/Asus Nexus 7

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

annonse