Nyhet

Asus med smartmobil-trio

Selskapet bak PadFone og FonePad kommer med tre nye Android-mobiler.

Asus' tre nye modeller ligner på hverandre i form og utførelse, men plassert ved siden av hverandre ser du tydelig hva som skiller dem. Mens ZenFone 6 er en mobiltelefon med 6 tommer skjerm og en høyde på nesten 17 centimeter, er ZenFone 4 utrustet med en 4-tommer skjerm, og måler 12,5 cm i høyden. Midt mellom disse finner du ZenFone 5. Alle variantene har plass for to SIM-kort.

Tre telefoner, tre klasser

ZenFone 4 kommer i fargene blå, gul, rød, sølv og sort. .Foto: Asus

Sagt på en folkelig måte er de tre modellene en brettmobil, et flaggskip og en minivariant av sistnevnte. Men helt riktig er dette ikke, for ZenFone 5 mangler en del av de spesifikasjonene du vil forvente på en flaggskip-modell. Her er det 6-tommeren som har fått de sprekeste spesifikasjonene, men heller ikke denne imponerer sammenliknet med toppmodellene Samsung, Sony, LG og HTC har hatt i salg en stund allerede.

6- og 5-tommeren har for eksempel en nokså grei tokjerneprosessor, Intel Atom Z2580, klokket til 2 GHz. 5-tommeren har 1 GB RAM, mens 6-tommeren kommer i to varianter, men henholdsvis 1 GB og 2 GB RAM. 4-tommeren er avspist med en tokjerneprosessor, Intel Atom Z2520, klokket til 1,2 GHz.

To greie og en svak skjerm

ZenFone 5 kommer i gull, sølv, sort og rødt.Foto: Asus

Skjermoppløsningen på de tre telefonene er heller ikke i det øverste sjiktet. ZenFone 5 og ZenFone 6 har HD-skjermer, med 720 x 1280 punkter. Det er halvparten så mange bildepunkter som på modeller som Sony Xperia Z1 og Samsung Galaxy S4. Oppløsningen er likevel tilstrekkelig til at skjermbildet fremstår som skarpt, selv om pikseltettheten på 6-tommeren blir lavere enn på 5-tommeren.

Skjermen på ZenFone 4 får 480 x 800 punkter. Det er heller ikke stort å skryte av, men så er skjermen såpass liten at pikseltettheten likevel ikke blir helt gal. Verre er det at Asus har droppet IPS til fordel for den gamle TN TFT-teknologien. Slike skjermer gir normalt store fargeforvrengninger i bildet når du endrer innsynsvinkel, men ser bra ut når du ser dem rett forfra.

Bildeteknologi fra Sony

ZenFone 6 er en brettmobil med 6 tommer skjerm. Den har noe bedre spesifikasjoner enn de to mindre modellene.Foto: Asus

De tre modellene har også ulike kamera. ZenFone 6 topper med 13 megapiksler, mens ZenFone 5 har 8 megapiksler, og ZenFone 4 har 5 megapiksler bildebrikke.

De to største modellene har lånt teknologi fra Sony, og skal kunne ta bedre bilder i svakt lys. Ifølge Asus tar optikken inn 400 prosent mer lys, uten at det er oppgitt hva de da sammenlikner med.

Begrenset lagringskapasitet

Også når det gjelder lagringsminne er det forskjell på telefonene. Mest skuffende er det at ZenFone 5 og ZenFone 4 bare har 4 GB lagringsminne. Det kan riktignok utvides med minnekort, men likevel.

6-tommeren kommer med 8 eller 16 GB minne, avhengig av modellvariant. Denne modellen har også en spesiell skjermteknologi som minner om den du finner på Sony Xperia Z Ultra. Det spesielle med disse modellene er at du kan skrive på skjermen med en vanlig stylus (passiv skjermpenn), i tillegg til at du kan betjene skjermen med hansker på.

Men ellers er det fint lite ved ZenFone 6 som kan måle seg med Sony Xperia Z Ultra, som med sine ekstreme egenskaper stiller i en annen liga enn Asus ZenFone 6.

Får tøff konkurranse

ZenFone-modellene har Android 4.3, som kan oppgraderes til 4.4 (Kitkat). Her ser du bilder av telefonenes Asus-tilpassede brukergrensesnitt. (Klikk for større bilde).Foto: Asus

Om Asus skal ha noen sjanse i et kresent norsk marked, må prisene være lave. Telefonene har bredere ramme rundt skjermen, dårligere batterikapasitet og lavere skjermoppløsning enn toppmodellene fra konkurrentene. Nokså lubne er de også. Bare ZenFone 6 er tynnere enn én cm. Den er 9,9 millimeter tykk.

Ingen av de nye Zen-modellene støtter 4G.

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

Kilde: Asus

Les også
- Asus' neste toppmodell får fingeravtrykkleser
Les også
Dette er minstemann i Asus' nye ZenFone-serie
Les også
– Billigprodusentene bør passe seg
Les også
Asus lanserer PadFone Mini
Les også
Asus Padfone A86: En stiligere toppmodell skal du lete lenge etter
Les også
Asus Memo Pad HD7: Enklere og billigere enn Nexus 7
Les også
Asus skrur opp hastigheten i ny PadFone
Les også
TRIM vil gjøre Android-mobilen din raskere
annonse