Til hovedinnhold

Tomtom Navigator 7

Slik ser skjermbildet ut under kjøring.
Menyene er velkjente for Tomtom.
Du har rikholdige innstillingsmuligheter.
Ruten kan vises som tekst.
Ny rute beregnes rask dersom du tar en avstikker fra planlagt rute.
Rutesammendrag vises før du begynner å kjøre.
Du kan få informasjon om trafikkholdene på din rute.

Hvis du har en nyere profftelefon så er sjansen stor for at du allerede har en GPS på innerlommen. Innebygget GPS er ikke lenger forbeholdt de aller dyreste mobiltelefonene, men har også funnet veien inn i mer folkelige modeller.

Kartprogramvaren som følger med er dessverre ofte av den enkle sorten. Du kan få inntrykk av at Google Maps finnes på nesten alle telefoner, men dette er kun et enkelt kartprogram. Det viser riktignok fint på kartet hvor du befinner deg, men gir deg ikke skikkelig navigering slik som en separat GPS.

En av verdens ledende produsenter av GPS-er og tilhørende programvare, Tomtom, har forlengst tatt konsekvensen av dette og tilbyr navigasjonsprogramvare for mobiltelefon. Vi har testet nyeste utgave, Tomtom Navigator 7. Vårt testeksemplar hadde Europa-kart, men Navigator 7 leveres også i en noe rimeligere versjon med kart over Norden.

Begrenset kompatibilitet

Før du blir helt i fyr og flamme og løper og kjøper Navigator 7, må du først sjekke hvordan telefon du har. Navigator 7 støtter nemlig et begrenset utvalg av telefonmodeller. Alle er fra produsenten HTC, noe som ikke er overraskende med tanke på at Tomtom og HTC har et nært samarbeid.

Vi har lest om folk som skal ha fått til å installere Navigator 7 på andre modeller enn de som er listet opp, men dette er ikke noe å satse på. Vi prøvde å installere Navigator 7 på HTC Touch Pro 2 og Sony Ericsson Xperia (ingen av disse er listet som kompatible) uten hell.

Uansett, dette har ikke noe med funksjonaliteten med produktet å gjøre, og har du først en kompatibel telefon er det bare tut og kjør. I tillegg sies det at Tomtom også har støtte for andre modeller på trappene.

Trykk og kjør

Navigator 7 er forholdsvis plug and play, eller trykk inn minnekortet og kjør for å si det på godt norsk. Programvaren leveres på et MicroSD-minnekort. Dersom du har et større minnekort fra før som du ønsker å bruke, skal det gå an å kopiere over innholdet til dette.

Normalt blir programmet automatisk installert når du dytter inn minnekortet, og installasjonen skjer mer eller mindre av seg selv.

Navigator 7 bruker telefonens innebygde GPS-mottaker, men du kan også bruke den sammen med en ekstern GPS dersom du har en telefon uten innebygget mottaker. I de fleste tilfeller får Navigator 7 automatisk kontakt med telefonens GPS, men hvis du har fiklet med GPS-innstillingene dine er det mulig at du må justere litt for å få signal i Navigator-programmet.

Kjent og kjært

Med programmet vel installert og klart til bruk merker du fort hvem som har produsert det. Grensesnittet er nemlig svært likt, om ikke identisk, med det du finner på Tomtoms selvstendige GPS-enheter.

Det vil si, grensesnittet ligner på forrige generasjon Tomtom GPS, menyene mangler det litt friskere utseendet du finner på de aller nyeste separate GPS-ene fra Tomtom.

Dette er dog ingen ting å skamme seg over, menyene er enkle å bruke og kjappe i responsen, selv om det for en som har prøvd mange forskjellige GPS-er kanskje ikke vil føles som siste nytt.

Å legge opp en rute og navigere seg frem er omtrent så enkelt som du kan få det. Kartet er også oversiktlig, selv om det må legges til at jo større skjerm du har på mobilen, jo bedre. Spesielt når du skal bruke Navigator 7 i bil er det en fordel med så stor skjerm som mulig.

Som du kanskje skjønner kan du også bruke Navigator 7 i fotgjenger-modus. Hvis du velger å legge opp en rute i fotgjenger-modus, tilpasses ruten og visningen til tusling gatelangs.

Litt ekstra

Flere av Tomtoms teknologier og tjenester fra frittstående GPS-er har funnet veien inn i Navigator 7. For eksempel har du Tomtom Traffic, som via mobilens datatilkobling laster ned trafikkoppdateringer. Er det køer eller ulykker på din planlagte rute, kan du bli varslet om dette og eventuelt bli tilbudt en alternativ rute. Dette krever riktignok et abonnement som koster penger.

Penger koster også abonnementet på fotobokser. Disse dukker som kjent opp som paddehatter, så for å kunne stole på en slik tjeneste bør oversikten være oppdatert.

Noe som er gratis er det som heter Map Share. Her kan du legge inn oppdateringer og tillegg til kartene, og motta andres rettelser. Dette er med på å gjøre kartene meste mulig korrekte.

En funksjon som mangler, er IQ Routes. Denne finnes på stadig flere av Tomtoms modeller av frittstående GPS-er, og bruker innsamlede data for å beregne raskeste rute. Vi noterte oss at Navigator 7 beregnet en litt annen og noe mer tidkrevende rute en det en enhet med IQ Routes gjorde. Forskjellen var imidlertid sjelden stor.

Konklusjon

Dersom du har en kompatibel telefon med innebygget GPS, kan Navigator 7 være midt i blinken. Etter hvert som enkelte mobiltelefoner får like store og betjeningsvennlige skjermer som det frittstående GPS-er stiller med, kan Navigator 7 i mange tilfeller erstatte den separate GPS-en helt. Er du kjent med Tomtoms menyer fra før, vil du føle deg hjemme med en gang, men menyene er såpass enkle å bruke at selv en som ikke har brukt GPS tidligere bør komme seg fra A til B uten å måtte ta frem bruksanvisningen.

Den viktigste og helt essensielle funksjonen, navigeringen, fungerer altså bra.

Prisen er ikke noe vesentlig argument for å kjøpe Navigator 7 til mobilen, en frittstående GPS av den rimelige sorten vil lette lommeboken for omtrent samme beløp. Fordelen er heller at du får alt i samme enhet og slipper å drasse på en ekstra dings med tilhørende lader og eventuelt annet tilbehør. Mobilen er med overalt, og du vil dermed alltid ha navigasjonen på innerlommen.

Det som til syvende og sist avgjør om Navigator 7 er noe for deg, er om telefonens innebygde navigasjonsprogramvare holder for deg, eller om du vil ha en mer fullverdig variant. I sistnevnte tilfelle vil Tomtom Navigator 7 være et godt valg, da gjelder det bare at du har en telefon som faktisk er kompatibel med Navigator 7.

annonse