Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test: Tomtom Go750

Ruteoppsummeringen gir deg et overblikk over hvor ferden bærer avsted.
Ruten vises tydelig i kartet. Den gule pilen indikerer at du skal svinge eller følge veien videre.

Go750 er en toppmodell fra Tomtom. Den er lillebroren til Go950, men er i praksis helt lik. De store forskjellene er at det ikke følger med TMC-mottaker eller fjernkontroll til Go750. Utover dette er modellene like. Faktisk går det ikke an å skille dem fra hverandre.

Så dette betyr at du her får det samme som på den dyreste modellen.

Det er mye vi liker med Go750. Bilholderen mener vi er en av de beste på markedet. Du kobler strøm direkte til holderen i stedet for til selve GPS-enheten. Deretter fester du GPS-enheten til holderen. Dette gjør det svært enkelt å feste og fjerne GPS-en. Holderen festes for øvrig til frontruten med en sugekopp.

Skjermen til Go750 er 4,3 tommer stor og passe lyssterk. Det er ikke snakk om noen vanvittig høyoppløst skjerm, men til GPS-navigasjon fungerer den meget bra.

Siden dette er et Tomtom-produkt er menysystemet fryktelig enkelt. Så snart du har startet opp GPS-en får du en hovedmeny med raske valg for å sette opp ny rute og en del andre funksjoner. Ikonene er store og enkle å forstå, så her kommer du raskt i gang.

Å taste inn en adresse er lekende lett. Velg først land og by (disse valgene huskes til neste gang), og deretter adresse og husnummer.  Etter en ruteoppsummering er du i gang.

God navigasjon

Ruten vises som en tydelig strek i kartet. Her er det lett å følge med på hvor du skal. Svinger langs ruten vises som piler i veibanen. I tillegg vises ikoner under kartet. Disse angir neste sving, rundkjøring eller lignende. Om det er et stykke til neste sving vises også avstand til svingen i meter.

Dersom det er svinger rett etter hverandre vises to ikoner, slik at du vet hvor du skal rett etter neste sving.

I tillegg vises hastigheten din, og eventuelt fartsgrensen på stedet om du bryter denne. Du får også informasjon om avstand til målet, forventet ankomsttidspunkt og antatt tid til du er fremme.

Vi liker spesielt feltvalgassistenten som tydelig viser hvilken avkjøring du skal ta. På motorveien er dette spesielt praktisk, og i alle fall om du beveger deg på de store motorveiene i Europa. Det vises et bilde av veien, feltene, en pil som viser hvilket felt du skal ligge i og hvilket skilt som skal følges. Det er så godt som umulig å misforstå.

Her får du også funksjonen IQ Routes, som skal hjelpe til å velge ut den beste ruten utifra informasjon fra et stort antall fartsmålinger fra andre Tomtom-brukere. Det betyr at ruten fra og til samme punktet kan være annerledes på mandags morgen enn søndags kveld, for å unngå trafikkorkene.

Underveis får du god stemmeveiledning. Det er ikke noe problem å følge med på hvor du skal, selv om du ikke ser på skjermen.

Det øverste ikonet viser at tilkoblet mobil har fått ny SMS. Det nederste lar deg legge til en fotoboks som ikke er på kartet.

Dersom det er fotobokser langs ruten markeres disse både visuelt og med en varsellyd.

Tregt etter svingen

En ting vi er litt misfornøyde med er at kartet ikke alltid henger med når du svinger. Det vil si at kartet vises slik det var før du svingte, og det kan ta noen sekunder før det viser hvor du skal videre. Dette kan gjøre at du blir litt desorientert.

Utover dette har vi ikke noe å utsette på selve navigasjonsopplevelsen. Faktisk skal vi berømme Tomtom for å gi anvisninger som overraskende ofte stemmer helt ned til husnummeret. Dette er ofte et problem på andre GPS-er.

Om du underveis trenger å omgå en sperring i veien, eller trenger å kjøre via for eksempel en bensinstasjon er det lett å legge inn dette.

Lane Assist - filvalgassistenten - hjelper deg å velge riktig avkjøring.
Her vises også hvilet felt du skal velge nederst, og skilt du skal følge øverst i høyre hjørne.

Du kan også sette opp kjøreruter på forhånd ved hjelp av ruteplanleggeren. Dette gjør det enklere å konferere med en kartbok før du legger ut på landeveien, og kan hjelpe deg med å unngå unødvendige fergeleier, landeveier og annet GPS-en kan finne på å foreslå.

Koble til en mobil

Utover navigasjon byr Go750 på en del ekstra funksjoner. Mobiltilkoblingen gjør at du kan bruke enheten som håndfri. Men funksjonen går utover dette. 

Du kan for eksempel hente inn telefonboken fra telefonen, og du kan lese og skrive SMS med enheten. For mange er det kanskje ikke veldig  mye mer praktisk å skrive SMS på GPS-en, men det gir en mer helhetlig brukeropplevelse – det er som om Go750 er en mobiltelefon i seg selv.

Treg dokumentleser

Go750 har også en dokumentleser, hvor det er lastet inn en grei førstehjelpsguide. Denne kan være lur å lese igjennom for alle som vil være forberedt på en eventuell nødsituasjon. Dokumentleserten byr også på en guide til praktisk informasjon for en rekke europeiske land.

Dessverre er dokumentleseren fryktelig treg, og nytteverdien er ganske begrenset spør du oss.

Skulle du ha stor glede av det kan du også se bilder på Go750. Disse må du i så fall laste over på et minnekort eller overføre til selve enheten med PC-tilkobling.

Støtter TMC

På ekstra-listen finner du ellers støtte for TMC (trafikkmeldinger), men dette krever at du kobler til ekstrautstyr som aktiverer funksjonen. Skulle du ønske deg dette bør du heller se på storebror Go950.

Det er også en bensinpris-tjeneste som gir deg oversikt over bensinprisene, men denne krever at du kobler enheten til PC-en for oppdatering. Dette burde blitt lastet ned over mobiltilkobling spør du oss.

Go750 er som nevnt mer eller mindre prikk lik storebror Go950 i praktisk bruk, så vi anbefaler at du også leser testen av denne modellen.

Konklusjon

Om du vil ha en GPS som er knallsterk på navigasjon og som er svært brukervennlig er det ingen vei utenom Tomtoms produkter. Produsenten ligger helt i toppsjiktet sammen med noen få andre produsenter når det kommer til sterke navigasjonsenheter.

Det vi liker med Go750 er at den har en veldig praktisk bilholder med strømtilkobling slik at du slipper å fikle med å koble til strømmen når du skal bruke GPS-en. Vi liker også at menyene er svært enkle å bruke.

Selve navigasjonsopplevelsen er god, med godt markerte ruter, enkle anvisninger og god stemmeveiledning. Underveis får du varsler om fotobokser, og har du koblet Go750 til PC-en på forhånd får du også lastet inn varsler om stengte veier og andre ting som påvirker kjøreruten din.

Dog er vi litt misfornøyde med at kartet av og til later til å henge litt etter når vi har svingt.  Dette kan føre til enkelte misforståelser.

Men hovedinntrykket er at Go750 er en knallsolid GPS. Om du er villig til å punge ut 2000 kroner kan vi trygt anbefale Go750. 

Mer om
annonse