Til hovedinnhold

Mio Moov Spirit S555

Den eneste tasten på fremsiden er er berøringsfølsom.
Kartet er oversiktlig og greit. Kan også vise innkjøring forbudt-skilt.
Nattmodus er behagelig.
Du har mange valg for å sette opp rute.
GPS-en foreslår navn og søker i hele landet.
Det er lett å følge anvisningene.
De grønne prikkene representerer spor etter hvor du har kjørt.
Du kan se ruten som ikoner.
Du kan få nyttig informasjon underveis.
Dersom du kobler mobilen din til S555 kan du søke i Google etter steder.
Interessepunktsøket er praktisk å bruke.
Hovedmenyen viser deg de viktigste valgene.
De viktigste interessepunktene finner du også i hovedmenyen.

Om du er ute etter en rimelig GPS som kan mye er det verdt å titte på Moov S555. Dette er en forholdsvis billig navigasjonsløsning fra Mio, med mange interessante funksjoner. Mio har lenge priset produktene sine aggresivt, og S555 er intet unntak. Her får du mye for pengene.

Tynn og pen

I skrivende stund koster S555 rundt 1500 kroner. For pengene får du en  ganske så tynn og pent designet GPS utstyrt med en 4,7 tommers trykkskjerm, noe som er stort nok for de fleste. 

På funksjonslisten finner vi selvsagt navigasjon, men også ekstrafunksjoner som Bluetooth for håndfri, TMC-radio som gir deg oversikt over trafikkbildet, reiseguider, støtte for geomerkede bilder og mye annet.

Ekstra funksjoner er kjekke å ha, men det er navigasjon som står i sentrum for de fleste som kjøper GPS.

God navigasjon

S555 gjør i så måte en god jobb. Ifølge Mio har de designet kartene i enheten etter inspirasjon fra vanlige papirkart. Løsningen kaller de Trumap, og tanken er at kartet skal være lett å lese uten masse unødvendig ekstrainformasjon.

Vi syns Mio har lykkes rimelig bra med dette. Kartene viser deg veier, enveiskjøringer og gatenavnene på gater i nærheten.

I tillegg viser kartet navn på områder i nærheten, for eksempel vises stedsnavn som for eksempel Møhlenpris og Damsgård på kartet. Dette gjør det litt enklere å finne frem til områder du ikke nødvendigvis kjenner gatenavn i.

Enkelt å sette opp kjørerute

Å sette opp en kjørerute er enkelt. Du plotter først inn land. Dette trenger du bare å gjøre en gang, da S555 husker dette til neste søk. Deretter plotter du inn gatenavn, nøkkelord eller postnummer. Nøkkelordsøket er spesielt praktisk, da du kan søke på navn på områder, for eksempel kan du finne bydeler ved å taste inn navnet. Nøkkelordsøket finner også ting som hoteller på navn.

Mange, spesielt yrkessjåfører, vil sette pris på nøkkelordsøket. Dette hjelper deg med å finne frem til steder du ikke kjenner adresser.

Du kan for øvrig også søke på steder i nærheten av posisjonen din, interessepunkter langs en rute du har satt opp, og byer eller områder.

Søker på hele landet

Når du taster inn adresser søker S555 i sanntid etter matcher. Dette gjør at du må bruke tid på å taste inn bokstavene, siden den foreslår treff underveis. Vi opplever stadig å trykke feil, siden S555 henger igjen mens vi skriver. Grunnen til at det går sent er at den søker i en database med navn på alle gatenavn i landet. Det er ikke verre enn at du fint kan leve med det.

Vi skulle ønske S555 kunne søke på lignende navn i databasen. Søker du for eksempel etter Midttunlia, men skriver ”Midtunlia” finner du ingenting.

Godt synlig rute

Navigasjon med S555 er en svært positiv opplevelse. Ruten din  er godt synlig i kartet, og avkjørsler og svinger er godt merket med piler i en annen farge enn den ruten er tegnet opp med. I tillegg vises ikoner som forteller om neste sving eller kryss oppe i venstre hjørne sammen med tekstinstruks og avstand.

Feltvalg vises også tydelig, og det er i det hele tatt vanskelig å ta feil under navigasjon. Vi liker også at S555 simulerer at du er i bevegelse når du kommer inn i tunneler. Er det svinger, kryss eller andre nødvendige opplysninger etter tunnelen får du opp instrukser.

Viser sporene dine

En funksjon spesielt yrkessjåfører vil sette pris på er at kartet lager et spor etter hvor du har kjørt. Dette vil raskt gi deg oversikt over hvor du skal kjøre for å komme deg fra stedet du har vært. Dette gjør S555 selv om du ikke har plottet inn en rute, og det er en funksjon vi satte stor pris på under testperioden.

Disse sporene kan også lagres i en såkalt sporlogg. Det gjør at du kan se tidligere kjørte ruter senere.

Innebygget TMC

Mange vil også sette stor pris på at S555 har innebygget TMC-antenne. Denne henter trafikkinformasjon fra radiokanaler som NRK P1 og P4 Norge. Benytter du deg av dette vil du få varsler om alt fra stengte tunneler til ulykker, og du kan navigere utenom. Det beste er at dette er gratis.

Skulle du kjøre feil i forhold til S555 sin foreslåtte rute vil den raskt beregne ny rute for å få deg tilbake på rett spor.

Fotoboksvarsling er også inkludert. Denne viser deg avstand til fotoboksen, og eventuelt fartsgrensen dersom du overskrider denne. Fartsgrense vil S555 uansett vise, men kun når du kjører for fort.

Den ferierende vil ha glede av ”Utforsk i nærheten”-funksjonen. Denne viser deg interessepunkter i nærheten av posisjonen din. Er du i en ukjent by kan du altså raskt se om det er noen spennende restauranter eller muséer i nærheten.

Bluetooth-funksjoner

Bluetooth-funksjonen i S555 brukes til forskjellige ting: Mios egen innholdstjeneste Miomore, Google-søk og å bruke GPS-en som håndfri. Felles for alle er at de brukes sammen med en mobil. De to første funksjonen bruker mobilen for å koble S555 til internett.

Google-søket er spesielt praktisk. Om du for eksempel er fysen på noe rå fisk søker du bare etter ”sushi”, og Google serverer steder i nærheten som serverer den japanske retten. Under Miomore-tjenesten kan du også få værvarsel og finne veiassistanse. Veiassistansen viser på vårt eksemplar bare nummeret til NAF. På den annen side er nummeret til Falck bare et TLF-søk unna, så nytteverdien er så som så.

Værvarselet fungerer greit. Du får detaljert oversikt over værvarselet, som vindstyrke og regnmengde (i tommer, ikke millimeter).

Litt uferdig?

Håndfrifunksjonen er grei, med høy lyd. Vi liker at du kan kopiere telefonboken på telefonen over på GPS-en, og at du kan gjøre anrop direkte fra enheten. Av en eller annen grunn klarer ikke telefonlisten å vise æ, ø og å. Det er heller ikke mulig å taste inn numre direkte fra GPS-en. Funksjonen virker litt uferdig, rett og slett.

MP3-spiller har S555 ikke. Det gjør da heller ingenting, siden vi har til gode å se en GPS-enhet som faktisk er en god MP3-spiller.

Ellers er det snarveier direkte til viktige interessepunkter rett i hovedmenyen, blant annet drivstoff, helsetjenester og parkeringsplasser.

Strømbryteren er tøysete utformet.
Det er minnekortinngang i bunnen.

Knotete strømbryter

Vi skal benytte anledningen til kjefte litt på Mios strømbryterløsning. Denne er en trestegs bryter, hvor midterste hakk er for å sette GPS-en i hvilemodus, og den til høyre er å nullstille enheten. Det er altfor enkelt å nullstille GPS-en og slette ruter ved å flytte bryteren for langt. På tide å gå vekk fra dette nå, Mio.

Konklusjon

Mio Moov S555 er alt i alt en velutstyrt navigasjonsløsning vi syns passer fint både for ferierende og for yrkessjåfører som for eksempel taxisjåfører. Det er lett å finne frem til både områder og adresser. At du kan se ruten du har kjørt er også en fordel i de tilfellene du trenger å finne tilbake til for eksempel en hovedvei.

Vi liker at kartene er oversiktlige og lettleste. Spesielt setter vi pris på at ikke alle gatenavn, men kun tilstøtende, vises på kartet. Dette gjør kartet mindre kaotisk.

Veiledningen under kjøring er god. Både stemmeanvisninger og visuelle anvisninger er logiske og enkle å følge. Dette gjør at det blir mindre sjans for å kjøre feil. Spesielt liker vi at S555 viser feltvalg underveis.

S555 har enkle menyer og det er ikke mye å klage på når det kommer til brukervennlighet.

Ekstrafunksjonene er så som så. Med unntak av Google Maps og TMC-funksjonaliteten virker resten litt uferdig.

Vi tilgir det meste når vi ser prisen. For rundt 1500 kroner får du en brukervennlig og god GPS som dekker de fleste behov, enten det er på jobb eller i fritiden.

Mer om
annonse