Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 6710 Navigator

Design og brukervennlighet

Nokia lanserte 6710 Navigator sammen med 6720 Classic, som to nye bidrag på GPS-fronten. 6710 Navigator er den dyreste av de to, og i salgspakken finner du blant annet alt du trenger for å montere telefonen i frontruta på bilen. Vi har sett nærmere på hvordan 6710 Navigator fungerer som mobiltelefon og som navigator i bilen og til fots.

Allerede ved første øyekast er det ingen tvil om at 6710 Navigator ikke er en vanlig mobiltelefon. Under skjermen er ordet "Navigator" påstemplet, og nederst finner du en pulserende liden LED-lampe som skal symbolisere de fire himmelretninger. 

Inntrykket designen til 6710 Navigator gir er plastikk. Noen få detaljer er unntak, som rundt kameralinsen. Plasten er ser matt ut på overflaten, men er glatt og glinser om du ser på den i rett vinkel. Den ser med dette ikke så eksklusiv ut som mange andre mobiler, men virker likevel solid og er nesten helt knirkefri. 

Størrelsemessig skiller heller ikke telefonen seg ut. Den er ikke spesielt tynn eller tykk, lang eller kort, bred eller smal, men den ligger godt i hånda og føles naturlig.

Tastesettet er ryddig og greit. (Alle foto: Einar Eriksen)

Nokia har med andre ord holdt kostnad og risiko langt nede, og satset på trygg design uten krumspring. 

Greit tastesett

Tastaturet i 6710 Navigator avdukes når du skyver opp skjermen. Vi irriterer oss litt over at tastesettet er langt nede på telefonen, og når du trykker på tastene blir telefonen litt baktung samtidig som vi måtte bøye tommelen lenger nedover enn hva som er naturlig når vi skulle skrive.

Tastene er plassert på tradisjonell måte, og fungerer ellers veldig bra. De er litt mer høylytte enn hva vi er vant med, men gir passelig mye motstand til at du kan skrive raskt uten å skrive feil. Tastesettet er imidlertid litt flatt, slik at det er vanskelig å kjenne seg frem på tastaturet. For de som liker å trykke på tastaturet med den flate delen av tommelen, er det et problem at de øverste tastene ligger for nærme kanten over tastaturet. 

Oppdatert ordbok

Ordboken er oppdatert fra tidligere Nokia-modeller. Her har du fått en nedrekksmeny for å velge ord, noe som er praktisk. I tillegg har det kommet mange nye ord som "uestetisk", "ufruktbar", "tertiær" og en rekke små stedsnavn. Det er jo vel og bra med mange nye ord, men ord som "test", "stamme", "snute", "vanilje", "grusom", "kneipp" og "juletre" finnes ikke i den nye ordlisten. Med andre ord er du pent nødt til å legge til en rekke vanlige ord i ordboken før du kan skrive fort med ordboken aktivert. 

I tillegg må du bekrefte ordet ved å trykke pil til høyre før du har satt et tegn som punktum, komma, utropstegn eller spørsmålstegn. 

Ryddige menyer

Menyene er av typen S60, og er mer eller mindre prikk likt det vi har sett i S60-telefoner i lang tid. Det er kanskje traust og kjedelig, men menyene fungerer svært bra. At telefonen er Symbian-basert med S60-grensesnittet gjør det til en smarttelefon der du kan installere mange nye programmer og veksle mellom dem. 

Likevel er menyene så brukervennlige at de som ikke er vant til smarttelefoner kan bruke menyene uten større problemer enn litt tilvenning. 

Les også guiden "Kom i gang med S60" »

En velkommen forbedring er veiviseren for e-postoppsettet. Denne gjør det enkelt for hvermannsen å sette opp e-postkontoen sin på mobilen.

Klar og god lyd i samtaler

Nokia 6710 Navigator har en egen funksjon for støyredusjon i samtale. Dette gjør at motparten hører deg bedre om du befinner deg i støyende omgivelser. Sitter du for eksempel i bilen mens du snakker i telefonen, er dette utvilsomt et pluss.

Ellers kan du stille lyden høyt i din ende, og lyden er klar og naturtro.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Minnekort (4 GB Micro-SD)
  • Brukerveiledning og PC-programvare
  • Lader (230V~)
  • Billader (12 og 24 V-)
  • Mobilholder for bilen (festes i frontruten med sugekopp)
  • Hodesett (3,5 mm minijack)

Teknologi og funksjoner

Nokia 6710 Navigator har ikke en gigantisk trykkskjerm, slik flaggskipene på mobilfronten har i dag. Likevel stiller den med det meste av teknologi, slik at du kan bruke mobilen til langt mer enn å ringe med.

For eksempel er det ingen problem å surfe med mobilen eller bruke den som modem for PC-en din, ettersom den har både super-3G med raskeste hastighet og Edge for de områdene 3G ikke er tilgjengelig. 

Bluetooth er en selvfølge, og i 6710 Navigator er det versjon 2.0 som er installert, med støtte for A2DP slik at du kan koble til trådløse Bluetooth-hodesett. 

Ikke akkurat dagens største overraskelse, men 6710 Navigator har også GPS-mottaker. Her er det en A-GPS-mottaker som er installert, slik at telefonen tar mobilnettet til hjelp for raskere posisjonsfiks. 

Noe som ikke er like selvfølgelig er at telefonen også har Wi-Fi, for surfing i trådløse nettverk. 

Maskinvare

Oppløsningen i 6710 Navigator er på 240 x 320 piksler, noe som passer godt til skjermstørrelsen på 2,6 tommer. I forhold til mange andre av dagens mobiler er dette dessverre en liten og svak skjerm.

I kjent Nokia-stil er en ARM 11-prosessor på plass i 6710 Navigator. Denne har en klokkehastighet på 600 MHz, og sammen med en lite krevende skjermoppløsning er telefonen svært rask i svingene.

Det innebygde minnet er på beskjedne 50 MB. Heldigvis følger det med et minnekort på 4 GB, som enkelt kan byttes ut i minnekort med inntil 16 GB lagringskapasitet. 

Programvare

Nettleseren er ganske rask og grei, og støtter Flash Lite 3.0 og Flash-video. Her går surfingen unna uten for mye ventetid. Vi synes imidlertid Opera Mobile 10 beta for S60-telefoner er et bedre alternativ. Her går surfingen enda raskere med turbo-funksjonen aktivert, og vi synes også den er enklere å bruke. 

I S60 er proffunksjonene av god kvalitet. Adresseboken er komplett, med mulighet for å fylle inn det meste av informasjon, og det samme gjelder kalenderen. På skrivebordet har du også en oversikt som blant annet viser dagens kalenderoppføringer og antall nye e-post som standard. Denne oversikten er redigerbar. 

En lettversjon av Quickoffice er installert, slik at du kan åpne og lese Word-, Excel- og Powerpoint-filer. Som en skilnad fra E-serien må du kjøpe pro-versjonen selv dersom du også vil opprette nye eller redigere dokumenter. 

Batterilevetid

Batteriet er på 950 mAh. Vi målte 6710 Navigator til å klare 4,35 timer i samtale med 3G aktivert, noe som bare er litt under den oppgitte verdien. 

I hvilemodus skal telefonen klare 19 døgn. Med e-postsynkronisering og Bluetooth aktivert kunne vi bruke telefonen normalt i omtrent 4 døgn før laderen måtte plugges i, noe vi er tilfreds med. I musikkspilling skal telefonen klare 25 timer.Batterilevetiden er altså alt i alt ingenting å kimse av. 

Mobilen monteres enkelt i frontruta, og skjemmer ikke ut undertegnedes fantastiske Volvo 244.
Skjermen er litt liten, men gir likevel god oversikt.
Rundkjøringer illustreres med et tall i midten som forteller hvilken avkjørsel du skal velge.

Navigasjon er naturligvis en viktig funksjon i 6710 Navigator. Her er det Nokia Maps 3.0 som er installert, og Nokia har hatt lang fartstid med dette navigasjonsprogrammet - helt siden Nokia N95. I 6710 finner du en livstidsversjon for bilnavigasjon i Norden og fotgjengernavigasjon for hele verden. I tillegg får du 2 år med trafikkinfo, fotoboksvarsling, reisehåndbok og værtjeneste. Telefonen har også innebygget kompass.

Navigasjonen fungerer bra. I den nye versjonen av Nokia Maps fungerer 3D-modusen svært godt. I tillegg til vanlig kartvisning kan du velge en modus som viser terrenget på en bedre måte eller satellittbilder som viser området på en så korrekt måte som mulig. 

Raskt å søke etter adresser

Å søke etter en adresse er en kort og grei prosess, og når du har funnet destinasjonen din kan du velge om du skal gå eller kjøre dit. Høyttaleren leverer en klar og god stemme fra damen som forteller oss hvor vi skal kjøre. 

Navigasjonsløsningen fungerer bra i begge tilfeller, og vi hadde ikke noen store problemer med å bytte ut vår frittstående GPS med 6710 Navigator.

Den mest åpenbare ulempen er at skjermen i 6710 Navigator er mindre enn i en frittstående GPS, men oversikten er helt godkjent likevel. Vi opplevde at kartprogrammet zoomet på en slik måte at det var lett å se neste manøver, i tillegg til at et symbol øverst i høyre hjørnet viser manøveren for eksempel med et 4-tall i en rundkjøring som viser at du skal ta fjerde avkjørsel.

I tillegg har du den fordelen med at mobilen er mer portabel enn en frittstående GPS, slik at det er enklere å ta mobilen med seg når du skal videre på din ferd i storbyen etter å ha plassert bilen i parkeringshuset. 

Sliter i tunneler

Vi har noen ting å sette fingeren på. I mange tilfeller simulerte ikke Nokia Maps 3.0 kjøring i tunneler, slik at vi ikke fikk instruksjoner når den mistet satellittdekningen. 

Frittstående GPS-er har vanligvis noe bedre dekning enn 6710 Navigator, slik at den er mer stabil innimellom trange gater med høye bygninger. Her hadde vi litt problemer med at 6710 Navigator virket veldig usikker mens vi sto i lyskryss i trange gater.

En siste detalj som plager oss, er at vi ikke får GPS-en over i liggende modus. Dermed må du ha den stående vertikalt i frontruta, med ladeledningen stikkende ut på toppen. Dette er litt... merkelig. Bredskjermformat er i utgangspunktet mulig i Nokia Maps 3.0, men tydeligvis ikke i 6710 Navigator. 

Alt i alt er vi likevel strålende fornøyd med 6710 Navigator som navigasjonsenhet, både til fots og i bilen.

Multimedia

6710 Navigator er ikke frontet som multimediatelefon. Den har imidlertid 3,5 millimeters minijack-utgang for vanlige hodesett på toppen og den har et kamera med fem megapikslers oppløsning. Her forventer vi verken himmel eller det motsatte.

En god musikkspiller?

Svaret er tja. Med mye minne og vanlig hodesettutgang skulle ikke så mye stå i veien for å bruke 6710 Navigator som musikkspiller. Iallfall om den har tålelig god lydkvalitet.

Men har den det? Vi plugget inn et sett med øreplugger (egne, ikke medfølgende), og svaret er litt todelt. Vi er imponert over bredden i lydbildet, og alle instrumenter er fullt mulig å nyte hver for seg mens de spiller samtidig. Med dårlig lydmaskinvare er akkurat det veldig vanskelig, men i 6710 Navigator slipper vi at musikken høres ut til å bli spilt i et bomberom med overdimensjonerte høyttalere. Vi liker også at hele lydbildet er detaljert, og telefonen spiller lett og lystig over hele skalaen. 

3,5 millimeters minijack er på plass.

I jazzmusikk med mange kanaler (vi valgte DR Bigband sammen med Eivør Pálsdóttir) er det lett å høre at telefonen leverer god klang. Varme og klangfulle toner gjør at selv de akkordene som skal oppleves litt sure og jazzaktige høres bra ut.

På den annen side vil de audiofile rynke litt på nesen. Bassen er for kraftig innstilt, og det er ikke mulig å nedjustere denne manuelt. Den eneste justeringsmuligheten du har er forhåndsinnstallerte lydutjevningsinnstillinger, og vi er ikke fornøyde med noen av dem. Diskanten og mellomtone er litt for nedprioritert i lydbildet, og det hele fører til at sopran, alt og tenor høres for distansert ut i forhold til bassen. 

Folk flest er imidlertid ikke så kresne på lyd, og vil sannsynligvis trekke likhetstegn mellom mye bass og god lyd mens de lytter til Donkey Boy, Superfamily eller andre band som herjer radiokanalene for tiden. Og ja, da er lyden i 6710 Navigator absolutt god nok.

Apropos radiokanaler, har 6710 Navigator også støtte for FM-radio med RDS. Dermed kan man også høre på de nevnte populærbandene også gjennom denne kanalen, dersom man ikke har alle platene lagret. Eventuelt kan du laste dem ned gjennom Nokias forhåndsinstallerte musikkbutikk. 

Så var det de medfølgende ørepluggene. Det synes vi egentlig du kan ta opp av eska og levere det inn et sted som elektronisk avfall. Her er lyden grøtete, og i stedet for at de forskjellige kanalene i musikken utfyller hverandre, blandes de sammen til en lapskaus som har kokt fire timer for lenge. Eventuelt kan du bruke ørepluggene som håndfri, ettersom det har en innebygget mikrofon til det formålet.

I forhold til andre telefoner i samme prisklasse som ikke er markedsført som musikkmobiler, er dette absolutt bra. Vi setter pris på at det er 3,5 millimeters minijack, og de fleste opplever nok lydkvaliteten som helt greit. 

En mobil videospiller?

Svaret ligger et sted mellom tja og nei. Støtte for en rekke formater, inkludert MPEG4 og H.263 og H.246, gjør at du fint kan bruke telefonen til å se på nyeste episode av The Simpsons. Men ikke overfør Flash Forward eller en annen spennende TV-serie til mobilen. Du får ingen god innlevelse på en 2,6 tommers TFT-skjerm. Hvis du skal se på video med mobilen, bør du kjøpe en trykkskjermmobil med skikkelig AMOLED-skjerm. 

Ingen Ngage

I stedet for Ngage med nedlastbare kvalitetsspill, har Nokia valgt å installere et par enkle spill og ingen enkel nedlastingsfunksjon. De to spillene er:

  • Brain Champion - Trener hjernen din på hukommelse, regning, syn (oppfattelse) og logikk. Du får fire oppgaver om dagen, og kan se utviklingen som en graf.
  • Bounce Tales - Her skal du styre sprettballen Bounce gjennom en 2D-verden.

Bounce Tales er ganske underholdende, og fungerer fint til å slå ihjel et tosifret antall minutter nå og da. Brain Champion er et spill som er ment å spille hver dag for å trimme hjernen, men har også grei underholdningsverdi ettersom oppgavene er presentert på en morsom måte.

Kamera som overoppskarper

Detaljgjengivelsen i kameraet måler vi til 1450 linjer per bildehøyde, noe som er OK til å ikke være en dedikert kameramobil. 

Kameraet overoppskarper imidlertid svært mye, noe som tydelig vises på sinekartet der vi får fargede områder der detaljene sitter tett inntil hverandre og tilsvarende punkter der kontrasten er høy. Det hele fører til at du får bilder med litt kunstig resultat. 

Innendørsbildene blir svært mørke og kornete, og bærer tydelig preg av overoppskarpingen. Her må du redusere bildestørrelsen mye for at bildene skal se OK ut. Utendørsbilder har litt mindre støy, men også her må du redusere bildestørrelsen svært mye for at bildet skal se bra ut. 

Bildene er alt i alt noe du ikke vil henge på veggen i full kvalitet. Du kan under tvil bruke bildene i fotoalbumet i vanlig format, ettersom fargene er klare. Men det er mye bildestøy, og detaljer i for eksempel trær forsvinner på grunn av støyfjerning. Støyfjerningsprogramvaren ser nemlig ikke forskjell på støy og detaljer. 

Vi foretrekker definitivt å ha kompaktkameraet i lomma så lenge vi har mistanke om at det kan være ønskelig å knipse bilder, og speilrefleks dersom det er planen. Men kameraet fungerer greit til å dokumentere ting og tang du kommer over når du ikke egentlig har planer om å knipse bilder. 

Kameraet kan også ta opp video i 640 x 480 pikslers oppløsning med 15 bilder i sekundet. Videoene blir skarpe og klare, og de hakker ikke. 

Alt i alt er ikke 6710 Navigator en veldig god multimediatelefon, men både kameraet og MP3-spilleren er helt godkjent.

Konklusjon

Nokia 6710 Navigator, er som navnet tilsier en GPS-telefon. Her finner du livstidslisens av Nokia Maps så vel som en mobilholder som festes i frontruta på bilen din. 

Å navigere med 6710 Navigator fungerer bra, selv om en frittstående GPS som oftest har noen fordeler som vi savner i Nokia Maps. 

Les hele vurderingen av navigasjonsløsningen eller se video-testen

Grå og kjedelig?

Om vi ser på 6710 Navigator som en mobiltelefon, er det lett å se at Nokia har holdt seg til sin gamle oppskrift. Telefonen er laget av plast, men knirker ikke spesielt mye. Tastene er velplasserte og fungerer bra i praksis, og skjermen er forholdsvis liten men skarp nok for de fleste gjøremål.

I samtaler fungerer telefonen godt med høy og klar lyd, og tekstmeldingene går fort unna takket være et velfungerende tastesett. Ordboken er imidlertid ganske så mangelfull, og du må regne med å legge til mange nye ord før skrivingen med ordboken aktivert går flytende. 

6710 Navigator har mye teknologi, slik at du får de raskeste surfehastighetene i mobilnettet. Dermed duger telefonen bra som modem til PC-en din når du er på reise. Wi-fi er også på plass, slik at du kan surfe med mobilen i trådløse internettsoner. 

Grei musikkspiller

I 6710 er det en 3,5 millimeters minijack-utgang, slik at du kan koble til vanlige hodesett rett i telefonen. Lydkvaliteten er god med mindre du er over gjennomsnittet kresen. Lydbildet er bredt og klangen er god, men bassen er for kraftig mens mellomtone og diskant blir for distansert. 

Kameraet er helt greit, men ikke bra. Her er det mye støy, samtidig som støyfjerningen er så aggressiv at svært mange detaljer forsvinner. 

Alt i alt er 6710 Navigator en god løsning for navigasjon, samtidig som det jevnt over er en god mobiltelefon med mye teknologi. Dersom du skal ha en god mobiltelefon som du også skal bruke til å navigere, er 6710 Navigator en svært god løsning. 

De fleste trykkskjermmobiler har imidlertid GPS-antenne innebygget, og det eneste du trenger er et navigasjonsprogram. Vi har testet GPS-programmer til Iphone og Tomtom Navigator 7 til Windows Mobile, som er gode navigasjonsløsninger. Imidlertid blir totalprisen svært mye høyere enn Nokia 6710 Navigator, og med denne telefonen slipper du også å installere GPS-programmet selv. 

Dersom du ikke skal bruke mobilen som navigasjon i bil, gjør Google Maps jobben med navigering til fots på en tilfredsstillende måte. Da kan du for eksempel gå for en Sony Ericsson W995, som vi blant annet har kåret til årets mobiltelefon og årets musikktelefon. Vil du ha trykkskjerm og mulighet til å installere egne programmer, anbefaler vi HTC Hero.

annonse