Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Navigon 8410

Navigon 8410 har stilren design. (Alle foto: Marius Valle)
Høyttaleren sitter på baksiden.
Holderen til 8410 er svært praktisk.
Det er lett å følge anvisningene.
Det er lett å legge inn ruter, men vi syns menyene er litt gammelmodige.
Du må taste inn by, gate og husnummer. Du kan også navigere til et kryss.
Øverst i skjermen vises skilt som du skal følge.
Det er fotoboksvarsling på Navigon 8410.
Dette bildet vises når du er i tunneler.
Feltskiftehjelperen fungerer bra, og viser hva det står på skiltene du skal følge.

Navigon 8410 er en toppmodell-GPS for deg som er ute etter flere muligheter enn bare å komme deg fra a til b.

Denne GPS-en har en lang rekke nyttige funksjoner, inkludert fotoboksvarsling, TMC-radio,  alltid oppdaterte kart og en snedig rutevelger for å nevne noe.

Utseendemessig er det ikke mye å klage på her. 8410 har en minimalistisk design med børstet metall rundt skjermen som er dekket av en glassflate.Skjermen måler forresten hele fem tommer, så her er det oversikt som gjelder.

Praktisk holder

8410 har også en diskret og praktisk holder med sugekopp som du fester i frontruten på bilen. Strømmen kobles direkte til denne, slik at du slipper å knote med å sette inn kontakten i selve enheten. Det er veldig enkelt å montere og fjerne GPS-en.

En annen praktisk detalj er at 8410 kan settes til å automatisk skru seg av når du skrur av tenningen på bilen din. For at dette skal fungere forutsetter det at strømmen i sigarettenneruttaket kuttes når du skrur av tenningen.

8410 har også støtte for Bluetooth, og kan brukes som håndfri. Enheten har også innebygget støtte for talekommandoer, noe som gjør at du kan snakke til den. Det vil si - funksjonen støttes ikke på norsk, men vi observerer at tyske nettsider gir funksjonen god omtale.

God navigasjon

Det viktigste med en GPS er imidlertid at du kan navigere med den. Og vi skal innrømme at det er flere ting vi liker med 8410. Den har feltvalgindikator som viser deg på et bilde hvilket felt du skal ta. Dette fungerer bra, og stemmer som regel godt overens med veien foran oss.

Vi liker også at bygninger vises som 3D-objekter i kartet. Dette gjør det enklere å "oversette" det du ser på skjermen til det du faktisk ser foran deg. Det er ikke alle bygninger som vises helt som i virkeligheten, men jevnt over fungerer det fint.

Enkelt ruteoppsett

Å sette i gang navigasjon er enkelt. Du velger mellom adresse og interessepunkter. Ved inntasting av adresse gjetter enheten seg frem til adressen du taster inn underveis. Vi syns det hadde vært enklere om den viste flere forslag av gangen. For å få til dette må du trykke på et ikon som gir deg en liste. Ingen krise, men kunne vært smidigere.

En funksjon mange vil sette pris på er at du kan søke etter parkeringsplasser i nærheten av destinasjonen og bli ledet direkte dit.

Så snart du har funnet adressen beregner 8410 ruten. Den gir deg som regel flere alternative ruter, slik at du kan ta andre veier. Vi har under testperioden som regel gått for det første forslaget, som som regel viser seg å være det beste.

Nyttig informasjon

Under navigasjon er vi stort sett fornøyde med 8410. Animasjonen som viser hvor du er er jevn og fin. Du får opp en hel del nyttig informasjon. Den nevnte feltskifteanimasjonen viser hvor du skal ta av, ikke bare med en pil, men også visning av skilt.

Det er også et enkelt feltvalgikon som viser hvilket felt du skal ligge i på flerfeltsveier. Ikoner til venstre i skjermvbildet gir deg informasjon om neste veivalg. Dersom du ikke fikk med deg stemmeanvisningen kan du trykke på ikonet for å få den lest opp på nytt.

8410 viser deg også hvilken vei du er på, og hvilken vei du skal inn på i neste kryss.  I tillegg er det visning av fartsgrense dersom du bryter denne.

Vi setter også pris på tunnelhåndteringen til Navigon 8410. I stedet for å anta hvor du er i tunnelen viser enheten et bilde av en tunnel og hvor lang den er.

God stemmeanvisning

Stemmeanvisningen er for øvrig svært god med nyttig informasjon underveis. Du får informasjon om veivalg i god tid på forhånd, og enheten maser ikke hull i hodet på deg. På enkelte veier (vår erfaring er at det kun gjelder Europaveier) vil enheten si navnet på veien du skal inn på. Dersom du skal følge en ny vei vil den også vise aktuelle skilt du skal følge.

Alt i alt er vi altså fornøyde, men i praksis kan vi også bli ganske frustrerte. Vi syns for det første at det er snodig at den antar at du er i en tunnel dersom du rent fysisk kjører på toppen av den. Du navigerer deg gjennom bygater, og plutselig mener den at du er i en tunnel.

Litt unøyaktig

Det er utgang for både USB og minijack i bunnen av enheten.

Vi opplever også GPS-mottakeren i 8410 som litt unøyaktig. Det skjer ganske ofte at den sier at du er på en vei på siden av den du faktisk er i. Dette har ført til forvirring flere ganger.

Og ikke minst: Ved et par anledninger har kartdataene vist seg å ikke være gode nok, da vi har blitt ledet inn i gater som er sperret i den ene enden, og som har vært det i flere år. Husnumrene viser seg også som regel å ikke stemme overens med virkeligheten. Ikke at dette er et voldsomt problem for den jevne bruker, men for en yrkessjåfør kan dette være særdeles frustrerende.

Nå skal vi også understreke at husnumre er noe de fleste GPS-er er dårlige på, så vi skal ikke henge ut Navigon for akkurat det.

Litt tungvint

Selv om det er mye vi absolutt liker med 8410 klarer vi heller ikke helt å legge fra oss inntrykket av at dette er et litt tungvint produkt å bruke. For det første er kartene litt vel rotete. Dersom du vil se gatenavn på kartet er disse vanskelige å lese uten å studere kartet. Dette er noe som er nyttig for spesielt yrkessjåfører som vil bruke GPS-en mer som en referanse underveis enn ren navigasjon.

Når du svinger vil av og til pilen bare fortsette i den retningen du skal kjøre, uten at kartet skifter vinkel. Dette er litt forvirrende. Og dersom du faktisk ikke kjører inn der enheten vil at du skal kjøre, så fortsetter pilen den veien likevel. Etter en liten tenkepause er den tilbake på rett vei, men det er av og til uoversiktlig.

Men alt i alt er Navigon 8410 jevnt over en god GPS å bruke.

Om du absolutt må, kan du høre musikk og se video på Navigon 8410.

Mange, og da spesielt de som har bilflåter, vil sette pris på muligheten for å logge reiser. Disse loggene kan overføres til PC-en.

Underholdning

8410 har ellers underholdningsmuligheter, og er som mange andre GPS-er utstyrt med en ubrukelig mediaspiller. Den vil ikke spille av MP3 og har et særdeles tungvint brukergrensesnitt. Ingen grunn til å la være å ta med seg Ipod-en med andre ord.

Dersom du skulle ønske det finnes det for øvrig en ekstramodul du kan kjøpe til 8410 som gjør den til en TV-mottaker.

Konklusjon

Alt i alt er vi jevnt over fornøyde med navigon 8410. Det går raskt å skrive inn adresser, du kan finne veien til nærmeste parkering der du skal, og du får opp forslag til flere ruter før du setter i gang.

Under navigasjon byr 8410 på en rekke hjelpemidler som leder deg på rett navn, og vi setter spesielt pris på feltvalg- og feltskiftehjelperne.

Kartet kan vise bygninger som 3D-objekter, noe som letter orienteringen for deg. Ruten er klar og tydelig markert, og du får opp veinavn og aktuelle skilter underveis. Stemmeveiledningen fungerer også bra.

Det vi ikke er veldig begeistret for er at GPS-mottakeren av og til er litt unøyaktig. Vi syns også menysystemet er litt knotete. Og mediaspilleren kunne Navigon like greit bare droppet.

Men i det store bildet er Navigon 8410 et godt produkt. At du får med kartoppdateringer i to år er defintivt en fordel. Det gjør at du kan ha glede av GPS-en i flere år uten å tenke på at du må kjøpe nye kart for hver road trip du skal ta nedover på kontinentet.

Dette er en fullspekket enhet med mange funksjoner vi ikke har dekket i denne testen. Du finner mer informasjon og en imponerende liste over funksjoner på Navigons hjemmesider.

Mer om
annonse