GPS kan bryte sammen

GPS kan fungere dårlig i fremtiden.

Millioner av mennesker bruker GPS-enheter til å navigere seg fra sted til sted. Men nå er det fare for at hele GPS-systemet, som drives av USAs flyvåpen, kollapser.

Sattelittene har nemlig ikke blitt vedlikeholdt skikkelig de siste årene, skal vi tro The Guardian. I tillegg mangler det investorer til å srøyte mer penger inn i amerikanernes navigasjonssystem.

Om ikke noe gjøres, kan vi se resultatene av vanskjøtselen allerede neste år. Problemer kan komme i form av manglende signaler og andre feil på sattelittene, som for eksempel at de sender ut helt gale signaler til GPS-enheter rundt omkring i verden.

Prøver å bytte satelitter

Alternativet til vedlikehold er å bytte ut satelittene som er ødelagte. Men også dette er ikke problemfritt.

– Det er usikkert om hvorvidt Flyvåpenet vil være i stand til å få tak i nye satelitter i tide til å opprettholde dagens GPS-tjeneste uten forstyrrelser. Hvis ikke, kan noen millitære og sivile operasjoner bli negativt berørt, heter det i en rapport Flyvåpenet har formulert.

Flyvåpenet har i flere år forsøkt å forbedre og holde ved like GPS-systemet, men tekniske problemer og uenigheter med en leverandør skal ha preget arbeidet.

Ved begynnelsen av 2007 skulle den første erstatningssatelitten skytes opp. Denne har imidlertid blitt forsinket flere ganger, og er nå planlagt å sendes i bane rundt jorden i november i år.

(Kilde:The Guardian)

Les også
Tomtom Navigator 7
Les også
Mobil-GPS blir langt bedre
Les også
GPS-en for den motebevisste
Les også
Her er Mios nye GPS-er
Les også
Garmin vil gjøre lufta renere
Les også
Mio Moov 510
Mer om
annonse