Nyhet

Mobil-GPS blir langt bedre

Det er ingen tvil om at dagens GPS-mottakere i mobiltelefoner har forbedringspotensiale. De bruker mye strøm, og bruker i tillegg lang tid på å finne posisjonen din når du aktiverer den.

Nå ser det ut som vi går mot lysere tider for de som bruker GPS på mobilen. I mange år har det vært brukt SIRF Star III-arkitekturen i GPS-mottakere i både mobiler og andre GPS-enheter. Tidligere i år ble SIRF kjøpt opp av selskapet CSR, og nå er den nye SIRF Star IV-arkitekturen lansert.

Strømforbruket kraftig redusert

I den nye arkitekturen har selskapet lagt inn en ny teknologi kalt SIRF-aware, som gjør at GPS-en bruker langt mindre strøm enn tidligere for å vise posisjonen din. Ifølge selskapet skal GPS-mottakerne nå kreve mellom 50 milliampere og en halv ampere, mens eldre GPS-mottakere krever rundt en ampere og oppover.

Med dette mener selskapet at mobilen kan fastsette posisjonen din uten å merkbart påvirke mobilens batterilevetid.

Raskere og mer nøyaktig

Søkekapasiteten skal samtidig være dobbelt så høy som i dagens SIRF-arkitektur, noe som gjør at GPS-posisjonen blir mer nøyaktig og at mobilen finner posisjonen sin langt rskere.

Dette er spesielt en fordel for de som bruker geomerking i kameraet, for å få bildene markert med GPS-posisjon. Da slipper du å ha GPS-en aktivert hele tiden for at mobilen skal kunne merke posisjonen din når du tar bilder.

I tillegg skal den nye arkitekturen sørge for bedre signaler i trange gater med høye bygninger rundt mottakeren. Et vanlig problem er at noen signaler blir reflektert i bygningene, og posisjonen blir unøyaktig. En ny algoritme i SIRF Star IV gjør at mottakeren ikke tar de dårlige signalene med i kalkuleringen av posisjonen.

Brikken klar allerede

En av de første brikkene som bruker SIRF Star IV-arkitekturen er GSD4t, som har en overflate på bare 3,4 x 2,7 millimeter og tykkelse på 0,7 millimeter. Brikken er beregnet for mobiltelefoner og digitalkameraer, men vil ikke masseproduseres.

Allerede nå kan produsentene få tilgang til denne brikken for å tilpasse produktene til den nye arkitekturen. Grunnlegger av SIRF, Kanwar Chadha, sier til PCmag at det vil komme en annen brikke for masseproduksjon, og han regner med at ferdige produkter med SIRF Star IV-arkitekturen er i butikkhyllene tidlig i år 2010. 

Les også vår guide: Slik fungerer GPS

(Kilde: pressemelding (SIRF), pcmag.com)

Les også
Slik fungerer GPS
Les også
Navigon 8410
Les også
Nokia 6710 Navigator
Les også
Tomtom lanserer XXL
Les også
Tomtom Navigator 7
Les også
Navigon lanserer 14 nye GPS-er
Les også
Denne GPS-en er også en TV
Les også
Nokias GPS-mobiler får flere funksjoner
Les også
GPS-er får Android
Les også
GPS kan bryte sammen
annonse