Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestApple MacBook Pro 13 (Sen 2016) møter Dell XPS 13 (2017)

MacBook Pro 13 møter Dell XPS 13

Vi sjekker om XPS 13 er et godt alternativ for Apples kontroversielle nye MacBook Pro.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sammendrag »

Da vi for et snaut år siden satte Dells og Apples ypperste 15-tommere opp mot hverandre var det tydelig et format som engasjerte. Sannsynligvis fordi denne direkte sammenligningen mellom to «premiummaskiner», med hvert sitt unike operativsystem og bruksmiljø, var relevant for mange.

Etter at Apple for noen måneder siden presenterte en ny, og for mange nokså kontroversiell MacBook Pro, kan følgende igjen ha blitt en svært relevant problemstilling: Skal en lojalt bli i Apple-verdenen, med de kompromisser dette kan føre med seg, eller utnytte situasjonen ved å lodde stemningen for en Windows-basert bærbar?

Du kan lese hva vi syntes om den nye MacBook Pro med Touch Bar her »

Dermed er det ekstra passende at vi i dag lar Dell XPS 13 og Apple MacBook Pro 13 (uten Touch Bar), to maskiner som tradisjonelt sett har vært gode alternativer for hver sin målgruppe, møtes til duell.

Mens Dells 2015-modell av XPS 13 fortsatt klamrer seg til en imponerende tredjeplass på vår topp 10-liste over beste bærbare maskiner, finner vi Apples nye MacBook Pro 13 (med Touch Bar) like bak på en femteplass. På topplisten er det imidlertid viktig å påpeke at vi ikke tar særlig hensyn til pris, noe vi vil gjøre i denne testen.

I denne saken skal vi se på både hvor godt Dells XPS 13 gjør det mot sammenlignbare Windows-baserte maskiner, men også teste den med tanke på hvor godt den vil tilfredsstille en som over flere år har følt seg mest komfortabel med en MacBook Pro.

Premiummaskiner som ikke lopper deg helt

Mens vi normalt tester bærbare med topptrimmede spesifikasjoner, som selvsagt koster deretter, var vi denne gang harde på at vi ønsker modeller inn til test med en overkommelig pris. Det lar seg ofte ikke gjøre, men denne gangen lyktes vi i å sanke inn to premiummaskiner med «gode nok» spesifikasjoner til en pris som ikke tar helt av.

Nå er ikke verken Dells XPS 13, til 15 000, eller MacBook Pro 13, til 16 000, direkte billige. Men vi kunne for eksempel endt opp med å teste XPS-toppmodellen til 19 000 kroner som produsentene selv er ivrige på å trykke på oss. Det er ofte ikke konfigurasjoner folk flest ender opp med å kjøpe, selv ikke når en tar med i likningen Tek.nos teknologiglade lesere.

Mens du kan sjekke spesifikasjonene i margen til høyre finner du mer utfyllende informasjon om hvordan de to kandidatene våre gjør det på områder som byggekvalitet, interaksjon, batteridriftstid og ytelse på neste side.

Om du bare ønsker essensen av det vi har oppdaget under testingen av Dells XPS 13 og Apples MacBook Pro 13 uten Touch Bar finner du konklusjonen vår rett nedenfor.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Vi har hatt to særdeles godt designede og konstruerte maskiner til test. Ingen av dem får likevel full score på alle områder, og hvilken du velger – om noen av dem – kommer helt an på bruksområde.

Mens Apples MacBook Pro 13 uten Touch Bar skilter med den beste skjermen, pekeplaten og kanskje også tastaturet, slår Dells noe rimeligere kandidat tilbake med bedre spillytelse,, berøringsskjerm og ikke minst, et langt bedre utvalg porter.

XPS 13 vinner mange poeng på portutvalget og konstruksjonen. .
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Og sistnevnte er faktisk en veldig viktig faktor å ta hensyn til for mange. Det slår oss stadig under testene av Apples nye MacBooks hvor tungvint det er hver gang vi skal plugge inn en USB-pinne eller et minnekort. Alltid ender vi opp med å lete etter en eller flere adaptere, som sjelden ligger der vi mente å huske de lå.

Batteritiden er ypperlig i begge tilfeller, og for henholdsvis 15- og 16 000 kroner får du solide maskiner som holder det gående i omtrent 11 til 12 timer. Når det kommer til ytelse stiller de to relativt likt, med god nok ytelse i massevis for normale oppgaver. For akkurat grafikkytelse tar imidlertid XPS 13 som nevnt en liten seier, men den yter ikke godt nok her til at den utmerker seg som en underholdningsmaskin eller til at den vil by på noen varme spillminner å se tilbake på.

Vi gir Dells XPS 13 karakter 8 av 10, men ingen anbefalt-stempel blir delt ut. Det sørger stadig tilbakevendende elektronisk støy og en litt for lyssvak skjerm for. På den positive siden får du en maskin som er rigget for både nåtid og fremtid, og har en pekeplate fullt på høyde med de beste Windows-baserte maskiner.

Apples billigste nye MacBook Pro er ikke en stor nok oppgradering for at eksisterende MacBook-brukere trenger investere hele 16 000 kroner i den. Vi har mye av det vi trenger allerede.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vår testmodell av MacBook Pro 13 uten Touch Bar får heller ingen anbefaling av oss i dag. Vi mener at om du først skal gå for en MacBook Pro bør du holde deg for øynene og bla opp for modellen over med Touch Bar – spesielt grunnet den integrerte Touch ID-en som er utrolig hendig. Samtidig har denne konfigurasjonen langt høyere grafikkytelse og to ekstra Thunderbolt-porter med USB Type-C-kontakt.

Vi føler rett og slett at Apple med sin billigste Pro, tross mange enkeltstående komponenter som fungerer aldeles perfekt, tar bort for mye funksjonalitet og øker prisen for mye i forhold til den forrige modellen. For saftige 16 000 kroner er den med unntak av den noe mer lyssterke skjermen, litt bedre batteridriftstid og lavere vekt ikke mye til en oppgradering for alle oss med en «gammel» MacBook Pro. Vi har jo allerede verdens beste pekeplate, en god skjerm, et herlig tastatur og god batteridriftstid. Også har vi alle portene vi trenger integrert i maskinen vår uten behov for å slepe på ekstra adaptere.

Dypdykk og ytelse »

Selv om begge modeller fås i noe sprekere og langt dyrere konfigurasjoner møter XPS 13 og MacBook Pro 13 høye krav hos oss. Vi snakker nemlig fortsatt om to modeller som gjør betydelig innhogg i lommeboken din, og om vi lærte noe av forrige duell i ultrabærbarsegmentet er det at flere selskaper nå vet å lage kvalitetsmaskiner. Det er dermed lite rom for feiling.

Som vi vet fra konklusjonen på forrige side lot vi oss imponere over begge maskinene, men du må svelge noen kameler med begge. Under går vi i detalj på både hva som er veldig bra, og hva som ikke fungerer så godt i begge tilfeller.

Byggekvalitet og design

Det vi falt for da vi for et par år siden testet Dells XPS 13 var den rekordtynne skjermrammen på fem millimeter. Dette er fortsatt det som i størst grad definerer XPS 13. Selv om flere konkurrenter i ettertid har slanket sine rammer er for eksempel MacBook Pros skjermramme, med 0,9 cm, nesten dobbelt så tykk etter dens siste slankeoperasjon.

Nettopp rammen, sammen med 16:9-formatet på skjermen er grunnen til at XPS 13 er noe mindre enn MacBooken med dens 16:10-format. Bare vær oppmerksom på at Dell har flyttet webkameraet fra toppen av skjermen til nedre venstre hjørne på grunn av plassmangel. For å kompensere for plasseringen har Dell vinklet kameralinsen litt oppover, noe som har gitt kameraet kallenavnet «Nose Cam». Så lenge du ikke sitter å kikker opp i taket under videosamtalene dine bør ikke dette være noe stort problem. Om du skal i en proff videosamtale med forretningsforbindelser har du vel gjerne annet utstyr for dette.

XPS 13 er fortsatt hakket røffere enn MacBook-en enn det først ser ut som, selv etter at Apple har erstattet den lysende eplelogoen sin med en i sort aluminium og lansert en mørkere «stellargrå» utgave.

Shades of gray?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det sorte båndet som omkranser XPS 13 når den er lukket gir deg et lite hint om dette, men det er ikke før du åpner lokket den store forskjellen kommer til syne. Her er nemlig den lette minimalistiske og elegante aluminiumen kastet til fordel for en mørk overflate av karbonfiber.

Karbonfiberen føles varmere, mykere og ikke minst mer behagelig enn aluminium for håndbakene dine, takket være det som må være et tynt lag silikon på toppen. MacBook Pro har på sin side beholdt det minimalistiske uttrykket fra utsiden også innvendig. Det skal nevnes at overflatebehandlingen fører til fingermerker som kommer noe bedre til syne på XPS 13.

Apple har utstyrt sin MacBook Pro med en langt større pekeplate, som dessuten er mer presis enn XPS sin.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Begge maskinene er veldig minimalistiske, selv på undersiden er det «ryddet opp».
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Normalt vier vi ikke undersiden av maskinene vi tester så mye som et ord, men i MacBook Pro og XPS’ tilfelle kommer vi ikke utenom. Mens Apple kjører et like elegant og minimalistisk uttrykk her som for resten av maskinen, har Dell funnet en enda mer genial løsning ved at de gjemmer forstyrrende tekst og påkrevd produktinformasjon bak en magnetisk luke.

Det er umulig å kåre noen vinner når det kommer til designet. Dette er godt gjennomført for begge maskiner og vil appellere til forskjellige personer. Også byggekvaliteten er helt i det øvre sjiktet i begge tilfeller.

Oppsummert kan du altså gå for tidløs design med Apple, eller en litt varmere og røffere maskin som imponerer kraftig med den syltynne skjermrammen. Uansett trenger du ikke fire på kravene om solid konstruksjon.

Skjerm

Apple har alltid imponert med solide skjermer på sine Pro-maskiner. Den oppdaterte utgaven deres er intet unntak og faktisk tør vi påstå at Apple her gir deg verdens beste 13,3-tommerspanel.

Fargene er velbalanserte og presise, sortnivået er godt og lysstyrken når med hele 580 nits nye høyder. Dette blåser selv de nærmeste konkurrentene av banen, og mens den høye lysstyrken ikke er særlig nyttig innendørs gjør den sitt for å øke lesbarheten utendørs eller i skarpt lys.

Apple har slanket rammen på sin MacBook Pro, men har fortsatt et stykke igjen før den når «gullstandarden» til Dells XPS.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Andre bærbare, blant annet Dells XPS 13, gir deg paneler med høyere oppløsning. Dette er likevel ikke av særlig betydning ettersom skjermene uansett er så små og du dermed må gå svært tett på for å skjelne forskjellen i pikseltetthet. Om noe fører de aller mest høyoppløste skjermene til at maskinene trekker mer strøm.

XPS 13-skjermen skulle ifølge Dell kunne nå 400 nits ved maksimal lysstyrke. Det klarte ikke vi å måle med vårt instrument, som informerte oss om en lysstyrke på 335 nits. Det er stort sett godt nok for innendørs bruk, men vi tror høyere lysstyrke ville gjort mye for å gi fargene enda mer liv og øke lesbarheten ytterligere. Vi mener for øvrig at Dell også har truffet ganske godt hva skjermkalibrering angår.

Både MacBook Pro og XPS 13 har et godt antirefleksjonsbelegg, men førstnevnte sniker seg like foran.

Oppsummert byr MacBook Pro på det aller beste panelet, men for de fleste bruksområder vil du også blir fornøyd med XPS' mindre lyssterke panel.

Tastatur

XPS 13 er ikke blant de tynneste ultrabærbare der ute, men dette drar tastaturet dens fordeler av i form av lenger vandring for tastene og demping som gjør at du kan skrive på et bibliotek uten å forstyrre folkene på nabobordet. Det gjør skrivearbeid mer behagelig enn på mange nye maskiner med nesten helt flate tastatur. Dessverre slår tastene oss som litt seige, eller tunge, og overflaten er såpass ru at fingeren ikke glir naturlig av på vei til neste tast.

Litt overraskende synes vi tastaturet til MacBook Pro gir en jevnt over bedre skriveopplevelse. Vandringen er kortere og det støyer langt mer, men tastene er også lettere på labben, gir bedre tilbakemelding om når kommandoene dine registreres og innbyr til mye raskere skriving enn XPS 13 sitt.

Pekeplaten og tastaturet er veldig forskjellig på de to maskinene. Undertegnede foretrekker tastaturet til XPS 13, mens MacBook-ens pekeplate som alltid er den desidert beste.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er viktig å påpeke at Apple ikke benytter det samme tastaturet i sin MacBook Pro som i sin MacBook, hvis taster vi totalslaktet for sin alt for korte vandring.

Mens XPS 13 lar deg justere baklyset i to nivåer, har du langt flere å velge blant hos MacBook Pro, hvor lyset takket være det nedsenkede tastaturet som en bonus kun lyser opp selve bokstavene – ikke rommet mellom dem i tillegg.

Noe som gir Apple et bonuspoeng er det helnorske tastaturet, der Dell har falt for fristelsen til å spare noen kroner og smøre på sin XPS et felles nordisk tastatur med mange unødvendige tegn.

(Vår testmodell er utstyrt med et britisk tastatur, ikke et felles nordisk).

Oppsummert er MacBook Pros tastatur det beste, men dette krever tilvenning. XPS 13s tastatur er likevel absolutt ikke verst, men vi ønsket litt bedre respons og bekreftelse fra det. XPS-tastaturet er godt lyddempet og gjør seg i forelesningssalen, der MacBook Pros tastatur støyer ganske mye.

Pekeplaten

Pekeplaten er noe av det aller viktigste på en bærbar maskin ettersom det er ved hjelp av denne du i hovedsak navigerer deg rundt på maskinen med. I svært mange år nå har Apples MacBooks hatt de desidert smarteste, mest presise og behageligste pekeplatene. Windows-baserte maskiner har imidlertid de siste to-tre årene beveget seg nærmere, men ingen har nådd helt opp.

I denne runden ei heller Dells XPS 13. Men, ikke fortvil av den grunn. Sammenlignet mot øvrige Windows-baserte maskiner kan vi nemlig melde om at glasspekeplaten til XPS ligger helt i tet av hva som er mulig å oppdrive i denne leiren. Det gjør den med en god og glatt overflate som sikrer jevne bevegelser også når du bruker flerfingerbevegelser.

I forhold til MacBook Pros pekeplate kommer den likevel til kort når det kommer til presisjon ved pirkearbeid. Pekeren har med XPS-pekeplaten en tendens til å flytte seg i for store og brå bevegelser – noe som krever stadige korrigeringer – der MacBooks pekeplate gir oss en opplevelse av «en til en»-sporing og full kontroll.

Sistnevntes pekeplate gir deg også mer plass, noe som er spesielt nyttig ved flerfingerbevegelser. I tillegg lar MacBookens pekeplate deg trykke ned hvor som helst, mens XPS-en ikke lar deg trykke ned på den øvre 20 prosenten av pekeplaten. For XPS-maskinen anbefaler vi uansett at du aktiverer trykk ved berøring fremfor fysiske nedtrykk via innstillingene. Da unngår du den stadige høyfrekvente klikkelyden den lager.

Vi har ikke så veldig mye til overs for skjermberøringsfunksjonalitet på maskiner som ikke er av hybrid- eller 2-i-1-typen, men vi kan likevel melde om at berøringsskjermen til XPS 13 fungerer som juling. Responsen og sporingen er god, og takket være en svært sterk skjermhengsel kan du trykke og jobbe med fingerne på skjermen uten at den stadig synker lenger og lenger bakover eller spretter frem og tilbake mellom hvert trykk.

Oppsummert er MacBook Pros pekeplate aller best, men Dell kliner til med en som ikke står tilbake for noen annen du finner i Windows-leiren.

Porter

Apple har jammen fått høre det etter at de kastet alle konvensjonelle tilkoblingsporter og erstattet dem med USB Type C-porter med Thunderbolt i nyeste generasjon MacBooker. Det trekket trakk vi for i den originale testen av MacBook Pro 13 med Touch Bar, og vi trekker minst like mye for det i denne omgang. Det skyldes at Apple har redusert antall USB Type-C-porter fra fire til kun to i denne «budsjettmodellen».

Mens XPS 13 skjuler flere porter også på andre siden, byr MacBook Pro kun på en utgang for hodetelefoner der.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Med unntak av en minijack-utgang, er de to USB Type-C-portene de eneste portene du får. Apple fant det altså for godt å kaste ut både minnekortleseren samt HDMI- og Mini DisplayPort-utgangene sammen med hver og en av de tradisjonelle USB-portene.

Det skaper problemer – om ikke for alle – så for proffene. Og, hvem er MacBook Pro for om ikke for de noe mer kravstore «proffene»? Andre har leketøyet MacBook.

USB Type-C med Thunderbolt er fremtiden og veien å gå. Via denne kontakten og protokollen kan du sende video, lyd, nettverk, strøm, og endelig blir det helt klin umulig at kontakten du forsøker å plugge inn vender feil vei.

Men hvorfor ikke ta det noe mer gradvis? Andre PC-produsenter klarer fint å levere maskiner med både USB Type-C-porter og tradisjonelle USB-porter mens folk flest justerer seg, og tvinger dem dermed ikke til å investere i nytt utstyr eller tungvinte adaptere. Dell er en av disse andre produsentene, og med deres XPS 13 gjør de mye riktig med portutvalget.

Med to tradisjonelle USB 3-porter, en egen minnekortleser og en USB Type-C-kontakt med Thunderbolt sikrer XPS 13 deg kompatibilitet med både dagens og fremtidens utstyr.

Oppsummert har Dells XPS 13 det desidert beste portutvalget.

Lyd

Noe begge maskinene våre har til felles er god lyd. Som vi gjorde et poeng ut av da vi testet den første XPS 13 med Infinity-skjerm i 2015 hadde denne høyttalere som ga oss bakoversveis. Mye takket være et solid lydtrykk som gjerne kunne fylle en typisk leilighet med lyd. Kvalitetsmessig kan lyden av og til oppleves som noe metallisk, men vi har hørt langt, langt verre.

Støy

Under normal bruk, så som nettsurfing, filmvisning, dokumentbehandling og bildebehandling oppleves begge maskinene som musestille.

Dessverre slet vårt testeksemplar fra Dell gjennomgående med elektronisk støy når vi belastet den med prosessor- eller spilltester. Disse svært høyfrekvente og raske «tikkelydene» som kommer fra like under tastaturet blir et konstant irritasjonsmoment om du stadig belaster maskinen. I alle fall om det er stille i rommet rundt deg ellers. Elektronisk støy er noe vi fra tid til annen opplever fra Windows-baserte maskiner, men vi har aldri hørt dette fra Apples Mac-er. Ei heller dagens MacBook Pro 13.

Den relativt ferske batterihøvdingen vår kronet vi i høst da vi målte HPs Spectre x360 til vanvittige 11 timer og 15 minutter.

Svært imponerende av HP, men dessverre for deres Spectre x360 må vi i dag overføre kronen tilbake til Apples MacBook Pro 13, som i samme test ble målt til vanvittige 12 timer batteridriftstid.

Dell får også en stor stjerne i margen der den også, med en hårsbredd, passerer Spectre x360 med fem minutter. Dermed blir XSP 13 den Windows-baserte maskinen vi har testet med lengst batteribrukstid.

Det skal bemerkes at XPS 13 er testet med en ny Kaby Lake-prosessor, mens Spectre x360 er testet med en vel år gammel Skylake-prosessor. Mon tro hva den nye Spectre x360-modellen vil klokke inn på? Det skal vi finne ut i løpet av de kommende ukene.

Temperaturmessig holder begge testkandidatene våre seg på matta, selv under konstant og høy last. Det er dermed ingen umiddelbar fare for å svi seg i fanget om det er der du liker å plassere maskinen.

Som vi ser av prosessortestene våre yter de to maskinene helt likt. I forhold til MacBook Pro med Touch Bar, som har en raskere prosessor, taper dagens Mac noe terreng, men med mindre du setter svært store krav til ytelse i prosessortunge applikasjoner vil du ikke merke forskjell på disse to maskinene.

Merk at HP Spectre, til forskjell fra dagens XPS 13 (i5-Kaby Lake) og MacBook Pro (i5-Skylake), er utstyrt med en Skylake-basert i7-prosessor, uten at det hjelper den nevneverdig.

Ved normal bruk merker vi ingen ytelsesforskjell mellom de to maskinene på testbenken.

Lar du deg lure av Intels klistremerker?
«Core i7» høres bra ut – men er kanskje ikke så bra som du tror »

Selv om Apple MacBook Pro 13 uten Touch Bar skilter med en integrert Intel Iris 540-brikke byr Dells XPS 13 og dens HD Graphics 620-brikke på bedre grafikkytelse.

Vi er overrasket over at forskjellen mellom de to grafikkløsningene ble så stor, der Apples «budsjett-Mac» herved utgår helt fra listen over ultrabærbare som også kan brukes til enkelte spill.

Selvsagt kjøper du ikke en ultrabærbar for å spille, men hvem sier vel nei takk til å kunne kjøre i gang en eldre klassiker eller favoritt i en ledig stund, om enn på litt lavere grafikkinnstillinger enn fortjent.

Om en ser til MacBook Pro 13 med Touch Bar og dens Intel Iris 550-brikke oppnås langt høyere ytelse. Valget av prosessor virker dermed ikke å være særlig viktig for prosessortunge applikasjoner i seg selv, men desto mer for applikasjoner som også involverer grafikkprosessering.

Oppsummert kjøper du ingen av dagens testmodeller om du bryr deg om spillytelse.

Helt til slutt skal vi se at Apple stikker av med prisen for testens raskeste lagringsløsning, men om du i praksis merker noen forskjell mellom de to er høyst tvilsomt. Om noe kan XPS 13s skrivehastighet gjøre enkelte installasjoner til en noe mer dryg affære, der vi «kun» måler 430 MB/s for dens PCIe-SSD.

Fikk du med deg vår duell mellom Asus UX360 Flip og HP Spectre x360?
Gjennomførte løsninger og ny teknologi ga to sterke karakterer »

annonse