Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHP Spectre 13

Spectre 13 er den nye kongen i premiumsegmentet

Ypper med maskiner fra alle klasser, og vinner.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon »

Det har allerede rukket å gå over to år siden forrige gang vi testet en maskin fra Hewlett Packards - eller HPs - Spectre-serie. Tilbake i 2013 hadde vi nesten bare lovord å komme med for daværende Spectre 3000, men med unntak av Spectre 360 har det vært relativt stille i familien siden.

Dessverre, får en nesten si, for i dag bekrefter den nye modellen Spectre 13 at serien er en du skal se opp for med sitt fokus på kvalitet fremfor kvantitet, ypperlig design, god interaksjon og høy ytelse.

Nå skal vi ikke begynne med oppsummeringen. Den kan du lese på sistesiden, men vi ville rett og slett gi deg en pekepinn på hvor denne testen er på vei uten å kreve at du finkjemmer hvert avsnitt vi lirer ut av oss om Spectre 13.

I samme «bås» som Apples MacBook

Overblikk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi begynner med en sondering av terrenget hvor ultrabærbare Spectre 13 opererer, som jo er det øvre prissjiktet hvor alt skal være tipp topp for å lykkes. Enten den potensielle kunden er mye i lufta og på reise, i møter, eller bare en sofapotet som unner seg noe ekstra flott fordi han kan, har de alle sammen et ønske om god bærbarhet, lang batteritid, solid konstruksjon og høy ytelse. Krysser man 15 000-kronersgrensen vil man gjerne ha full pakke og helst ikke se snurten av kompromisser.

Dette markedet har etter hvert fått mange spillere, men det er spesielt en rival som skisserer seg fremfor oss når vi tar Spectre nærmere i øyesyn, nemlig Apples MacBook. Hvorfor, spør du? Jo, begge maskiner har det til felles at de går til sengs med den nye tilkoblingsporten USB Type-C (Tek Ekstra). Mens MacBook bare har én, har HPs Spectre imidlertid tre av dem, og det hjelper på.

Begge disse maskinene er svært tynne og lette, og vi tror personer uten preferanse for OSX eller Windows vil merke seg nettopp disse to maskinene som gode kandidater i nevnte terreng.

Mens du kan gjøre deg skikkelig kjent med Apples MacBook i vår test, vil vi sammenligne de fleste av kvalitetene dens mot Spectre i denne testen på mer overordnet nivå. Det begynner nå som vi går løs på utformingen og konstruksjon.

To pene, og kanskje litt feminine maskiner?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Design og konstruksjon

Spectre har Stacy Wolf skrevet over seg med stor rød tusjstrek. Dette er designeren HP i 2012 gav i oppgave å ta opp kampen mot Apple da de forsto at det å lage en datamaskin også handlet om følelser og brukeropplevelse, og at ikke alle var fornøyde med en «glossy» sølvfarget og feit plastboks under armen. Slik Apple klarte å gjøre sin Mac til et moteobjekt som passet med kundenes egen stil og omgivelser, dit ville HP også. De ville være med på skiftet der pc-kjøpet hadde gått fra å kun handle om spesifikasjoner til å handle om så mye annet i tillegg.

En av Wolfs første suksesser var den originale Spectre, som dagens nyhet bærer flere likhetstrekk med. Fargevalget skiller Spectre-familien fra konkurrentene, og den varme kombinasjonen av sort og mørk bronse gir ikke et rent lite preg av eleganse. Vi liker veldig godt den stiliserte HP-logoen i bronsefarge på fremsiden og det generelt minimalistiske designet.

Wolf har kledd Spectre opp med aluminium – som vi finner i topplokket og i basen rundt tastaturet – og i karbonfiber som bunnplaten er laget av. Til tross for at plastbruken er holdt på et minimum ligger vekten på nøyaktig 1,1 kilogram. Når Spectre med sine 10,4 millimeter også kan skryte av å være den tynneste 13-tommeren i verden, oppleves maskinen som et svært attraktivt reisefølge. Bare nå batteritiden holder mål for Spectre, noe du kan finne ut på neste side.

Apples MacBook veier til forskjell kun 931 gram og er 13,1 millimeter tykk. Ettersom denne har en 12-tommers skjerm og mindre dødvekt rundt skjermen og tastaturet er MacBook likevel langt mer kompakt totalt sett.

MacBook er mer kompakt, men har også en mindre skjerm enn Spectre 13.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Hengslen er pen, men ikke like stiv i fisken som vi kunne håpe.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens noen sikkert faller pladask for Spectres gylne bakende mener vi gutta i Tek at den kanskje er litt jålete. Vår største bekymring er likevel langt fra å bli sett på gata med skjønne Spectre, men at noen skal se hvor raskt vi fetter den til med fingrene våre. Det til tross for at vi forsøker å holde fingrene våre av fatet som best vi kan.

For å ta vare på det lekre designet, og unngå å ripe og smusse til den skinnende bakenden, får du med et pent etui i imitert sort skinn.

Skjermhengselen, som er pent designet, synes vi dessverre ikke fungerer helt optimalt. Denne kan nemlig bevege seg relativt fritt tre-fire grader, og selv om du ikke akkurat risikerer at skjermen klapper igjen foran deg, oppleves hengselen som litt slapp i fisken. Vi synes også det er vrient å åpne lokket, men det har å gjøre med at det er vanskelig å få grep med fingeren der skjermen skal løftes opp og at maskinen forsøker å «stikke av» fra deg om den står på en glatt flate.

Er du klar for USB Type-C?

Spectre har som nevnt tre USB Type-C-porter, og utover en 3,5 millimeter Minijack-inngang for hodetelefoner er dette også alt maskinen byr på. Det betyr at du med stor sannsynlighet trenger en adapter for å bruke tilbehøret du allerede eier, slik som eksterne harddisker, mus og minnekortleser. HP er heldigvis greie nok til å inkludere en USB til USB Type-C-adapter, noe Apple ikke har tatt seg råd til med sin MacBook – som for øvrig kun har én USB Type-C-port.

Tre USB Type-C-porter der det du får. To av utgangene fungerer som Thunderbolt-porter og kan overføre bilde.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Helt innledningsvis mente både vi og mange andre at det var problematisk å utstyre nye pc-er med kun USB Type-C-porter, men allerede et års tid etter at porten ble skikkelig tilgjengelig vil vi gå litt tilbake på dette. Porten er suverent designet ved at den i teorien kan brukes til å kople til alt fra harddisker, hodetelefoner og skjermer, og når du har flere porter og dermed kan overføre filer til en ekstern harddisk og lade maskinen samtidig, ser vi ikke lenger et stort problem. En periode får vi bare leve med overgangene, til også ekstrautstyret vårt kommer med USB Type-C-kontakten som standard.

To av Spectres USB Type-C-porter støtter Thunderbolt, noe som betyr at du kan koble opp to skjermer samtidig.

«Spar» 2500 kroner

Vår testmodell, «HP Spectre 13-v001no» koster i skrivende stund 16 500 kroner. For denne summen får du en Intel i7-6500U-prosessor på 2,5 GHz, 8 GB DDR3-minne og 256 GB M.2-flashlagring. En modell som kan være mye mer interessant om du også tenker litt på økonomien er «HP Spectre 13-v000no» til 14 000 kroner. Denne har som eneste forskjell at den kommer med den litt svakere prosessoren Core i5-6200U, og under normal bruk vil du neppe merke forskjell på de to.

HP Spectre 13 (E8P68EA)
9
Imponerende
Anbefalt

HP Spectre 13 (E8P68EA)

9
Imponerende
sitatEn designperle og en kraftrevolusjon for tynne ultrabærbare.

Fordeler

  • +
    Svært god ytelse
  • +
    God pekeplate
  • +
    Presis skjerm
  • +
    Medfølgende etui og adapter
  • +
    God lyd
  • +
    Lang batteridriftstid

Ting å tenke på

  • Litt viftestøy nå og da
  • De blanke områdene er utsatt for smuss
  • Litt liten pekeplate
  • Felles nordisk tastaturoppsett
  • Hengslen er litt slapp

Opplevelse og ytelsestester »

Kraftkar i forkledning

Før vi går løs på ytelsestestene har vi virkelig høye forventninger til Spectre 13. Til tross for den beskjedne tykkelsen skilter nemlig maskinen med en tokjernet Intel Core i7-6500U-prosessor klokket til 2,5 GHz. Prosessorer fra U-familien ser vi ofte bare i vekt-og ytelsesklassen over, der Apples MacBook Pro 13 og Lenovos Yoga 900 svinger seg.

Prosessorer i U-familien har en TDP på mellom 7,5 til 25 watt, noe som er langt høyere enn prosessorene i Y-serien (bedre kjent som Core M) med deres TDP på mellom 3,5 og 7 watt. Av sammenligningsmaskinene våre er det Asus ZenBook UX305 og MacBook som har en slik strømsnill men svak Y-prosessor.

Vi venter at Spectre 13 skal dra skikkelig fra de to sistnevnte, mens den også bør legge seg på nivå med Lenovos Yoga 900.

Når det kommer til spillytelse er det Intels HD Graphics 520 vi kan takke for mye jevnere bildeflyt enn for både MacBook og ZenBook – som på sin side benytter de svakere HD Graphics 515-brikkene og svakere prosessorer. Dette resulterer i at Spectre tramper over disse to, og vi ser også at Yoga 900 ikke har mye den skulle ha sagt.

Virkelig godt jobba av HP, som har klart å kombinere en tynn profil med relativt sterk ytelse. En rask titt på ytelsesmålingene våre av den dobbelt så tunge MacBook Pro 13 viser at denne er hakket kvassere når det kommer til prosessorytelse, men spillmessig er det mer likt.

Spectre starter opp på et blunk, og programmer trenger knapt ventetid for å åpne. Filkopiering går også raskt, men raske leseoperasjoner er jo noe de fleste maskiner med flashminne kan skilte med. Installering av store programmer kan ta litt lengre tid ettersom Spectre ikke er blant de sterkeste i klassen på skrivehastighet. Du overlever nok likevel dette.

Skjerm

Skjermen gjengir farger ganske presist.

Spectre har som nevnt en 13,3 tommer stor skjerm med 1920 x 1080 piksler, såkalt Full HD-oppløsning. Dette er ikke mye å skryte av, kan du si, når konkurrenten MacBook byr på 2304 x 1440 piksler og maskiner som Lenovos Yoga 900 har vanvittige 3200 x 1800 piksler. Vi er enige i at Spectre ikke fremstår som direkte heit på dette punktet, men vet dere hva, ikke én gang under vår uke med maskinen har vi savnet høyere skjermoppløsning.

Om vi sitter så nær at vi ser pikslene er det en påminnelse om at vi bør rygge litt tilbake for å unngå å bli nærsynte, og ettersom IPS-panelet ellers sørger for fargene er gode og bildet holder seg fra selv spisse vinkler, sier vi oss godt fornøyde med skjermen. Vær bare obs på at skjermen er av det blanke slaget, slik som så mange andre skjermer for bærbare nå for tiden, med Asus UX 305 som er herlig unntak.

Vi har målt høyere lysstyrke på flere konkurrerende maskiner, og mens Spectre klarer seg svært godt innendørs ville vi vurdert en annen maskin med høyere lysstyrke ved mye utendørs bruk.

Vi gjør oppmerksom på at Spectre ikke har en berøringsfølsom skjerm, men det ser vi heller ikke poenget med for tradisjonelle bærbare hvor du ikke kan vri skjermen rundt eller hekte den av for å bruke som et nettbrett.

Tastatur

Vårt aller største ankepunkt mot MacBook, kanskje utover prisen, var tastaturet. Det er paddeflatt og gir svært liten respons under skriving. Det blir spesielt plagsomt under lengre skriveøkter, men er selvsagt et begrenset problem om du først og fremst bruker det til å skrive inn en nettadresse i ny og ne eller sende av gårde noen e-poster.

Mens Apple etter vår mening ikke har klart å beholde den gode skrivefølelsen når de brukte dampveivalsen på sin MacBook, har HP klar å kombinere den tynne profilen med et sabla godt tastatur. Grunnet ofte svak interaksjon er det ikke ofte vi skriver testene våre på den faktiske maskinen vi anmelder, men i Spectres tilfelle gjør vi det fordi vi ikke har lyst til å gi slipp på de raske, akkurat passe dempede tastene dens.

Tastene innbyr til å skrive raskt, lager en herlig klikkelyd – ikke tomme dump som billige tastaturer – og overflaten til tastene har en glatt finish som gjør at fingrene nærmest spretter videre til neste tast. Følelsen av et tastatur kan være litt subjektivt, men vi har ennå til gode å treffe feil tast, få inn et tegn for mye og ellers gjøre andre «bommerter» som så ofte ellers indikerer at vi har å gjøre med et dårlig utført tastatur.

Den øvre rekken med taster fungerer først og fremst som snarveier til volumkontroll, lysregulering (skjerm og tastaturbelysning) og annet. For å aktivere F-funksjonene må du holde nede Fn-tasten, og i en tid da F-tastene sjelden brukes er dette helt rett prioritering.

Vi har to ting å utsette på tastaturet, og det første er at vi som alltid ville likt så se HP sende det felles nordiske tastaturet pokkerivold. Vi er lei av å stadig se en Ø-tast som lager en Æ på skjermen og omvendt. Ikke sørlig brukervennlig, HP.

For det andre trodde vi først vi hadde fått en testmodell med amerikansk tastaturoppsett på grunn av den avlange og krympede Enter-tasten. Dette er likevel oppsettet HP har godkjent for Norden, og mens dette ikke faller i smak hos oss er det kanskje bare en vane som må endre.

Legg merke til den lille Enter-tasten og den smale pekeplaten.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplate

Under det fabelaktige tastaturet finner vi ikke overraskende en pekeplate. Denne har fått en glassoverflate, og vi liker den nesten like godt som tastaturet. Fingrene vår stryker glatt over den, og bevegelsene vi gjør gjengis presist uten forsinkelse. Det er, tro det eller ei, ikke hverdagskort å komme over en Windows-pc med en god pekeplate. Derfor fortjener HP et ekstra klapp på skulderen for å ha fokusert på pekeplaten, som vi mener er helt essensielt for en god opplevelse.

Pekeplaten utmerker seg også ved å ha stålkontroll på rulling og panorering – som oppleves som svært jevn og presis. Om du vil kan du også aktivere et hendig, usynlig, rullefelt til høyre på pekeplaten via programvaren slik at du kan rulle med en finger.

Ettersom en av konkurrentene vi tegnet opp for Spectre er Apples MacBook må imidlertid Spektres pekeplate tåle litt kritikk som presser seg på etter å ha brukt begge maskiner om hverandre en periode. Mens vi gjerne skulle sett at Apple implementerte Spectres tastatur i sin MacBook, ville vi likt å se HP spandere på seg en like stor pekeplate som MacBook har. Pekeplaten til Spectre er nemlig litt for lav, og av og til treffer vi på den øvre yttergrensen før vi liker det. Dette begrenser den viktigste kommunikasjonskanalen du har mot maskinen.

Mens pekeplaten på MacBook kan trykkes ned over hele flaten er det kun de nedre 80 prosentene av Spectres pekeplate som kan trykkes ned (og det nesten helt lydløst!). Om dette blir et problem kan du nøye deg med å berøre den, noe som gir samme effekt. Én annen ting Apples pekeplate takler bedre er forstørrelse av nettsider og lignende. Det skjer silkemykt på MacBook, mens innholdet på Spectres skjerm forstørres stegvis og hakkete, ofte med litt forsinkelse slik at du ender opp med å forstørre for mye eller for lite.

Vi målte rett i overkant av åtte timer kontinuerlig videoavspilling med vårt faste 720p-klipp og skjermens lysstyrke stilt inn på 150 nits. Det er et godt resultat, men ikke fullt like imponerende som Apples MacBook med sine godt over 10 timer. Om du primært holder på med lette oppgaver som teksbehandling og lignende tror vi imidlertid du fint kan legge på enda en time eller to før skjermen går i sort.

Sort og bronse er det det går i.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens Apple tuppet aktiv kjøling rett ut av sin MacBook, har ikke HP annet valg enn å holde seg med denne litt brysomme kameraten. I Spectre sitter som allerede nevnt en langt kraftigere prosessor enn Apple har valgt ut til sin svakere og mer kompakte MacBook som må ha mulighet for å kjøles raskt ned når den jobber hardt.

Mens de to viftene stort sett holder seg i ro under nettsurfing, enkel bildebehandling og videostrømming, våkner de til live i perioder her også. Det er litt irriterende, men noe vi kan leve med, for det støyer ikke spesielt mye. Her har vi tross alt å gjøre med en langt sprekere maskin enn tilsvarende tynne lekkerbiskener fra øvrige selskaper. Etter en ny BIOS-oppdatering installert like før anmeldelsen vår ble fullført virker dessuten viftene å ha fått beskjed om å roe ned, for vi har ikke hørt dem de siste timene til tross for at vi blant annet har hatt en YouTube-video i Full HD 60 FPS kjørende i bakgrunnen.

Når du setter i gang med heftigere oppgaver som videokonvertering og spilling høres viftene derimot ganske godt. Lyden gir oss tidvis assosiasjoner til en (svak) støvsuger. Vi legger nok hakket bedre merke til viftesuset fra Spectre enn en godt kjølt spillbærbar. Det har å gjøre med at viftekanalene bak maskinen løper ut i nedovervendt retning, noe som forsterker lyden når Spectre står på skrivebordet og ikke fanget ditt.

Under typiske oppgaver holder temperaturene seg så pene at vi ikke tok oss bryet med å måle dem, men under hardere oppgaver kan spesielt undersiden bli svært varm.

Lyd

HP har fått lov til å bruke B&Os logo. Lyden er heldigvis ganske god.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Spectre er tynn, men kan det samme sies om tonene som strømmer ut fra de to avlange «B&O»-høyttalerne på hver side av tastaturet? Vel, det er absolutt ikke her på de interne høyttalerne du lytter til de mest basstunge låtene dine. I enkelte låter kan lyden også høres litt metallisk ut da spesielt diskanten får mye fokus. Stort sett er vi likevel imponerte over hvor klar lyden Spectre produserer. Høyttalerne takler den dype røsten til Mark Knopfler greit, bevare dynamikken i gitarriffene hans godt og er oftest kamerat med elektronisk musikk.

Gjennom et enkelt kontrollpanel kan du styre bass, diskant og tale. Dette er altså en ganske simpel «Equalizer», men uten et virvar av innstillinger øker også sjansen for at folk flest tør å ta det i bruk, og det kan føre til at de får musikken mer slik de ønsker det. Å bruke 30 sekunder her inne er en god investering i mange tilfeller.

Stereohøyttalerne kan spille ganske høyt, dog ikke like høyt som Dells XPS 13 sine. Ingen av disse to, ei heller MacBook for den saks skyld, slår likevel maskinen vi mener har aller best lyd av de bærbare vi har testet, nemlig MacBook Pro.

HP Spectre 13 (E8P68EA)
9
Imponerende
Anbefalt

HP Spectre 13 (E8P68EA)

9
Imponerende
sitatEn designperle og en kraftrevolusjon for tynne ultrabærbare.

Fordeler

  • +
    Svært god ytelse
  • +
    God pekeplate
  • +
    Presis skjerm
  • +
    Medfølgende etui og adapter
  • +
    God lyd
  • +
    Lang batteridriftstid

Ting å tenke på

  • Litt viftestøy nå og da
  • De blanke områdene er utsatt for smuss
  • Litt liten pekeplate
  • Felles nordisk tastaturoppsett
  • Hengslen er litt slapp

Konklusjon »

Om du har lest de foregående sidene håper vi ikke det kommer som noen overraskelse på deg at vi virkelig har sansen for HPs Spectre 13.

Spectre 13 er verdens tynneste 13-tommer, men det skulle en ikke tro når en ser på ytelsen dens. Her gir den nemlig maskiner fra høyere vektklasser skikkelig konkurranse. Vi mener Spectre 13 er en kraftrevolusjon for tynne bærbare.

Vi synes HP har truffet godt på design. Spectre 13 oser eksklusivitet og føles solid. Litt «femi» kanskje, men det sorte skinnetuiet hjelper på å veie opp dette en smule. Det vi er mest bekymret for er alle fettmerkene den raskt opparbeider seg, og skjermhengselen som kunne vært strammere.

Et annet svært viktig punkt Spectre skinner på er interaksjon, altså tastatur og berøringsflate. Apple har ikke lykkes i å kombinere et godt tastatur og en tynn profil i sin MacBook, men det har HP med sin Spectre. Her får du taster som har godt med vandring, god demping og fantastisk skrivefølelse.

Pekeplaten er en av de beste vi har truffet på, og selv om den ikke rekker helt opp til Apples styreplater – vi skulle ønske den var hakket større – er dette det beste du kan få om du holder deg i Windows-leiren.

Skjermen er ikke av de mest høyoppløste, men vi opplevde den som høyoppløst nok, presis og lyssterk. Videre er batteritiden svært god og lyden får også godkjent. Etter en BIOS-oppdatering gjennom HPs medfølgende program (svært enkelt) oppførte også viftene seg bedre. Under vanlig bruk hørte vi altså lite til dem.

Om du er på jakt etter en tynn bærbar som også er kraftig, da er Spectre et svært godt alternativ. Det eneste du egentlig må vurdere veldig nøye er om du er klar for å ta steget over til den nye USB Type-C-kontakten. Dette innebærer nemlig at du vil måtte bære med deg overganger de neste årene for å få brukt eksterne harddisker, mus og minnekortlesere.

Apples MacBook kan på sin side vise til en mer kompakt størrelse, en hakket kvassere skjerm, noe bedre batteritid og en større pekeplate, men ytelsesmessig kommer den til kort. Imponert er vi heller ikke over tastaturet dens, og den har i tillegg kun én USB Type-C-port.

Vi har testet den råeste versjonen av Spectre 13, med en Intel Core i7-prosessor. Denne koster i skrivende stund 16 500 kroner. Vi har ikke noe problem med å anbefale denne, men et langt lurere kjøp vil for de fleste være «HP Spectre 13-v000no» til 14 000 kroner. Det eneste som skiller disse modellene er prosessoren, hvorav sistnevnte har en litt svakere i5-prosessor. Om du vil merke forskjell på hastigheten kommer an på om du driver med heftig videoredigering, 3D-modellering eller andre tunge oppgaver, men vi tror ikke så mange i denne målgruppen vurderer en Spectre 13 uansett.

Med Spectre kan du egentlig ikke trå feil, men noen gode alternativer er Asus' UX305 og Lenovos Yoga 900 som vi har testet tidligere.

HP Spectre 13 (E8P68EA)
9
Imponerende
Anbefalt

HP Spectre 13 (E8P68EA)

9
Imponerende
sitatEn designperle og en kraftrevolusjon for tynne ultrabærbare.

Fordeler

  • +
    Svært god ytelse
  • +
    God pekeplate
  • +
    Presis skjerm
  • +
    Medfølgende etui og adapter
  • +
    God lyd
  • +
    Lang batteridriftstid

Ting å tenke på

  • Litt viftestøy nå og da
  • De blanke områdene er utsatt for smuss
  • Litt liten pekeplate
  • Felles nordisk tastaturoppsett
  • Hengslen er litt slapp
annonse