TestHP Spectre 13

Spectre 13 er den nye kongen i premiumsegmentet

Ypper med maskiner fra alle klasser, og vinner.

Introduksjon »

Det har allerede rukket å gå over to år siden forrige gang vi testet en maskin fra Hewlett Packards - eller HPs - Spectre-serie. Tilbake i 2013 hadde vi nesten bare lovord å komme med for daværende Spectre 3000, men med unntak av Spectre 360 har det vært relativt stille i familien siden.

Dessverre, får en nesten si, for i dag bekrefter den nye modellen Spectre 13 at serien er en du skal se opp for med sitt fokus på kvalitet fremfor kvantitet, ypperlig design, god interaksjon og høy ytelse.

Nå skal vi ikke begynne med oppsummeringen. Den kan du lese på sistesiden, men vi ville rett og slett gi deg en pekepinn på hvor denne testen er på vei uten å kreve at du finkjemmer hvert avsnitt vi lirer ut av oss om Spectre 13.

I samme «bås» som Apples MacBook

Overblikk.

Vi begynner med en sondering av terrenget hvor ultrabærbare Spectre 13 opererer, som jo er det øvre prissjiktet hvor alt skal være tipp topp for å lykkes. Enten den potensielle kunden er mye i lufta og på reise, i møter, eller bare en sofapotet som unner seg noe ekstra flott fordi han kan, har de alle sammen et ønske om god bærbarhet, lang batteritid, solid konstruksjon og høy ytelse. Krysser man 15 000-kronersgrensen vil man gjerne ha full pakke og helst ikke se snurten av kompromisser.

Dette markedet har etter hvert fått mange spillere, men det er spesielt en rival som skisserer seg fremfor oss når vi tar Spectre nærmere i øyesyn, nemlig Apples MacBook. Hvorfor, spør du? Jo, begge maskiner har det til felles at de går til sengs med den nye tilkoblingsporten USB Type-C (Tek Ekstra). Mens MacBook bare har én, har HPs Spectre imidlertid tre av dem, og det hjelper på.

Begge disse maskinene er svært tynne og lette, og vi tror personer uten preferanse for OSX eller Windows vil merke seg nettopp disse to maskinene som gode kandidater i nevnte terreng.

Mens du kan gjøre deg skikkelig kjent med Apples MacBook i vår test, vil vi sammenligne de fleste av kvalitetene dens mot Spectre i denne testen på mer overordnet nivå. Det begynner nå som vi går løs på utformingen og konstruksjon.

To pene, og kanskje litt feminine maskiner?

Design og konstruksjon

Spectre har Stacy Wolf skrevet over seg med stor rød tusjstrek. Dette er designeren HP i 2012 gav i oppgave å ta opp kampen mot Apple da de forsto at det å lage en datamaskin også handlet om følelser og brukeropplevelse, og at ikke alle var fornøyde med en «glossy» sølvfarget og feit plastboks under armen. Slik Apple klarte å gjøre sin Mac til et moteobjekt som passet med kundenes egen stil og omgivelser, dit ville HP også. De ville være med på skiftet der pc-kjøpet hadde gått fra å kun handle om spesifikasjoner til å handle om så mye annet i tillegg.

En av Wolfs første suksesser var den originale Spectre, som dagens nyhet bærer flere likhetstrekk med. Fargevalget skiller Spectre-familien fra konkurrentene, og den varme kombinasjonen av sort og mørk bronse gir ikke et rent lite preg av eleganse. Vi liker veldig godt den stiliserte HP-logoen i bronsefarge på fremsiden og det generelt minimalistiske designet.

Wolf har kledd Spectre opp med aluminium – som vi finner i topplokket og i basen rundt tastaturet – og i karbonfiber som bunnplaten er laget av. Til tross for at plastbruken er holdt på et minimum ligger vekten på nøyaktig 1,1 kilogram. Når Spectre med sine 10,4 millimeter også kan skryte av å være den tynneste 13-tommeren i verden, oppleves maskinen som et svært attraktivt reisefølge. Bare nå batteritiden holder mål for Spectre, noe du kan finne ut på neste side.

Apples MacBook veier til forskjell kun 931 gram og er 13,1 millimeter tykk. Ettersom denne har en 12-tommers skjerm og mindre dødvekt rundt skjermen og tastaturet er MacBook likevel langt mer kompakt totalt sett.

MacBook er mer kompakt, men har også en mindre skjerm enn Spectre 13.
Hengslen er pen, men ikke like stiv i fisken som vi kunne håpe.

Mens noen sikkert faller pladask for Spectres gylne bakende mener vi gutta i Tek at den kanskje er litt jålete. Vår største bekymring er likevel langt fra å bli sett på gata med skjønne Spectre, men at noen skal se hvor raskt vi fetter den til med fingrene våre. Det til tross for at vi forsøker å holde fingrene våre av fatet som best vi kan.

For å ta vare på det lekre designet, og unngå å ripe og smusse til den skinnende bakenden, får du med et pent etui i imitert sort skinn.

Skjermhengselen, som er pent designet, synes vi dessverre ikke fungerer helt optimalt. Denne kan nemlig bevege seg relativt fritt tre-fire grader, og selv om du ikke akkurat risikerer at skjermen klapper igjen foran deg, oppleves hengselen som litt slapp i fisken. Vi synes også det er vrient å åpne lokket, men det har å gjøre med at det er vanskelig å få grep med fingeren der skjermen skal løftes opp og at maskinen forsøker å «stikke av» fra deg om den står på en glatt flate.

Er du klar for USB Type-C?

Spectre har som nevnt tre USB Type-C-porter, og utover en 3,5 millimeter Minijack-inngang for hodetelefoner er dette også alt maskinen byr på. Det betyr at du med stor sannsynlighet trenger en adapter for å bruke tilbehøret du allerede eier, slik som eksterne harddisker, mus og minnekortleser. HP er heldigvis greie nok til å inkludere en USB til USB Type-C-adapter, noe Apple ikke har tatt seg råd til med sin MacBook – som for øvrig kun har én USB Type-C-port.

Tre USB Type-C-porter der det du får. To av utgangene fungerer som Thunderbolt-porter og kan overføre bilde.

Helt innledningsvis mente både vi og mange andre at det var problematisk å utstyre nye pc-er med kun USB Type-C-porter, men allerede et års tid etter at porten ble skikkelig tilgjengelig vil vi gå litt tilbake på dette. Porten er suverent designet ved at den i teorien kan brukes til å kople til alt fra harddisker, hodetelefoner og skjermer, og når du har flere porter og dermed kan overføre filer til en ekstern harddisk og lade maskinen samtidig, ser vi ikke lenger et stort problem. En periode får vi bare leve med overgangene, til også ekstrautstyret vårt kommer med USB Type-C-kontakten som standard.

To av Spectres USB Type-C-porter støtter Thunderbolt, noe som betyr at du kan koble opp to skjermer samtidig.

«Spar» 2500 kroner

Vår testmodell, «HP Spectre 13-v001no» koster i skrivende stund 16 500 kroner. For denne summen får du en Intel i7-6500U-prosessor på 2,5 GHz, 8 GB DDR3-minne og 256 GB M.2-flashlagring. En modell som kan være mye mer interessant om du også tenker litt på økonomien er «HP Spectre 13-v000no» til 14 000 kroner. Denne har som eneste forskjell at den kommer med den litt svakere prosessoren Core i5-6200U, og under normal bruk vil du neppe merke forskjell på de to.

HP Spectre 13 (E8P68EA)
9
Imponerende
Anbefalt

HP Spectre 13 (E8P68EA)

sitat"En designperle og en kraftrevolusjon for tynne ultrabærbare."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god ytelse
 • Krysse av
  God pekeplate
 • Krysse av
  Presis skjerm
 • Krysse av
  Medfølgende etui og adapter
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Lang batteridriftstid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt viftestøy nå og da
 • Bytt
  De blanke områdene er utsatt for smuss
 • Bytt
  Litt liten pekeplate
 • Bytt
  Felles nordisk tastaturoppsett
 • Bytt
  Hengslen er litt slapp