På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
XPS 15 eller MacBook Pro 15?
To stolte haner går i ringen, hvilken kommer ut med hevet hode?
Innhold
- Introduksjon »
- Møter «rammeløs» konkurrent
- I bruk »
- Har 60 prosent flere unødvendige piksler
- Kamp om beste pekeplate
- Kontant eller mykt tastatur
- For en lyd!
- Støtter lynrask dataoverføring
- Strekker seg langt på batteriet
- MacBook vinner på støy
- Ytelse »
- XPS (også) best på grafikk
- Konklusjon »
- Skjerm
- Grafikkytelse
- Batteridriftstid
- Pris
- Ellers...
- Vinneren er:
Introduksjon »
Når vi tester bærbare her på Tek.no er det som oftest de flotteste 13-tommers ultrabærbare, de råeste spillbærbare, eller fra tid til annen noen snasene hybrid-maskiner vi fokuserer på. I dag slår vi likevel til med en duell som nok vil engasjere mange i kommentarfeltet. Testlabben vår er nemlig rigget for å ta imot to virkelig toppmaskiner, formelig Apples MacBook Pro 15 og Dells XPS 15.
Apples MacBook Pro 15 trenger i grunnen ingen introduksjon. Her er ting som de alltid har vært – altså i all hovedsak perfeksjonerte. Det er en kjent sak at 15-tommeren til Apple er «crème de la crème» når du skal handle bærbart, med både design, ytelse og ikke minst brukervennlighet på topp.
Men, med siste års heftige prisoppgang friskt i minne er det brått blitt enda mer interessant å finne ut om det eksisterer en sammenlignbar PC som kan matche den, og hvilken annen bærbar 15-tommer enn Dells nylig oppussede XPS 15 passer det da bedre å duellere mot?
Mens Apples MacBook Pro 15 med dedikert grafikkløsning koster hele 26 000 kroner, kommer Dells XPS 15 med dedikert grafikk en del rimeligere ut med 22 000 kroner.
Møter «rammeløs» konkurrent
Dells XPS 15 er kanskje ikke like viden kjent som Apples 15-tommer, men det kan komme til å endre seg etter den siste overhalingen maskinen fikk helt på tampen av fjoråret. Da fikk nemlig XPS 15 endelig den nær rammeløse «infinity»-skjermen som fikk mange til å miste munn og mæle da lillebror XPS 13 kom på markedet til samme tid i fjor.
Per dags dato er Dells XPS 15 den eneste bærbare maskinen i klassen med så tynn ramme. Dette er ikke bare skikkelig lekkert, men hjelper dessuten til med å holde de fysiske målene nede.
Rammen er faktisk bare 5 - 6 millimeter tykk på hver side av panelet, og som ikke dette står seg på egen hånd, blir det ekstra tydelig når en sammenligner med skjermrammen til Apples 15-tommer. Denne måler nemlig 15 - 18 millimeter i forhold – eller hele 200 prosent mer!
Plassen Dell sparer får du igjen i form av noe mer skjermareal (15,6 tommer mot 15,4 tommer for MacBook Pro), og selvsagt et mer beskjedent fotavtrykk. Merk dog at XPS 15 totalt sett ikke er særlig mindre enn MacBook Pro 15 – bare ikke fullt så dyp – ettersom sistnevnte har en 16:10-skjerm og ikke 16:9-skjerm.
XPS 15 og MacBook Pro 15 er begge omtrent 17 millimeter tykke, men førstnevnte har en dråpeform som gir en illusjon av at den blir slankere ut mot kanten.
Vekten stopper på rett i overkant av 2-kilosmerket i begge tilfeller, og hadde det ikke vært for logoene på de sølvgrå aluminuimslokkene ville vi ikke sett forskjell på de to maskinene ovenfra.
Apple har fått så mye skryt opp gjennom årene for sin MacBook-design at konkurrentene ville være tåper om de ikke hentet litt inspirasjon.
Akkurat det har også Dell gjort med sin XPS, men uten at de har klonet det ikoniske uttrykket dens.
XPS er nemlig vesentlig røffere enn MacBook-en og hva det kanskje først ser ut som. Det sorte båndet som omkranser maskinen når den er lukket gir deg et lite hint, men det er ikke før du åpner lokket den store forskjellen kommer til syne. Her er den lette minimalistiske og elegante aluminiumen kastet til fordel for en mørk overflate av karbonfiber. Karbonfiberen føles varmere og ikke minst mykere enn aluminuim takket være det vi mistenker å være et tynt lag silikon eller lignende på topp.
Normalt vier vi ikke undersiden av maskinene vi tester så mye som et ord, men i MacBook Pro og XPS’ tilfelle kommer vi ikke utenom. Her har nemlig ikke designerne sluttet å designe bare fordi denne siden sjelden vises.
Mens Apple kjører et like elegant og minimalistisk uttrykk på undersiden som på fremsiden, har Dell funnet en enda mer genial løsning ved at de gjemmer forstyrrende tekst og påkrevet produktinformasjon bak en luke.
Selv om de to maskinene nok appellerer til ulike personer, sliter vi med å kåre en «vinner» når det kommer til design. Her kan du gå for elegant og tidløs, eller en varm og røff maskin. Også når det kommer til selve skjermhengslen og byggkvaliteten snakker vi produkter i toppsjiktet her.
Et kraftigere og rimeligere alternativ til MacBook Pro 15
Fordeler
- +God grafikk- og prosessorytelse
- +Lyssterk og berøringsvennlig skjerm med levende farger
- +Presis pekeplate
- +Godt tastatur
- +Kraftig lyd
- +Rask lagringsløsning
- +God batteridriftstid
- +Smal skjermramme
- +Pent design og god byggkvalitet
Ting å tenke på
- —Skjermen er ikke riktig kalibrert
I bruk »
Har 60 prosent flere unødvendige piksler
Apples retina-skjermer har alltid gjort det veldig godt i våre tester. Den nyeste MacBook Pro-en er intet unntak. Den gir deg 2880 x 1800 punkter med pur bildekvalitet i allerede nevnte 16:10-forhold over 15,4 tommer.
Panelet gir dermed mer plass i høyden, noe som etter vår mening klart er å foretrekke over smalere 16:9-skjermer, i det minste for alt som ikke har med film å gjøre.
Som vi ser av grafen nedenfor er lysstyrken eksepsjonelt god, og som vi kan lese fra fargekartet reproduserer IPS-panelet presise farger med en nøytral hvitbalanse. I sum gjør dette at skjermen oppleves som helt suveren under bruk.
Dells XPS 15 byr på 3840 x 2160 punkter. Dette er 60 prosent flere bildepunkter enn du får fra Mac-skjermen, men vi må ærlig inrømme at vi ikke ser forskjell med mindre vi stikker snuta vel nærme.
Det første som slo oss da vi begynte å bruke XPS 15, utover den smale skjermrammen selvsagt, var hvor utrolig levende skjermfargene var. Vi visste omtrent hva vi kunne forvente ettersom lillebror XPS 13s prestasjoner lå ferskt i minne, men imponerte ble vi okke som.
Når vi skulle vurdere skjermen ikke fra hvordan vi subjektivt oppfattet den, men ved hjelp av mer objektive innretninger som vår lys- og fargemåler, ble vi derimot litt skuffet. Skjermen stråler som en sol – selv om den ikke er like rå som MacBookens skjerm, – men særlig fargesensitivt arbeid later det ikke til at du kan utføre på XPS 15.
Dette til tross for at den medfølgende – og svært omfattende – programvaren Dell PremiumColor var innstilt på «Adobe RGB»-spektrum.
Ikke forstå det slik at XPS’ skjerm står mye tilbake for MacBook Pros. Bildet du får servert er storslått på begge maskiner, men standardinnstillingen til Dell-maskinen bør revurderes hos deg som krever dønn nøyaktige farger.
Vi mener den viktigste forskjellen på de to skjermene ligger i antirefleksjonsbelegget og selve funksjonaliteten. MacBooken har kort fortalt det beste antirefleksjonsbelegget vi har sett. Det reduserer refleksjoner, som speilbilder og gjenskinn kraftig, helt uten å «grøte til» eller redusere dynamikken i bildet. For XPS 15s vedkommedne blir vi mye lettere forstyrret av vårt eget speilbilde eller av ting som skjer bak oss og som blir reflektert i skjermen. Øker du lysstyrken reduserer du gjenskinnet, men da går også batteridriftstiden ned – og helt borte blir fenomenet uansett ikke.
Det er selvsagt ikke for at du skal leke deg med ditt eget speilbilde, eller for at du skal føle du har øyne i bakhodet Dell ikke legger inn et bedre antirefleksjonsbelegg. XPS’ skjerm støtter nemlig flerberøring, og for å sikre best mulig kontakt mellom fingerene dine og sensorene i skjermen må dette prioriteres bort.
Der MacBookens supre antirefleksjonsbelegg og fargegjengivelse vil fange en del tilhengere, vil berøringsskjermen til XPS-en utvilsomt appellere til andre igjen. Berøringsfunksjonen i skjermen fungerer for øvrig ypperlig, der både sveiping, forstørring og dra-bevegelser spiller på lag med bevegelsene dine og utføres svært jevnt uten for mye etterslep.
Kamp om beste pekeplate
Selve oppsettet for tastatur og pekeplate er identisk på de to duellantene våre, men følelse og funksjon er langt fra det.
Mens pekeplaten i begge tilfeller har en glassoverflate som sporer sin respektive markør presist, haler Apple i land en knepen seier på området. Det skyldes to ting. For det første at MacBookens pekeplate lar seg trykke ned hvor som helst, ikke bare i bunnen. For det andre kommer MacBooken med Force Touch-funksjon, som om kanskje ikke akkurat revolusjonerer pekeplateindustrien, men tilfører det lille ekstra.
Force Touch benytter flere elektroniske trykksensorer som kan registrere hvor hardt du presser. Dette gir rom for intuitive måter å kontrollere programmer på. For eksempel kan du spole raskere med spoleknappen i QuickTime ved å legge mer trykk på pekeplaten. Du kan også forhåndsvise dokumenter eller nettsider ved å trykke hardt på ikonene deres eller lenker i nettleseren, samt slå opp definisjonen av et ord du kommer over.
Du kan lese mer om Force Touch i vår test av Apple MacBook Pro 13 »
Om du ikke tror du vil savne Force Touch kan vi gå gode for at pekeplaten på XPS 15 er like presis og støtter flere fingerbevegelser. Bare vær obs på platen lager en skarp og ganske høylytt lyd om du velger å trykke den fysisk ned. Dette står i sterk kontrast til MacBookens pekeplate, som er tilnærmet helt lydløs.
Kontant eller mykt tastatur
Apple kan tastatur, i alle fall for sine Pro-maskiner, men like rått parti som med pekeplatene har det likevel aldri vært.
XPS-tastene har lavere vandring og oppleves som noe hardere og mer kontante enn MacBookens. Mac-tastaturet har i tillegg til lengre vandring også mykere taster som lager noe mindre lyd og som føles hakket «stødigere». Sistnevnte kan skyldes at XPS-en består av plastkonstruksjon i tastatur-området, mens MacBooken benytter aluminium også her.
Begge tastaturer har et behagelig baklys, MacBookens kan reguleres i mange trinn der XPS-en kun lar deg velge mellom tre trinn.
For en lyd!
Da vi testet XPS 13 fikk vi bakoversveis av lyden de to høyttalerne dens klarte å skape inne fra det lille kabinettet. Med storebror blir vi også svært imponerte. Ikke nødvendigvis av det lydtekniske, men av hvor høyt og kraftig det spilles. Ikke at det låter så verst heller, men MacBooken spiller klart mer presist og fortsatt ganske høyt.
XPS-en lar deg finstille bass, diskant og alt i mellom gjennom et eget program. Samme justeringsmuligheter har du ikke på MacBooken – i alle fall ikke «ut av boksen».
Støtter lynrask dataoverføring
Begge maskinene har to USB 3.0-porter, en fullvoksen HDMI-utgang, en 3,5-mm Minijack-inngang og SDXC-minnekortleser.
I tillegg byr Apples MacBook Pro 15 på to Thunderbolt 2-porter med støtte for opptil 20 Gb/s overføringshastighet. Thunderbolt 2 kan også fungere som utgang for video i form av Mini DisplayPort.
XPS 15 kan på sin side vise til et stykk raskere «Type-C» Thunderbolt 3-port. Denne porten arver egenskapene til forgjengeren, men legger til støtte for dataoverføring på opptil 40 Gb/s samt funksjon som USB 3.1.
Strekker seg langt på batteriet
Av alle de viktige egenskapene en bærbar datamaskin innehar, er lang batteridriftstid i alle fall blant topp tre. En bærbar datamskin er nemlig ikke særlig mye verdt om du stadig må drasse med deg en lader. Nå er heldigvis XPS'- og MacBook Pros respektive ladere ganske kompakte av seg, og av målingene våre nedenfor kommer det klart frem at ingen av de to bærbare lider av noe utmattelsesyndrom akkurat.
Vi kjører to batteritester. Den éne er utført i VLC Media Player mens den andre er utført med henholdsvis Windows’ og OSX' standard filmavspiller.
I VLC-testen klarer MacBooken 5 timer og 45 minutter, noe som er en veldig god tid. XPS 15 havner noe bak, med 4 timer og 50 minutter.
Det er allerede her tydelig at du velger MacBook Pro 15 om du er opptatt av batteridriftstiden, men der hvor begge maskiner gjorde en ganske god jobb i VLC-testen, blir det bedre.
Når vi setter MacBook Pro 15 og XPS 15 til å snurre film i henholdsvis QuickTime og Windows Film og TV, viser deg seg nemlig at driftstiden øker betraktelig for begge parter. Apples kandidat strekker seg helt til det har gått 8 timer og 15 minutter(!) mens XPS 15 øker til 6 timer og 15 minutter.
MacBook vinner på støy
En økning på tre desibel tilsvarer en dobling av lydtrykket. Dermed kan du av grafen nedenfor se at Dells XPS 15 gjør litt mer ut av seg støymessig enn Apples MacBook Pro 15, til tross for at forskjellen ikke ser særlig stor ut. Det er likevel viktig å presisere at ingen av de to maskinene «støyer». Visst hører du dem når de presses til sitt ytterste i tunge spill, men så lenge du ikke spiller uten lyd vil dette gå helt fint i begge tilfeller.
For referanse er normal bakgrunnsstøy i et rom omtrent 35 desibel, et moderne kjøleskap ligger på omtrent 40 desibel, mens en samtale mellom to personer gir utslag på 58 desibel.
Når det kommer til temperatur er det dødt løp mellom de to, og vi mener begge klarer seg svært godt tatt i betraktning den store påkjenningen de ble utsatt for under målingen.
En viktig faktor for støy og temperatur er selvsagt hvilke grafikkløsninger de to kamphanene byr på, og dette er noe vi skal kikke på over på neste side.
Et kraftigere og rimeligere alternativ til MacBook Pro 15
Fordeler
- +God grafikk- og prosessorytelse
- +Lyssterk og berøringsvennlig skjerm med levende farger
- +Presis pekeplate
- +Godt tastatur
- +Kraftig lyd
- +Rask lagringsløsning
- +God batteridriftstid
- +Smal skjermramme
- +Pent design og god byggkvalitet
Ting å tenke på
- —Skjermen er ikke riktig kalibrert
Ytelse »
De to duellentene våre er forholdsvis like utenpå, men når vi nå kryper inn under aluminiumomslaget deres finner vi ut at vi har med vidt forskjellige maskiner å gjøre. Det første vi skal sjekke er hvordan de ulike prosessorene måler seg mot hverandre.
Apples MacBook Pro 15 kommer med en Intel Core i7-4870HQ-prosessor fra «Haswell»-generasjonen, med fire kjerner som strekker seg fra 2.5 GHz til 3.7 GHz (med Turbo Boost).
Dells XPS 15 kan på en annen side vise til den nyere «Skylake»-baserte Intel Core i7-6700HQ-prosessoren. Denne har også fire kjerner, hvor hver kjerne kan arbeide med en hastighet på 2.6 GHz, men har mulighet til å øke tempoet til 3.5 GHz (Turbo Boost) i korte perioder.
Dells XPS 15 stikker av med en enkel seier i begge prosessortestene våre, noe som legger press på Apple når vi beveger oss over mot grafikktestene. Det er uansett greit å merke seg at begge maskiner oppleves som svært responsive, og både bildebehandling i Photoshop, surfing på internett og avspilling av HD-video går lett som bare det.
XPS (også) best på grafikk
Når grafikkreftene skal måles er det de to dedikerte grafikkløsningene Nvidia GTX 960M og AMD R9 M370X som møter hverandre. Disse grafikkbrikkene representerer henholdsvis Dells XPS- og Apples MacBook Pro-maskiner. Begge er utstyrt med to gigabyte videominne og trår til når de integrerte grafikkløsningene ikke strekker til.
Bare én grafikktest skulle til før vi kunne kåre en soleklar grafikk-vinner. Ut fra de syntetiske 3DMark-målingene viser det seg nemlig at Dell satset helt riktig da de inkluderte Nvidias GTX 960M-brikke i 15-tommeren sin. Denne brikken tar et realt truserøsk på MacBook Pros AMD Radeon-baserte grafikk, som viser seg å bare være halvparten så kraftig.
Ytelsesforskjellen fra den syntetiske målingen holder seg på mange måter når vi dobbeltsjekker kreftene i virkelige DirectX 11-spill. Mens Dells XPS – ved hjelp av GTX 960M-brikken – leverer grei bildeflyt med svært høye grafikkinnstillinger, vil du ikke få noen god spillopplevelse om du investerer i en MacBook Pro 15 med AMD-grafikk.
Når lagringsløsningen kommer under lupen tar derimot Apples MacBook Pro 15 en sårt tiltrengt revansje. Her leverer MacBook Pro 15s PCIe-baserte flashlagring suverene overføringshastigheter. Spesielt på skrivehastighet, som blant annet spiller inn ved installering av programmer og ved kopiering av filer utmerker Apples kandidat seg. Merk at de fleste operasjoner du foretar deg på PC-en til daglig er lese-operasjoner, og her er ikke forskjellen mellom de to testmaskinene våre særlig stor.
Et kraftigere og rimeligere alternativ til MacBook Pro 15
Fordeler
- +God grafikk- og prosessorytelse
- +Lyssterk og berøringsvennlig skjerm med levende farger
- +Presis pekeplate
- +Godt tastatur
- +Kraftig lyd
- +Rask lagringsløsning
- +God batteridriftstid
- +Smal skjermramme
- +Pent design og god byggkvalitet
Ting å tenke på
- —Skjermen er ikke riktig kalibrert
Konklusjon »
Når vi skal gjøre opp status etter å ha undersøkt alt fra byggkvalitet og brukervennlighet til hvor kraftige MacBook Pro 15 og XPS 15 er, er det fire hovedfunn og forskjeller vi vil konsentrere oss om.
- Skjerm
- Grafikkytelse
- Batteridriftstid
- Pris
Skjerm
MacBook Pro 15 har den beste skjermen av de to. Den såkalte «Retina»-skjermen har ikke den høyeste oppløsningen – og med tykke skjermrammer ser den kanskje ikke like imponerende ut som XPS' sin – men fargegjengivelsen er tilnærmet perfekt, lysstyrken helt rå og skjermreflekser er aldri et problem takket være et godt antirefleksfilter.
Oppløsningen på 2880x1800 punkter er også så høy at du vil slite med å se enkeltpunkter ved normal sitteavstand. Vi gir også et poeng til Apple for at de holder seg til 16:10-skjermer, som gir mer rom i høyden enn hva de stadig mer utbredte 16:9-skjermene gjør.
XPS 15 havner ikke veldig langt bak, men spesielt fargegjengivelse er ikke like god og refleksjoner kan lettere bli et problem her. Husk imidlertid på at kun XPS 15 har berøringsskjerm av de to, noe som kanskje kan være utslagsgivende i seg selv for enkelte.
Grafikkytelse
XPS 15 gruser MacBook Pro 15 når det kommer til grafikkytelse i spill (og har også overtaket i ren prosessorytelse). Om du skal spille, og valget står mellom disse to maskinene er det soleklart hvilken du skal gå for. Ikke minst leveres XPS 15 med Windows, som er overlegent både med tanke på spillytelse og spillutvalg.
Batteridriftstid
Begge maskiner leverer lang batteridriftstid, men Apples MacBook Pro 15 overgår våre allerede høye forventninger med god margin. Den var i stand til å spille video i over åtte timer, og står dermed frem som en klar kandidat for deg som er på utkikk etter en «heldagsmaskin» som ikke er avhengig av at laderen er i nærheten.
Pris
Dell XPS 15 er i skrivende stund omtrent 4000 kroner rimeligere enn Apples MacBook Pro 15. For fire tusenlapper kan du kjøpe deg mye fint...
Ellers...
I tillegg til disse hovedforskjellene er det en annen ting vi ikke kommer utenom, nemlig diskusjonen om OSX eller Windows. Dette er og blir imidlertid en svært subjektiv greie, og der enkelte foretrekker det ene fremfor det andre, kan det være helt motsatt om du spør nestemann. Vi vil gi begge operativsystemer en tommel opp, men anbefale Windows fremfor OSX for spill.
Men, hva med tastatur og pekeplate – pleier ikke Apple å levere overlegent på disse områdene også? Jo visst. Men, vi mener forskjellen her ikke lenger er like stor som den har vært tidligere. Pekeplaten på MacBook Pro er helt fantastisk, både når det kommer til presisjon og funksjon, men XPS' berøringsflate er også av glass, og ikke langt bak hva gjelder brukervennlighet.
Tastaturet blir en smakssak, hvor du kan velge mellom noe mer kontante taster med XPS 15 og mykere taster hos MacBook. Vi er sikre på at tastaturet du ender opp med vil innfri forventningene, spesielt etter en liten tilvendingsperiode.
Ingen av maskinene støyer med mindre de utsettes for høy belastning, og temperaturen holdes under kontroll. Designmessig leverer både Apple og Dell to svært flotte maskiner, hvor inntrykket veksler mellom tidløst og lett for MacBook Pro 15 og røffere, mer moderne for Dells XPS 15.
Vinneren er:
Alt i alt, og spesielt med tanke på den store prisforskjellen, mener vi du neppe vil gjøre mye feil ved å gi Dell XPS 15 en sjanse.
I det minste om du planlegger å spille på maskinen, klarer deg med lang i stedet for «ekstremt lang» batteridriftstid og er vant til å bruke Windows fra tidligere. Forskjellen i kvalitet er ellers ikke nevneverdige, og er på topp hos begge kandidater.
Se våre siste bærbartester:
Gå til testseksjonen »
Et kraftigere og rimeligere alternativ til MacBook Pro 15
Fordeler
- +God grafikk- og prosessorytelse
- +Lyssterk og berøringsvennlig skjerm med levende farger
- +Presis pekeplate
- +Godt tastatur
- +Kraftig lyd
- +Rask lagringsløsning
- +God batteridriftstid
- +Smal skjermramme
- +Pent design og god byggkvalitet
Ting å tenke på
- —Skjermen er ikke riktig kalibrert