Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook (2016)

Nå strekker dere strikken vel langt, Apple

Smekre MacBook holder høy kvalitet, men prisen har nå nådd et usmakelig nivå.

Niklas Plikk, Tek.no

Introduksjon »

NB: Denne testen av MacBook 2016 er basert på anmeldelsen vår av 2015-utgaven.

I fjor på samme tid presenterte Apple sin fremtidsvisjon for ultrabærbare, MacBook.

MacBook var både tynnere og mindre enn MacBook Air, og hadde en overlegen skjerm. Men, dessverre var den også langt svakere spesifikasjonsmessig, hang etter på batteridriftstiden og kom dessuten med en annen svært omdiskutert designjustering: Apple hadde nemlig tatt farvel med nær sagt alle tilkoblingsporter, og alt vi stod igjen med var en USB 3.1 Type-C-port og en utgang for hodetelefoner.

Vi endte opp med karakter 7 av 10 for den originale MacBooken, som er en av de laveste karakterene vi har gitt et Apple-produkt de siste årene. (Men ikke den laveste)

Kan 2016-oppdateringen av MacBook endre på dette? Før vi avslører det på sistesiden begynner vi med en gjennomgang av hva Apple forteller oss skal skille nye MacBook fra den ett år eldre broren.

Dette er nytt

Ny farge

Rosa og rosa, fargen minner mer om gull spør du oss.
Niklas Plikk, Tek.no

Det første mange vil legge merke til med 2016-utgaven av MacBook er den nye fargen den også kommer i, «Rose Gold», eller rosegull. Folkene hos Apple har lagt merke til at vi er litt mette på hvite og grå dingser, og aper altså etter utførelsene som har vært tilgjengelige for iPhone siden lanseringen av 6s, og senere også på Apple Watch og iPad Pro.

Om du har sett en iPhone 6s i rosegull vet du at det slettes ikke er snakk om noe sjokkrosa Barbie-produkt. Ikke la deg lure av Apples offisielle bilder, for her snakker vi heller om et lite «stikk» av rosa, og faktisk sliter vi enkelte ganger med å skille MacBook med rosegull fra den smekre gullfargede utgaven. Mye kommer an på lyset, og selv av våre bilder fremstår MacBook i rosegull som mer rød-rosa ann den strengt talt er.

For oss som ikke tør å eksperimentere alt for mye med farger er det greit at MacBook også kommer i de, etter vår mening, mer maskuline «Stellargrå», formelle «Sølv» og prangende – men langt fra glorete – «Gull»-utførelsene.

Bedre ytelse

Annet enn rosegull-utførelsen er nye MacBook identisk med fjorårets modell. Men, det er utenpå. Under panseret har det skjedd noe som er mer spennende – i alle fall på papiret. En ny prosessor og raskere minne er nemlig på plass, og hva dette har å si i praksis får vi svaret på på neste side.

I korte trekk er prosessoren oppgradert fra Intels Broadwell til deres nyeste Skylake-generasjon. Dette skal ifølge Apple gi bedre ytelse, raskere grafikk og en hel time lengre batteridriftstid. Dermed skulle batteridriftstiden være oppe i omtrent elleve timer. Også minne er oppgradert, men Apple fastholder på DDR3-minne med hastigheten 1866 MHz fremfor å ta steget over på DDR4-minne med enda høyere frekvenser.

Både MacBook Air og nyeste MacBook Pro har ved siste oppdatering fått svært raske PCIe-baserte lagringsløsninger. Nå er det MacBooks tur, og der vi på neste side måler dette selv, håper vi å kunne bekrefte Apples egne lovnader om opptil 90 prosent bedre skrivehastighet enn forrige generasjon MacBook skiltet med.

Skiller seg fra Air

Apples MacBook har en tykkelse på kun 1,3 centimeter og veier bare 909 gram. Dessuten skal vi ikke glemme at den er vifteløs. Derfor blir det ekstra spennende å se hvor mye nye MacBook har fått ut av komponentoppgraderingen, der den konstant må passe seg for å bli for varm.

Rent utseendemessig skiller MacBook seg fra MacBook Air både ved at den har en lekker høyoppløst skjerm, samt at den tar i bruk et nyutviklet tastatur med «sommerfugl-taster». Dette er for de fleste formål verre å skrive med enn tidligere Apple-tastaturer. Hvorfor vi mener det kan du lese om på sistesiden.

I år, som i fjor, er også den nye Force Touch-pekeplaten på plass. Denne kjenner vi fra 2015-utgaven av MacBook Pro, som gir deg mulighet til å trykke ned i to omganger for å låse opp flere nye funksjoner og hurtigsnarveier.

MacBook holder ellers den vante og høye Apple-standarden med sin helstøpte aluminiumskropp og sitt minimalistiske uttrykk. Kvalitetsfølelsen kan føles allerede når du griper rundt MacBooken første gang og åpner skjermen – som enkelt vippes opp ved hjelp av én finger mens maskinen står fjellstøtt foran deg.

MacBook er mye mindre enn en MacBook Pro. Her er Stellargrå-varianten avbildet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Verdens dyreste Powerpoint-assistent?

Den høye prisen, som i skrivende stund ligger på 14 500 kroner, avskriver effektivt både studenter og skoleelever flest – og henvender seg i stedet til overlønnede bedriftsledere som ønsker en lett og utholdende skrivemaskin å trykke ned i stresskofferten for å mekke lysbilder på vei over Atlanteren – for å dra den litt langt. For la oss bare si det først som sist: MacBook er en luksusmaskin som ikke gir deg datakraft som står i stil med prisen. I tillegg krever den at du investere i dyrt ekstrautstyr i form av adaptere. Men dette kommer vi tilbake til.

De nærmeste konkurrentene til MacBook vil kunne være begrenset til de to andre Apple-bærbare, da enkelte ikke lurer på hvilken datamaskin de skal ha, men hvilken Mac som er rett for dem. Både MacBook Air og MacBook Pro er likevel vidt ulike maskiner som passer helt ulike oppgaver og situasjoner, noe vi vil belyse senere i testen. Vi har også merket oss at Asus UX305 er en spesielt farlig konkurrent som alle som vurderer Apples nye lettvekter gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å avskrive bare fordi den kommer med Windows. Den koster dessuten langt mindre!

Ytelse »

I MacBook sitter nå en tokjernet Intel Core m3 (6Y30) «Skylake»-basert prosessor klokket til 1.1 GHz. Dette er et steg opp fra forrige generasjon Core m-5Y31 «Broadwell»-prosessor som vi fant i fjorårets MacBook. Core m3 er i likhet med forgjengeren svært energieffektiv og kan på grunn av et svært beskjedent strømforbruk kjøles passivt, altså helt uten vifter. Dette gjør imidlertid sitt til at ytelsen ikke er spesielt mye å skryte av, som vi skal se av grafene under.

I videokonverteringsprogrammet «Handbrake» satte vi nemlig i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, så testen skiller virkelig klinten fra hveten. Utfordringen viser at MacBook fortsatt ikke har i nærheten av de kreftene som bor i Pro-maskinens «Broadwell» Core i5-prosessor, men det er heller ikke å vente. Det som er mer spennende er at MacBook yter bedre enn Asus' oppdaterte UX305CA.

Vi kan likevel ikke konkludere med at MacBook nå har bedre ytelse enn den langt lavere prisede UX305CA. I prosessortest nummer to, Cinebench, er det nemlig sistnevnte maskin som viser seg fra den beste siden.

Takket være Turbo Boost-funksjonaliteten i Core m3-prosessoren, som øker frekvensen til én av de to prosessorkjernene opp til 2.2 GHz når det trengs mer fart, er den opplevde hastigheten likevel god i OSX og når du jobber med programmer – være seg nettleseren, tekstbehandleren eller Bilder-appen. Bare merk deg at denne TurboBoost-hastigheten kun kan være aktiv i noen sekunder av gangen. Den slår seg nemlig av straks temperaturen begynner å stige litt – noe den raskt gjør i det kompakte og vifteløse metallhuset. I praksis, til langdryge og tunge oppgaver, klarer dermed ikke prosessoren å jobbe på disse frekvensene og faller tilbake til 1.1 GHz.

Den gode opplevde ytelsen skyldes i stor grad også den nye og raskere PCIe-baserte M.2-flashdisken Apple har puttet inn i MacBooken. Denne leser og flytter data enda raskere enn i tidligere modeller, slik at alle programmer starter på et blunk. Vårt måleprogram, Atto, melder om lesehastigheter på opptil 1160 MB/s og skrivehastigheter på opptil 1275 MB/s. Med det kan dermed MacBook skilte med raskere skrivehastigheter enn storebror MacBook Pro.

Originale MacBook bød på Intels integrerte HD 5300-grafikkbrikke, noe vi kan se av ytelsesgrafen er svært labre saker. Faktisk er dette den svakeste grafikkbiten man finner i forrige generasjon Broadwell-brikker fra Intel.

Apple holder fokuset på grafikk nede også i nye MacBook anno 2016, men med Intel HD 515 ser vi i faktisk et betydelig bedre resultat enn originalen ga oss. Ytelsesøkningen måler vi til omtrent 38 prosent i 3DMark, noe som er langt mer enn de 25 prosentene Apple selv antyder. Dessverre fikk vi ikke vår FarCry 2-spilltest til å kjøre i BootCamp på MacBooken, og kan dermed kun sammenligne reell 3D-ytelse i vårt nye testspill, The Talos Principle. Her har vi ikke målinger for forrige MacBook, men i forhold til Asus UX305CA gjør MacBook anno 2016 et bedre inntrykk. UX305 benytter samme grafikkbrikke som nye MacBook, så vi kan her ha fått svaret på hvilken prosessor som faktisk har overtaket i praksis, ref. de noe sprikende prosessormålingene øverst på siden her.

Vi vil aldri anbefale noen å kjøpe MacBook for å spille på, men som vi ser kan enkelte spill være spillbare i oppløsninger lavere enn full-HD, om det kniper som verst på en langdryg flytur eller sommerferie.

I bruk og konklusjon »

Kompromissløs skjerm

Vi har flere ganger skrytt Apples MacBook Pro-maskiner opp i skyene for sine høyoppløste, lyssterke, krystallklare og fargesprakende skjermer. Da vi testet den første MacBooken i fjor kunne vi med et lettelsens sukk slå fast at det å være MacBook-familiens lillebror slettes ikke var ensbetydende med å være lillebror på skjermfronten. (Selv om skjermen riktig nok er en tomme mindre). Apple har ikke gjort noen endringer skjermmessig siden i fjor, så de 2304 x 1440 bildepunktene er fortsatt like flotte å se på som sist vi hadde dem innom oss.

Skjermen er godt kalibrert fra fabrikken.

Apple gir deg en skjerm med perfekte farger. Her er grønt grønt og gult er gult – rett ut av boksen, så noe dyrt kalibreringsutstyr trenger du ikke å kjøpe inn for bruk på på denne maskinen.

Skjermen er kompromissløs på alle måter, også når det kommer til lysstyrken på hele 380 nits – som betyr at du kan bruke maskinen selv utendørs under visse forhold. Lysstyrken målte vi til å være et lite knepp høyere på Asus UX305CA, men vi ville gått for Apples skjerm hver dag som helst om vi måtte velge mellom dem.

Skjermrammen er tynnere enn MacBook Air sin, men det er vanskelig å bli virkelig imponert etter å ha sett hva Dell har fått til på området med sin nesten rammeløse XPS 13.

Om du tenker at 12 tommer kan bli litt stusselig etter å være vant til 13 tommer eller større så kan du ha rett i det, men i det store og hele har vi ikke savnet mer plass under testperioden vår. Det skal imidlertid sies at vi for det meste har benyttet tekstbehandleren og surfet «nettet» på skjermen, uten å ha hatt flere enn et par vinduer oppe ved siden av hverandre samtidig. Trengte vi mer boltreplass til for eksempel bildebehandling og lignende koblet vi uansett til en ekstern skjerm, for da ble 12-tommeren vel knotete.

Nytt er ikke alltid bedre

Med originale MacBook skrotet Apple «saksebryterene» og introduserte et nytt tastatur med såkalte sommerfuglbrytere, noe som gjorde det mulig å lage et langt tynnere tastatur enn tidligere.

Ifølge Apple ble også følsomheten bedre om du traff tastene helt i ytterkanten, og de fikk plass til å utvide overflaten noe for hver eneste tast. Sistnevnte er en god ting og krever lite tilvenning, men når det kommer til skrivefølelse har vi i år, akkurat som i fjor, dårlige nyheter.

Tastaturet er utrolig tynt, men ikke veldig behagelig i bruk.
Niklas Plikk, Tek.no

Det var utrolig viktig for Apple å gi nye MacBook et tynnere tastatur. Bare slik kunne de lage en maskin med slik tykkelse at du nærmest kan bruke den til å hakke løk på kjøkkenet.

Vi synes imidlertid ikke at de tynne tastene er spesielt behagelige å skrive med. Tastene er svært kontante, stabile og veldig raske, men vandringen deres er nesten helt borte og nedslaget oppleves som for hardt. I tillegg følger en høyere lyd enn vi er vant med fra Apple-tastaturer, som høres spesielt godt når det er stille rundt deg. Prøv å tast på MacBook på et bibliotek eller på et stille pendlertog en ettermiddag og du vil nok raskt få minuspoeng av sidemannen.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For deg som skriver mye, enten du er en student som produserer større rapporter eller du for eksempel er journalist – og bruker brorparten av dagen på å taste i vei – da bør du i det minste gjøre deg selv den tjenesten å prøve MacBookens tastatur selv før du kjøper. Ellers vil du, sannsynligvis før heller enn siden, pådra deg det som kommer først av senebetennelse eller følelsen av at du har dummet deg litt ut.

Her ser du den eneste porten på maskinen, en USB 3.1 Type-C.
Niklas Plikk, Tek.no

Det hjelper nemlig lite at tastene virker å holde god kvalitet rent materialmessig, for tastaturet blir rett og slett for tynt til at det er behagelig å bruke i lengden – og nå har vi hatt sjansen til å venne oss til tastaturet både i flere omganger med to generasjoner MacBooker, og nå sist i en helt uke under testen av årets modell. Vi har fortsatt ikke skiftet mening om tastaturet.

Du som i all hovedsak skriver meldinger på Facebook, blogger litt eller taster inn noen nettadresser nå og da burde imidlertid ikke ha noen problemer med tastaturet. Det er laget så godt som et slikt tynt tastatur kan lages.

En lekker detalj som vi har sansen for er at hver eneste tast har sin eget dedikerte LED-pære. Slik er lyslekkasjen rundt tastene, som vi blant annet ser på MacBook Pro saga blot, og kun selve tegnet på tasten lyser opp i mørket.

Her stemmer alt

Der tastaturet gir ganske blandede følelser, kan vi ikke annet enn å elske Apple for å ha gitt oss den magiske pekeplaten deres. Ingen leverer en like presis og behagelig pekeplate som Apple, og den får du selvsagt om du skaffer deg en MacBook.

Med absolutt presisjon glir fingrene over den, og uansett hvilke sprell de skulle finne på kan du være sikker på at resultatet blir som du tenkte. Du kan enkelt panorere, rulle, knipe, rotere, dra, og forstørre - alt ved hjelp av naturlige flerfingerbevegelser som sitter som et skudd hver gang og er lette å huske. Og du, pekeplaten fungerer helt ypperlig også i Windows 10 med BootCamp. Ta den, alle PC-produsenter!

Klikk to ganger

Den trykksensitive pekeplaten er av den nyere Apple-typen med Force Touch. Denne ser ut som pekeplaten alltid har gjort, men de mekaniske komponentene er byttet ut med en elektronisk tilbakemeldingsmotor og trykkfølere. Dette gjør sitt til at du kan trykke ned hvor du vil på pekeplaten, også i øvre del av den, og trykket er nesten helt lydløst. Mer interessant er det likevel at trykksensorene kan registrere hvor hardt du trykker.

MacBook i midten. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplaten har nå to klikk-nivåer. Nivå én både fungerer og føles omtrent som du kjenner fra tidligere, mens nivå to altså krever enda mer trykk og utfører alle de nye funksjonene basert på hvor hardt du presser ned. Du kan selv regulere hvor mye motstand du skal møte i valgpanelet, noe som både er morsomt å eksperimentere med og nyttig.

Dette gir rom for mer intuitive måter å kontrollere programmer på. For eksempel kan du spole raskere med spoleknappen i QuickTime ved å legge mer trykk på pekeplaten. Du kan også forhåndsvise dokumenter eller nettsider ved å trykke hardt på ikonene deres eller lenker i nettleseren, samt slå opp definisjonen av et ord du kommer over.

Fortsatt, over ett år etter lanseringen av den første Force Touch-pekeplaten, er det ganske begrenset hvilke muligheter denne gir deg og hvor hendige disse mulighetene faktisk er.

Vi er ikke helt overbeviste av Apples Force Touch-funksjon på Mac enda, men den gjør i alle fall enkelte oppgaver litt raskere og smidigere enn tidligere. Bare fremtiden vil vise den virkelige nytteverdien, når flere programmer får støtte for de ekstra funksjonene og utviklerne kanskje finner nye lure måter å utnytte trykkmåleren på.

MacBook, MacBook Air, MacBook Pro. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

– Du trenger bare én port, sier Apple...

Det mener i alle fall Apple, for de har lansert en bærbar datamaskin til 14 500 kroner med én eneste tilkoblingsport tilgjengelig (pluss en utrydningstruet 3.5mm minijack-utgang for hodetelefoner). Med kun én port, som er av den steikende flotte – men foreløpig lite utbredte USB Type-C – er MacBook forut for sin tid, men ikke nødvendigvis på en god måte.

Dette adapteret koster 800 kroner og er nødvendig for å koble til eksisterende tilkoblingsutstyr du måtte ha. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er ingen tvil om at vi beveger oss over til stadig mer trådløs kommunikasjon, det er bare det at Apple med sin nye MacBook lukker øynene for at vi ikke helt er der ennå. Greit, du kan koble til eksternt tastatur og mus via blåtann og internett er selvsagt trådløst. Men hva om du skal overføre bilder fra et minnekort? Maskinen har ingen minnekortleser. Skal du overføre data fra en USB-minnepinne har maskinen ingen inngang som kan ta imot denne, og det å sende bildet ut til en ekstern skjerm kan du også glemme. Skal du gjøre flere av disse tingene samtidig, og i tillegg lade maskinen over samme port, da har du et problem.

Problemet kan løses ved hjelp av svindyre adaptere til 800 kroner, men bare delvis. Apples eget adapter, som lar deg koble til både lader, HDMI og en USB-dings samtidig hjelper deg ikke om du ønsker å docke MacBooken din til mus, tastatur og skjerm på jobben eller hjemme. Den mangler én ekstra USB-inngang til dette. Og hva om du har en skjerm som sender bilde over HDMI på jobb, mens skjermen hjemme bare har en DVI-port? Da trenger du brått enda et adapter. Så var det dette minnekortet da, og slik fortsetter herligheten.

...vi er delvis enige

Vi vet samtidig at enkelte bare kobler til slikt utstyr en eller to ganger i året. Fremtidens kameraer vil by på trådløs overføring av bilder og video, videosignaler vil kutte kabelen, og hodetelefoner hvor lyden overføres ved hjelp av blåtann begynner virkelig å bli utbredt. Det er ingen tvil om at vi i fremtiden ikke vil måtte bry oss om å kable de ulike enhetene våre sammen med det som fra et fremtidsperspektiv mest av alt vil minne om lange og begrensende kjettinger, men inntil videre er det noe å virkelig tenke igjennom. Om du kjøper en MacBook bør du også ha, eller være klar for å investere i, mer trådløst ekstrautstyr for å få mest mulig glede av maskinen.

Da vi testet den første MacBooken lurte vi på om ikke Apple burde ventet med å lansere sin en-port-Mac til Intels Skylake var her med trådløs induksjonslading. Nå er MacBook her med Skylake, men uten induksjonsladingen (Tek Ekstra) plattformen i teorien støtter. Vi ville nok selv valgt å vente med å kjøpe en MacBook til vi visste at vi aldri måtte velge mellom å enten lade maskinen vår eller overføre bilder fra kameraet uten adaptere, men som vi straks kommer til er det kanskje en litt overdreven frykt vi kjenner på her.

Imponerende batteri

For, batteriet i nye MacBook har enda bedre driftstid enn originalen – som i sin tid måtte se seg slått av MacBook Air. Denne gangen lover Apple omtrent elleve timer video på en lading, opp fra ti timer tidligere. Normalt innfrir Apples disse lovnadene, og i våre tester kommer de ut som selskapet som innfrir det de lover (Tek Ekstra).

Vi målte fantastiske 10 timer og 20 minutter kontinuerlig videoavspilling av et 720p-klipp med skjermens lysstyrke stilt inn på 150 nits. Om du primært holder på med lette oppgaver, som teksbehandling og lignende tror vi du fint kan legge på enda en time eller to før skjermen går i sort. Dette er et utrolig godt resultat, tatt i betraktning den tynne maskinene og den høyoppløste retinaskjermen. Dessuten gjør dette at den ene USB Type-C-porten nesten alltid vil være tilgjengelig for annet utstyr enn ladekabelen.

Stilleste gutt på sovesal en

Apples maskiner har alltid vært blant de aller mest stillegående vi tester i Tek. MacBook topper selvsagt denne listen da den er komplett lydløs. Den har, i likhet med Asus UX305CA, nemlig ingen vifte og kan følgelig ikke avgi støy selv når den jobber som besatt med noe. Den kan bli ganske varm under, og når den blir det synker også ytelsen noen hakk. Dette er likevel ikke merkbart til vanlige oppgaver. Her i vår måling er nemlig temperaturen målt rett etter at maskinens prosessor har tygget seg gjennom tunge og tidkrevende tester.

Låter som en feit en

MacBook har nesten, men bare nesten, like gode høyttalere som storebror MacBook Pro. Apple har snekret sammen et anlegg som spiller bedre enn høyttalere som sitter i store 15- og 17-tommers bærbare maskiner. De to elementene, som ligger like over tastaturet og peker opp mot deg, leverer engasjerende lyd selv på maks volum. Du får et relativt balansert lydbilde, med en tydelig – om enn noe tynn diskant – og ingen grøtete buldrebass.

Konklusjon

MacBook er en flott maskin som gjerne blir med deg på langtur, men kanskje må du også ha med et adapter eller to og kjøpe nytt ekstrautstyr, og har du egentlig råd?
Niklas Plikk, Tek.no

Slik vi ser det nå i 2016 er ikke nye MacBooks største problem det at den er relativt svak ytelsesmessig. Den takler nemlig dagligdagse oppgaver godt. Det er faktisk heller ikke det største problemet at den kun har en port.

For, nå har nemlig Apples MacBook nådd et prispunkt som gir oss dårlig smak i munnen. Vi kunne under tvil forsvare 12 000 kroner, som den originale MacBook kostet da den ble lansert, men det er vanskelig nå som maskinen snuser på 15 000 kroner flere steder, for basiskonfigurasjonen.

Vi vet selvsagt at Apple ikke kontrollerer valutakursene, og mye av prisoppgangen kan vi takke den svake kronen for, men vi sammenligner uansett mer med hva konkurrentene gir, og den farligste konkurrenten til MacBook, Asus Zenbook UX 305CA, ligger både 2500 kroner lavere på prisstigen og gir dobbelt så mye lagringsplass. Denne maskinen leverer ikke like god batteridriftstid, men veier opp med lettere mulighet for opplading, et langt mer behagelig tastatur og en fortsatt ganske kompakt størrelse. Mange vil også spare kostnaden til et adapter, og det står i alle fall ikke på designet. ZenBook UX 305CA er lekker og solid.

Om du har pengene, ikke bryr deg om det paddeflate tastaturet med effen skrivefølelse, gjerne reiser med en adapter eller to i lommen og vil ha overlegen batteridriftstid vet du hvor du får handlet årets MacBook. Du kan glede deg til å få en smekker og kompakt maskin med langt flere gode enn dårlige egenskaper i hus. Vi mener likevel Apple burde inkludert et adapter i prisen.

For deg som er mer forsiktig med lommeboka, klarer deg med et fortsatt godt men noe svakere batteri og gjerne produserer en del tekst, faller vår anbefaling på Asus' oppdaterte ZenBook UX305CA.

Trenger du mer kraft, flere porter og et herlig tastatur?
Les testen vår av MacBook Pro 13 »

annonse