Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook (2016)

Nå strekker dere strikken vel langt, Apple

Smekre MacBook holder høy kvalitet, men prisen har nå nådd et usmakelig nivå.

Introduksjon »

NB: Denne testen av MacBook 2016 er basert på anmeldelsen vår av 2015-utgaven.

I fjor på samme tid presenterte Apple sin fremtidsvisjon for ultrabærbare, MacBook.

MacBook var både tynnere og mindre enn MacBook Air, og hadde en overlegen skjerm. Men, dessverre var den også langt svakere spesifikasjonsmessig, hang etter på batteridriftstiden og kom dessuten med en annen svært omdiskutert designjustering: Apple hadde nemlig tatt farvel med nær sagt alle tilkoblingsporter, og alt vi stod igjen med var en USB 3.1 Type-C-port og en utgang for hodetelefoner.

Vi endte opp med karakter 7 av 10 for den originale MacBooken, som er en av de laveste karakterene vi har gitt et Apple-produkt de siste årene. (Men ikke den laveste)

Kan 2016-oppdateringen av MacBook endre på dette? Før vi avslører det på sistesiden begynner vi med en gjennomgang av hva Apple forteller oss skal skille nye MacBook fra den ett år eldre broren.

Dette er nytt

Ny farge

Rosa og rosa, fargen minner mer om gull spør du oss.

Det første mange vil legge merke til med 2016-utgaven av MacBook er den nye fargen den også kommer i, «Rose Gold», eller rosegull. Folkene hos Apple har lagt merke til at vi er litt mette på hvite og grå dingser, og aper altså etter utførelsene som har vært tilgjengelige for iPhone siden lanseringen av 6s, og senere også på Apple Watch og iPad Pro.

Om du har sett en iPhone 6s i rosegull vet du at det slettes ikke er snakk om noe sjokkrosa Barbie-produkt. Ikke la deg lure av Apples offisielle bilder, for her snakker vi heller om et lite «stikk» av rosa, og faktisk sliter vi enkelte ganger med å skille MacBook med rosegull fra den smekre gullfargede utgaven. Mye kommer an på lyset, og selv av våre bilder fremstår MacBook i rosegull som mer rød-rosa ann den strengt talt er.

For oss som ikke tør å eksperimentere alt for mye med farger er det greit at MacBook også kommer i de, etter vår mening, mer maskuline «Stellargrå», formelle «Sølv» og prangende – men langt fra glorete – «Gull»-utførelsene.

Bedre ytelse

Annet enn rosegull-utførelsen er nye MacBook identisk med fjorårets modell. Men, det er utenpå. Under panseret har det skjedd noe som er mer spennende – i alle fall på papiret. En ny prosessor og raskere minne er nemlig på plass, og hva dette har å si i praksis får vi svaret på på neste side.

I korte trekk er prosessoren oppgradert fra Intels Broadwell til deres nyeste Skylake-generasjon. Dette skal ifølge Apple gi bedre ytelse, raskere grafikk og en hel time lengre batteridriftstid. Dermed skulle batteridriftstiden være oppe i omtrent elleve timer. Også minne er oppgradert, men Apple fastholder på DDR3-minne med hastigheten 1866 MHz fremfor å ta steget over på DDR4-minne med enda høyere frekvenser.

Både MacBook Air og nyeste MacBook Pro har ved siste oppdatering fått svært raske PCIe-baserte lagringsløsninger. Nå er det MacBooks tur, og der vi på neste side måler dette selv, håper vi å kunne bekrefte Apples egne lovnader om opptil 90 prosent bedre skrivehastighet enn forrige generasjon MacBook skiltet med.

Skiller seg fra Air

Apples MacBook har en tykkelse på kun 1,3 centimeter og veier bare 909 gram. Dessuten skal vi ikke glemme at den er vifteløs. Derfor blir det ekstra spennende å se hvor mye nye MacBook har fått ut av komponentoppgraderingen, der den konstant må passe seg for å bli for varm.

Rent utseendemessig skiller MacBook seg fra MacBook Air både ved at den har en lekker høyoppløst skjerm, samt at den tar i bruk et nyutviklet tastatur med «sommerfugl-taster». Dette er for de fleste formål verre å skrive med enn tidligere Apple-tastaturer. Hvorfor vi mener det kan du lese om på sistesiden.

I år, som i fjor, er også den nye Force Touch-pekeplaten på plass. Denne kjenner vi fra 2015-utgaven av MacBook Pro, som gir deg mulighet til å trykke ned i to omganger for å låse opp flere nye funksjoner og hurtigsnarveier.

MacBook holder ellers den vante og høye Apple-standarden med sin helstøpte aluminiumskropp og sitt minimalistiske uttrykk. Kvalitetsfølelsen kan føles allerede når du griper rundt MacBooken første gang og åpner skjermen – som enkelt vippes opp ved hjelp av én finger mens maskinen står fjellstøtt foran deg.

MacBook er mye mindre enn en MacBook Pro. Her er Stellargrå-varianten avbildet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Verdens dyreste Powerpoint-assistent?

Den høye prisen, som i skrivende stund ligger på 14 500 kroner, avskriver effektivt både studenter og skoleelever flest – og henvender seg i stedet til overlønnede bedriftsledere som ønsker en lett og utholdende skrivemaskin å trykke ned i stresskofferten for å mekke lysbilder på vei over Atlanteren – for å dra den litt langt. For la oss bare si det først som sist: MacBook er en luksusmaskin som ikke gir deg datakraft som står i stil med prisen. I tillegg krever den at du investere i dyrt ekstrautstyr i form av adaptere. Men dette kommer vi tilbake til.

De nærmeste konkurrentene til MacBook vil kunne være begrenset til de to andre Apple-bærbare, da enkelte ikke lurer på hvilken datamaskin de skal ha, men hvilken Mac som er rett for dem. Både MacBook Air og MacBook Pro er likevel vidt ulike maskiner som passer helt ulike oppgaver og situasjoner, noe vi vil belyse senere i testen. Vi har også merket oss at Asus UX305 er en spesielt farlig konkurrent som alle som vurderer Apples nye lettvekter gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å avskrive bare fordi den kommer med Windows. Den koster dessuten langt mindre!