Tek.no

Samletest GoPro Karma vs norske Staaker

Blir det David mot Goliat?

Hvordan klarer den norske følgedronen seg mot den amerikanske actionkamerakjempen?

Kristoffer Møllevik
Kristoffer Møllevik
28 Nov 2017 13:13

GoPro Karma VS Staaker

Vårt inntrykk er helt klart at DJI har det hardeste grepet om dronemarkedet, og de har kjørt et hardt løp med å både forbedre og forminske egne droner. Men det finnes likevel alternativer der ute. Vi gikk gjennom mange i vår store droneguide, og nå skal vi teste to av de mer interessante modellene, nemlig GoPro Karma og norske Staaker.

Karma's a ...

GoPro er selskapet som i så stor grad løftet frem begrepet actionkamera, at de i praksis ble fellesnavn for alle actionkameraer, og fikk en så sterk merkevare at det nok ble tøft for andre å komme inn på det markedet.

Testvideo fra GoPro Karma. Først manuell flyvning, så følg-etter-funksjon. Filmet med GoPro Hero6.

Men når GoPro skulle kaste seg ut i dronemarkedet med sin GoPro Karma, møtte de seg selv litt i døra. På en måte. Det vi si, de møtte DJI, som på mange måter ble for droner hva GoPro var blitt for actionkameraer. Karma så til å begynne med ut som et spennende, kompakt og sammenleggbart alternativ til DJIs Phantom-droner. Men den fikk ikke være på markedet mer enn 10 dager før DJI slo lufta ut av dem med Mavic Pro, som er enda mer kompakt, med kollisjonssensorer og følgefunksjon. Og bare uker etter måtte GoPro tilbakekalle dronene sine på grunn av en alvorlig produksjonsfeil.

Men etter relansering tidligere i år, og en oppdatering nå nylig, slik at Karma endelig har fått følgefunksjon, er den blitt langt mer interessant. Er den et godt alternativ til DJI-droner som Mavic og Spark?

Staaker stalker

Testvideo fra Staaker, filmet med GoPro Hero6 og fargebehandlet i Permiere Pro.

Staaker er utviklet av norske The Staaker Company, med base på Fornebu utenfor Oslo. Navnet uttales «ståker», altså omtrent som det engelske ordet «stalker», som betyr «forfølger». Og der GoPro-dronen fikk følgefunksjon først nå nylig, er Staaker bygget omtrent ene og alene for nettopp nettopp å forfølge deg. Kan dette være dronen som er skreddersydd for deg som først og fremst vil filme deg selv, og ikke vennene dine?

Konklusjonen, sånn kort sagt

For deg som først og fremst vil ha svaret med to streker under, oppsummerer vi under her. Siden begge dronene bruker actionkameraer istedet for egne «dronekameraer», tar vi en felles bit om bildekvaliteten under boksene. Og hvis du vil ha litt flere detaljer om hvordan vi synes dronene var i bruk, kan du sjekke neste side.

Hvis du vil ha både drone og actionkamera

GoPro Karma Light

GoPro Karma Light

I motsetning til dronene fra DJI, er Karma i større grad et system av deler som kan brukes hver for seg. Film alt som skjer på bakken med GoPro-en, stabilisert med gimbalen fra Karma, og når du er klar for mer luftige perspektiv setter du bare kamera og gimbal på dronen.

Karma er sammenleggbar og lettere å ta med seg enn DJIs Phantom-droner, men ikke riktig så kompakt som Mavic Pro. Du kan frakte den i kofferten, som også har ryggsekk-stropper, men den får også plass i slankere tur/sports-ryggsekk som GoPros tilpassede Seeker og Thule Legend GoPro.

Kontrolleren har innebygget skjerm og er stort sett bygget opp rundt samme «gamepad» lignende design som dronene fra DJI. Kontrolleren er enkel å bruke og Karma lett å fly, med flere gode, automatiserte flymoduser. I standardmodusen er bevegelsene myke og fine, men til gjengjeld ikke så kjapp og responsiv som standardmodusen hos for eksempel DJI Phantom. I sportsmodus blir den straks litt hissigere, men vi må inn i menyene for å skifte, og savner en egen knapp for å kunne gjøre det kjappere.

Det merkelige med GoPro Karma, er at den ikke er laget for «selvfilming», sånn med tanke på at nettopp selvfilming har vært grunnlaget for omtrent alt GoPro har gjort til nå. Dronen har en GPS-basert følgemodus som gjør at den følger etter den som holder kontrolleren, men det er ikke laget noe system for å feste kontrolleren rundt halsen eller for eksempel på Seeker-sekken. Dermed er det ikke spesielt enkelt å filme seg selv gjøre noe spennende med den. Og uten en visuelt basert følgemodus a la Active Track er du overlatt til manuell flyvning hvis du skal følge etter noen andre.

Alt i alt er Karma en god drone, men med mindre du helt spesifikt ønsker muligheten til å bruke kameraet som actionkamera utenom, ville vi heller gått for Mavic Pro. For (i skrivende stund) samme pris får du da en mer kompakt drone med betydelig bedre batteritid, to ekstra batterier, kollisjonssensorer (som Karma ikke har) og posisjonssensorer på undersiden (som Karma heller ikke har).

GoPro Karma Light
7
Bra

GoPro Karma Light

sitat"Det modulære kan gjøre den interessant for enkelte, men vi ville heller sett på Mavic Pro"
 • Krysse av
  Enkel å fly, myke bevegelser i lufta
 • Krysse av
  Kontroller med innebygget skjerm
 • Krysse av
  Har flere gode, automatiserte flymoduser
 • Krysse av
  Sammenleggbar
 • Krysse av
  «Modulær» - kamera og gimbal kan brukes utenom dronen
 • Krysse av
  Støtter GoPro beste actionkameraer, enkelt å oppgradere
 • Bytt
  Kan ikke oppdage og unngå hindringer
 • Bytt
  Kun GPS-basert følg-etter-funksjon
 • Bytt
  Kontrolleren egner seg ikke for selvfilming under aktivitet
 • Bytt
  Svak batteritid sammenlignet med konkurrentene
 • Bytt
  Mer ustabilt bilde på kontrolleren under flyvning enn konkurrentene fra DJI
 • Bytt
  Har ikke posisjonssensorer på undersiden

Nesten utelukkende for selvfilming

Staaker 1 Follow Me Drone

Staaker 1 Follow Me Drone

Vi har trua på Staaker, og likte dronen godt, men den bærer også preg av å være et førstegenerasjonsprodukt som trenger litt finsliping.

Dronen er sammenleggbar og enkel å transportere, omtrent på samme måte som GoPro Karma, men er helt og holdent laget for å følge etter brukeren. Den vanntette kontrolleren festes på armen, og så bruker Staaker GPS og barometerdata til å følge etter oss.

Underveis kan vi justere hvordan Staaker flyr ved hjelp av store, hanskevennlige knapper på kontrolleren, og dirigere den lengre unna, nærmere, høyere, lavere, eller mer til den ene siden eller den andre. Vi kan få den til å automatisk sirkle rundt oss, eller for eksempel ha oss i bildet, men likevel alltid peke kameraet mot en bestemt himmelretning slik at lyset eller bakgrunnen blir «riktig». Det er også den eneste dronen vi kan komme på å ha sett på markedet som tåler regn og snøvær. Dette gjør at Staaker kan ta en unik posisjon i markedet der vi tror det er et hull å fylle.

Problemfri er den dog ikke. Vi får ikke noe informasjon fra kameraet underveis, og må bare krysse fingrene for at det fungerer som det skal. Fullt minnekort midt i opptaket? Det blir en overraskelse til etterpå. Kontrolleren er ikke egnet for «friflyvning» slik som Karma og DJI-dronene, dronen har ikke kollisjonssensorer eller posisjonssensorer på undersiden, og kamerabevegelsene er tidvis litt mer «rykkete» enn vi liker. Prisen på nær 14 000 kroner (i skrivende stund) er heller ikke til å spøke med, ikke minst med tanke på at du må kjøpe kameraet utenom hvis du ikke allerede har et som passer (kan bruke Garmin Virb Ultra 30 og GoPro Hero3, -4, -5 og -6).

Per nå er dette en utrolig kul drone med unike egenskaper, og vi håper The Staaker Company kommer med en generasjon til av dronen sin. Kanskje en som er enda litt mer kompakt? Og så får de håpe at DJI ikke lager en vanntett utgave av Spark eller Mavic Pro med et lignende kontrollersystem som Staaker, for det kan nok bli vanskelig å slå allsidighet til en slik konkurrent. En slik konkurrent finnes altså ikke enda, men vi tror det kan være farlig å hvile på laubærene.

Staaker 1 Follow Me Drone
8
Meget bra

Staaker 1 Follow Me Drone

sitat"Spesialisert for «selv-filming» og utmerket til det, men ellers lite allsidig"
 • Krysse av
  Tåler regn, snø og minusgrader
 • Krysse av
  Kontroller tilpasset styring under aktivitet
 • Krysse av
  Følger etter kontrolleren, også i høyden
 • Krysse av
  Sammenleggbar
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Støtter markedets beste actionkameraer, enkelt å oppgradere
 • Bytt
  Kostbar (og kamera kommer i tillegg)
 • Bytt
  Viser ikke kamerabildet eller annen info fra kameraet under bruk
 • Bytt
  Uegnet til manuell flyvning, vanskelig å styre med presisjon
 • Bytt
  Kan ikke oppdage og unngå hindringer
 • Bytt
  Har ikke posisjonssensorer på undersiden

Bildekvaliteten

Siden begge dronene kan bruke GoPros kameraer, tar vi bildekvaliteten under ett her.

Bildekvaliteten avhenger litt av hvilken GoPro du velger, og vi regner med fremtidige kameraer fra GoPro vil være kompatibel med Karma, og dermed også Staaker, slik at du enkelt kan oppgradere etter behov. Kvaliteten på Hero6 Black er veldig god og kan fint konkurrere med DJI Phantom 4 og Mavic Pro.

Du kan lese mer om GoPro Hero6 Black i vår test her »

Staaker kan også bruke Garmin Virb Ultra 30, det kameraet kan du lese mer om her »

Kameraet er mer vidvinklet enn vi liker, men vi kan komme rundt det ved å endre utsnittet. Dette er ikke helt det samme som digital zoom, men det kan likevel innebære et lite kvalitetstap siden kameraet får mindre pikselinformasjon til ­nedskalering, og dermed kan det ikke «glatte over» for eksempel bildestøy like effektivt. En telelinse utenpå kunne nok kanskje vært en løsning, men vi har ikke sett slike til de nyere GoPro-kameraene.

I motsetning til Phantom 4 og Mavic Pro, får vi 60 fps i 4K med det nyeste GoPro-kameraet, men dette får vi også med de mer avanserte Phantom 4 Advanced og - Pro. De har i tillegg betydelig større 1"-bildebrikker som gjør at de skal klare seg bedre i svakere lysforhold, men vi regner ikke med å se noe stor forskjell i godt dagslys.

Les også