TestDJI Phantom 4

Nå begynner det å ligne på noe

DJI Phantom 4 får de andre dronene til å se ut som prototyper.

DJI Phantom 4 - Intro og spesifikasjoner

Når ble egentlig "droner", slik vi kjenner dem i dag, et allment begrep? Det føles som om det er flere tiår siden ordet gikk fra å gi oss assosiasjoner til flyvende drapsmaskiner som «Predator» og «Reaper», til å heller få oss til å tenke på de litt dyre leketøyene fra produsenter som Parrot, 3DR og DJI. Men det er slettes ikke så lenge siden.

Et kjapt søk i vårt eget arkiv avslører at en av de første dronene som fanget vår oppmerksomhet, var da den gang da Amobil-journalist Finn Jarle Kvalheim fikk presentert det han beskrev som «en slags elektrisk helikopteraktig skapning som kan styres fra en Iphone eller Ipod Touch

Produktet var AR Drone av Parrot, som til da var mest kjent for å produsere tilbehør for mobiltelefoner. Og så var det også slik dronen ble presentert, som et morsomt tilbehør til smarttelefonen. I vår test beskrev vi den som «skitartig», men noen nytteverdi var det ikke snakk om.

Vi har kommet langt på få år

Med Phantom 4 har DJI droppet de fargerike stripene og valgt et glatt, hvitt design.

Et kjapt søk i Google Trends viser en tydelig oppgang i interessen rundt droner i starten av 2013, altså omtrent da DJI lanserte sin første Phantom-drone.

I motsetning til hva vi hadde sett tidligere, så ikke denne ut som et isopor-leketøy fra Brio, eller et «gjør-det-selv-prosjekt» som krevde grunnkurs elektro, fagbrev i Linux og 500 flytimer i simulator for å komme i gang. Phantom var mer eller mindre klar rett ut av boksen, og lot oss feste en GoPro på det for å enkelt filme eller fotografere fra luften.

Det er altså ikke mer enn tre år siden, og siden den gang har DJI nærmest spyttet ut modell etter modell, med hele tre stykker i Phantom-serien bare i fjor. Vi tenkte egentlig at undertittelen til denne artikkelen kunne være «med det fjerde skal det skje», men til tross for navnet er Phantom 4 faktisk det tiende multikopteret i Phantom-serien.

Alle gode ting er ti? Vi får se.

Flyvende robot

Å kalle en drone for et fjernstyrt helikopter med fire rotorer og kamera, blir for enkelt. Sannheten er at en drone er en flyvende robot, som ved hjelp av innebygde sensorer sørger for at multikopteret egentlig flyr seg selv. Vi sier bare hvor det skal fly.

Dette gjorde at de første Phantom-dronene var superenkle å fly sammenlignet med et mer tradisjonelt, radiostyrt helikopter. Slapp du stikka på et slikt kunne du være rimelig sikker på at det kom til å smelle i bakken på den ene eller andre måten, mens hvis du slipper stikka på en Phantom-drone, stopper den bare og «henger» på stedet hvil.

Den kommer faktisk ikke til å styrte når den går tom for strøm heller, før den tid kommer den til å automatisk fly tilbake til startpunktet og lande.

Det er ikke mange år siden slike luftige perspektiver var svært kostbare.

Med Phantom 4 har DJI tatt det hele et steg lengre, for med den tiende dronen i Phantom-serien har vi fått noen spennende funksjoner som fikk undertegnede til å tenke at det endelig begynner å ligne på noe.

Joda, teknologien har frem til nå vært både utrolig spennende og imponerende, og bare det å kunne ta bilder og video fra luften med noe som har en innkjøpspris på mindre enn timesleien på et passasjerhelikopter, må nesten kunne beskrives som revolusjonerende for videoprodusenter og nyhetsmedia.

Phantom 4 bruker «datasyn» slik at vi kan be den om å følge etter omtrent hva som helst, så lenge motivet synes godt nok mot bakgrunnen.

Men nå har det som sagt blitt enda bedre, for med Phantom 4 har DJI introdusert det spennende og avanserte flymoduset «Active Track». Dette lar Phantom 4 følge etter omtrent hva som helst, bare ved at vi peker på det på videobildet. Dette kan være utrolig nyttige funksjoner, siden det gir oss jevne, fine bevegelser, som gjør seg godt på video, uten at vi er avhengige av en kompis eller kollega som kan styre enten kameraet eller dronen, slik som med Inspire 1. Summen av dette er at vi kan gjøre mer med mindre.

Om det faktisk funker finner du på side 3. På neste side skal vi se på hvordan det er å komme i gang med og å fly dronen, og på side 4 skal vi se hvordan foto- og videoegenskapene er.

DJI Phantom 4
9
Imponerende

DJI Phantom 4

sitat"Utvilsomt en drone som gir helt unike muligheter, og et fantastisk videoverktøy!"

Fordeler

 • Krysse av
  Kan selv følge etter motiver med «Active track»
 • Krysse av
  Avanserte flymodus gjør det enklere å få gode kamerabevegelser
 • Krysse av
  Antikollisjonssystem stopper dronen foran- eller flyr rundt/over hindringer
 • Krysse av
  God bildekvalitet
 • Krysse av
  Enkel å fly
 • Krysse av
  God håndkontroll med lang rekkevidde
 • Krysse av
  «Return-to-home» som ekstra sikkerhet hvis dronen mister kontakt med kontrolleren eller går tom for strøm
 • Krysse av
  Svært stabil i luften
 • Krysse av
  Leveres i egen oppbevaringskoffert
 • Krysse av
  Eget sportsmodus for flyging i høy hastighet
 • Krysse av
  Appen gir fortløpende informasjon om hvor lenge batteriet vil vare
 • Krysse av
  Eget nybegynnermodus minsker sjansen for å drite seg ut på første flytur

Ting å tenke på

 • Bytt
  For svak bitrate for god 4K-video
 • Bytt
  Skuffende stillbildekvalitet
 • Bytt
  Ikke sammenleggbar - tar stor plass i sekken
 • Bytt
  Følger kun med ett batteri, og ekstrabatterier er dyre
 • Bytt
  Det følger ikke med solblender for smarttelefon/nettbrett
 • Bytt
  Instruksjonsboken og -videoene er for overfladiske på enkelte punkter
 • Bytt
  Ikke egnet for «selvfilming» slik som Lilly og Staaker