Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDJI Phantom 4 Advanced

Den «proffe folkedronen» har fått en avansert utgave

Vi sjekker om det er verdt prisforskjellen.

Kristoffer Møllevik

Oppsummering og konklusjon

Relativt kort tid etter at DJI annonserte en «proffutgave» av markedets nok mest avanserte forbrukerdrone, DJI Phantom 4, presenterte selskapet enda en utgave; DJI Phantom 4 Advanced. Som navnet tilsier er det her snakk om en oppgradert, litt mer avansert utgave av den populære Phantom-dronen.

Men det siste året har prisen på den «vanlige» utgaven falt betraktelig, fra rett under 16 000 kroner, til nå rett under 9000. Nesten en halvering, ikke minst godt plassert under den «magiske» fem-siffer-grensa. Og DJI Phantom 4 imponerte stort, så det store spørsmålet blir jo hva DJI Phantom 4 Advanced har å by på, som skal gjøre den verdt de drøyt 5000 kronene den koster ekstra. Og ikke minst hva mer vi får for de 2500 kronene mer vi må ut med for proff-utgaven.

Du kan lese testen av den «vanlige» utgaven her:
DJI Phantom 4 får de andre dronene til å se ut som prototyper »

Selve kameraet er litt større, ellers ser den nye utgaven stort sett ut som den forrige.
Kristoffer Møllevik

Dette er nytt: Større, sterkere, raskere

Den største endringen ligger i kameraet, men vi tror egentlig de aller fleste kan klare seg fint med det gamle.
Kristoffer Møllevik

Hvis vi begynner på papiret, ser at de største endringene er på kameraet. Der kameraet på Phantom 4 hadde en 1/2,3"-bildebrikke, har Phantom 4 Advanced fått det samme kameraet som Phantom 4 Pro, med en omtrent fire ganger så stor 1-tommers bildebrikke. Eller litt mer praktisk forklart; bildebrikken i Phantom 4 var av samme typen som du finner i en nyere kameratelefon, mens bildebrikken i de nye utgavene er like stor som den du finner i et såkalt entusiastkompaktkamera.

Sjekk denne samletesten for eksempler på slike »

Testen fortsetter under tabellen

I tillegg er bitraten økt fra å være opp til 60 Mbps, til opp til 100 Mbps, med mulighet for å bruke den nyere h.265-kodeken (Tek Ekstra), som kort fortalt skal gi bedre og/eller mer effektiv komprimering enn den fortsatt mer utbredte h.264. Dette bør gi skarpere bilder med mindre synlig «komprimeringsstøy». Advanced- og Pro-utgavene kan også levere opp til 60 bilder i sekundet i 4K, der den vanlige utgaven bare klarte 30.

Med et litt sterkere batteri har DJI økt den oppgitte flytiden med 2 minutter, til 30 minutter, men reell flytid vil fortsatt variere veldig basert på forhold og hvordan du flyr. Dessuten holder dronen tilbake flere minutter flytid i reserve, slik at den kan komme tilbake til startpunktet og lande trygt. Dette er en sikkerhetsinnstilling du bare delvis kommer rundt, rett og slett for å passe på at dronen ikke går tom for strøm midt i lufta og tar den ubehagelige snarveien ned med tyngdekraftens hastighet. Så praktisk, reell flytid vil være en del kortere.

Den skal også ha blitt noe raskere enn sist, og selv om topphastigheten er den samme, går den nå omtrent 16 kilometer i timen raskere i «P-Mode». Dette er den modusen der kollisjonssensorene og de mer avanserte flymodusene fungerer. Men hvis du flyr i de høyeste hastighetene vil du få propellene med i bildet, så for å få fult utbytte av dette for filming må du filme litt «nedover».

Dette var en kort oversikt, under kommer konklusjonen,
og på neste side går vi mer i dyben »

Konklusjon - Verdt en oppgradering?

DJI Phantom 4 Advanced er selvsagt en svært, svært bra kameradrone. Og som en oppgradert versjon av forgjengeren skulle jo det bare mangle. For på samme måte er også denne et fantastisk verktøy for videofotografer, og ved hjelp av kollisjonssensorene, Active Track og andre avanserte flymoduser, gjør Phantom-dronene det forholdsvis enkelt for én operatør å styre både drone og kamera, og fortsatt komme hjem med svært flotte kameraføringer.

Dette kan du lese mer om på neste side, hvor vi går mer i detalj »

Men er mellomlegget på drøyt 5000 kroner verdt det, når vi sammenligner den med standardutgaven? La oss gå raskt gjennom hva du får:

1. Bedre bildekvalitet
Men dette gjelder først og fremst under krevende lysforhold, og siden lovverket er slik at du ikke har lov å fly dronen etter solnedgang, vil de færreste merke noe særlig til dette, siden det da er lite som skiller den nye utgaven fra den «vanlige». Planlegger du å bruke den til stillbilder er det kanskje mer verdt det, siden råfilene her gir oss et mye større behandlingsrom enn vi fikk sist.

Sammenligning av 4K- og full HD-oppløsning. Siden videoen her blir komprimert først en gang under opptak, så en gang under utspilling, og så en tredje gang for YouTube, er kvaliteten lavere enn den er rett fra dronen. Du kan sjekke dette bildet for å se hvordan det ser ut sånn omtrent rett fra dronen.

2. Den er litt raskere og batteritiden er såvidt bedre
Dette er mindre forbedringer som vi ikke tror noen vil merke mye til. Begge er positive skritt som viser en positiv utvikling, men ikke noe merkbart hopp.

Som tidligere kommer dronen levert i en hendig isopor-koffert med plass til dronen, kontrolleren, ekstra propeller, batterier, lader og et lite nettbrett.
Kristoffer Møllevik

Verdt det? For de fleste tror vi ikke det. Kanskje for profesjonelle, som trenger så god bildekvalitet som mulig, som kanskje skal filme under mer krevende forhold enn hvermannsen eller selge stillbilder til boligannonser. De 5000 kronene resten av oss sparer på å gå for standardutgaven, kan alltids investeres i andre kjekke ting, som sårt trengte ekstrabatterier eller en god ryggsekk. Det siste får du nok nemlig bruk for, for selv om kofferten er praktisk, er den et herk å drasse med seg ut på tur.

Og det er kanskje det største problemet med en slik drone: Den er såpass stor og tungvint å frakte med seg, at for de aller, aller fleste, vil nok den betydelig mindre, sammenleggbare og mer transportvennlige Mavic Pro være et bedre alternativ. Og ikke minst den aller nyeste dronen, DJI Spark, som virker å være enda tydeligere plassert i forbrukersegmentet, mens Phantom-dronene blir stadig mer «prosumer».

Phantom 4 Advanced er minst en like god drone som forgjengeren, men med et prishopp på 5000 kroner tror vi standardutgaven er det beste alternativet for de fleste. så lenge vi holder oss innafor Phantom-serien.
Kristoffer Møllevik

Spark er så ny at vi ikke har testet den enda, men du kan lese testen av Mavic Pro her:
DJI setter standarden - igjen »

DJI Phantom 4 Advanced
8
Meget bra

DJI Phantom 4 Advanced

8
Meget bra
sitatEn grei oppgradering fra standardutgaven, men det er ikke noe stort hopp.

Fordeler

 • +
  Avanserte flymodus gjør det enklere å få gode kamerabevegelser
 • +
  Antikollisjonssystem kan få dronen til å stoppe foran eller fly rundt/over hindringer
 • +
  God, forbedret bildekvalitet
 • +
  Stort sett god brukervennlighet
 • +
  Stabil og responsiv i luften

Ting å tenke på

 • Litt overfladiske instruksjoner, savner mer detaljert informasjon om avanserte funksjoner
 • Fortsatt synlige komprimeringsblokker i 4K-video
 • Svært begrenset hvor brukbar den er til «selv-filming»

Litt flere detaljer

På forrige side fikk du en kortere oversikt samt vår konklusjon, og her skal du få litt mer av de tingene vi har sett på, som den nye kontrolleren, de avanserte flymodusene og mer detaljer om bildekvaliteten.

Ny kontroller

Med Phantom 4 Pro og Advanced har vi fått en ny kontroller, nå med innebygget skjerm. Denne selges i den noe dyrere Advanced+-pakken (koster omtrent 16 700 kroner, 2700 kroner mer), og har både fordeler og ulemper sammenlignet med den gamle utgaven. La oss ta det stykkevis og delt:

Bortsett fra at den har innebygget skjerm, er den nye kontrolleren lik den gamle, med flere godt plasserte brytere og spaker for å kontrollere dronen og kameraet.
Kristoffer Møllevik

Fordeler

 • Raskere oppsett. Siden vi nå ikke trenger å koble en smarttelefon eller nettbrett opp med kontrolleren, sparer vi kanskje 30 sekunder til et minutt på tiden det tar fra dronen er ute av kofferten til den er i lufta. Kjekt, men ikke det helt store.
 • Sikrere. En telefon eller et nettbrett sitter forholdsvis godt fast i holderen til den gamle kontrolleren, men med mindre du limer dem fast, sitter de ikke som limt fast. Denne skjermen er skrudd fast, og sitter derfor som skrudd fast, noe som var fint da undertegnede testa Active Track-funksjonen på sykkel, med kontrolleren hengende rundt halsen.
Skjermen sitter bedre, men gaffateipen måtte frem for å lage et improvisert feste for nakkestroppen, siden det midtstilte festet som er der fra før av er litt vinglete.
Kristoffer Møllevik

Ulemper

 • Skjermen er liten. Med sine 5,5-tommer er den fortsatt forholdsvis liten sammenlignet med et lite nettbrett, som i alle fall undertegnede foretrekker, da en større skjerm gjør det enklere å komponere bilder, samt manøvrere dronen.
 • Vår fungerte ikke skikkelig. På vår testenhet hadde vi et problem med at skjermen frøs (bildet stopper opp og hakker) midt i flyvningene. For å fikse det måtte vi skru kontrolleren av og på, men dette gjentok seg flere ganger for hver flyvning og var svært frustrerende. Det kan virke som dette er et fastvare-problem, og det er vanskelig for oss å generalisere hvor utbredt det er. Men vi regner med at DJI får til å rette opp i det. Men sånn generelt kan vi jo si at dersom «skjermen» svikta på den gamle kontrolleren, kunne vi forholdsvis enkelt bytte den ut, for hvis du for eksempel bruker et nettbrett som skjerm, vil de fleste ha en backup i form av en smarttelefon.
«Subject» er «out of range» fordi «subject» har sykla videre og lurer nå på hva i f... som har skjedd med bildet...
Kristoffer Møllevik

Dronen i lufta

Hvis vi ser bort fra kameraet og kontrolleren, er det meste både kjent og likt. Oppsettet er det samme som på Phantom 4, kontrollene er like og den oppfører seg veldig likt i lufta. Rask, smidig og stødig, selv i laber bris. Toppfarten er som sagt litt større i P-Mode, men da kommer propellene til syne i bildet, så for å få nytte av den under filming må kameraet peke litt nedover. Men for all del, kjekt likevel.

Og som de andre dronene vi har testa fra DJI er den enkel å håndtere, og et eget nybegynnermodus holder deg i hånda gjennom de første flyturene. Litt sunn fornuft kreves fortsatt, men så lenge du flyr forsiktig ute i åpent landskap er den ganske idiotsikker.

Selv i laber- til frisk bris er den imponerende stabil i lufta!
Kristoffer Møllevik

Du kan lese mer om dette i testen av Phantom 4 »

Det kreves fortsatt en del øvelse og jevnlig trening for å få kontrollene såpass i fingrene at du greier å fly den på en slik måte at du får fine, myke bevegelser som gjør seg godt på video. Men vi synes det er veldig rart at vi ikke finner den «cinematiske»-flymodusen som vi fikk med Mavic Pro, siden den innstillingen myket opp bevegelsene og gjorde det mye enklere å ta nettopp «cinematiske» videoklipp. Som tidligere går den an gjenskape denne funksjonen ved å selv gå inn i de avanserte innstillingene, men det var både fint, og mye enklere å ha et «offisielt» oppsett for dette, så vi synes det er rart at DJI ikke har inkludert funksjonen her.

Avanserte flymodus

De avanserte flymodusene lar oss gir dronen mer eller mindre automatiske fly-instrukser, slik at vi kan konsentrere oss om å styre kameraet. Dette er fra ganske enkle greier, som å peke på skjermen dit vi vil at dronen skal fly, til middels avanserte ting som å forhåndsfly en rute som dronen så kopierer, eller å sirkle rundt et punkt med kameraet rettet mot det. Og videre til enda mer avanserte funksjoner som Active Track. Det er den som er mest spennende, og den vi skal snakke mest om.

Du kan lese mer om de andre flymodusene her »

Dronen kan for eksempel se om det er en sykkel eller en fotgjenger.
Kristoffer Møllevik

I Active Track kan dronen ved hjelp av bildegjenkjenningsteknologi («datasyn») følge et objekt vi peker ut i bildet; såfremt det står tydelig nok ut mot bakgrunnen. Dronen kan også kjenne igjen om det er en person eller en syklist, og skal visstnok justere oppførselen sin deretter. Denne funksjonen har vi testet før, både på Phantom og sist med Mavic Pro. Kombinert med antikollisjons-sensorene går det an å ganske trygt få dronen til å følge etter et motiv også inn blant trær og andre hindringer, såfremt det ikke er for tett.

Du kan se en video av funksjonen i aksjon litt lengre ned.

Nytt med Mavic var autosirkelfunksjonen, som fikk dronen til å automatisk sirkle rundt motivet den følger etter. Nå har den blitt utvidet enda litt til med en egen profil-modus (du kan se det brukt i videoen under). Her forsøker dronen å konsekvent filme motivet fra siden, og det fungerer sånn høvelig bra. Ikke perfekt, men så lenge du har mulighet til å justere selv underveis (lettere når du ikke filmer deg selv) er det en fin oppdatering.

Bildekvalitet

Sammenligning av 4K- og full HD-oppløsning. Siden videoen her blir komprimert først en gang under opptak, så en gang under utspilling, og så en tredje gang for YouTube, er kvaliteten lavere enn den er rett fra dronen. Du kan sjekke dette bildet for å se hvordan det ser ut sånn omtrent rett fra dronen.

Bildekvaliteten sammenlignet med standardutgaven. Klikk på bildet og velg «vis original» for å se eksemplene i full oppløsning. Bildene med sluttbokstav A i filnavnet er fra den nye utgaven.
Kristoffer Møllevik

Det nye kameraet gir et kvalitetsløft fra forgjengeren når det er sparsomt med lys. Sammenligningsbildene ved siden av er tatt litt etter solnedgang, eksponering satt til auto. Vi kan se en tydelig kvalitetsforskjell på de to første, som er full HD med 50 bilder i sekundet (1080 50p) og 4K med 25 bilder i sekundet. Det er ikke en kjempestor forskjell, men synlig nok når vi ser etter den. Det nederste bildet viser Phantom 4 med 2K 25p mot Phantom 4 Advanced med 4K 50p. Undertegnede beveger seg i bildet slik at kodeken må jobbe, og det er litt mer vilkårlig hvilken som er best, alt etter hvordan kodeken jobber akkurat der og da.

Da vi kjørte samme test i dagslys var forskjellen mye mindre, men hvis du skal filme med svært rask lukkertid (kan være fint for å hente ut stillbilder etterpå) kan det være man vil se forskjell også i godt lys.

Og at vi nå får 50 bilder i sekundet (fps) i 4K som er omtrent like god som 25 fps tidligere er jo bra, men det er fortsatt slik at vi ser litt stygge komprimeringsblokker i 4K-videoen fra Phantom 4 Advanced, så vi mener fortsatt at man bør begrense bruken av 4K-video til rolige kjøringer med relativt lite bevegelse i bildet.

Active Track testet med 2,7K-oppløsning, men oppskalert til 4K for opplastingen til YouTube. Du kan sjekke dette bildet for å se sånn omtrent hvordan det så ut før de ekstra komprimeringsrundene.

Da klarer den seg bedre i 2,7K 50p, som er en fin mellomting mellom full HD og 4K, som godt tåler skalering opp til 4K eller ned til full HD.

Stillbildekvaliteten ser også ut til å være betydelig oppgradert, spesielt det dynamiske omfanget som gjør at vi nå kan hente mer detaljer fra skyggene og høylyset, uten å få det litt flate «mobilfoto»-uttrykket vi gjerne fikk fra den forrige modellen. Dette er riktignok fra råbilder; JPEG-ene fra kameraet er ikke veldig imponerende, med litt for blasse farger og litt for mye digital oppskarping. Med med litt justering går det nok an å bli fornøyd med dem også.

Husk at du finner en oversikt over andre spennende droner, actionkameraer og mye mer i testarkivet vårt »

DJI Phantom 4 Advanced
8
Meget bra

DJI Phantom 4 Advanced

8
Meget bra
sitatEn grei oppgradering fra standardutgaven, men det er ikke noe stort hopp.

Fordeler

 • +
  Avanserte flymodus gjør det enklere å få gode kamerabevegelser
 • +
  Antikollisjonssystem kan få dronen til å stoppe foran eller fly rundt/over hindringer
 • +
  God, forbedret bildekvalitet
 • +
  Stort sett god brukervennlighet
 • +
  Stabil og responsiv i luften

Ting å tenke på

 • Litt overfladiske instruksjoner, savner mer detaljert informasjon om avanserte funksjoner
 • Fortsatt synlige komprimeringsblokker i 4K-video
 • Svært begrenset hvor brukbar den er til «selv-filming»
annonse