Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDJI Phantom 4 Advanced

Den «proffe folkedronen» har fått en avansert utgave

Vi sjekker om det er verdt prisforskjellen.

Oppsummering og konklusjon

Relativt kort tid etter at DJI annonserte en «proffutgave» av markedets nok mest avanserte forbrukerdrone, DJI Phantom 4, presenterte selskapet enda en utgave; DJI Phantom 4 Advanced. Som navnet tilsier er det her snakk om en oppgradert, litt mer avansert utgave av den populære Phantom-dronen.

Men det siste året har prisen på den «vanlige» utgaven falt betraktelig, fra rett under 16 000 kroner, til nå rett under 9000. Nesten en halvering, ikke minst godt plassert under den «magiske» fem-siffer-grensa. Og DJI Phantom 4 imponerte stort, så det store spørsmålet blir jo hva DJI Phantom 4 Advanced har å by på, som skal gjøre den verdt de drøyt 5000 kronene den koster ekstra. Og ikke minst hva mer vi får for de 2500 kronene mer vi må ut med for proff-utgaven.

Du kan lese testen av den «vanlige» utgaven her:
DJI Phantom 4 får de andre dronene til å se ut som prototyper »

Selve kameraet er litt større, ellers ser den nye utgaven stort sett ut som den forrige.

Dette er nytt: Større, sterkere, raskere

Den største endringen ligger i kameraet, men vi tror egentlig de aller fleste kan klare seg fint med det gamle.

Hvis vi begynner på papiret, ser at de største endringene er på kameraet. Der kameraet på Phantom 4 hadde en 1/2,3"-bildebrikke, har Phantom 4 Advanced fått det samme kameraet som Phantom 4 Pro, med en omtrent fire ganger så stor 1-tommers bildebrikke. Eller litt mer praktisk forklart; bildebrikken i Phantom 4 var av samme typen som du finner i en nyere kameratelefon, mens bildebrikken i de nye utgavene er like stor som den du finner i et såkalt entusiastkompaktkamera.

Sjekk denne samletesten for eksempler på slike »

Testen fortsetter under tabellen

DJI Phantom 4DJI Phantom 4 AdvancedDJI Phantom 4 ProDJI Mavic ProGoPro KarmaYuneec Typhoon
Pris*8888,-13 990,-16 490,-11 338,-13 990,- / 10 290,- (med/uten kamera)11 899,-
FYSISK-----
Vekt i gram13801368138874310061695
Oppgitt flytid28 minutter30 minutter30 minutter27 minutter20 minutter25 minutter
Vindmotstand10 m/s10 m/s10/msIkke oppgitt10 m/s-
Fart, fremover20 m/s20 m/s20 m/s17,9 m/s15 m/s19,5 m/s
Fart, rotasjon200º/s250º/s250º/sIkke oppgittIkke oppgitt85º/s
Høyeste flyhøyde6000 m6000 m6000 m5000 m3000 m122 m
Temperaturgrenser0 - 40 ºC0 - 40 ºC0 - 40 ºC0 - 40 ºCIkke oppgittIkke oppgitt
SammenleggbarByttByttByttKrysse avKrysse avJa (men fortsatt stor)
Kollisjons-sensorerForanForanForan, bak, på sideneForanByttForan
KAMERA-----
Bildebrikke1/2,3"1"1"1/2,3"1/2,3"Ikke oppgitt
Oppløsning12,4 MP20 MP20 MP12,35 MP12 MP12 MP
Synsvinkel94º84º84º78,8º118,2º98º
Mekanisk lukkerByttKrysse avKrysse avByttByttIkke oppgitt
Høyeste fps, 4K25 fps60 fps60 fps24 fps30 fps30 fps
Høyeste fps, 2,7K30 fps60 fps60 fps30 fps60 fpsIkke oppgitt
Høyeste fps, full HD120 fps120 fps120 fps96 fps120 fps60 fps
Høyeste bitrate60 Mbps100 Mbps100 Mbps60 Mbps60 MbpsIkke oppgitt
Annet---Kamera og gimbal kan tas av og brukes uten dronenKamera kan roteres 360 grader

I tillegg er bitraten økt fra å være opp til 60 Mbps, til opp til 100 Mbps, med mulighet for å bruke den nyere h.265-kodeken (Tek Ekstra), som kort fortalt skal gi bedre og/eller mer effektiv komprimering enn den fortsatt mer utbredte h.264. Dette bør gi skarpere bilder med mindre synlig «komprimeringsstøy». Advanced- og Pro-utgavene kan også levere opp til 60 bilder i sekundet i 4K, der den vanlige utgaven bare klarte 30.

Med et litt sterkere batteri har DJI økt den oppgitte flytiden med 2 minutter, til 30 minutter, men reell flytid vil fortsatt variere veldig basert på forhold og hvordan du flyr. Dessuten holder dronen tilbake flere minutter flytid i reserve, slik at den kan komme tilbake til startpunktet og lande trygt. Dette er en sikkerhetsinnstilling du bare delvis kommer rundt, rett og slett for å passe på at dronen ikke går tom for strøm midt i lufta og tar den ubehagelige snarveien ned med tyngdekraftens hastighet. Så praktisk, reell flytid vil være en del kortere.

Den skal også ha blitt noe raskere enn sist, og selv om topphastigheten er den samme, går den nå omtrent 16 kilometer i timen raskere i «P-Mode». Dette er den modusen der kollisjonssensorene og de mer avanserte flymodusene fungerer. Men hvis du flyr i de høyeste hastighetene vil du få propellene med i bildet, så for å få fult utbytte av dette for filming må du filme litt «nedover».

Dette var en kort oversikt, under kommer konklusjonen,
og på neste side går vi mer i dyben »

Konklusjon - Verdt en oppgradering?

DJI Phantom 4 Advanced er selvsagt en svært, svært bra kameradrone. Og som en oppgradert versjon av forgjengeren skulle jo det bare mangle. For på samme måte er også denne et fantastisk verktøy for videofotografer, og ved hjelp av kollisjonssensorene, Active Track og andre avanserte flymoduser, gjør Phantom-dronene det forholdsvis enkelt for én operatør å styre både drone og kamera, og fortsatt komme hjem med svært flotte kameraføringer.

Dette kan du lese mer om på neste side, hvor vi går mer i detalj »

Men er mellomlegget på drøyt 5000 kroner verdt det, når vi sammenligner den med standardutgaven? La oss gå raskt gjennom hva du får:

1. Bedre bildekvalitet
Men dette gjelder først og fremst under krevende lysforhold, og siden lovverket er slik at du ikke har lov å fly dronen etter solnedgang, vil de færreste merke noe særlig til dette, siden det da er lite som skiller den nye utgaven fra den «vanlige». Planlegger du å bruke den til stillbilder er det kanskje mer verdt det, siden råfilene her gir oss et mye større behandlingsrom enn vi fikk sist.

Sammenligning av 4K- og full HD-oppløsning. Siden videoen her blir komprimert først en gang under opptak, så en gang under utspilling, og så en tredje gang for YouTube, er kvaliteten lavere enn den er rett fra dronen. Du kan sjekke dette bildet for å se hvordan det ser ut sånn omtrent rett fra dronen.

2. Den er litt raskere og batteritiden er såvidt bedre
Dette er mindre forbedringer som vi ikke tror noen vil merke mye til. Begge er positive skritt som viser en positiv utvikling, men ikke noe merkbart hopp.

Som tidligere kommer dronen levert i en hendig isopor-koffert med plass til dronen, kontrolleren, ekstra propeller, batterier, lader og et lite nettbrett.

Verdt det? For de fleste tror vi ikke det. Kanskje for profesjonelle, som trenger så god bildekvalitet som mulig, som kanskje skal filme under mer krevende forhold enn hvermannsen eller selge stillbilder til boligannonser. De 5000 kronene resten av oss sparer på å gå for standardutgaven, kan alltids investeres i andre kjekke ting, som sårt trengte ekstrabatterier eller en god ryggsekk. Det siste får du nok nemlig bruk for, for selv om kofferten er praktisk, er den et herk å drasse med seg ut på tur.

Og det er kanskje det største problemet med en slik drone: Den er såpass stor og tungvint å frakte med seg, at for de aller, aller fleste, vil nok den betydelig mindre, sammenleggbare og mer transportvennlige Mavic Pro være et bedre alternativ. Og ikke minst den aller nyeste dronen, DJI Spark, som virker å være enda tydeligere plassert i forbrukersegmentet, mens Phantom-dronene blir stadig mer «prosumer».

Phantom 4 Advanced er minst en like god drone som forgjengeren, men med et prishopp på 5000 kroner tror vi standardutgaven er det beste alternativet for de fleste. så lenge vi holder oss innafor Phantom-serien.

Spark er så ny at vi ikke har testet den enda, men du kan lese testen av Mavic Pro her:
DJI setter standarden - igjen »

DJI Phantom 4 Advanced
8
Meget bra

DJI Phantom 4 Advanced

sitat"En grei oppgradering fra standardutgaven, men det er ikke noe stort hopp."

Fordeler

 • Krysse av
  Avanserte flymodus gjør det enklere å få gode kamerabevegelser
 • Krysse av
  Antikollisjonssystem kan få dronen til å stoppe foran eller fly rundt/over hindringer
 • Krysse av
  God, forbedret bildekvalitet
 • Krysse av
  Stort sett god brukervennlighet
 • Krysse av
  Stabil og responsiv i luften

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt overfladiske instruksjoner, savner mer detaljert informasjon om avanserte funksjoner
 • Bytt
  Fortsatt synlige komprimeringsblokker i 4K-video
 • Bytt
  Svært begrenset hvor brukbar den er til «selv-filming»