Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGarmin Virb Ultra 30

Det er en ny konge på haugen

Garmin har gått fra GoPro - enn så lenge, i alle fall

Kristoffer Møllevik

Garmin Virb Ultra 30

Da Garmin lanserte actionkameraene Virb og Virb XE i fjor høst, satte de seg for alvor på actionkamerakartet. Virb XE ble raskt ett av våre favorittkameraer, takket være en svært kjapp og brukervennlig betjening, god programvare og de ekstra sensordataene kameraet samlet inn.

Via GPS kan vi legge ting som hastighet, kompass, rundetider, temperatur, puls og mye mer på videoene våre, noe vi syntes gjorde Virb og Virb XE til svært spennende alternativer til markedslederen GoPro.

Men det var et godt alternativ, ikke et bedre kamera. Virb XE ble nemlig holdt tilbake av lav bitrate, manglende 4K og nokså svake muligheter for sakte film. Hadde de bare fikset det hadde det vært en ny konge på haugen, tenkte vi. Vel, nå har de fikset det, og resultatet er det nye Garmin Virb Ultra 30.

Nytt design, ny funksjonalitet og bedre video skiller Virb Ultra 30 fra Virb XE.
Kristoffer Møllevik

Stemmekontroll og spesifikasjoner som kan matche GoPro

Som vi kan se i tabellen under, har Garmin satt opp Virb Ultra 30 med spesifikasjoner som kan holde toppmodellen fra GoPro i skinnet, i alle fall på papiret. Og i tillegg har de beholdt alle de ekstra sensordataene, eller «G-Metrix», som produsenten kaller det selv.

På toppen av hele kransekaka er Virb Ultra 30 utstyrt med innebygget berøringsskjerm, så nå sitter ikke GoPro så trygt på tronen lengre.

Garmin VIRB Ultra 30Garmin VIRB XEGoPro 4 BlackSony FDR-X1000V
*Pris:4399,-3699,-4499,-2495,-
Maks FPS i 4K:30/25-30/2530/25
Maks FPS i full HD:120/10060/50120/100120/100
Maks FPS i 720p:240/200120/100240240/200
Høyeste bitrate/format:60 Mbps24 Mbps60 Mbps100 Mbps/X AVC
**Batteritid:1 time og 41 min.1 time og 39 min.1 time og 38 min.60 minutter
Utskiftbart batteri:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Bildestabilisering:ElektroniskElektroniskByttElektronisk
GPS:Krysse avKrysse avByttKrysse av
NFC:ByttByttByttKrysse av
Vekt med/uten hus:88/159151 gram89 gram114/89 gram
Vanntett:Med ekstra hus, til 50 meterTil 50 meterMed ekstra husSprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
Gain/ISO:-AutoAuto, 400, 800, 1600Auto
Tilkobling:Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, Mini-USB, Micro SDWi-Fi, Bluetooth, ANT+, USB, Micro SD,Wi-Fi, Micro SD, Mini USB, Micro HDMIWi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI
Skjerm:Krysse avByttEkstrautstyrVia fjernkontroll
Annet:Mye ekstra sensordataMye ekstra sensordata-Tidskode for synkronisering

*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no (kommersiell partner).
**Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss muligheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd battertid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden, i tillegg til bruk av Wi-Fi, Bluetooth og GPS.

Noe vi er litt mer skeptiske til er stemmekontrollen Garmin har satt opp Ultra 30 med. Den skal vi kunne bruke til å få kameraet til å starte eller stoppe opptak, ta bilder eller «huske» bestemte øyeblikk. Er det en gimmick, eller er det nyttig? Kommer den i det hele tatt til å høre oss blant vindstøyen i nedoverbakkene? Og dessuten er det det dyreste actionkameraet vi har sett til dags dato; er det verdt pengene?

Oppdatert: Kort tid etter at vi skrev testen har Garmin satt ned prisen med omtrent 600 kroner. Det er fortsatt et kostbart kamera, men er nå nærmere GoPro Hero5 i pris.

Garmin Virb Ultra 30
10
Fantastisk
Anbefalt
10
Fantastisk

Fordeler

 • +
  Topp bildekvalitet
 • +
  Grei batteritid
 • +
  GPS og mengder av sensordata, som fart og puls
 • +
  Fungerer med en stor mengde GoPro-tilbehør
 • +
  Innebygget skjerm
 • +
  Enkel og oversiktlig betjening
 • +
  Start kameraet og opptak samtidig med bryter
 • +
  Berøringsskjerm
 • +
  Svært god app og bra redigeringsprogram
 • +
  Velfungerende stemmekontroll
 • +
  God bildestabilisering
 • +
  Intern objektivkorrigering for å redusere fish-eye effekten
 • +
  Mange presets i redigeringsprogrammet for å legge sensordata på videoene

Ting å tenke på

 • Kostbart
 • Proff-innstillingene står ikke i klartekst i kameramenyen
 • Mini-USB istedet for Micro-USB, men det kan åpne for mer GoPro-utstyr
 • Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering

Funksjoner og bruk

Ikke lengre vanntett uten ekstra hus

Med Virb Ultra 30 har Garmin lagt seg svært tett opp mot GoPros design, og resultatet er nesten kjedelig likt. Dette synes vi er synd, da vi likte det litt røffere designet til Virb XE, som også var vanntett uten ekstra hus.

Nå må vi istedet bruke kameraet med et ekstra beskyttelseshus, som bare forsterker GoPro-likheten. Med den nye berøringsskjermen er kanskje et ekstra beskyttelseshus nødvendig for at kameraet skal tåle litt juling, uten at skjermen går heden. Men vi synes likevel de kunne beholdt noen designelementer som kunne gitt kameraet et mer særegent design og vist mer slektskap til Virb XE. Nå ser det litt for mye ut som enda en GoPro-etterligning.

Vi likte at Virb XE var vanntett uten ekstra hus; synd at ikke Virb Ultra 30 er det.
Kristoffer Møllevik

Det at formfaktoren er enda likere GoPro er kanskje en fordel hvis du skal koble kameraet til utstyr som ikke bare krever et GoPro-feste, men også en GoPro-form, slik som for eksempel kamerafestet på den avanserte dronen 3DR Solo.

Men Mini-USB? Alvorlig talt, Garmin...

Av en eller annen grunn har Garmin valgt Mini-USB som ladekontakt på Virb Ultra 30.
Kristoffer Møllevik

Og det er kanskje derfor Garmin har droppet den proprietære ladekabelen fra Virb XE, til fordel for en etterhvert litt gammeldags Mini-USB. Altså for at kameraet skal kunne kobles til det samme utstyret som GoPro Hero4 Black. Det er i alle fall den eneste gode grunnen vi kan komme på, for mens proprietære ladekabler mesteparten av tiden bare er fryktelig, fryktelig irriterende, hadde kabelen på Virb XE i det minste en tydelig, og nyttig funksjon. Den var nemlig veldig solid, og kontaktpunktene var plassert utenpå det vanntette ytterskallet, slik at vi forholdsvis trygt kunne bruke kameraet tilkoblet en ekstern USB-lader dersom vi hadde behov for ekstra strøm.

Proprietær eller ikke, ladekontakten på Virb XE hadde i alle fall en nyttig funksjon.
Kristoffer Møllevik

Dette skal godt gjøres med Mini-USB, for selv om den kanskje er et ørlite hakk mer solid enn lillebror Micro-USB, knekker kontakten fortsatt bare du ser litt skeivt på den (ikke helt, men du skjønner...). Og dessuten er standarden i så stor grad byttet ut med Micro-USB, at den knapt kan kalles en standard lengre. Den er riktignok lettere å få tak i enn den forrige ladekabelen, som jo er fint dersom du mister eller glemmer den, men da kunne de like greit gått for den mer utbredte Micro-USB typen. Eller bare beholdt den gamle, med fordelene den hadde. Nå går vi bare baklengs inn i fremtiden, sånn rent lademessig, i alle fall.

Fungerer med GoPro-fester

Men med tanke på det vi har sagt om kameraets andre likhetstrekk med GoPro, føler vi nesten at det er unødvendig å si at Virb Ultra 30 fungerer med GoPro-fester. Men for å være på den sikre siden: Det gjør det altså. Noe som er veldig fint, for selv om Garmin har et greit utvalg av de viktigste festene, er økosystemet rundt GoPro både mye større, og mer utbredt. Det gir oss større frihet og fleksibilitet når vi skal skaffe fester, spesielt hvis vi trenger noe samme dag og må ha noe fra en lokal el-forretning, eller skal låne av venner.

Kameraet låses fast i Garmins egne festeplater med den lille tappen som stikker ut.
Kristoffer Møllevik

I utgangspunktet synes vi Garmins festeplater er bedre enn GoPro sine, siden låsemekanismen er enklere å lukke og åpne uten å bruke så mye makt som man noen ganger må med et GoPro-klips. Med sporadiske mellomrom, og særlig i kaldt vær, har de en tendens til å sette seg så godt fast at det går på fingrene løs når vi skal åpne dem, men dette unngår vi i stor grad med Garmins plater.

Men så var det dette med økosystemet rundt, og selv om GoPros festeklips ikke er det beste alternativet på markedet, er det det mest utbredte, og det endrer seg nok ikke med det første.

God betjening

Noe vi likte veldig godt med Virb XE var den gode, oversiktlige og brukervennlige betjeningen, og med den nye berøringsskjermen er denne bare blitt bedre med Virb Ultra 30.

Dytt bryteren frem for å slå på kameraet og starte opptak samtidig.
Kristoffer Møllevik

På toppen av kameraet finner vi en passelig stor, rundt bryter som vi kan dytte frem for å slå kameraet på og starte opptak samtidig, og dra tilbake for å stoppe opptak og slå av kameraet. Dette er en funksjon vi liker godt, siden det gjør det enkelt å slå på kameraet uten å se på det, selv med hansker på, og vi får startet opptaket så raskt som mulig. Vi kan også trykke ned knappen i midten av bryteren for å ta stillbilder, også mens kameraet tar opp video.

Ved siden av denne finner vi to navigasjonsknapper, som vi kan bruke for å finne frem i menyene om vi har valgt å skru av berøringsskjermen. Begge har dobbeltfunksjon, og den ene brukes til å slå på kameraet uten å starte opptak, for eksempel hvis vi skal endre på innstillingene i kameraet, og den andre er til å skru Wi-Fi-en av eller på.

Enkle og oversiktlige menyer, med unntak av ett kritisk punkt

Slik ser hovedmenyen på Virb Ultra 30 ut.
Kristoffer Møllevik

Berøringsskjermen gjør det også veldig enkelt å navigere i menyen, som stort sett er oversiktlig og veldig enkel å finne frem i. Hovedmenyen er en «flismeny», der de ulike undermenyene for blant annet video, foto og skjerm er plassert i hver sin boks, slik at det er enkelt å velge med berøringsskjermen.

Innenfor disse finner vi mer tradisjonelle listemenyer. Det er som sagt oversiktlig og greit, men vi ble litt forvirret da vi ikke fant valget for 120 fps i 720p-oppløsning, før vi fant ut at vi måtte velge «Slow-Mo» som videotype istedet for «HD-video».

Akkurat dette virket litt tungvint til å begynne med, men til gjengjeld fungerer disse ulike videomodusene som en slags forhåndsinnstilling, slik at neste gang vi vil gå fra «vanlig» video til sakte film, står det forrige oppsettet klart under «Slow-Mo». Og det må vi innrømme at vi har sansen for. I tillegg har kameraet en egen meny for forhåndsoppsett, der vi kan sette opp mer omfattende innstillinger.

Fra skjermen kan vi få opp to hurtigmenyer ved å dra i de små, hvite stripene på siden av bildet. Her har vi ikke proff-innstillinger aktivert, så den menyen er ikke aktiv, og derfor ser vi bare én hvit stripe.
Kristoffer Møllevik
Hvis vi drar i den ene hvite stripen kommer vi til en hurtigmeny, med tilgang til kamerainnstillingene og hurtigoppsett for video, sakte-film med mer.
Kristoffer Møllevik

I tillegg til dette kan vi få opp to hurtigmenyer ved å dra i en liten hvit stripe på hver side av skjermbildet. Den ene tar oss til en oversikt over blant annet kamerainnstillinger som oppløsning, bildefrekvens, seriebilder for stillbilder og timelapse. Denne menyen er litt gjemt, men mye mer oversiktlig enn den vi finner via hovedmenyen, så egentlig kunne Garmin bare brukt den der også.

Drar vi i den stripen, til høyre på skjermen, kommer vi inn i menyen for proffinnstillinger, hvis vi har dem aktivert. Dette er også en fin funksjon, men vi endrer som regel ikke på proffinnstillingene mer enn én gang, så her hadde det vært mer nyttig med enklere tilgang til valgene for bildestabilisering, GPS og digital zoom («field of view»)

Vi skjønner ikke helt hvorfor ikke proff-instillingene ikke står i klarteskt, når nesten alt annet gjør det.
Kristoffer Møllevik

Og av en eller annen merkelig grunn går Garmin bort fra de ellers oversiktlige listemenyene, når vi går inn i menyen for proffinnstillinger. I stedet for at de ulike valgene står i klartekst, får vi nå en forenklet brikkemeny med symboler uten noen annen forklaring. Noe som virker helt kontraintuitivt, da vi skulle tro at det er i de avanserte proffinnstillingene du faktisk trenger litt ekstra informasjon. Nå oppdaget vi ikke før vi fikk innstillingene i klartekst i appen, at det vi trodde var bildeskarphet faktisk var bitrate, og at skarpheten var det vi trodde var kontrast.

Enklere i appen

Da er det enklere i appen. Den er enkel og oversiktlig, og med såpass lite dill-dall at det skal godt gjøres å gå seg vil der inne. Vi får tilgang til en sanntidsvisning av det kameraet ser, men denne er på vår iOS-app såpass forsinket og hakkete at den ikke egner seg til stort mer enn å sjekke utsnittet, og eventuelt starte eller stoppe opptak. Dette er med andre ord omtrent som det var da vi testet Virb XE, men med tanke på at kameraet allerede har innebygget skjerm, trenger vi egentlig ikke noe mer.

Vi får også tilgang til alle kamerainnstillingene i klartekst, som gjør det enklere å sette opp kameraet. Spesielt når du skal gjøre det for første gang.

I appen får vi alt i klartekst, sånn mer eller mindre i alle fall.
Montasje, skjermbilder fra appen

Garmin har også pusset opp redigeringsbiten siden forrige gang vi var innom, og vi kan nå klippe sammen flere klipp og endre avspillingshastigheten på ulike steder i tidslinjen. Garmin har til og med lagt til et knippe melodier vi kan legge på videoene våre direkte i appen, hvis vi ikke vil bruke vår egen musikk fra telefonen istedet. Og så kan vi enkelt legge på en av flere grafikkmaler med sensordata som fart, retning, rundetid eller puls, før vi legger videoen ut på Facebook, eller sender den til noen andre som skal ha den. Noe som er veldig fint hvis du har litt tidspress på å publisere videoene dine. Det er så enkelt at du kan ha redigert og delt nedkjøringen før du er ferdig med første pils på afterskien.

Garmin har forbedret redigeringsdelen av appen, og vi kan til og med bruke den for å strømme direktevideo til YouTube.
Montasje, skjermbilder fra appen

Og har du enda mer hastverk enn det kan du også bruke appen til å sende direktebilder fra kameraet til YouTube. Som sikkert er kjekt for ekstremsportsutøvere eller videobloggere som er til stede på akkurat den kanalen, men for resten av oss, vi litt mer private, hadde det nok vært bedre å kunne koble akkurat denne funksjonen opp til Facebook.

Garmin Virb Ultra 30
10
Fantastisk
Anbefalt
10
Fantastisk

Fordeler

 • +
  Topp bildekvalitet
 • +
  Grei batteritid
 • +
  GPS og mengder av sensordata, som fart og puls
 • +
  Fungerer med en stor mengde GoPro-tilbehør
 • +
  Innebygget skjerm
 • +
  Enkel og oversiktlig betjening
 • +
  Start kameraet og opptak samtidig med bryter
 • +
  Berøringsskjerm
 • +
  Svært god app og bra redigeringsprogram
 • +
  Velfungerende stemmekontroll
 • +
  God bildestabilisering
 • +
  Intern objektivkorrigering for å redusere fish-eye effekten
 • +
  Mange presets i redigeringsprogrammet for å legge sensordata på videoene

Ting å tenke på

 • Kostbart
 • Proff-innstillingene står ikke i klartekst i kameramenyen
 • Mini-USB istedet for Micro-USB, men det kan åpne for mer GoPro-utstyr
 • Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering

Bildekvalitet og konklusjon

Enkelt, men bra redigeringsprogram

Garmins redigeringsprogram, Virb Edit, er blant de bedre redigeringsverktøyene fra en actionkameraprodusent, men det er fortsatt først og fremst bare egnet for veldig enkel redigering. Vi kan sette sammen flere videoklipp, klippe i starten, slutten og midt i, legge på musikk, endre hastigheten og legge på grafikk, slik som i appen.

For mer kompleks redigering, med flere spor og mer avanserte overganger må vi fortsatt over i programmer som Premiere Pro og Final Cut. Og hvis vi skal ha med oss G-Metrix-dataene, må vi fikse det i Virb Edit, og så eksportere et nytt klipp, med grafikk, og bruke det som råstoff.

Vi finner svært mange maler for overleggsgrafikken i Virb Edit, og vi kan flytte og endre fargene på elementene omtrent som vi vil.
Skjermbilde

Dette fungerer greit, men vi misliker at vi importere videoene fra minnekortet for at sensordataene skal synkroniseres med videoklippene. Hvis vi bare kopierer minnekortet over som en mappe, og så forsøker å importere den derifra, må vi selv synkronisere dette manuelt - noe som er veldig tungvint. TomTom Bandit hadde sine sensordata bakt inn i videofilene, noe som gjorde filbehandligen enklere. Da var det riktignok snakk om færre data, men vi synes likevel Garmin burde latt oss importere hele mapper som om de var minnekort, som en løsning på problemet.

Testen av TomTom Bandit kan du lese her: De gjør mye riktig, men ikke riktig nok »

Overraskende bra stemmestyring

Vi må innrømme at vi var veldig skeptiske til stemmestyringen da vi først hørte om den. For det første; når trenger vi den egentlig? Og for det andre, vil den i det hele tatt fungere når vi kjører ned en eller annen bakke, med vindstøy fra luftmotstanden?

Vi kan begynne med å si at den fungerer, og overraskende bra. Vi begynte med å teste den i bilen. Først uten å ha musikk eller vifter på, så med vifteanlegget på full guffe, så med litt rolig musikk, og til slutt med ganske høy musikk.

Og helt frem til det siste punktet fungerte stemmestyringen fint, nesten helt uten feilmargin - til tross for undertegnedes tidvis noe mumlende engelsk.

Etter dette plasserte vi kameraet på utsiden av bilen, festet nede i vinduskarmen på førersiden. Vi fikk stemmestyringen til å fungere i hastigheter helt opp til 30 kilometer i timen, men etter det ble vi nok overdøvet av vindstøy fra luftmotstanden, selv om vi lente oss nærmere og ropte «OK Garmin!» så høyt at det ble pinlig. Likevel, 30 kilometer i timen er ganske høy fart hvis det er snakk om ski, snøbrett, longboard eller lignende, men hvis motorsport eller fallskjermhopping står på programmet kommer nok stemmekontrollen til kort.

Så var det spørsmålet om når vi vil bruke stemmekontrollen. Når, om noen gang, er den nyttig? I mange tilfeller vil det være både enklere og sikrere å skru kameraet på med knappen, og bare starte opptaket rett før aktiviteten begynner, og ta opp hele. Skal du kjøre ned en bakke på snøbrett, kan du like greit starte opptaket på toppen og stoppe det på bunn.

Vi kan tenke oss at det vil være nyttig i noen aktiviteter der du har begge hendene opptatt. Som for eksempel sportsfiske, der du ikke vil sitte igjen med en halvannen time råstoff for å få de fem minuttene der du drar opp ruggen, men heller ikke kan slippe taket i fiskestangen når det først skjer noe. Kanskje. For å være helt ærlige tror vi ikke denne funksjonen kommer til å bli mye brukt, men det er jo fint å vite at den faktisk fungerer dersom behovet skulle dukke opp likevel.

Den beste bildekvaliteten på markedet

Enn så lenge i alle fall, så får vi se hvordan den klarer seg mot GoPros nye toppmodell, GoPro Hero5 Black, når den blir tilgjengelig for test. Men i mellomtiden er det fortsatt GoPro Hero4 Black som er GoPros beste actionkamera på markedet, og her må de se seg slått av Garmin.

Garmin Virb Ultra 30 (til høyre) er tydelig et hakk skarpere enn GoPro Hero4 Black (til venstre) i 4K-oppløsning.
Kristoffer Møllevik

Kvalitetsforskjellen synes spesielt i gresset rundt 00:20, men for opptak i høy hastighet er det ikke like tydelig.

I likhet med både den nye og gamle toppmodellen fra GoPro, kan Garmin Virb Ultra 30 filme i 4K-oppløsning, og det er ikke veldig vanskelig å se at bildekvaliteten er hakket bedre enn den GoPro Hero4 Black leverer. Det er selvsagt lettere å se dette på et pausebilde, som det over, enn i en levende video, men som du kan se i klippet til høyre er det ikke veldig vanskelig å se det der heller. Men i likhet med de andre actionkameraene som tilbyr 4K-oppløsning, får vi ikke mer enn 30 fps ut av Virb Ultra 30, noe som i utgangspunktet er for lite for et actionkamera, så vi vil fortsatt holdt oss til «vanlig» Full HD.

I vanlig Full HD, 50 fps, er bildekvaliteten nær identisk med GoPro Hero4 Black, og vi synes det er svært vanskelig å se at den ene er bedre enn den andre her. Fargene er også svært like, selv om GoPro har lettere for å legge et svakt magenta-stikk i bildet. Dette er et veldig bra løft fra Virb XE, som hadde en bildekvalitet som var «god nok», men ikke på høyde med toppmodellene. Nå er vi helt på høyde med markedets toppmodeller.

Hvordan det ser ut mot de nyeste modellene fra GoPro og Sony gjenstår å se, men enn så lenge kan Garmin kjempe med de store gutta.

1080 50p

Den beste bildekvaliteten får vi med innstillingen 1080 50p (50 bilder i sekundet), men det er mulig få opp til 120 fps i Full HD uten at kvalitetstapet er veldig stort. Da får vi bedre muligheter for sakte film, og hvis vi vil kan vi uten problemer senke hastigheten til en fjerdedel. Også her er bildekvaliteten svært lik den fra GoPro Hero4 Black med tilsvarende innstillinger, og det er veldig vanskelig å se noen nevneverdig kvalitetsforskjell uten å gå over pausebilder med lupe.

Hvis du vil ha filmen enda saktere, er det mulig å filme med 240 fps i 720p (gode gamle «HD-ready»), uten å få den crop-en i bildet som vi får med GoPro Hero4 Black.

Et eksempel på den crop-en kan du se i vår test av Olympus' actionkamera TG-Tracker »

God bildestabilisering

Da er det litt mer å hente fra Virb Ultra 30s bildestabilisering, for dette har ikke GoPro Hero4 i det hele tatt. Denne stabiliserer bildet digitalt («elektronisk»), og fjerner vibrasjoner og risting som ellers kan gjøre videoklippene direkte slitsomme å se på.

Siden det er en digital stabilisering, ser vi fortsatt uskarpheten i bildet som ristingen skaper, men det er likevel mye mer behagelig å se på enn det helt ustabiliserte bildet fra GoPro.

Stabiliseringen i Virb Ultra 30 gjør en god jobb, og fjerner de mest plagsomme vibrasjonene som vi ofte får når vi monterer det fast på en sykkel eller lignende. Men siden stabiliseringen er digital, vil sterke vibrasjoner, som for eksempel fra et skateboard på grovt underlag, fortsatt forplante seg i bildet. Ting beveger seg bare ikke fullt så mye opp og ned.

Til nå vet vi bare om ett actionkamera med optisk stabilisering, Sonys nye FDR-X3000R, som kommer ut i november. Skal du ha et mer profesjonelt resultat er det nok en håndholdt stabiliseringsgimbal som gjelder, og siden formen på Virb Ultra 30 er svært lik GoPro Hero4, tipper vi den vil fungere med flere av gimbalene på markedet.

Konklusjon: Utvilsomt det beste kameraet på markedet - for nå

Vi er ikke i tvil om at Virb Ultra 30 er det beste actionkameraet på markedet, i alle fall frem til vi har fått testet GoPro Hero5 Black og Sony FDR-X3000R, som kommer ut i henholdsvis oktober og november. Den nye GoPro-en er for eksempel utstyrt med både bildestabilisering og GPS, men oppløsning, bildefrekvens og bitrate er ikke bedre enn Virb Ultra 30, så vi vil neppe se store forskjeller i bildekvaliteten. Og om de får like mye ut av GPS-en som Garmin er heller ikke sikkert, men hvis du ikke har veldig hastverk med å kjøpe actionkamera, ville vi i alle fall ventet til vi har testet de nye toppmodellene fra GoPro og Sony.

Men med Garmin Virb Ultra 30 synes vi at vi har fått i pose og sekk og enda litt til. Bildekvaliteten er i toppklasse, elektronisk bildestabilisering fjerner stygg risting i videoen, og den innebygde berøringsskjermen er fin for å se hva vi filmer. Og sammen med en ellers god betjening og et godt menysystem gjør den kameraet mye enklere å bruke enn de andre toppmodellene vi har testet. Proffinnstillingene kunne gjerne vært bedre forklart i menyene, men så lenge du også tar en titt på dem i appen, der de står i klartekst, er det egentlig ikke noe problem.

Garmins egne fester er gode, men hvis du allerede har GoPro-utstyr skal kameraet fungere fint med det også.
Kristoffer Møllevik

Det er også en kjempefordel at kameraet er kompatibelt med fester fra GoPro, for selv om vi i utgangspunktet synes at Garmins festemekanisme er bedre, er økosystemet rundt GoPro helt klart mye større. På toppen av kransekaka kommer alle sensordataene Garmin lar oss legge på videoene våre, og da er vi særlig begeistret for at vi kan legge til ting som puls (krever Garmin-pulsbelte) og fart. Dette gir helt klart videoene våre et ekstra forteller-element som vi liker.

Garmin Virb Ultra 30 er utvilsomt det beste actionkameraet på markedet for øyeblikket, men både Sony og GoPro har nye toppmodeller på vei, så det kan være greit å vente og se dem an.
Kristoffer Møllevik

Vi er ikke så begeistret for at Garmin har droppet den proprietære ladekontakten til fordel for Mini-USB, siden det nå ikke blir like enkelt å lade kameraet mens det er i bruk, som med Virb XE. Til gjengjeld åpner dette kanskje for å koble til enda mer utstyr som i utgangspunktet er beregnet for GoPro. Virb Ultra 30 kan strengt tatt brukes mens det er koblet til strøm, men da må det ut av beskyttelseshuset, så et ekstra batteri (koster 269 kroner hos Garmin - ikke all verden) er kanskje den beste løsningen for deg som trenger ekstra brukstid.

Men det koster å få i både pose og sekk, og 5000 kroner er nok noen tusenlapper mer enn de fleste har lyst til å betale for et actionkamera. GoPro Hero5 har fått en veiledende pris på omtrent 4200 kroner, mens Sonys neste toppmodell kommer til å koste nesten 6000, så konkurrentene er ikke så billige de heller.

Oppdatert: Kort tid etter at vi skrev testen har Garmin satt ned prisen med omtrent 600 kroner. Det er fortsatt et kostbart kamera, men det er nå nærmere GoPro Hero5 Black i pris.

Det kan nok være lurt å vente med å kjøpe Garmin Virb Ultra 30 til vi har testet de to andre, men det er et såpass solid kamera at vi egentlig ikke tror du kommer til å angre deg.

Husk at du kan også gå hit for å finne en oversikt over de andre actionkameraene vi har testet »

Garmin Virb Ultra 30
10
Fantastisk
Anbefalt
10
Fantastisk

Fordeler

 • +
  Topp bildekvalitet
 • +
  Grei batteritid
 • +
  GPS og mengder av sensordata, som fart og puls
 • +
  Fungerer med en stor mengde GoPro-tilbehør
 • +
  Innebygget skjerm
 • +
  Enkel og oversiktlig betjening
 • +
  Start kameraet og opptak samtidig med bryter
 • +
  Berøringsskjerm
 • +
  Svært god app og bra redigeringsprogram
 • +
  Velfungerende stemmekontroll
 • +
  God bildestabilisering
 • +
  Intern objektivkorrigering for å redusere fish-eye effekten
 • +
  Mange presets i redigeringsprogrammet for å legge sensordata på videoene

Ting å tenke på

 • Kostbart
 • Proff-innstillingene står ikke i klartekst i kameramenyen
 • Mini-USB istedet for Micro-USB, men det kan åpne for mer GoPro-utstyr
 • Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering
annonse