Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoPro Hero6 Black

GoPro er tilbake på topp

Hero6 er kameraet vi savna da vi fikk Hero5 - men er det verdt prishoppet?

Kristoffer Møllevik

GoPro Hero6 Black

Fjorårets Hero5 Black fra GoPro var en betydelig oppgradering fra forgjengeren. Da introduserte GoPro sårt tiltrengt digital bildestabilisering, berøringsskjerm, GPS-data, og ikke minst var kameraet blitt vanntett uten ekstra hus.

Men vi fikk ikke et forventet løft på bildefrekvensen (hvor mange bilder kameraet tar i sekundet). Bildestabiliseringen var betydelig dårligere enn på Garmins toppmodell. GPS-dataene lot seg ikke bruke til noe på testtidspunktet, og kameraet plukket opp veldig mye håndteringsstøy. Alle ting som gjorde at vi fortsatt foretrakk Garmin Virb Ultra 30.

Vi begynner på papiret

Når vi går løs på spesifikasjonene ser vi raskt at Hero6 har fått et betydelig løft på bildefrekvensen. 60 bilder i sekundet i 4K gir oss plutselig muligheten til litt lek med sakte film også i de høyeste oppløsningene, men kanskje like interessant å se er at vi i «vanlig» HD har gått fra maks 120 bilder i sekundet (fps) til 240. Dette vil gjøre det mulig å lage filmklipp som kan spilles av i 1/8 hastighet, fortsatt med 30 bilder i sekundet.

I tillegg lover GoPro at bildekvaliteten skal være bedre under dårlige lysforhold. Interessant nok er ikke bitraten (datamengden per sekund video) blitt veldig mye høyere, muligens takket være bedre videokoding (h.265).

*Batteritiden er testet av oss under kontrollerte forhold. Den gjenspeiler ikke reell brukstid, men gir et utgangspunkt for sammenligning.

Design og ytre egenskaper

GoPro Hero5 vs Hero6.
Kristoffer Møllevik

GoPro Hero6 Black er nesten klin lik forgjengeren. Og det er jo bra, siden de skal passe det samme tilbehøret, men vi synes kanskje GoPro kunne gått for en annen farge.

Litt for at man lett skal kunne se forskjell på dem, men også fordi mørk grå er den perfekte fargen å velge hvis du vil designe noe som er umulig å se nede i en mørk sekk eller i et buskas etter et krasj.

Som Hero5 er også 6-ern vanntett ned til 10 meter uten ekstra hus, noe som hjelper på lyden. Med et ekstra beskyttelseshus blir det vanntett til 60 meters dybde, men dette huset koster rundt 600 kroner, noe vi synes er litt i overkant.

Betjening

Også betjeningen er klin lik forgjengeren, som vil si at den er uendelig mye bedre enn alt som kom før fra GoPro. Farvel uoversiktlige listemenyer med tungvint navigering, og velkommen til oversiktlig og enkel berøringsskjerm. På noen punkter er vi fortsatt uenige med GoPros løsning, men det er stort sett bagateller.

Med unntak av en ting: Hvis du ikke kan bruke berøringsskjermen, for eksempel hvis du har hansker på, er det tilbake til gamlemåten, og med bare to knapper er dette tungvint. Her foretrekker vi Virb Ultra 30, der vi i tillegg til berøringsskjermen har to navigasjonsknapper (frem/tilbake eller opp/ned) og en OK-knapp.

Kameraet er superenkelt å bruke via berøringsskjermen, men ikke like enkelt uten.
Kristoffer Møllevik

Bildekvalitet

Vi går mer i detalj på bildekvaliteten på side 2, men kort oppsummert kan vi si at GoPro Hero6 Black trumfer det meste på markedet, inkludert den argeste konkurrenten Garmin Virb Ultra 30. Vi har testet begge mot hverandre med ulike bildefrekvenser i oppløsningene full HD, 2,7 K og 4K.

Hero6 Black VS Virb Ultra 30 i Full HD 60 fps. Legg merke til at GoPro Hero6 har bedre bildestabilisering, noe som er enklest å se tidlig i klippet før det blir for humpete.

Når det er litt roligere i bildet er forskjellen hovedsakelig at GoPro har et litt kjøligere fargestikk, eksponerer litt mørkere er såvidt litt skarpere. Men når vi får mer bevegelse i bildene blir forskjellen større, og det som går igjen er at GoPro gir tydelig skarpere bilder med bedre stabilisering.

Den største forbedringen fra Hero5 er nok på bildestabiliseringen. GoPro Hero6 Black gir oss stabilisert 4K, 2,7K og i full HD helt opp til 120 bilder i sekundet (fps). Særlig imponerende er det i full HD 60 fps, som er den innstillingen vi tror vil være mest aktuelt å bruke for de fleste, mesteparten av tiden. Men det er ikke noe neveverdig kvalitetstap når vi går opp til 120 fps, som gir bedre muligheter for sakte film – dog med en mindre effektiv bildestabilisering.

Du kan altså lese mer om bildekvaliteten og se flere eksempler på neste side »

GPS og stemmestyring

Testklipp med GPS-data. Vi savner puls og høydekurve, ellers er det jo fint. Kameraet står montert fast på sykkelstyret, og du kan se hvor mye bildestabiliseringen jobber på hvor mye dekket flytter seg i bildet. Hva den der stygge stripa nederst i bildet kommer av vet vi ikke, det er nok noe informasjon som GoPros redigeringsprogram skal luke ut, men som ikke har blitt gjort nå.

Ved hjelp av GPS kan Hero6 Black gi oss dataoverlegg på videoene, med fart, distanse, høydemeter, kompassretning og G-krefter. Dette er morsom tilleggsinformasjon, men Garmin har fortsatt overtaket her, med mye mer data og større tilpasningsmuligheter for hvordan dataene skal se ut på skjermen.

Dessverre bruker heller ikke GoPro dataene til å markere høydepunkter. Det gjør for eksempel Garmin, og markerer steder i videoen hvor vi for eksempel har høy fart, hopper eller har høy puls. For korte, enklere klipp har det ikke så mye å si, men hvis du skal redigere sammen høydepunktene fra en hel dag i skibakken kan dette hjelpe deg med å finne de mest spennende klippene.

Og som både forgjengeren Hero5 og konkurrenten fra Garmin, kan vi styre Hero6 med stemmekommandoer. Vi kan starte og stoppe opptak, ta bilder og slike enkle ting (full liste her). Det kan kanskje være kjekt å ha når du står med fiskestanga i hånda og vil starte opptaket idet du får napp, men for å være helt ærlig tror vi de fleste vil komme bedre fra det med en fjernkontroll, fjernstyring via telefonen eller rett og slett bare starte opptaket før «det smeller».

Konklusjon

GoPro Hero6 er ikke noe veldig enkelt kamera å bedømme. På en side har vi fått svært gode forbedringer på stabilisering og bildefrekvens, og noe forbedring på bildekvalitet. På en annen side er prisen på godt over 5000 kroner svært høy for et actionkamera, og vi er litt skuffet over at GoPro ikke har gjort mer for å forbedre funksjonen for automatisk videoredigering. En ting å ta kule opptak, men det er nesten like viktig å passe på at du ikke bare sitter igjen med en harddisk fullt av støvete råmateriale etterpå.

60 fps i 4K og bedre bildestabilisering er veldig fint, men vi synes prisen er for høy.
Kristoffer Møllevik

GoPro Hero6 Black kan være markedets beste actionkamera, litt avhengig av hva man synes om det enda litt dyrere Sony X3000R. Der får vi optisk bildestabilisering (GoPro har bare digital) og en utrolig fin fjernkontroll med skjerm. Men konstruksjonen kan likevel gjøre Hero6 Black til et bedre valg for mange.

Hvis penger ikke er det store temaet for deg, så kjør på; bra for deg. Men vi synes rett og slett det er for dyrt. De aller fleste vil nok få vel så mye glede av Garmins toppmodell Virb Ultra 30, eller GoPros kompakte Hero5 Session. Sistnevnte gir mye actionkamera for pengene, og du kan kjøpe to av dem til prisen av én Hero6 Black.

Du finner en oversikt over alle actionkameraene vi har testet her »

Gode alternativer

Garmin Virb Ultra 30
Ikke langt bak, men langt hyggeligere pris

Garmin Virb Ultra 30

Garmin må se seg forbigått av GoPro Hero6 Black, men med Virb Ultra 30 får vi det meste GoPro byr på, og på noen punkter enda litt til. Bildestabiliseringen er ikke like bra, GoPro er hakket skarpere et par steder, men vi får mer ut av sensordataene med Virb Ultra 30, og prisen er betydelig hyggeligere.

GoPro Hero5 Session
Mye actionkamera for pengene

GoPro Hero5 Session

Dette er nok det kameraet på markedet hvor vi føler vi får mest for pengene for øyeblikket. Kameraet har elektronisk bildestabilisering, og er mindre utsatt for risting og vibrasjoner enn de andre i testen på grunn av sin lave vekt og kompakte størrelse. Bildekvaliteten er dessuten konkurransedyktig med Garmins toppmodell.

Sony FDR-X3000R
Fjernkontroll med skjerm!

Sony FDR-X3000R

Med optisk bildestabilisering og fjernkontroll med skjerm føler vi at X3000R gjør mer for å forsvare den svært høye prisen. Det er dog ikke uten ulemper, spesielt formfaktoren, som gjør at det ikke er like enkelt å bruke med fester fra GoPro, er litt kjip.

GoPro Hero6 Black
9
Imponerende

GoPro Hero6 Black

9
Imponerende
sitatEt svært bra actionkamera, men til en svært høy pris

Fordeler

  • +
    Svært god bildekvalitet
  • +
    Svært god digital stabilisering
  • +
    Brukervennlig med innebygget berøringsskjerm
  • +
    Vanntett uten ekstra hus, gir bedre lyd
  • +
    Svært gode muligheter for sakte film
  • +
    Sensordata gir oss grafikk for bl.a. fart

Ting å tenke på

  • Dyrt
  • Betjening utenom berøringsskjermen er vanskelig
  • Bruker ikke sensordata til automatisk høydepunktsmarkering
  • Mindre sensordata enn Garmin

Bildekvalitet

GoPro Hero6 Black vs GoPro Hero5 Black

Vi begynner med å se litt på det store trekkplasteret, nemlig 60 bilder i sekundet (fps) i 4K-oppløsning. Høy bildefrekvens har mye å si for å få bedre «flyt» i bilder med mye bevegelse, noe som for mange har gjort 4K ganske uaktuelt for den mer fartsfylte bruken. Men ikke nå lengre.

Med Hero6 kan vi filme i 4K 60 fps uten stabilisering, eller 4K 30 fps med stabilisering. Akkurat hva som er best når kommer nok litt an på situasjonen, men ut fra videoklippet under ville i alle fall vi valgt 60 fps ustabilisert til filmklipp der ting skjer med litt fart.

4K 30 fps med stabilisering VS 60 fps uten stabilisering.

4K 30 fps, Protune aktivert. Hero6 Black til venstre, Hero5 Black til høyre.
Kristoffer Møllevik

Bildet til høyre sammenligner Hero6 med Hero5 i 4K 30 fps, og det er stor forskjell. Hero6 velger en mye raskere lukkertid, som gir et skarpere bilde. Akkurat hvorfor det er slik vet vi ikke, og under bedre lysforhold er det ikke sikkert resultatet ville vært det samme.

Bedre i mørket

Et av forbedringspunktene vi ble lovet fra GoPro, er at Hero6 skal klare seg bedre enn forgjengeren under dårlige lysforhold. Så for å teste dette tok vi en sykkeltur sent på kvelden, med GoPro Hero5 og -6 side om side med like innstillinger. Oppløsningen satte vi til 1080 60p, og aktiverte «Protune» som gir oss mer detaljert kontroll og som åpner for høyere bitrate på Hero6.

Klikk på bildet for å åpne det i full oppløsning.
Kristoffer Møllevik

Og joda, det er en liten forbedring der. Først og fremst er forbedringen i fargene, der det rett og slett ser ut til at Hero6 forsterker dem enda litt mer ved å ikke kappe så mye fargestøy i støyreduksjonen. Se for eksempel hvor mye mer fargestøy det er mot det sorte rundt hundens snute på bilde 3 (f.v.) i forhold til bilde 4.

Og når vi går over bildene til venstre med lupe, ser detaljene på hansken bittelitt skarpere ut med nye Hero6, noe som ser ut til å komme av hardere digital oppskarping. Det siste merkes riktignok ikke når videoen ruller, så det er nok fargene som gir den største forbedringen i praksis.

GoPro Hero6 Black VS Garmin Virb Ultra 30

Hvis vi starter på toppen av oppløsningsstigen, nemlig 4K, har det nye GoPro-kameraet samme fordel her som mot Hero5 Black, da heller ikke Virb Ultra 30 klarer mer enn 30 fps i 4K. Ei heller bildestabilisering. Dessuten ser det ut som Virb, i likhet med Hero5, bruker lengre lukkertid på klippet med terrengsyklingen, noe som gjør bildet mer uklart. På mer stillestående bilder er kameraene ganske like. GoPro virker å være et lite hakk skarpere mesteparten av tiden, eksponerer litt lysere og har litt kjøligere farger, men dette er ting det er forholdsvis enkelt å kompensere for selv.

Hero6 (t.v.) bevarer litt mer av høylyset, er litt kjøligere i fargene og virker å være et lite hakk skarpere.
Kristoffer Møllevik

Hero6 Black VS Virb Ultra 30 i Full HD 60 fps. YouTube-komprimeringen har ikke vært helt snill, men stillbildene under er i full kvalitet. Legg merke til at GoPro Hero6 har bedre bildestabilisering, noe som er enklest å se tidlig i klippet før det blir for humpete.

For de aller fleste vil nok full HD med 60 bilder i sekundet være den mest aktuelle innstillingen å bruke mesteparten av tiden. Forskjellene her er små, og på rolige bilder er det mest farge og lysnivå som skiller dem. GoPro bevarer litt mer av de lyse partiene på bekostning av skyggene, mens Garmin går den andre veien.

Som i 4K-oppløsningen er GoPro et like hakk skarpere på rolige bilder, men når vi tester dem på terrengsykkelen er forskjellen større, og GoPro gir oss tydelig skarpere bilder med bedre stabilisering.

Det er også verdt å merke seg at GoPro Hero6 Black gjør en bedre jobb enn forgjengeren med å kutte ut den plagsomme bassrumlingen som kommer fra vibrasjoner, dunking eller håndteringsstøy, og det høres tydelig på klippet til høyre (eller over, hvis du leser på mobil) at lyden på GoPro uten hus (bare ramme) blir betydelig bedre enn lyden fra Virb Ultra 30 med hus.

Vi har forøvrig testet og sammenlignet kameraene i 2,7K-oppløsning, og konklusjonen her er den samme som for full HD og 4K.

I full HD er det stort sett ganske likt, men innimellom ser vi eksempler på at GoPro er tydelig bedre, som i det forstørrende området av bildet over.
Kristoffer Møllevik

Bedre på sakte film

Det er kult at vi kan få hele 240 bilder i sekundet i full HD, men komprimeringen er så hard at det er ikke noe vi ser for oss å bruke mye.
Kristoffer Møllevik

Mens forgjengeren Hero5 kunne gå opp til 120 fps i full HD, og Virb Ultra 30 stoppet på 100 fps, kan Hero6 gå helt opp til 240 fps i full HD. Det betyr at vi kan kjøre filmklippene i fire ganger sakte film og fortsatt ha 60 fps på den ferdige filmen, eller åtte ganger sakte film og spille det av i 30 fps. Dessverre går komprimeringen hardt ut over bildekvaliteten, så mesteparten av tiden vil du nok få bedre resultater hvis du går ned til 120 fps.

For i full HD 120 fps får vi nå et stabilisert bilde med svært lite kvalitetstap sammenlignet med 60 fps, noe som betyr at vi egentlig ikke ofrer noe nevneverdig for å ha gode saktefilm-muligheter i etterkant.

GoPro Hero6 Black
9
Imponerende

GoPro Hero6 Black

9
Imponerende
sitatEt svært bra actionkamera, men til en svært høy pris

Fordeler

  • +
    Svært god bildekvalitet
  • +
    Svært god digital stabilisering
  • +
    Brukervennlig med innebygget berøringsskjerm
  • +
    Vanntett uten ekstra hus, gir bedre lyd
  • +
    Svært gode muligheter for sakte film
  • +
    Sensordata gir oss grafikk for bl.a. fart

Ting å tenke på

  • Dyrt
  • Betjening utenom berøringsskjermen er vanskelig
  • Bruker ikke sensordata til automatisk høydepunktsmarkering
  • Mindre sensordata enn Garmin
annonse