På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Koster halvparten, men ser ut som flaggskipet
Nær fulltreff for Sonys vanntette budsjettkonge.
Innhold
Sony Xperia M4 Aqua
I Norge er vi glad i å kjøpe mobiltelefoner, gjerne toppmodeller. Det siste året har prisene på disse toppmodellene skutt i været, mye på grunn av en svakere krone, hvilket betyr at du for eksempel må ut med en sviende høy sum penger for de heftigste telefonene.
Likevel finnes det mange spennende alternativer for deg som er på jakt etter en god telefon til en mer spiselig pris.
Nå har vi fått inn Sony Xperia M4 Aqua til test, en telefon vi for første gang stiftet bekjentskap med under årets mobilmesse i Barcelona.
Har mye spennende på papiret
Telefonen vi snakker om er et rimeligere alternativ fra Sony, hvor et eksemplar i skrivende stund koster deg under 2500 kroner. Prisen er med andre ord ikke avskrekkende, og på papiret har denne telefonen kraftig skyts å fare med, hvor blant annet en ny Snapdragon-generasjon er på plass under panseret.
Utseendemessig er den heller ikke ille å se på, og har klare likhetstrekk med sine storebrødre Sony Xperia Z3 og Z3+. Med andre ord er det en velkjent telefon vi har med å gjøre når det kommer til design.
Samtidig har den en nokså stor IPS-skjerm på fem tommer, samt at telefonen også er IP68-sertifisert. Det betyr at du for prisen du betaler, i tillegg til god maskinvare, også får en telefon som er vanntett.
Med denne telefonen prøver Sony å bli en slagkraftig konkurrent i en prisklasse hvor vi allerede har andre store aktører som for eksempel ZTE, Microsoft og Huawei.
Med denne telefonen får du virkelig mye for pengene »
Fordeler
- +God byggekvalitet
- +Lyssterk skjerm
- +God samtalekvalitet
- +Brukbar batteritid
- +Kraftig maskinvare til prisen
- +Vanntett
- +Pris
- +God brukervennlighet
Ting å tenke på
- —Skjermen har dårlig innsynsvinkel
- —Kameraet sliter med å få skarpe bilder
Byr på kraftig maskinvare
Gir en god følelse i hånden
Ved første øyekast er det lite som skiller M4 Aqua fra en Z-modellene fra Sony når det kommer til utseende. På avstand er det en mindre skjerm og en synlig USB-port på siden av telefonen som vitner om at det ikke er en Xperia Z3+ du holder i hånda.
Ser vi nærmere på telefonen er det dog brukt billigere materialer i konstruksjonen en hva tilfellet er med toppmodellen til selskapet. Blant annet er baksiden av telefonen i plast, hvilket ikke nødvendigvis er så negativt med tanke på at den trolig er mindre utsatt for slag.
Sidene av telefonen bærer også preg av å være formet ut i fra Z3+, men en nærmere kikk avslører at disse kantene også er plast, unntatt hjørnene på telefonen som er i metall. Samtidig er det også greit å nevne at M4 Aqua ikke har Gorilla Glass, men et vanlig, herdet glass.
Likevel er det et solid stykke telefon Sony har å by på, og du får ingen stor «plastfølelse» av å holde den prisgunstig telefon i hendene. Snarere tvert i mot var det opptil flere i redaksjonen som lot seg forbause av hvor kompakt og godt skruddsammen telefonen var – som tidvis ble forvekslet med nettopp en Z3+.
Like vanntett som storebror
En annen styrke denne telefonen har, er at den i likhet med sin storebror også er IP68-sertifisert. Det betyr altså at den er vanttett, nærmere bestemt skal den tåle å ligge på 1,5 meters dyp i 30 minutter uten at den tar inn vann.
Ergo kan dette være et godt alternativ for deg som ønsker å ha med deg telefonen ut i skog og mark, hvor man fort kan bli overrumplet av dårlig vær. Samtidig er det viktig å poengtere at IP-sertifiseringen ikke sier noe om støtt eller fall, hvilket betyr at den i utgangspunktet ikke tåler noe mer enn andre mobiltelefoner på dette området.
Lyssterk skjerm
Et viktig aspekt med en mobiltelefon er skjermen. Siden dette er en rimeligere telefon har den ikke en skjerm med veldig høy oppløsning – men det er ikke noe vi kan si vi har savnet.
Sony har tatt i bruk et IPS-panel som maksimalt gir deg 720 x 1280 piksler på skjermen. Det betyr at punkt-tettheten på skjermen er 294, noe som i praksis viser seg å holde i lange baner om du ikke er veldig kresen på skarphet.
Skjermen har en god lysstyrke, hvor vi maksimalt målte rett i overkant av 600 nits med vårt kalibreringsutstyr. Likevel er det greit å poengtere at skjermen oppleves aller best når du ser rett på den, for den mister litt av både lysstyrke og farger om du ser den fra sidene.
Med den gode lysstyrken og god kontrast, er denne skjermen nokså godt rustet mot en solskinnsdag, og blir langt fra uleselig i direkte sollys.
Behagelig brukergrensesnitt
Telefonen fra Sony leveres med operativsystemet Android fra Google, nærmere bestemt 5.0-versjonen som på folkemunne kalles Lollipop. Systemet ligger som en grunnpilar i bunn, mens Sony selv har utviklet skallet som vises på skjermen.
Etter å ha brukt denne telefonen noen dager sitter vi igjen med mange positive inntrykk av brukeropplevelsen. Grafikken på telefonen er minimalistisk og lite påtrengende med tanke på varsler og andre beskjeder som Android ofte er glad i å gi deg.
Sony har for vane å pepre telefonene sine med egenutviklede apper og løsninger, og her er heller ikke M4 Aqua noe unntak. Likevel er det flere av disse appene som er både hendig og gode i bruk. Alternativt kan du også deaktivere en rekke av disse via menyene i telefonen om du ikke har noe behov for dem.
Menyene er lett forstålige og er bygget opp på en logisk måte. Napper vi frem storebror Z3+ merker vi raskt at denne telefonen er noe kjappere i responsen når du blar deg gjennom menyer og funksjoner, men vi vil ikke si at M4 Aqua er spesielt treg av den grunn. Det er heller Z3+ som er gnistrende rask.
God ytelse for pengene
Ser vi nemlig under panseret på M4 Aqua er det mye spennende maskinvare som står på menyen. Blant annet er denne telefonen utstyrt med en 64-bits systembrikke i form av en Snapdragon 615.
Kjører vi testprogrammet Geekbench viser også resultatene at telefonen leverer godt med krutt, hvor den scorer 2430 når flere kjerner belastes samtidig. Det betyr at den fortsatt har et godt stykke opp til Sony Z3+, men nesten presterer like godt som en Sony Z3.
Når vi tar fatt på AnTuTu gir også denne solide 31266 poeng, hvilket plasserer den på skuddhold av langt dyrere telefoner, som for eksempel Samsung Galaxy S5, som til sammenligning fortsatt koster nærmere fire tusen kroner.
Det siste programmet vi utfordrer telefonen med er 3D Mark Ice Storm Unlimited, og her gjør den det ikke fullt så hvast med 7445 poeng. Det er ikke i nærheten like bra som hverken Z3+ eller Z3, som begge ligger godt over det dobbelte. Ytelsen skulle likevel være god nok til å drive det meste av det du finner i Google Play i dag.
Holder fint en dag
Ønsker du å bruke telefonen aktivt kreves det et godt batteri. Sony Xperia M4 Aqua har et batteri på 2400 mAh, noe som ikke er avskrekkende mye på papiret, men som i praksis viser seg å gi greit med kapasitet.
Under vår testperiode hadde vi to e-post-kontoer som konstant hentet ned innhold, samtidig som vi surfet et del, spilte litt og snakket i telefonen nå og da. Med vårt behov for strøm klarte telefonen fint å holde ut hele dagen, og som regel hadde vi rundt 30-35 prosent strøm igjen når kvelden var omme.
God samtalekvalitet
Selv om vi stadig bruker mer tid på telefonen til andre ting enn å ringe, er samtalekvaliteten viktig å sveipe innom. Sony har her fått til å lage en telefon som byr kraftig maskinvare til prisen, og som samtidig har en god lydkvalitet.
Høyttalerne i telefonen gir fra seg nok bass og diskant til at stemmer virker både klare og bestemte, og lyden i seg selv er nokså høy om du skrur opp volumet. Dog er ikke lyden like imponerende om du for eksempel spiller av musikk via høyttalerne i telefonen. Her blir lyden skarp og mangler pondus for å gi et godt lydbilde.
Samtidig kan vi opplyse at dekningen på telefonen virker å være nokså god. Vi har et par testområder på vei hjem fra jobb der telefoner med dårlig dekning ofte gir brudd i samtalene. Da vi kjørte forbi disse områdene med M4 Aqua ble ikke samtalene brutt, men de vi snakket med kunne fortelle at vi ble noe vanskeligere å høre.
Kameraet henger ikke helt med
I sin nye modell har Sony plassert et hovedkamera som klarer å gi deg 13 megapiksler med oppløsning, samtidig som fronten har et kamera som kan skilte med fem megapikslers oppløsning. Men, oppløsning er ikke nødvendigvis svaret på hvordan du får skarpe og gode bilder.
Vi kan ikke helt setter fingeren på hva som forårsaker problemene, men i hvert fall sliter telefonen med å få til skikkelig skarpe bilder. Ofte får du et resultat som minner om når du tar bilder med litt for lav lukkertid uten å holde telefonen rolig nok – dette skjer også når du tar bilder i gode lysforhold med M4 Aqua.
Telefonen klarer ellers fint å håndtere lysmålinger, fokus og balansering av hvitbalansen godt, men uten skikkelig skarpe bilder blir det hele litt halvveis i vår bok – selv om resultatet langt fra er dårlig i forhold til prisen du betaler.
Et pluss er dog at telefonen har en egen utløserknapp, selv om telefonen til tider tar seg vel god tid med å eksponere, noe som gjør at du får noen bilder som bærer preg av å være «utålmodig» i påvente av at bildet skal tas.
Konklusjon
Alt i alt får du mye for pengene om du kjøper deg en Sony Xperia M4 Aqua. Det er nemlig mye godsaker som ligger skjult under panseret på denne telefonen.
Sony byr nemlig blant annet på en ny 64-bits prosessor i form av en Snapdragon 615, som i våre tester gjør det skarpt. Den er riktignok ikke like hvass som storebror Snapdragon 810, som du blant annet finner i toppmodellen, Xperia Z3+, men likevel henger den ikke avskrekkende langt bak de beste telefonene på våre ytelsesmålinger.
Samtidig som innmaten er god, har også Sony lyktes å gjenskape en god oppskrift på utseende til telefonen, selv om det brukes mye plast i konstruksjonen. Telefonen kjennes forbausende kompakt og godt satt sammen, og tidvis har folk her på bruket forvekslet denne med Z-modellene til Sony.
Telefonen er også IP68-sertifisert, hvilket betyr at den takler å ligger under vann i en halvtimes tid uten å ta skade av det – så fremt det ikke er dypere enn 1,5 meter. Samtidig har telefonen en god IPS-skjerm som kan skilte med kraftig lysstyrke og god kontrast, som også gjør den brukbar i sollys.
M4 Aqua leveres med versjon 5.0 av Android, også kalt Lollipop, og Sony viderefører sitt Xperia-skall som gjør utseende på grafikken både stilren og enkel å tyde. Her blir varsler som kommer inn nokså behagelig servert uten at du plages unødvendig med blinking av påtrengende beskjeder.
Videre har M4 Aqua et kraftig nok batteri til at den fint klarer å holde ut en hel dag selv med aktivt bruk. I tillegg har telefonen god samtalekvalitet når den først brukes til tradisjonelle samtaler, mens høyttaler-funksjonen ikke er like imponerende.
Mobilkameraet på denne telefonen er nokså høyoppløst, men Sony har ikke helt lyktes i å tyne ut det beste av det etter vår mening. Riktignok gjøres det en god jobb med å måle lyset, sette fokus og hvitbalanse riktig, men selve skarpheten i resultatene kunne vi ønsket var bedre. Her blir bildene ofte litt slørete og mangler skarphet – hadde dette vært på plass ville sannsynlig telefonen luktet på en toppkarakter.
Likevel har vi ingen betenkeligheter med å gi denne telefonen et Anbefalt-stempel, for til prisen du betaler får du virkelig mye, kraftig telefon for pengene dine.
Alternativer
Selv om 2500 kroner for en telefon ikke er så avskrekkende, finnes det også alternativer for deg som fortsatt synes det er i det meste laget. Microsoft har nemlig en telefon det kan være vell verdt å ta en nærmere kikk på. Etter å ha testet Microsoft Lumia 640 var vi ikke i tvil, du får ikke bedre telefon til under 1500 kroner.
Har du hytte, og kanskje dekningen er svært variabel fra du dra hjemmefra til du er på plass i solveggen ved sjøen eller på fjellet? Da finnes det et alternativ som det kan være vel verdt å ta en nærmere kikk på. ZTE Blade S6 er nemlig en modell som lar deg bruke to operatører samtidig, og med det kan du bruke et abonnement hjemme og et annet på hytta.
Med denne telefonen får du virkelig mye for pengene »
Fordeler
- +God byggekvalitet
- +Lyssterk skjerm
- +God samtalekvalitet
- +Brukbar batteritid
- +Kraftig maskinvare til prisen
- +Vanntett
- +Pris
- +God brukervennlighet
Ting å tenke på
- —Skjermen har dårlig innsynsvinkel
- —Kameraet sliter med å få skarpe bilder