Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy A7

Slik er Samsungs metallmobil

Toppmobil uten fordyrende fiksfakserier.

Kort om Galaxy A7

Samsungs første Galaxy-mobil med ramme og bakside i metall er en slank og lekker sak. Telefonen har en ramme i aluminium, farget som rammen på fronten, men slipt i kantene så metallet kommer til syne som to smale blanke striper.

Glass og metall

Fronten på telefonen er som vanlig dekket av glass, og under skjermen finner vi menytasten Samsung har hatt på alle sine modeller med Android. Glasset er av typen Corning Gorilla Glass 4, som skal være svært sterkt.

Sett rett forfra er telefonen til forveksling lik Samsung Galaxy Note 4. Ser du den fra siden vil du se at den er tynnere, og ser du baksiden oppdager du at den ikke har pulsmåleren du finner på Note 4 og Galaxy S5.

Kanskje legger du også merke til at baksiden er i metall. Kanskje, for det er ikke umiddelbart så lett å skille den matte anodiserte aluminiumsoverflaten fra de mange gode etterlikningene i plast.

Vi merker oss også at kameraet stikker en del ut fra baksiden av telefonen. Det gjør at telefonen ikke ligger helt flatt på bordet, og vi frykter at glasset over kameraobjektivet lettere kan bli ripet opp.

Vi skal gå nærmere inn på kameraet på neste side »

Kameraet ligger riktig nok en anelse nedsenket, så det er ikke sikkert at frykten er velbegrunnet. Det får vi imidlertid ikke vite før telefonen har vært i bruk over noe tid.

Verdig konkurrent til iPhone 6 Plus

Skjermen er god, men vi skulle gjerne sett at den var enda bedre i sollys. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen er av typen Super AMOLED, og oppløsningen er full HD (1080 x 1920). Vi snakker altså om en skjerm med fantastisk kontrastnivå og sylskarpe detaljer. I tillegg er denne skjermen en fest for alle som er glade i farger. Den måler 5,5 tommer, og er med det like stor som skjermen på iPhone 6 Plus.

Samsung Galxy A7 er likevel litt mindre enn alternativet fra Apple. Det skyldes at feltet over, under og på sidene av skjermen er litt smalere. Galaxy A7 er i tillegg 0,8 mm tynnere og 31 gram lettere enn konkurrenten fra Apple.

Slankekuren har naturlig nok gått ut over noe. iPhone 6 Plus har en del større batteri og litt kraftigere maskinvare. I tillegg kommer at den har fingeravtrykksensor, noe A7 ikke har. Samsung Galaxy A7 er likevel et svært konkurransedyktig alternativ til iPhone 6 Plus, ikke minst når det kommer til pris. Galaxy A7 er omtrent 2000 kroner billigere enn den billigste versjonen av iPhone 6 Plus. Da har begge modellene 16 GB lagringsminne. Du kan utvide minnet i Galaxy A7 med minnekort. Vil du ha mer minne i iPhone 6 Plus må du kjøpe en dyrere variant.

For deg som tar til fornuft

Samsung Galaxy A7 er tynn og lett. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Så hva får du og hva får du ikke, om du velger Samsung Galaxy A7 som din neste mobil?

Kort fortalt får du en stor, slank og lekker smartmobil med god maskinvare, fantastisk skjerm og godt kamera. Den er uten plastdekslene som Samsung har måttet tåle kritikk for, og den har teknologi som tilpasser lyd og lys til omgivelsene du er i. Den støtter minnekort, og den har god lyd.

Men du må klare deg uten den aller raskeste prosessoren, fingeravtrykkleser, pulsmåler og mulighet for å bytte batteri. Modellene i A-serien er heller ikke spesielt beskyttet mot vann, slik S5 er.

Du kan ikke kjøpe modellen med mer enn 16 GB lagringsminne innebygd, men du kan bruke minnekort. Av en eller annen grunn kan du ikke bruke de største minnekortene. Samsung har satt grensen til 64 GB.

Om du trenger noen av egenskapene Galaxy A7 mangler er en annen sak. Alle de viktige tingene er på plass, som stor og god skjerm, god lyd, rask respons, godt kamera og mulighet for å bruke minnekort. Dette er en toppmodell for deg som tar til fornuft, og innser at det er lite å hente på å betale flere tusen kroner mer for så lite ekstra som de dyreste toppmodellene byr på.

Egner seg utmerket til musikk, spill og film

Synes du skjermen er litt overmettet av farger kan du endre dette. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Telefonen har en god musikkspiller, med mange muligheter for tilpasning av lydbildet. Noen av innstillingene er litt bortgjemt, så du kan ha utbytte av å gjøre deg kjent med menyene inne i appen. Blant annet må du gå til «SoundAlive» og videre til «avansert» for å finne den såkalte equalizeren. Her ligger også funksjoner for bass, romklang og en funksjon som skal simulere klangen til en rørforsterker.

Om du liker å spille mobilspill, er telefonen istand til å takle det også på en helt utmerket måte. Her kommer den store skjermen til sin rett. Det gjør den også om du vil se film på mobilen. 16:9-format, full HD og 5,5 tommer Super AMOLED gir en god brukeropplevelse.

Samsung Galaxy A7 (2015)
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Galaxy A7 (2015)

sitatDette er ikke en dyr mellomklassemobil, men en relativt rimelig toppmodell.

Fordeler

 • +
  Slank og lett
 • +
  Stor og god skjerm
 • +
  God ytelse
 • +
  Bra batteritid
 • +
  God design
 • +
  Støtter DLNA for trådløs overføring av lyd og bilde
 • +
  NFC

Ting å tenke på

 • Kameraet stikker litt ut
 • Batteriet kan ikke byttes
 • Støtter ikke minnekort over 64 GB
 • Ikke TV-signal i USB-porten (MHL)

Funksjoner, kamera og ytelse

Menyene er velkjente. Når telefonen er ny og du har fiklet deg gjennom språk og kontoinnstillinger, finner du en telefon med Android 4.4 og tre startpaneler. Den du ser først kalles gjerne hjemmeskjermen. Til venstre for denne ligger nyhetstjenesten Flipboard, der du kan se siste nytt fra utvalgte nyhetskilder og interesseområder. Her kan du også bruke Facebook som nyhetskilde, og få opp statusoppdateringene til vennene dine.

Ikke overlesset med apper

Om du velger å gå til motsatt side får du opp et panel som egentlig er en utvidelse av startskjermen din. Her ligger et snarveier til bildegalleri og kalender, i tillegg til en app som kalles Gallaxy Essentials. Det er en snarvei til nedlasting av apper Samsung mener er essensielle for deg som har en Galaxy-mobil. Mange av dem er apper Samsung tidligere hadde forhåndsinstallert, men som de etter et utall tilbakemeldinger er kommet til at det er bedre at du får installere selv dersom du ønsker dem.

Her finner du blant annet Kids Mode, og appene du trenger om du har en smartklokke, om du vil speile mobilskjermen på nettbrett eller PC, en utforsker som kalles Content Viewer og noen andre kjekke apper du selv får avgjøre om du ønsker.

Lett å tilpasse

Du velger selv hvilket tema du vil bruke. Her er originalen, etterfulgt av «Søt» og «Natur». Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan møblere disse startpanelene med snarveier, miniprogrammer, bøker eller bokmerker til nettsider du bruker ofte. Du kan også bytte bakgrunn, endre tema, bytte overgangseffekt og skru av eller på visning av Flipboard-oppdateringer.

Appene kan du samle i grupper, eller plassere i den rekkefølgen du måte ønske. Det gjelder både på startskjermene og i den underliggede app-menyen.

På vårt testeksemplar ligger det bare noen få apper ut over Googles standardsortiment. Disse er Musikk, Video, Galleri, kalenderen S-Planner, FM-radio og Galaxy Apps. Nå kan det godt tenkes at utvalget vil se litt annerledes ut når du kjøper telefonen. Telefonene tilpasses markedene de skal selges i, og noen ganger ønsker operatørene å legge til egne tjenester. Det kan for eksempel være at telefonen kommer med «Min Sky» ferdig installert dersom du kjøper den med Telenor-avtale.

Smart kamera

Kameraet stikker litt ut. Det har en enkel diodelampe til venstre, men feltet til høyre er høyttaleren. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kameraappen er enkel å bruke, og kameraet starter ganske raskt. Det er kommet til et par smarte funksjoner for den som er glad i å ta bilder av seg selv. Her kan du for eksempel velge at mobilen skal bruke kameraet på baksiden for å ta bildet. Dette kameraet har som kjent bedre oppløsning enn frontkameraet. Når telefonen registrerer at ansiktet ditt er innenfor en gitt ramme, gir det fra seg noen pip, så du rekker å smile før bildet blir tatt. Du bestemmer selv hvor i bildet ansiktet ditt skal være, for eksempel om du ønsker å være i kanten av bildet, slik at du ikke dekker hele bakgrunnen.

Men vi merker oss at ansiktsforbedring er påslått som standard. Selv en rynkete og ubarbert IT-journalist blir glatt som en barnerumpe på disse bildene. Det krever ganske mye av kameraet, og bildene blir da heller ikke veldig skarpe. Ellers kan du knipse gruppebilder ved hjelp av en vidvinkelfunksjon. Du kan også utløse kameraet med en talekommando, så du slipper å ha hendene på mobilen når bildet blir tatt.

Setter sammen bilder til film

En annen funksjon vi ikke har sett på tidligere Samsung-mobiler, er muligheten for å knipse flere bilder i sekvens og lagre som GIF. En GIF er egentlig en liten filmsnutt som spilles i sløyfe. Vi har lagt ved et eksempel knipset med Galaxy A7 mens vi kjører karusell i kontorstolen. Det er flere gode grunner til ikke å gjøre dette. Bildene blir uskarpe i fart, og du risikerer å bli både svimmel og kvalm.

Jeg vil også tro at enkelte epileptikere bør avstå fra å se for lenge på resultatet.

Filmer i HD, men ikke UHD

Videokameraet i telefonen er bra, og kan filme i Full HD. Det finnes mobiltelefoner som filmer i UHD (4K), men det gjør ikke Galaxy A7. Hvor mange som mener at det er praktisk å filme i UHD skal være usagt. UHD-opptak resulterer i enorme filer, og du skal ha et godt kamera, og ikke minst en UHD-skjerm, for å ha noen glede av UHD i det hele tatt.

Ellers fungerer kameraet godt. Nederst på siden finner du flere bilder vi har knipset med Galaxy A7.

Ytelse på høyde med de beste

Maskinvaren i Samsung Galaxy A7 er kanskje ikke den råeste på papiret. Men ytelsestestene vi kjører viser at A7-en leverer overraskende gode resultater. Den scorer flere poeng enn iPhone 6 Plus i Geekbench 3, hvor det faktisk bare er Galaxy Note 4 som har gjort det bedre i testene vi har gjort.

Den gjør det også godt i testen fra Antutu, der den presterer bedre enn både Sony Xperia Z3, HTC M8 og Samsung Galxy S5.

Riktig så bra går det ikke i 3D Mark Ice Storm Unlimited, der den kommer bak de seks toppmodellene vi har sammenliknet den med. Forskjellen er likevel ikke så dramatisk at du vil merke mye til den i praksis.

Bla videre til neste side for å lese konklusjonen »

Her er en tabell der vi sammenlikner Samsung Galaxy A7 med flere av flaggskip-mobilene på markedet:

Samsung Galaxy A7 (2015)
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Galaxy A7 (2015)

sitatDette er ikke en dyr mellomklassemobil, men en relativt rimelig toppmodell.

Fordeler

 • +
  Slank og lett
 • +
  Stor og god skjerm
 • +
  God ytelse
 • +
  Bra batteritid
 • +
  God design
 • +
  Støtter DLNA for trådløs overføring av lyd og bilde
 • +
  NFC

Ting å tenke på

 • Kameraet stikker litt ut
 • Batteriet kan ikke byttes
 • Støtter ikke minnekort over 64 GB
 • Ikke TV-signal i USB-porten (MHL)

Konklusjon

Samsung Galaxy A7 er en stor mobiltelefon – antakelig for stor for noen. Skjermen har samme størrelse og oppløsning som skjermen på iPhone 6 Plus, som også er for stor for enkelte. Galaxy A er litt mindre og litt lettere enn iPhone 6 Plus, men har du små hender er det ikke sikkert du vil trives med denne.

Telefonen er Samsungs første Galaxy-modell med bakside av metall. Den kommer i fargene sort, hvitt og gull.

Super til alt som trenger god skjerm

Kameraet er godt, med en oppløsning på 13 megapiksler. I tillegg har den et frontkamera på 8 megapiksler.

Vi tror denne modellen passer best for deg som er glad i å bruke sosiale medier og dele bilder med telefonen. Den store og skarpe skjermen egner seg godt for dette formålet. Skjermen er også godt egnet for deg som vil se film på telefonen. Her kan du se video i full HD uten å miste så mye som en piksel. Telefonen har også kraft nok til å kjøre de mest avanserte mobilspillene.

Om du er en friluftstype som gjerne vil trekke telefonen frem i all slags vær, må du være forsiktig med Galaxy A7. Den er nemlig ikke vanntett, slik Samsung Galaxy S5 er.

Alternativer

Samsung Galaxy A7 er ikke flaggskipet til Samsung, men kunne godt ha vært det. Samsung lanserte nylig en nye modell i S-serien, Galaxy S6, og det er denne telefonen som vil stjele oppmerksomheten i tiden som kommer. Det er litt synd, for selv om Galaxy S6, som kommer i to varianter, har mer av det som britene kaller «bells and whistles», så er A7 antakelig mer mobiltelefon for pengene.

Et annet alternativ er Huawei Ascend Mate 7, som har enda litt større skjerm enn Galaxy A7 (6 tommer mot 5,5 på A7). Også dette er en metallmobil med fornuftig pris i i forhold til hva du får av ytelse.

Om du synes 5,5 tommer er i største laget, kommer den nye A-serien også i en versjon med 5-tommer skjerm, Galaxy A5. Men denne modellen har HD720p, og ikke HD1080p, som storebror Galaxy A7.

Samsung Galaxy A7 koster fra ca 4300 kroner, og er med det ingen typisk billigmobil. Men så hører den også hjemme blant toppmodellene, for noen mellomklassemobil er dette ikke.

Samsung Galaxy A7 (2015)
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Galaxy A7 (2015)

sitatDette er ikke en dyr mellomklassemobil, men en relativt rimelig toppmodell.

Fordeler

 • +
  Slank og lett
 • +
  Stor og god skjerm
 • +
  God ytelse
 • +
  Bra batteritid
 • +
  God design
 • +
  Støtter DLNA for trådløs overføring av lyd og bilde
 • +
  NFC

Ting å tenke på

 • Kameraet stikker litt ut
 • Batteriet kan ikke byttes
 • Støtter ikke minnekort over 64 GB
 • Ikke TV-signal i USB-porten (MHL)
annonse