TestLG G2

Endelig en vaskeekte toppmodell fra LG

G2 har alt – og er kanskje den beste musikktelefonen på markedet.

Design, skjerm og menyer

Knappene på baksiden skal gi en mer naturlig måte å bruke telefonen på. Det var det delte meninger om i redaksjonen. Uansett dreier dette seg først og fremst om vane.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er tynn ramme rundt sidene på skjermen, og også i topp og bunn er G2 uvanlig kompakt. Her er nesten all tilgjengelig plass brukt på skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Skjermen i LG G2 er i absolutt toppklasse. Den er av den litt sjeldne typen som gir inntrykk av at bildet nesten flyter oppå glasset.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er en stund siden LG har slått på stortromma for sine kunder her i Europa. Årets LG G2 ble lansert for litt over en måned siden i New York, og nå nærmer den seg endelig butikkene. På papiret er dette en saftig toppmodell som har litt av alt, men hvordan er den i praksis?

I det ytre er G2 både spennende og litt kjedelig. Samtidig. Hva du ser kommer an på hvilken vei du ser den fra. Ser du den bent forfra vil du kanskje tenke at den er litt kjedelig – det er lite annet enn LG-logoen som avslører at dette ikke er en Galaxy S4 fra Samsung.

Baksiden er annerledes

Så fort du snur G2 er historien en litt annen. Også denne telefonen er bygget i plastmateriale, men her sitter bakdekselet fast i telefonen og kan ikke tas av. Det gir en følelse av soliditet til telefonen, som Galaxy S4 kanskje ikke har i like stor grad.

I bunnen har telefonen en litt skarp linje, der høyttaler og mikrofon er plassert. Personlig synes jeg dette designvalget bidrar til at telefonen føles mer som ett stykke – spesielt sammenliknet med Samsungs toppmodell. Ikke alle i redaksjonen var enige, og noen oppfattet G2 som litt skarp i bunnen.

En ulempe ved denne plasseringen er at det er svært lett å dekke over høyttaleren når du holder telefonen horisontalt. Samme om bunnen pekte til høyre eller venstre, klarte vi å holde telefonen på en måte som forstyrret høyttaleren. Når telefonen holdes rett opp og ned i vanlig portrettmodus er ikke dette noe problem.

Ingen taster foran eller på siden

Den mest synlige forskjellen på LG G2 og andre telefoner er naturligvis tastene. De er ikke på forsiden, og heller ikke langs siden av telefonen. De er plassert på baksiden. Volumtastene og låsetasten ligger rett under kameralinsen.

Under lanseringen hevdet LG at dette var et mer naturlig sted å ha fingrene under samtale. Der er vi kanskje ikke helt enige, men samtidig har har tasteplasseringen satt seg såpass godt i løpet av en ukes testperiode, at jeg leter etter taster på baksiden av andre telefoner.

Knappene sitter imidlertid så tett at det er en sann plage å forsøke å lage skjermdumper ved å holde låsetasten og volum ned-tasten samtidig. Du trenger knøttefingre eller meget godt innlært teknikk for å få funksjonen til å virke hver gang.

Vanesak

For vanlig bruk er det uansett ikke veldig vanskelig å tilpasse seg LGs valg av tasteplassering. Om det var helt naturlig å ha fingrene der i utgangspunktet tror vi avhenger veldig av brukeren. Igjen bruker vi resten av redaksjonen som prøvekaniner, og finner ut at én av fire syntes plasseringen var perfekt, mens to andre var mer skeptiske og mente de måtte lete etter tastene og fikk mindre kontroll da de holdt telefonen.

Med tanke på at reaksjonene på tasteplasseringene her er litt blandede, kan det være en tanke å prøveholde telefonen før du kjøper den. Like fullt blir plasseringen altså fort en vane.

Tapp to ganger for å låse opp ... eller fire

Ulempen med en telefon som ikke har taster hverken på forsiden, eller langs sidene, er naturligvis at det kan være kronglete å åpne den når den ligger på bordet. Det har LG løst ved å legge til en funksjon som gjør at telefonen våkner når du tapper to ganger på skjermen.

Så fort bevegelsessensoren i G2 har registrert bevegelsen tennes LED-lampen øverst på telefonen, og skjermen våkner til liv.

Vår erfaring er at funksjonen fungerer litt varierende bra. Etter å ha forsøkt ulike underlag og mer bestemt tapping på skjermen, virker det som om underlaget er det som avgjør hvor godt funksjonen fungerer. I hånden, eller på et relativt mykt underlag, våkner telefonen umiddelbart etter to tapp på skjermen.

På et hardt bord virker det ikke alltid, uansett hvor hardt du tapper.

I slike tilfeller er det enklest å bare løfte telefonen fra bordet for å tappe på skjermen når du holder den, eller bruke den fysiske låsetasten bakpå telefonen. Funksjonen mister en del av sin nytteverdi når den ikke virker hver gang.

Knallgod skjerm

Den 5,2 tommer store skjermen strekker seg helt ut mot langstidene på telefonen. Også over og under skjermen er det veldig lite ledig plass. Produsenten har altså fått svært mye ut av en flate som ikke er nevneverdig større enn vi ser på Samsungs Galaxy S4.

Bildekvaliteten her er upåklagelig. Full-HD-skjermen er sylskarp og har gode farger og lysstyrke. Innsynsvinkelen er det heller ikke noe å si på.

Det virker dessuten å være svært liten avstand mellom skjermen og glasset på LG G2. Det ser nesten litt ut som om bildet flyter på selve glasset. Vi har fått det inntrykket her og der, ettersom fremskritt i skjerm- og glassteknologi har dukket opp, men det er en liten stund siden sist vi ble overrasket av effekten.

LG har nok hermet litt etter Samsung da de laget menysystemet sitt. Det synes vi ikke gjør noe. Det kan bli litt rotete av og til, men ellers er menysystemet raskt og fint å bruke.

Menyenene minner om Samsung

Det er vekslende meninger om LGs menysystem. De negative stemmene vil ha det til at det er rotete, uoversiktlig og kanskje litt tregt. Der er ikke vi enige.

Det er Android i bånn her, og menyene som LG har lagt oppå har mye til felles med Samsungs TouchWiz-menyer.

Kritikerne har muligens rett i at LGs menyer er en anelse overlesset. Det er mange knapper her. For det meste er likevel knappene logisk plassert, og har enkle og forutsigbare beskrivelser i form av ikoner og tekst. Det er slett ikke vanskelig å bruke en LG G2.

G2 ligger godt i hånden - og har ingen knapper langs sidene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Uvanlige hurtigvalg

Eksempler på fine tillegg i menyene vi ikke ser så ofte, er egne hurtigvalg for trådløs lagring og hotspot-funksjonalitet i nedtrekksmenyen. Trådløs lagring handler ikke om Dropbox og liknende skytjenester, men enkel tilgang på det som er lagret på telefonen. Vi kommer tilbake til funksjonaliteten på side 2 av testen.

Etter hvert som mange av oss i realiteten har et kraftig internettabonnement i lommen har mobilens muligheter til å fungere som trådløs ruter bare blitt mer interessante. Dermed er det svært praktisk med en egen hurtigtast for hotspot-funksjonaliteten. I de fleste andre mobiler må du dykke forholdsvis dypt i menyene for å skru av og på denne typen funksjonalitet.

At både lysstyrke og telefonvolum ligger som skyvebrytere i nedtrekksmenyen setter vi også pris på.

Litt uoversiktlig

Ulempen med at LG har samlet så mye i nedtrekksmenyen er ikke at den blir vanskelig å bruke, men heller at den blir litt uoversiktlig. Det skal ikke veldig mange varsel til før du må begynne å scrolle opp og ned i oversikten i nedtrekksmenyen.

Ellers er det verdt å nevne at du under oppstarten kan velge akkurat hvordan snarveiene nederst på skjermen skal organiseres. Du kan velge rekkefølge selv, og til en viss grad bytte ut knapper.

Lynrask

Du kan dessuten velge skriftstørrelse for menyene og det meste av medfølgende apper. Skriften under ikonene i menyene endrer likevel ikke størrelse, og du kan ikke regne med at applikasjoner du laster ned fra Google Play tar hensyn til disse innstillingene.

Hastighet var definitivt et godt argument mot produsentspesifikke menyer tidligere. Vi har ikke merket en eneste treghet i menynavigasjonen på LG G2. Den lynraske innmaten sørger for at menyene går akkurat så fort som de skal. Hele tiden. Noe annet skulle egentlig bare mangle.