TestBurg 15

Smartklokken som ikke er smart

Den annonseres på nett som smartklokke, men Burg 15 er egentlig temmelig treig i nøtta.

Nederlandske Burg produserer klokker med innebygget mobiltelefon. I motsetning til smartklokkene fra Sony, Samsung, Pebble og I’m Watch, er dette ikke et tilbehør til en mobiltelefon. Dermed havner den i en annen produktgruppe enn de såkalte smartklokkene.

Ikke så smart at det gjør noe

De andre smartklokkene kan best beskrives som tynne klienter som krever at du har installert tilhørende programvare på en smartmobil. Med en Burg på håndleddet har du et armbåndsur som også er en fungerende mobiltelefon, med eget SIM-kort, minnekort og det hele. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg syntes dette virket spennende. Men det gikk fort over.

For aldri så godt at det ikke er galt for noe. Burg 15 (Hong Kong) er ikke en smartmobil. Den er ikke en gang sånn passe oppvakt.

Burg 15 slik Burg ser den (til venstre) og slik vi ser den (til høyre).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Burg 15 kan ikke kobles til Internett, kjøre apper eller synkroniseres mot noe som helst. Det kommer først i modellen Burg 18 (Moscow), som kjører Android 4.0 på samme skjermstørrelse.

Når vi sier at Burg 15 ikke kan kobles til Internett, er det en sannhet vi må modifisere. Den skal nemlig kunne lese WAP-sider. Men det er mer enn 10 år siden vi skrev at WAP-teknologien var død. Ingen utvikler noe som helst for WAP.

Liten, men skarp skjerm

Burg 15 har trykkfølsom skjerm på 1,54 tommer. Det betyr at den har mindre skjerm enn Samsung Galaxy Gear og Sony SmartWatch 2. Dette frimerket av en skjerm er lite egnet for fingermanøvrering, med mindre du har spisse negler og velutviklet finmotorikk.

Oppløsningen på 240 x 240 punkter er det ikke noe å utsette på. Skjermen er liten, men den er skarp.

Klokkehuset på denne modellen er av metall, og det gjør at den ser litt mer solid ut en enkelte av alternativene. Men en nokså tykk plastramme rundt skjermen, kombinert med en hvit logo som er trykket utenpå plasten, trekker totalinntrykket litt ned.

Utdatert teknologi

Innmaten ser ut til å stamme fra Nokias overskuddslager.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Telefonen virker unektelig litt umoderne, til tross for at mobiltelefoner i klokker fremdeles er relativt nytt. Blant annet har den en skjerm som krever trykk, og ikke bare en lett berøring, slik alle mobiltelefoner nå har. Den bruker et vanlig SIM-kort, mens mobiltelefoner ellers bruker Micro- eller Nano-SIM. Nå får vi legge til at selv om dette er et nytt produkt på det norske markedet, så er det en stund siden klokken ble vist første gang.

I remmen, som er av en myk gummi, sitter en liten stylus du kan trekke frem. Den er 2,5 millimeter tykk, og kan utvides teleskopisk fra 2,35 centimeter til 4,76 centimeter. I sin fulle lengde ser den ut som en vanlig panelspiker med plasttupp.

Skjermpennen er en sammenleggbar spiker med plasttupp. Du oppbevarer den i klokkeremmen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Teknologien i klokken er ikke veldig avansert, men den duger til det denne klokken skal gjøre. Den viser tid, du kan snakke i den, og du kan spille av musikk. I tillegg kan du sende og motta SMS, knipse bilder og ta opp lyd. Klokken har minnekortleser, og i vårt testeksemplar sitter et 8 GB minnekort. Her kan du lagre musikk eller bilder. Andre filer er det liten grunn til å lagre på telefonen, med mindre du ønsker å bruke klokken som et rent lagringsminne for filer som skal kopieres til andre enheter.

Den synlige delen av innmaten, den du ser når du tar av batteriet, minner unektelig om tidligere tiders Nokia-telefoner, med en skyvelås som holder SIM-kortet på plass, og en tilsvarende anordning for minnekortet.

Det begynner også å bli lenge siden mobiltelefoner fikk støtte for større minnekort enn 16 GB, som er grensen for hva Burg 15 klarer å lese. Men 16 GB er likevel tilstrekkelig til en stor musikksamling du kan spille av via et trådløst headsett. I denne modellen ville 1 GB vært mer enn nok. Jeg skal komme tilbake til hvorfor.

Funksjoner

Med Burg unngår du å sende festmeldingene du vil angre på. Du skal være bra edru for å knote noe forståelig med dette brukergrensesnittet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den viktigste funksjonen for en klokke, er at den viser hva tiden er. Det fikser Burg uten problemer. Den henter riktig nok ikke tiden fra en server, men vi lever godt med at vi må stille klokken manuelt. Om den viktigste funksjonen med en mobiltelefon er at du skal kunne føre telefonsamtaler i den, så fungerer også det greit.

Nå er det riktig nok delte meninger om hva som er en mobiltelefons viktigste oppgave. For noen ble det tidlig viktigere med SMS enn med tale, og på kort tid er det blitt nesten utenkelig å bruke en mobiltelefon uten støtte for sosiale nettverkstjenester som SnapChat og Facebook.

Treg og vrangvillig

Her kommer Burg 15 til kort. Du kan sende SMS, men det er en pine å skrive inn teksten. En ting er at tastene er små, det kan du kompensere for med skjermpennen. Det virkelig irriterende er at telefonen er så treg. I en kort periode kan det gå tålelig bra, men med ett kan det gå sekunder fra du trykker på en bokstav til det skjer noe på skjermen.

Vi forsøkte også å sende et bilde vi knipset med kameraet på klokken. Det resulterte i at vi ble bedt om å vente, mens en forløpsindikator indikerte at det ikke skjedde noe som helst. Bildet kom aldri frem.

Men vi gir oss ikke så lett, og satte i gang en leteaksjon for å finne ut hvordan vi kunne endre MMS-innstillingene på klokken. Vi fant menysiden der vi kan legge inn innstillingene manuelt, men hvilke innstillinger skal du bruke?

MMS-bildene blir små på den knøttlille skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Løsningen ble å gå til NetComs hjemmesider og bestille oppsett derfra. Her finnes ikke noe oppsett for Burg-mobiler. Men siden alt annet i denne klokken ser ut til å stamme fra Nokias historiske museum, tok vi sjansen og bestilte oppsettet til salige Nokia 8800.

Det ble fulltreff, og vi fikk endelig sendt en MMS med bilde i. Det går ikke fort, og det er ikke enkelt, men det går.

En litt pussig sak er at MMS-ene ikke havner i mappen for innkommede meldinger. De ligger i en egen MMS-mappe dypere inne i menystrukturen.

Foto, MP3 og den slags

I multimediemappen finner du kamera- og musikkfunksjonene. Kameraet har en del innstillingsmuligheter, men maks oppløsning er ikke på mer enn 0,3 megapiksler. Kameraet er uansett ubrukelig. Plasseringen i front over skjermen duger bare til å knipse selvportrett, ettersom du ikke kan se hva du tar bilde av uten samtidig å stikke hodet frem foran kameraet.

Kamera på fronten. Det betyr at det er best egnet for selfies.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan filme med kameraet. Også her er menyene langt mer avanserte enn maskinvaren. Filmklippene kan overføres til en PC, sendes som MMS om de er små nok, eller du kan spille de av på klokkeskjermen. Igjen sørger kameraplasseringen for at du vil ende opp som linselus, samme hva du egentlig ønsker å filme.

Skuffende musikkspiller, og mange skrivefeil

Her er Bluetooth-menyen. Makt er norsk for Power.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Musikkspilleren er enkel. Lyden er egentlig grei nok, i alle fall om du bruker trådløse hodetelefoner. Overføringen av musikk er enkel. Du kobler klokken til en PC og velger «Masse lagring». «Masse lagring» er en særskrivningsfeil, på linje med «Hvit balanse», som du finner i kamerainnstillingene. «Power» er blitt til «makt». For å slå på Bluetooth må du altså bruke makt-tasten.

Det er i det store og hele litt for mange slike skjemmende skrivefeil, uten at det gjør funksjonaliteten noe dårligere. Men det trekker ned kvalitetsinntrykket. Feilene er gjennomgående både i klokkemenyene og den medfølgende hurtigstartguiden. Her er batteristyrke blitt til «batteri styrke», mens pennekalibrering er blitt til «pen kalibrering».

Tom Waits, and so do we ...

Musikkspilleren er håpløs å finne frem i.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men tilbake til musikkspilleren. Det er som nevnt enkelt å overføre musikk, men det tar tid. Vil du unngå at det gror mose på deg mens du venter, kan du med fordel plukke ut minnekortet fra klokken og bruke en hvilken som helst annen kortleser til PC-en. Å overføre en mappe med 1,63 GB musikk via USB til klokken, tok omtrent en halv time.

Etterpå må du gå i innstillingene og oppdatere listen, for ellers blir ikke filene lagt til i biblioteket på klokken. Her er ingen lydinnstillinger, du kan ikke velge spillelister, søke etter musikk, eller sortere rekkefølge.

Å ha et større minnekort enn 1 GB er helt bortkastet, om du ikke vil bruke flere dager på å lete etter favorittlåten din.

Du kan starte på første låt, og så spille igjennom hele biblioteket i den rekkefølgen låtene kommer i. Du kan selvsagt hoppe over låter eller bla gjennom alle sangene sortert på tittel, men fy flate, 80-tallets bærbare kassettspillere var mer brukervennlige enn dette.

Er du glad i å vente, er Burg 15 et funn.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Snakk inn talenotater

Lydopptakeren egner seg greit til innlesing av korte notater. Å bruke den som opptaker på en forelesning, eller for å kunne skrive et møtereferat, er tilnærmet umulig. Lydkvaliteten stinker, også når du tar opp direkte i wav-format.

Ikke hjelper det å spille av filen på en PC heller. Det høres faktisk like dårlig ut via et påkostet lydanlegg, som det gjør fra høyttaleren som er integrert i klokkeremmen.

Snakk fort, jeg er snart tom for strøm

Burg 15 har begrenset batterikapasitet. I testperioden har batteriet stort sett gått tomt et par ganger om dagen. Da skal jeg medgi at klokken har vært brukt ganske intenst. Ved liten til moderat bruk har batteriet vart i omtrent ett døgn.

Mer kan du heller ikke forvente av en klokkemobil med et batteri på 400 mAh.

En fargerik meny med fire felter ser smart og fingervennlig ut. Men den er ingen av delene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skuff på skuff

Om du kjøper denne klokken for alltid å ha et multifunksjonsverktøy for hånden, så vil du bli skuffet. Verktøykassa er på det nærmeste tom. Graver du dypt nok finner du kalender, oppgaveliste, filutforsker, vekkeklokke og kalkulator.

Men du kan ikke bruke den som stoppeklokke eller nedtellingsklokke – funksjoner vi tok for gitt at en digitalklokke ville hatt.

Om du kjøper Burg 15 for å kunne spille musikk trådløst på joggetur, vil du bli skuffet over manglende brukervennlighet.

Det lille lyspunktet

Det beste vi kan si om Burg 15 er at den viser tiden, og at telefondelen fungerer så lenge batteriet varer. Du trenger altså ikke å ta med deg den vanlige mobilen for å være sikker på at du ikke går glipp av viktige samtaler mens du er ute og jogger. I alle fall ikke om været er bra. Burg 15 er ikke vanntett.

Konseptet med en smartmobil i klokken er spennende. Men Burg 15 er hverken smart eller spennende, så skuffet vil du antakelig bli, samme hvorfor du kjøper den.

Les også: Test av Samsung Galaxy Gear og Test av Sony SmartWatch2

Les også
Samsung droppet Android i sine nye smartklokker
Les også
Pebble 301RD: Den snikende følelsen av å ha blitt lurt
Les også
Er det på tide å skaffe seg en smartklokke?
Les også
Samsung Galaxy Gear: Så smart er Samsungs smartklokke
Les også
Kan denne smartklokken bli en hit?
Les også
Pebble lanserer smartklokke i stål
Les også
Smartklokkene kommer
annonse