Til hovedinnhold
SniktittZTE Grand Memo

Trolig verdens kraftigste Android-mobil

Gigantmobilen fra ZTE er først ut med ny plattform.

En av hjemmeskjermene på ZTE Grand Memo.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan tilpasse eller skru av så godt som alt ZTE har lagt til i menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Mi-Assistant gir deg oversikten over både strøm, data og apper. Dette er også utgangspunktet for verktøy som lar deg løse utfordringer knyttet til dem.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her viser assistenten hva som har brukt strøm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hvis du ikke liker å ha en pil svevende over skjermbildet, er det mulig å skru av Mi-Pop.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge blant forhåndslagrede strømregimer ...Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... eller du kan velge å styre nesten alt selv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nettleseren Dolphin er forhåndsinstallert på ZTE Grand Memo.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / Barcelona: Kineserne girer virkelig opp for tiden. Både ZTE og Huawei gjør store fremstøt for å vinne terreng blant de mest krevende mobilbrukerne. I dag lanserte ZTE gigantmobilen Grand Memo, og vi har tatt en titt.

Etter at Samsung gjorde stor suksess med Galaxy Note-modellene, ser trenden ut til å være et faktum. Den ene gigantmobilen etter den andre dukker opp. Det spesielle med Grand Memo er at den er først ut med Qualcomms nye plattform, Snapdragon 800.

Diger skjerm

Den svært kraftige innmaten har de, pussig nok, kombinert med en skjerm som ikke har full-HD. Her er det vanlig 720p som gjelder. Vi er litt usikre på hva vi mener om akkurat det valget, men det burde borge for enda bedre opplevd ytelse, ettersom lavere oppløsning er lettere å drive.

Skjermstørrelsen rimelig diger – med 5,7 tommer er den større enn mange av de andre telefonene av samme type. Unntaket er Huaweis Ascend Mate, som har en 6 tommer stor skjerm. Spørsmålet om hvor stort som er for stort, bør begynne å melde seg for produsentene.

Les også: Sniktitt på Huawei Ascend P2

Overraskende hendig

Når det er sagt har ZTE klart å gjøre Grand Memo overraskende hendig. Det er relativt lite ramme rundt sidene av skjermen, så den føles ikke større enn dagens Galaxy Note II å holde.

Skjermen ellers er en vanlig TFT-skjerm, som betyr at innsynsvinkelen ikke er fullt så god som på IPS-skjermene mange av mobilprodusentene bruker i dag. Den virket likevel å ha svært god fargegjengivelse og lysstyrke.

Alt kan tilpasses

Grand Memo er en Android-telefon, men ZTE har gjort mange endringer i operativsystemet. Alt fra låseskjermen til innstillinger og tastaturløsning er tilpasset av mobilprodusenten.

På grunn av den store mobilskjermen har tastaturet en løsning som gjør at den kan legge seg på ene siden av skjermen. Dette er prikk likt det Samsung har i sin gigantmobil. Sidetastaturet må aktiveres manuelt. Til vanlig dekker tastaturet hele skjermen.

Fargerike menyer

Menyene er fargerike. Her er det grønt og offwhite som gjelder. Enkelte vil kanskje synes det er litt glorete, men undertegnede synes det ser helt greit ut. Det gir litt livligere menyer enn standardutgaven av Android, som er relativt stram i designen. Dette er imidlertid en utpreget smakssak, og ut fra vår lille runde i menyene ser det ut til at du kan deaktivere svært mye av det ZTE har lagt til ved hjelp av verktøy som alt ligger på telefonen.

Ett av disse tilleggene er de spesielle overgangene i app-menyen. Disse så vi først i ZTEs Grand S, da den ble lansert i januar. Her kan du velge alt fra vanlig panorering, til avanserte 3D-overganger. Det er tøft å se på, og det glir silkemykt over skjermen. Sannsynligvis har den voldsomme innmaten noe av æren for det.

Hjemmeskjermene reagerer på bevegelse

Også hjemmeskjermene skiller seg litt fra det vi har sett tidligere. Det ser ut til at småprogrammene (widgetene) henter informasjon fra bevegelsessensoren i telefonen. De snur seg nemlig på skjermen hvis du holder telefonen skjevt. Hvis du blar fort frem og tilbake, vipper de litt frem og tilbake før de slår seg til ro.

Et lite symbol ligger over skjermen på mange av telefonene ZTE har utstilt. Symbolet har fått navnet Mi-Pop, og det tar deg hurtig til mange av telefonens viktigste funksjoner. Her kan du selv tilpasse hvilke funksjoner det skal være, eller skru det av hvis du synes symbolet er i veien.

Detaljert strømstyring

I det hele tatt kan det meste på Grand Memo tilpasses. Mi-Assistant kan hjelpe deg med alt mellom himmel og jord. Her finner du informasjon om både dataforbruk, strømforbruk, sikkerhet og installert programvare.

Mi-Assistant gir ikke bare oversikt, men også en hel haug verktøy for å hjelpe deg med utfordringer knyttet til de ulike områdene. Strømsparevalgene du får her, er blant de mest detaljerte vi har sett. Det betyr ikke at du må lese side opp og side ned med bruksanvisning for å bruke dem. De enkleste valgene er lett tilgjengelig, eller du kan velge å bruke et av de forhåndsoppsatte strømregimene.

Disse valgene går igjen i så godt som hele telefonen. Det er få ting du ikke kan tilpasse selv, men det er også få ting du er nødt til å tilpasse selv. Mange kan nok kvie seg litt for å bruke en telefon som har for mange valgmuligheter. Vi synes at ZTE har funnet en god balanse her. Alt virker, og er brukervennlig nok, rett ut av esken, samtidig som de har gitt deg verktøyene til å tilpasse det du måtte ønske, hvis du vil.

Ekstrem batteritid og ytelse?

Et lite kvarter med en ny telefon er ikke nok til å si noe særlig om batteritiden. ZTE har bygget inn et relativt stort batteri her, med en kapasitet på 3100 mAh. Den nye systembrikken fra Qualcomm skal også bidra til å holde strømforbruket nede. Sammen med de mange mulighetene for strømsparing kan det bety svært god levetid mellom hver lading.

Innmaten kommer som nevnt fra Qualcomm, og Grand Memo er den første telefonen som er annonsert med akkurat denne maskinvaren. Snapdragon 800-plattformen har fire prosessorkjerner, som kjører ved 1,5 GHz i denne telefonen. Både prosessorkjernene og grafikkprosessoren er nye i Snapdragon 800.

Det tyder på svært god ytelse sammenliknet med det som er på markedet. Både HTC og Asus har lansert telefoner basert på Snapdragon 600, som også er en ny brikke, men som har litt svakere prosessorkjerner og deler grafikkprosessor med forrige generasjon i Snapdragon-serien, S4 Pro. HTC One har gjort det svært godt i ytelsestester, så etter alt å dømme bor det kjempekrefter i ZTEs nye, digre telefon.

Etter det Amobil vet, vil det bli litt ventetid før ZTE Grand Memo er tilgjengelig i Norge. Det siktes mot 1. juli, og en pris på noe i overkant av 3000 kroner.

Les også: Sniktitt på LGs gigantmobil, Optimus G Pro

Amobil.no er tilstede på Mobile World Congress. Lik oss på Facebook, så gir vi lyd fra oss når det dukker opp noe ekstra spennende på messen.

annonse