Til hovedinnhold
SniktittHuawei Ascend P6

Huawei dreper myten om simple kinamobiler

Huawei Ascend P6 er ikke bare billig. Den er lekker og funksjonsrik også. Vi dro til London for å prøve den.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Noen ganger er det gøy å være journalist med mobiltelefoner som spesialområde. Som når sjefen gir klarsignal for innkjøp av flybilletter til London for å overvære lanseringen av det som skal være Huaweis storsatsing denne våren, verdens tynneste mobiltelefon, Ascend P6.

Store forventninger

Som det eneste norske mediet på pressekonferansen (noen rakk angivelig ikke flyet), fikk vi ekstra god tid til å plukke på den nye mobiltelefonen.

Vi hadde riktignok en klar formening om hva vi hadde i vente. Likevel kriblet det aldri så lite i våre teknofile fingre da vi omsider fikk det fysiske produktet i hendene.

Umiskjennelig inspirasjonskilde

Siden har to porter. En for MicroSD og en for SIM-kort.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Huawei Ascend P6 er en rålekker og smart Android-mobil som har mye iPhone i seg. Den veier 120 gram, er 6,18 mm tykk, og har sølvfarget ramme med sort plast som er brutt av en plaststripe som markerer skillet mellom antennen og resten av rammen.

Men rammen når ikke bunnen av telefonen, og skjermen dekker heller ikke hele fronten. Den ender nederst i et smalt metallfelt som er buet til telefonens bakside.

Bra skjerm

Skjermen er skarp og klar.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen måler 4,7 tommer, og har en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Det er nok til at du ikke ser hvert enket punkt, og det har faktisk ingen hensikt å øke oppløsningen ytterligere.

Antennebåndet har noe iPhone over seg.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Selv om telefonen ved første øyekast er påfallende lik iPhone, er forskjellene store nok til at Huawei Ascend P6 ikke kan kalles noen blåkopi. Blant annet sitter ladepluggen på toppen av telefonen, mens lydutgangen sitter nede på venstre side. I tillegg er SIM-kortet plassert nede på høyre side av mobilen. Over denne luken sitter det som ser ut som en ekstra SIM-kort-luke.

MicroSD ligger i en egen "skuff".Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Denne luken skjuler plassen til MicroSD-kortet, som jo ikke finnes på iPhone. Telefonen har også langt større skjerm enn iPhone, samtidig som den er tynnere. Telefonen skiller seg også fra iPhone ved at den ikke har noen menytast under skjermen.

Vi har brent oss før

Ascend P6 kommer i tre farger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Da vi nylig fikk Huawei Ascend P2 til test, var entusiasmen til å ta og føle på. Men begeistringen gikk over til skuffelse i takt med at vi fant stadig nye svakheter ved telefonen. Med Ascend P6 er begeistringen igjen på topp. Så får vi se hvor langt det holder denne gangen. Foreløpig ser det bra ut, og vi har ikke opplevd de problemene vi hadde med Ascend P2.

Dette ser med andre ord svært lovende ut, selv om vi må ta et forbehold om at telefonen også opptrer som den skal når vi setter i gang med grundigere tester.

Lite lagringsminne

Pluggen i lydutgangen brukes for å skifte SIM- eller minnekort.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Noen ankepunkter kan vi uansett trekke frem umiddelbart. Telefonen har bare 8 GB minne, og nesten halvparten av dette er spist opp av programvaren som følger med telefonen. Her er ikke siste versjon av Bluetooth, med støtte for lavenergitilbehør som Bluetooth Smart-pulsbelter og liknende. Telefonen har heller ikke 4G (LTE) eller NFC.

Buen i bunnen skal skal være rund som bøyd papir.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Av disse tingene er nok minneplassen det mest kritiske. Mye kan løses med minnekort, men ikke alt. Offline spillelister fra tjenester som Wimp og Spotify kan fort komme til å stjele hele det tilgjengelige minnet, og du kan ikke uten videre flytte denne musikken til et minnekort.

Vi hadde satt pris på om Huawei kunne komme med en alternativ modell med mer minne. En variant av Ascend P6 med 4G kommer i oktober/november, men det er uklart om denne også vil ha mer minne.

På høyde med det beste

Baksiden kan nok virke kjent. Her er det brukt metall, ikke glass.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

For den som måtte lure på om dette er en telefon som kan konkurrere med flaggskipene S4 fra Samsung, iPhone 5 fra Apple, HTC One eller Sony Xperia Z, er svaret ikke entydig. Klarer du deg uten 4G og NFC er jeg fristet til å si at svaret er ja. Ascend P6 er en telefon som gir svært mye for pengene. Prisen vil nemlig havne på rundt 3000 kroner, og du kan jo selv sjekke hvordan konkurrentene har priset mobilene sine på Prisguide.no.

På papiret er Huawei ikke i samme liga som for eksempel Sony Xperia Z eller Samsung Galaxy S4. Den matcher nok iPhone 5 på de fleste områder, så nær som minnekapasitet og 4G. Men spennende er det at den også har et kamera som tar svært gode bilder.

Frontkamera med mange piksler

Johanne Birkeland i Huawei sitter i halvmørket. Kameraet tar likevel et brukbart bilde.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Frontkameraet tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og kvaliteten er bra. Det er også kvaliteten på hovedkameraet, som tar bilder med åtte megapiksler oppløsning. Huwaei har lagt til en funksjon som skal få kameraet til automatisk å velge innstillinger etter motivet. Det betyr at du ikke behøver å velge makro eller nattfotografering manuelt.

Telefonen analyserer motivet og velger de innstillingene som etter forholdene gir det beste resultatet. Angivelig skal kameraet ta bilder som ser langt bedre ut enn de du tar med Galaxy S4 og iPhone 5 under de samme forholdene. Her har vi bare sett sammenlikningsbilder som Huawei selv har funnet frem, så til vi har fått sjekket dette selv, tar vi opplysningen med en klype salt.

Gjør deg "ung og vakker"

Å gjøre denne karen ung og vakker er ganske fånyttes.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Huawei gjorde også et nummer av at du kan stille inn en glidebryter med ti nivåer for ansiktsforbedring. Setter du den på 10, skal den avbildede angivelig se ti år yngre ut. Selv ble jeg hverken yngre eller penere, men så er det også grenser for hva en kan forvente.

Grensesnittet på telefonen er det samme som på P2. Det betyr at du kan endre det aller meste ved å skifte motiver. Du kan velge mellom 1000 temaer. Om vi forstod Huawei rett, skal 100 av dem være klar på telefonen når den kommer i salg. Resten kan lastes ned fra internett.

Ingen applikasjonsmeny

Telefonen har ingen egen applikasjonsmeny.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er heller ingen vanlig applikasjonsmeny på telefonen. Alt ligger på hjemmeskjermene, eller i mapper på hjemmeskjermene. Å ta bort ett nivå i menyene er smart, men krever litt tilvenning. Her sier Huawei rett ut at de har sett på iPhone, samtidig som de hevder de har forbedret sitt grensesnitt sammenliknet med iOS.

Telefonen har noen smarte sikkerhetsløsninger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Telefonen er bare 6,18 millimeter tykk (derav lanseringsdatoen 18. juni). Huawei forklarer også navnet P6 med at telefonen er 6 mm tykk. Det har med ord ingen ting å gjøre med at Apple trolig kommer med iPhone 6 om ikke så lenge.

Vi lar oss begeistre

Byggekvaliteten imponerer, og telefonen virker faktisk ganske luksuriøs. Prisen er satt til ca 3000 kroner, noe som burde få flere av konkurrentene til å skjelve i buksene.

Vi er uansett positivt overrasket over det Huawei har fått til her, og vi ser frem til å få testet telefonen ordentlig.

Les også vår test av Huawei Ascend P2

Mer om
annonse