Til hovedinnhold
SniktittApple Watch

Heller ikke Apple har funnet oppskriften

Apples smartklokke er pen i tøyet, men har laber batteritid og fortsatt et stykke igjen før den er ferdig.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Berlin/Tek.no: Det er ikke så ofte vi ser Apple gi ett og samme produkt to separate lanseringer, men det er tilfellet for Apple Watch. Klokken ble første gang vist frem samtidig med de nye iPhone 6-modellene på høstparten i fjor. I kveld ble den vist frem på nytt. I California, og via videolink, her i Berlin. Dette er såvidt vi vet det første Apple-produktet som har fått to lanseringer.

Rakk ikke tidlig 2015

Dyreste variant Apple Watch skal koste over 130 000 kroner. Det som kanskje var slike klokker ble utstilt inni et glassbord. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da klokken først ble lansert var vi til stede på selve lanseringen. Normalt sett får vi lov til å prøvekjøre produktene slik vi selv vil på disse tilstelningene, men med klokken var ikke ting helt slik vi var vant til. Modellene vi fikk ta på oss viste kun en forhåndslaget sekvens av film og hendelser. De få utgavene som virket satt på håndleddene til de Apple-ansatte. Representanten jeg fikk tak i hadde et svare strev med å få demonstrasjonene til å virke.

Påstanden om at klokken ville være klar til tidlig 2015 virket egentlig ganske virkelighetsfjern.

Vi skrur tiden fremover til midten av mars. Det er strengt tatt ikke tidlig 2015 lenger, og om såvidt over to uker går vi inn i andre kvartal. Den nye smartklokka kommer ikke i salg før slutten av april.

Nuvel, ingen har helt fått teken på hva en smartklokke bør være, og hvordan den bør være det ennå. Analytikere har stadig hevdet at Samsung og Apple ville lede an i smartklokkerevolusjonen. Samsung har da også noen klokker på markedet, men enn så lenge er de ikke på alle håndledd.

Så da er det kanskje helt greit at Apple skynder seg sakte.

Snart et halvår etter å første gang ha sett klokken fikk undertegnede prøve et fungerende eksemplar i dag. Designen er som det meste annet Apple foretar seg noenlunde helstøpt. Undertegnede synes dog klokken virker litt liten og tykk, men med store armer og tilsvarende håndledd ser mange klokker ganske små ut på meg.

Relativt ren og fin brukeropplevelse

Den digitale kronen, og menyknappen rett under, kan stå for en stor del av menynavigasjonen på klokken. I motsetning til første demonstrasjon av klokken opplevde vi få nykker og heng i brukeropplevelsen her.

Et lite problem gjentok seg flere ganger. For å hoppe mellom urskive og menyvisning skal det holde med ett trykk på hjulet, eller den digitale kronen. Klokken responderte hver gang på trykk for å vise menyen, men jeg ble flere ganger usikker på om klokken hadde oppfattet trykket da jeg skulle ut av den igjen.

Demonstrasjonene av klokka foregikk ved at en Apple-ansatt demonstrerte, mens vi hermet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I praksis endte jeg mange ganger opp med å få «samme trykk» registrert flere ganger, slik at jeg plutselig var tilbake der jeg begynte. Dette er en klassisk irritasjon fra den gang datamaskiner og mobildingser var for trege til å respondere i fornuftig tempo, og i stedet samlet tastetrykk til et ras av ukontrollert adferd.

En annen, men langt mindre, nykke klokken fortsatt hadde, var å finne i selve menyvisningen. Den digitale kronen kan zoome inn og ut av appmenyen på klokka, men for å finne frem presist må du til med fingrene på berøringsskjermen. Her tok klokken seg litt tid før noe begynte å flytte på seg, men etter å ha kommet i gang fløt alt greit. Det virker som om Apple fortsatt har litt å jobbe med.

Uvanlige funksjoner, og høy puls

Jeg liker noen av funksjonene Apple Watch kommer med. Et par av dem virker nesten like merkelige som de er morsomme. Så som funksjonen som lar deg sende din egen puls som vibrasjoner til noen du tenker på.

Kraftige dioder under klokken kan måle pulsen. Men hvor presis målingen er vet vi ikke helt. Vår hjelper hadde visstnok en puls på over 130 slag i minuttet. Det er kanskje mer krevende enn vi trodde å vise frem Apple-produkter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvorvidt pulsmåleren er så veldig presis er dog usikkert. Dette er en vanlig optisk pulsmåler med LED-belysning. En variant som ikke akkurat er kjent for presisjon i andre produkter. Undertegnede målte 92 slag per minutt i stillestående. Ikke akkurat en hvilepuls å være stolt av, men damen som pekte og demonstrerte ble målt til over 130 slag i minuttet. Intet mindre enn imponerende, med tanke på at hun ikke viste noen tegn til å være sliten.

Det mest interessante med Apple Watch er sannsynligvis de tingene vi ikke fikk demonstrert fullt ut under kveldens lansering. Appstøtte fra smått og stort som har plassert sine veddemål på Apple i kampen om de mange håndledd.

Vi fikk i og for seg se Uber-appen kjøre på klokken, en imponerende funksjon, men kun en demo i utgaven vi fikk se. Noen forhåndslastede bilder i Instragram-appen var det også på klokkene vi fikk prøve.

Apples allerede utbredte økosystem, og store forventninger til klokken som del av det, kan rett og slett gjøre at det er her appene kommer først, og med appene pleier også bruksområdene å komme.

Usikker batteritid og (nok en) uvanlig lader

Vi er i Tyskland, og noen har stavet heltens navn helt feil. Ikke har de funnet frem et bilde av Horst Tappert heller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Elektronikkprodusenten styrte hendig unna det som etter min mening er ett av de viktigste målepunktene for en smartklokke. Batteritiden. Eller, de styrte ikke unna den, men snarere vedtok at den var tilstrekkelig.

Atten timer levetid på en lading skal klokken ha, og det inkluderer det du typisk måtte utsette den av aktiv bruk. Hvor aktiv en typisk bruker er sa de heller lite om. Før lanseringen gikk det rykter om at batteritiden ville bli katastrofalt kort. Underveis i lanseringen snakkes det mye om at alt på klokken skal gå så fort, og at dette derfor ikke er en skjerm man dveler ved.

Jeg er ikke så glad i å ta av og på meg klokker. Tar jeg av meg armbåndsuret mitt, blir det typisk liggende på nattbordet eller baderomsvasken i noen dager etterpå. Det er imidlertid et vanlig ur. Denne tingesten må i tillegg lades.

Bærer jeg ikke med meg Apples superfjonge induksjonslader med magnetfeste, har jeg heller ikke anledning til å lade klokken.

Vi fant ikke «må ha»-følelsen her heller

At dette strengt tatt allerede er å regne som et utsatt produkt, tyder på at Apple ikke helt har klart å leve opp til egne lovnader. Det er egentlig ikke så viktig. At heller ikke denne klokken gir må-ha-følelsen nesten alle andre skjermklokker mangler, det kan være langt viktigere.

Har du et sted mellom 2 800 og 134 000 (!) kroner til overs kan du plukke opp en Apple Watch fra den 24. april. Men da må du ut av landet.

Selv om Apple brukte rundt en tredel av tiden sin på å snakke om Apple Watch i kveld, var det den nye MacBook-modellen som stjal showet. Du kan lese mer om Apples nye bærbare PC i denne artikkelen.

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold til Berlin ble betalt av Apple.

annonse