Til hovedinnhold
SniktittApple Watch

Kan Apples smartklokke vinne over armbåndsuret?

Vi tar en titt på smartklokken alle har ventet på.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Cupertino/Tek.no: Smartklokker har blitt spådd en lysende fremtid i mange år. Iallfall av produsentene som lager dem, og av enkelte analytikere. Teller du smartklokker på bussen eller toget, vil du fort finne ut at disse nye produktene ikke helt har tatt av. Samsung og Apple var lenge ventet å bli de drivende kreftene i denne sjangeren, og i går viste Apple for første gang frem sin smartklokke.

Navnet ble ikke iWatch, slik ryktene sa, men Apple Watch. Klokken kommer i tre utgaver, med forskjellige typer armbånd og utførelse på selve urkassen. Innmaten er dog relativt lik på de tre variantene. Unntaket er Apple Watch Sport, som skiller seg fra resten ved å ikke ha safirglass over skjermen.

Veldig uferdig, foreløpig

Knotten på siden av Apple Watch kaller selskapet for en digital krone. Det er denne som styrer mye av innholdet på klokken.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple gikk ikke i mange tekniske detaljer om klokken under lanseringen, men viste i stedet frem noen av funksjonene den har. Både pris og faktisk slippdato er også i det blå for Apple Watch. Ut fra det vi fikk se på lanseringen i Cupertino er det en klok avgjørelse. Ikke fordi klokken ikke viser potensiale, men fordi det vi fikk se ganske åpenbart var uferdig.

Selskapet stilte nemlig med to klokker ved hver stand, og først etter å ha ventet på at musiker og Beats-investor Will.i.am hadde fått prøve ferdig, fant vi ut hvorfor. Den ene av klokkene satt på armen til Apple-representanten, og var det faktiske produktet. Den andre kjørte en forhåndslaget demonstrasjon som repeterte gang på gang. Vi fikk ikke lov til å prøve den faktiske prototypen selv.

Ved hjelp av den knotten på siden av klokken kan du gjøre app-menyen på klokken kjempeliten. Det fungerer litt på samme måte som når du zoomer ut av et kart for å flytte deg fort til et land på andre siden av kloden. Har du mange apper kan altså dette bli en nyttig funksjon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Både U2 og Will.i.am dukket opp i forbindelse med lanseringen. Også Apple-sjef Tim Cook vandret rundt i folkemengden.

Apples representant forsøkte å vise oss Apple Watch etter beste evne, men gang på gang ble det synlig hvor tidlige produkter de faktisk viste frem. Klokken stoppet opp, reagerte ikke i det hele tatt, eller gjorde noe helt annet enn det vi ble forsøkt vist.

Det er helt vanlig å vise frem ting med tidlig programvare på messer og lanseringer. At klokken vi fikk se i dag ikke oppførte seg skikkelig betyr altså neppe noen verdens ting for sluttproduktet, annet enn at det mest sannsynlig vil ta en god del tid før det er ferdig.

Brukervennlig og smart

Når det er sagt virket klokken imponerende brukervennlig når den gjorde det den skulle. Veksling mellom ulike skjermer ble gjort raskt ved hjelp av fingersveip og det Apple har kalt den digitale kronen, altså knotten som skal likne på den som stiller viserne på et analogt armbåndsur. At man i tillegg kan trykke på den for å gå tilbake virket svært intuitivt.

Du kan sende enkle bildemeldinger med Apple Watch. Her forsøkte vår hjelper å tegne en kaffekopp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Enkelte av funksjonene var også svært spennende. For eksempel kan flere klokker kobles sammen, slik at man kan sende beskjeder og gi ulike typer oppmerksomhet fra klokke til klokke. For eksempel kan man hente opp en av kontaktene med Apple Watch på skjermen, før man tapper på den. Da vil klokken på mottakerens arm vibrere. Det er også mulig å tegne små tegninger, eller å sende en illustrasjon av pulsen klokken måler til den andre Apple Watch-eieren.

Oser kvalitet

Selve urkassen er laget i metall, og den heftigste utgaven kommer i gull. Versjonen vi fikk ta en titt på var speilblank men nærmest koksgrå i fargen. Urkassen er litt tykk, men ellers knøttliten, sammenliknet med mye av det andre som er på markedet. Størrelsesmessig har den mest til felles med Sony Ericssons gamle LiveView-kloss.

På undersiden har klokken pulssensor som brukes i kombinasjon med treningsappen Apple har laget. Den kan også fôre tredjeparts treningsapper.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Utførelsen oser kvalitet, og det gjør også lille skjermen. Ved siden av de runde smartklokkene med Android Wear, er dette etter undertegnedes mening den peneste av smartklokkene som er lansert så langt.

En ting vi har reagert på, både for Android Wear-klokkene, og nå for Apple Watch, er hvor viktig del stemmestyringen er. Det er i og for seg ikke unaturlig at man begynner å se på andre typer styringsmekanismer for saker og ting som er så små. Men, samtidig er vi en forholdsvis liten stamme nordboere, og det er stadig mulig å lure en og annen turist til å tro at det spaserer isbjørner i gatene våre. At vi er så få sender oss et godt stykke ned på prioriteringslisten når stemmestyring som Google Now og Apples Siri skal slippes på nye språk.

Apples treningsapp gir deg mål du må holde, som for eksempel at du må stå oppreist minst ett minutt hver time.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Skal du få fullt utbytte av Apple Watch må du altså belage deg på å slå over på engelsk noen ganger om dagen. Eller et annet støttet språk du kan godt nok til at Siri forstår hva du sier.

Er dette nok til å drive smartklokkene videre?

Fortsatt er det mye som gjenstår å se om den nye smartklokken. Først og fremst regner vi med programvaren har en ganske lang modningsprosess foran seg. Men også pris, og presis lanseringsdato vil bli svært viktig for Apple Watch. Selskapet har det med å ta seg god tid før de slipper nye typer produkter, men det bør samtidig ikke glemmes at flere av konkurrentene nå har gitt ut mange generasjoner klokker, som blir mer og mer polerte for hver utgave som kommer og går.

Vårt korte møte med Apple Watch ga altså ingen entydige svar på om klokken kan utkonkurrere de tradisjonelle armbåndsurene, og bli nok en suksesshistorie for selskapet med eplelogoen.

Vil du ha beskjed når Apple Watch kommer i butikkene? Her setter du opp prisvarsel »

Les sniktitten på iPhone 6 og iPhone 6 Plus her »

annonse