Til hovedinnhold
SniktittApple MacBook

Den nye Macen har wow-faktor så det holder

Vi har prøvekjørt Apples nyeste datamaskin.

Berlin/Tek.no: Vi reiste til Berlin for å se på Apples relansering av Apple Watch. Nok en lansering for et kjent produkt. Et litt merkelig grep, for et selskap som stort sett treffer på første forsøk. I løpet av timene frem mot lanseringen ble imidlertid mistankene stadig sterkere om at det var noe mer i gjære, og da Tim Cook viste frem en helt ny MacBook på videolinken foran oss, gikk det et par gisp gjennom salen også her i Berlin.

MacBooken heter ikke noe mer enn det. Ryktene i forkant gikk ut på at den skulle erstatte MacBook Air. Det gjør den ikke. I stedet kommer den inn som en enda mer portabel utgave enn Air-modellene vi kjenner.

Alle stormer mot de nye produktene

Etter at Jony Ive på sedvanlig vis har fått snakket pulsen på de fremmøtte ned mot nærmere null, åpner endelig demorommet. Rommet der Apple har skjult de nye godsakene vi akkurat har hørt om.

Det er vanskelig å fullt ut sette pris på hvor liten en ny MacBook er uten å løfte den selv. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Umiddelbart flokker folk seg rundt det første bordet, og vi oppfatter at det kan bli trangt om plassen. Til å være en teknologilansering er mylderet av mennesker uvanlig mangfoldig. Her er ikke bare de vanlige skrukkete humor-t-skjortene vi ser på slike tilstelninger. Her er det både fjærboaer og fargerike jakker i utvalget. Her har også de som kan en ting eller to om mote og design dukket opp.

Etter noen minutters ventetid blir turen endelig vår. En MacBook i gull. Prangende? Tja, det er vanskelig å argumentere for noe annet. Samtidig synes vi PC-en fremstår mer smakfull enn telefon- og nettbrettvarianter i samme farge. Fargen er avstemt med mye svart rundt skjermen og i tastaturet.

Hvordan har de fått plass til alt?!

Vi løfter Macen, og reagerer umiddelbart både på størrelse og på vekt. Rett over 900 gram veier maskinen, og selv om det ikke er noen verdensrekord, er dette fortsatt ganske lett med tanke på kreftene som bor inni her. At den aller største biten av det som bor inni metallinnkapslingen er batterier er ikke helt enkelt å begripe, der man holder en PC som er såpass lett og kvikk.

Én eneste kontakt har Apple kostet på seg i den nye MacBooken. Nye USB type C gjør sin debut i en vanlig datamaskin her. Kontakten kan overføre store mengder data, fungere som skjermtilkobling og mye mer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen er tolv tommer stor. Det gir en overflate som er litt større enn på den minste MacBook Air-en, som i sin tur er såvidt større enn den du finner i en iPad Air 2. Ved vårt første møte føles MacBook som en syltynn iPad med et litt kraftigere tastatur enn vi er vant til å koble til. I motsetning til iPad-kombinasjonene du kan få, henger dette uadskillelig sammen og fungerer som én enhet.

Skjermkvaliteten ser ut til å være svært god, med fin innsynsvinkel og fargegjengivelse.

Vi måtte naturligvis prøvekjøre tastaturet. Apple kom med den sedvanlige superlativsuppen sin da de presenterte tastene som pryder den nye MacBooken. Sammenliknet med en MacBook Pro på 13 tommer, føltes tastene i den nye Macen egentlig mer eller mindre like. Vi tilskriver superlativene til innsatsen som har gått ned i å få denne tastefjøla såpass god, tross alt.

Ny og bedre pekeplate

En kompakt Mac som viser et bilde av en kompakt Mac. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pekeplaten er et område Apple også er beryktet for å kunne. Godt. Den nye MacBooken har en helt ny pekeplate som skal gi lik trykkemotstand over det hele, og en motorisert tilbakemelding for hvert trykk. At trykkemotstanden er lik over det hele kjenner vi godt, og løsningen Apple har kalt Force touch er også merkbar.

Vi blir ikke helt kloke på Apples beskrivelse av Force Touch. De bruker det samme ordet om Apple Watch-klokken, men der handler det kun om å holde et fingertrykk. På nye MacBook, derimot, føles Force Touch-delen som enda et trinn i klikket, akkurat som utløserknappen på et kamera. Ett klikk fokuserer, det neste klikket skyter.

Om dette ekstratrykket slår an er vi ikke helt sikre på. Det tar nok mer tilvenning enn ti minutter kan gi oss fasiten på. Den jevne responsen, og ikke minst, den voldsomme størrelsen på den nye pekeplaten vet vi umiddelbart å sette pris på.

Dette blir dyrt ...

Nye MacBook er overraskende hendig sammenliknet med de fleste ultraportable undertegnede har fått prøvekjøre så langt. Men som vanlig for Apple-produkter koster festen penger. 12 600 hardt ervervede riksdaler kjøper deg inngangsmodellen, men er du villig til å legge ut litt over 3000 kroner til får du litt kjappere prosessor og dobler fra 256 til 512 gigabyte SSD-lagring.

Om kveldens Apple-lansering var en boksekamp, vant den nye MacBooken over Apple Watch, og det var en ren knock out.

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold til Berlin ble betalt av Apple.

Les alt som er nytt om Apple Watch i denne saken. Ønsker du prisvarsel for de to nye MacBook-variantene kan du sette opp varsling for den enkleste utgaven her, og for toppmodellen her.

Et kjapt møte med nye Apple MacBook.

Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
Les også
– Apple skal lansere ny iMac og MacBook
Les også
Nå kommer MacBook-utvidelsene
Les også
Nå kan du oppdatere Mac-en din
Les også
USB-C: Thunderbolt og Lightnings endelikt?
Les også
Beklaget lang nedetid for iTunes og App Store
Les også
Dette er Googles nye og kraftigere Chromebook Pixel
annonse