– Du kan spare tusenvis av kroner på 3D-skriving

Forskere ved MTU har konkludert.

Foreløpig er 3D-skrivere for normal hjemmebruk et lite stykke unna. Modellene som finnes på markedet er enten svinedyre eller ikke spesielt gode, og de er et nisjeprodukt for spesielt interesserte.

Men hva vil det egentlig si for lommeboken din den dagen du kan skrive ut både leketøy til poden og ny dørklinke rett fra sofaen hjemme? En gruppe forskere ved Michigan Technological University tok på seg oppgaven med å finne ut akkurat det.

Flere tusen spart

En av forskerne uttalte etter studien at han ble sjokkert over hvor mye penger man kunne spare på å investere i en 3D-skriver.

– Vi snakker tusener av kroner, forteller Joshua Pearce til CNN.

Det er ofte de små dagligdagse tingene man bruker mest penger på, og dette er også gjenstandene forskerne mener det er lettest å spare penger på. Forskerne forsøkte å gjøre forsøket realistisk, men vedgår at dette var vanskelig.

– Vi gikk ut ifra at en familie ville skrive ut omtrent 20 objekter i året, men når man først får tak i en 3D-skriver vil nok tallet på utskrifter ligge nærmere 20 hver helg.

Forskerne skrev ut både iPhone-beskyttelse, et dusjhode og en spesialtilpasset skosåle.

Etter å ha skrevet ut tyve 3D-objekter, sammenlignet de kostnadene for plast og elektrisitet som gikk med til produksjonen, med verdien av objektenes ekte motstykke. Totale kostnader endte på 18 dollar, og selv om det tok over 25 timer å produsere gjenstandene, var det verdt ventingen. De «ekte» varene kostet nemlig mellom 294 dollar og 1926 dollar.

Selvgjort er velgjort

Et open source-nettsted som allerede tilbyr flere gratis modeller er Thingverse. Men om du ikke finner gjenstanden du ønsker deg på Internett, kan du også bruke litt tid og lage det selv. Da kan dog vinningen fort gå opp i spinningen, men markedet for tilpasning og design av 3D-modeller vil etter all sannsynlighet eksplodere i fremtiden.

For øyeblikket kan bare enkle modeller av plast skrives ut, men snart blir skriverne også i stand til å lage små antenner og kretskort. En hjemmesnekret telefon kan altså bli realitet om få år.

I tillegg til å spare lommeboka for slitasje, er 3D-skrivere en grønn teknologi. Samfunnet har alt å tjene på reduksjonen av frakt og emballasje den vil føre med seg, mener forskerne.

Joshua Pearce tror samtidig ikke butikker vil gå nedom og hjem på grunn av 3D-skriverene, men han ser for seg at butikker vil tilby 3D-skriving av større og mer komplekse gjenstander.

Flere forskere er interessert i teknologien:
Disse forskerne mener 3D-skrivere til hjemmebruk kan være skadelige >>

(Kilde: BBC)

Les også
Forskere har laget billig 3D-skriver som kan skrive metallgjenstander
Les også
Denne 3D-skrevne dingsen hindrer webkamera-spionasje
Les også
Se den massive, 3D-skrevne «Alien-katedralen»
Les også
Zeus 3D-skriveren som gjør «alt»
Les også
Nå vil NASA 3D-skrive gigantiske deler - i rommet
Les også
Vil stoppe pirater fra å bruke 3D-skrivere
Les også
Slik fungerer 3D-skriving i Windows 8.1
Les også
Slik velger du riktig 3D-skriver
Les også
3D-skrivere til hjemmebruk kan være skadelige
Les også
Har laget en fungerende 3D-skrevet rifle
Les også
Nå skal det bli enklere å 3D-skrive avanserte objekter
Les også
NASA har laget verdens første 3D-skrevede rakett-del
Les også
Forskere har 3D-skrevet flytende metall
Les også
NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver
Les også
Bråstans for selskap bak 3D-printede skytevåpen
annonse